20 Ekim 2010 Çarşamba

Bir de böyle turp yiyelim...

Mutfakta büyüyüp; izleyerek, koklayarak yemek pişirmeyi öğrenenlerdenim ben. Okuldan gelip mutfağa girer, annemle “akşam üzeri 5 çayı” keyfi yapardım. Odam vardı olmasına ama, sınav stresi tavan yapmadan, anlamadım hiç çalışmanın dikkat dağılmadan yapılması gerektiğini... Üzerime yemek kokusu sine sine çözdüm şimdikilerin yanında vızıltı kalan, ama o günlerde tek derdim olan havuz problemlerini!

Testler, sınav dolu stressli günler, çözülmediği halde hep “cevap anahtarı hatalı” sıfatını alan sorular bitti, geriye kokular kaldı. Bir gün daha da detaylı anlatırım onları... Şimdi pişen yemekleri; marine etleri, harçları, sebzeleri kokluyorum. Eski günler gibi kokarsa pişmiş, tadı tuzu tam demektir, tatmaya bile gerek yok! Ama diğer taraftan alıştığımdan öte sebzelere, meyvelere, kendilerini bana farklı şekilde sunmaları için bir şans daha veriyorum!

Bugünün şanslısı hangisi mi?

Sote turplu patates salatası için malzemelerimiz,

  • 2 orta boy patates
  • 4-5 minik turp
  • ¼ kırmızı soğan
  • 3-4 yaprak kıvırcık salata
  • 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ½ limon

Baharatlı mayonez sos için,

  • 1 tatlı kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı
  • ½ limon
  • ½ tatlı kaşığı İtalyan baharatı

Patatesleri soyun ve haşlama sürecini hızlandırmak için kuşbaşı doğrayın. Salata yaprakları ile soğanı da ince ince doğrayın. Turpları temizledikten sonra 4 parçaya bölün.

Patateslerin cinsine göre 10-15 dakika süre ile haşlayın, dilerseniz buhar süzgecini de kullanabilir ve kabuklarını da yanına ekleyebilirsiniz. Böylece patatesin vitamin ve minerallerini içeren sebze suyunuz da çorbaya katılmak üzere hazır olur.

Patatesler haşlanırken 4 parçaya böldüğünüz turpları, yarım yemek kaşığı yağ döktüğünüz teflon tavada karıştırarak, kenarları altın rengini alıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika soteleyin.

Patatesler haşlanınca süzün ve ılınırken üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile limon suyu dökün.

Patatesleri, salata ve soğan ile karıştırın. Patateslerin ısısı ile soğan ve salata suyunu verecek tatları bir güzel karışacaktır. Ardından sote turpu ekleyin.

Son olarak salatanızın üzerine mayonez, zeytinyağı, limon ve İtalyan baharat karışımıyla hazırladığınız sosu dökün. Servise hazırız!

"Olur mu, olmaz mı" demeyin, deneyin... Turp bu şansı haketti bence!

Afiyet olsun!

26 yorum:

  1. turpun ilk defa bu şekilde yenebileceğini farkettim. Neden olmasın, eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Özgecim çok lezzetli olur. Birde yaban turplu püresini yapda tadına doyum olmasın:) sevgiler eline sağlık

    YanıtlaSil
  3. tarifleriniz ne kadar temiz,sıcak,içten :))) kimbilir belki sayenizde mutfağı severim.

    YanıtlaSil
  4. hemen denemem lazım bu tarifi ama şu italyan baharat kısmını yapmaya biraz üşenebilirim :)

    YanıtlaSil
  5. anlaşıldı. yarın pazardan turp da aldırtılacak:)
    ben de senden özenip şimdi bir tarifi yayınladım, utanmadan bi de:)
    bak bakalım üstad olmuş mu? :)

    YanıtlaSil
  6. Neden olmasin aslinda, benim hic aklima gelmedi bugune kadar:) Guzel fikir.

    Guzel dileklerin icin ayrica tesekkur ediyorum!!!

    YanıtlaSil
  7. özgecim ne güzel bir görüntü olmuş öyle ellerine sağlık afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. turpu pişirmek daha önce hiç duymadığım ,görmediğim ,düşünmediğim ve planını yapmadığım bir sebzeydi...ellerine sağlık..denemek lazım..salata nefis görünüyor çünkü..

    YanıtlaSil
  9. Hiç bu şekilde yememiştim bir turpu ama çok güzel gözüküyor. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık Özgecim..Çok farklı olmuş bu hiç düşünmeiştim süpersin.yaşasın sebze kardeşliği:)))

    YanıtlaSil
  11. özge hanım harika bir fikir:))
    pazardan alayım bende turp:)) yapaymm:))
    galetalarınız mükemmel sonuç verdi yayınlandığı günden bugüne yapıyorum babacım rahat rahat yiyor:))

    YanıtlaSil
  12. İçten yorumlarınız için çok teşekkür ederim! Bugün uzun cevaplamak istedim:)

    @ordan burdan hayattan-@düşbahçesi-@disal - @tümay- @aylin: şans vermek gerekiyor bir kere işte:) en fazla beğenmeyiz ama elbet birileri beğenir.

    @SağlıklıMuftak: o da harika olur evet, daha 5 aylık blogum tarif çok sırayla...

    @karakitap-@battodol: sevin-üşenmeyin, sevmezseniz de çok seven/üşenmeyen arkadaşlar edin:) Nasıl fikir?

    @annemuduru: utandırma beni!bayıldım tarifine ayrıca...

    @sevil: çok teşekkür ederim!

    @Deniz : Çok içtensin, çok! mutlu oldum beğenmenize galetaları...

    YanıtlaSil
  13. Özgecim, turp yemeye hiç alışık olmadığım bir sebze olmasına rağmen bu tarif denenir:)Ellerine sağlık...
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  14. Ben turp çok severim,her türlü pişmiş hali kabulum.. Hele balığın yanında çok güzel olur..
    ellerine sağlık..

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Turpu çok severim her şkildede yerim yüreğinize sağlık paylaşımlarınız için teşkkür ederim

    YanıtlaSil
  16. aaa turp bu şekilde de yenebiliyormuş.vallahi süpersin arkadaşım ne diyeyim.ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Bence muhteşem. Şu anda burada olsa aynısında, hemen oturup yemek isterdim, tok olmama rağmen.

    YanıtlaSil
  18. Turbu kızım ve eşim çok severler, çıtır çıtır yerler, ellerinden kurtarabilirsem biraz denemek isterim, yani turba başka bir şans vermek.

    YanıtlaSil
  19. Gerçekten hak etmiş. Çok sağlıklı, mükemmel bir tarif olmuş. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. Özgeciğim, çok güzel ve farklı olmuş. Bence de şansı haketmiş :) Hatta ben de turpçuklara bir şans vereceğim. Aslı ablanın (www.dokuzuncubulut.com) salatalığın sotelenmesiyle yapılan mükemmel bir kolay turşu tarifi var. Bu tarifini okurken o geldi aklıma. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  21. Değişik ve güzel bi salata olmuş elinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  22. turpu hiç böyle görmemiştim ama çokta şeker görünüyor eline sağlık arkadaşım bide ben deneyeyim

    YanıtlaSil
  23. Merhabalar; turpları bu şekilde tüketmek gerçekten değişik bir lezzet,ellerine sağlık,deneyeceğim, sevgimle öptüm....

    YanıtlaSil
  24. Harika bir tarif! Hem sağlıklı hem hafif hem lezzetli hem değişik... Turp benim sevdiğim bir kış sebzesi, hemen her yemeğin yanında yiyebilirim. Kahvaltıda bile! Ama şimdiye kadar pişirmeyi hiç denemedim. Fikir için teşekkürler!

    YanıtlaSil
  25. Turpun böyle yendigini de bilmiyordum..Süpersin.Daha fazla beklemeden müsadenle seni izlemeye aliyorum.Bu güzelliklerden mahrum kalmamaliyim.
    Berlinden sevgiler

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!