23 Eylül 2010 Perşembe

Yaza Veda Turtası

Bu aralar moralim bozuk; mevsim geçişine, Balkanlardan gelen -arkası tüm kış kesilmeyecek olan- soğuk hava dalgalarına alışmaya çalışıyorum. Üstelik akşam, işten eve gidene kadar hava kararmış oluyor ve sabah uyandığımda gün ancak ben kahvaltı ederken doğuyor. Kat kat giyinerek üşümemi kendim kontrol edebildiğim için kışı severim, ama mevsim geçişleri, sanki sarsıcı bir vedalaşma...

Pastırma sıcakları ile yaz tekrar sahneye çıkıp, bis yapacak olsa da, her güzel şeyin bir sonu olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Bunu unutulmaz, tadından yenmez kılmak da bizim elimizde. Haydi karıştırın buzdolaplarınızı iki şeftali çıkarsa sebzelikten, pratik şeftalili turta ile yaza veda edelim beraber!

Pratik Şeftalili Turta için malzemelerimiz;

  • 2 adet taze şeftali
  • ¾ su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ – 1 çay kaşığı margarin
  • 1 bardak un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • ¼ çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı muskat rendesi
  • ¾ bardak yağsız/az yağlı süt

Fırını önceden ısınması için 180 °C ye ayarlayın. Şeftalileri kabuklarını soyarak ince ince dilimleyin ve bir kase de 1 yemek kaşığı şeker ile karıştırıp, dinlenmeye bırakın.

Şeftaliler şeker ile suyunu salıp, şerbetlenirken; başka bir kasede kalan şekeri sıvı yağ, un, tuz, muskat rendesi ve süt ile karıştırın.

Pürüzsüz bir karışım olunca en son olarak kabartma tozunu ekleyin ve havalandırarak son kez karıştırın.

Kenarları yüksek, cam veya seramik fırın kabını öncelikle bir çay kaşığı margarin ile iyice yağlayın veya yağlı kağıt da tercih edebilirsiniz. Hamurun kabarması ihtimalini göz önünde bulundurarak sırf tabanı değil, kenarları da yağlayın. Ardından hamuru kaba dökün ve yayılmasını sağlayın.

Hamur tüm kaba yayılınca, sırayla şeftali dilimlerini dizin.

Önceden 180 °C ‘de ısılmış fırında, fırınınızın gücüne bağlı olarak kontrol ederek, 30-40 dakika pişirin. Üzeri karamelize olunca, tüm evi kızarmış şekerli şeftali kokusu sarınca hazır olduğunu – o olmasa bile sizin dünden çiğ halde bile yemeye razı olduğunuzu- farkedersiniz zaten.

Şeftaliler yerken ağzınızda dağılacak, pudingimsi iç ile festival başlayacak ve karamelize şeker kokusu ile hayatınıza tat katılacak. Şeftali yoksa kırmızı erik de kullanabilirsiniz tabi ki! Ama meyve olarak ne tercih ederseniz edin, güneş gibi iç ısıtan bir tatla ile yaza veda edeceğiniz kesin...

Afiyet şeker olsun,

16 yorum:

  1. süper görünüyor.
    bugün perşembe
    pazardan şeftali aldırtmak lazım.
    bu hafta sonu deneyeceğim tarif belli oldu:)

    YanıtlaSil
  2. başka eksiğim var mı diye bakarken gördüm şimdi:(
    muskat rendesi yerine ne kullanabiliriz?

    YanıtlaSil
  3. Yapılması kolay, görüntüsü de muhteşem. En kısa sürede denemek istiyorum. Ellerine sağlık. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. sırf yaza veda etmemek için 2 kavanoz seftali konservesi yaptım ben. Eline sağlık özgecim. nefis.

    YanıtlaSil
  5. Özgecim, yaza veda edip sonbaharı karşılamanın en güzel yolu bu olsa gerek...
    Ellerine sağlık, yine harika bir iş çıkarmışsın.Fotoğraflarından, anlatımına ve başlığına kadar...

    Sevgiler,
    kitchenart-ist

    YanıtlaSil
  6. Hepinize güzel ve içten yorumlarınız için çok teşekkürler!

    @anne müdürü: Muskat ceviz-zencefil karışımı aromaya sahip bir tür ceviz. Hint veya bebe cevizi olarak da geçiyor. Yerine bir şey kullanmasanız da olur, bir kere alınca madem var diye kullanılacak tarifler oluşturuyorum ben.

    @Sağlıklı Mutfak-Hilal: Eminim harika olmuşlardır. Ama ben mandalinaya yer açıyorum şimdi, ki şeftali özlemi olsun:)

    YanıtlaSil
  7. Nefis gözüküyor,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  8. pratik ve lezzetli, üzerine biraz da file badem:)
    üstelik evde yumurta kalmadığı zamanlarda kurtarıcı bir tarif olmuş:)
    anlatım da çok hoş bu arada:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bir görüntüsü var. Eminim tadıda öyledir. Denenecekler listeme ekledim :)

    YanıtlaSil
  10. En tez canlı anne "anne müdürü" http://annemuduru.blogspot.com/2010/09/dedim-ya-tez-canlym-diye.html denemiş yapmış, bana da gönderdi, beni de pek mutlu etti! Afiyet şeker olsun:) Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. Harika görünüyor!
    Yaza süper bir veda olmuş bu:)
    Ellerine sağlık Özge'ciğim.
    Sevgi ve selam ile

    YanıtlaSil
  12. tarifi eksiksiz yaptım. sonuç: tat süper... tek sorun vardı o da satır aralarını okumamış olmam :) pudingimsi kıvam sanki pişmemiş hissiyatı uyandırdı bende. acaba şekerli şeftalinin yaptığı bir şey mi bu yoksa hamurdan mı kaynaklandı bilemedim. Önümüzdeki yaza bulurum sebebini :) (Cemre)

    YanıtlaSil
  13. Nice site, nice and easy on the eyes and great content too.

    YanıtlaSil
  14. Akşam kesinlikle yapıcam, ellerinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  15. ben bunu şeftali yerine nektarin kullanarak ve alüminyum muffin kaplarına bölüştürerek yaptım, sonuç süper :) şöyle bir şey oldu kendileri https://twitter.com/yazankafa/status/250355340435140609/photo/1

    YanıtlaSil
  16. Turta hamurunda yumurta kullanılmayacak mı.
    Birkaç tarifinizi denedim sonuç çok güzel oldu. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!