3 Aralık 2010 Cuma

Malzemesi makul, tadı zengin...Üstelik yağsız!

Bu aralar herkesin dilinde aynı laflar var, hepsi de mevsim ve hava durumunun uyumsuzluğu ile alakalı… Ben mi? Evet, ben de ara ara söylenen gruptanım, ama söylenmeme karşılık, kışın ruhumu ele geçirmesine izin vermiyorum ve yağmursuz/sıcak havaların tadını çıkartmaya son hız devam ediyorum! Fırsat bulduğum her an kendimi yollara atıyorum, yürüyerek/koşarak taban aşındırıyorum ve yemek pişirip, doya doya gün ışığında fotoğraf çekiyorum… İnsan hobileriyle, yapmayı sevdiği işler ile daha da canlanıyor ne de olsa!

Hobi yemek olunca, hep bahsettiğim, deneysel çalışmalar da aynen devam ediyor! Mesela bugün havuç ile patates karışıyor, bu birlikteliğin kıyısından köşesinden (arzu ettiğiniz takdirde) yağ geçmiyor ve fırında aynı kızartma formu ve dokusunda bir mücver oluyor, hem de ne mücver! (Tamam! Mütevazi olmalıyım biliyorum, ama gerçekten güzeldi!)

Herkesin her an dolabında olabilecek malzemeler ile hemen hazırlayabileceği, malzemesi makul ama tadı zengin bir tarif var sırada… Havuçlu patatesli fırın mücver için malzemelerimiz,

  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • 3-4 adet taze soğan ( yeşil kısımları dahil)
  • ¼ demet dereotu
  • 3 yemek kaşığı kepek unu
  • 3 yemek kaşığı beyaz peynir
  • 1 yumurta
  • Tuz - karabiber/Toz kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı)

Öncelikle fırını 180 °C ‘ye ayarlayın ve önceden ısınmaya bırakın.

Fırınınız ısınırken iyice yıkadığınız ve kabuklarını soyduğunuz patates ve havuçları kalın dişli rende yardımıyla rendeleyin. (Soymuş olduğunuz kabukları, çorbada kullanmak için, sebze suyu hazırlamak üzere saklayabilirsiniz.)

Ardından patates rendelerini avucunuzun içinde veya tülbent yardımıyla sıkın ve suyunu çıkartın. Soğan ve dereotunu ince ince doğrayın.

Tüm malzemeleri karıştırmaya geldi sıra. Bir kapta patates, havuç, soğan ile dereotu ve peynir, baharat, yumurta ile unu iyice karıştırın. Ben eklemedim ancak arzu ettiğiniz takdirde bir - iki yemek kaşığı zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Kıvamlı bir karışım olması gerekli; sıvı olmamalı, şayet çok akışkan ise un miktarını artırabilirsiniz.

Karışımdan dilerseniz yemek kaşığı ile dilerseniz elleriniz ile rastgele parçalar alın, biraz şekil verin ama alışılagelmiş mücver formundaki şekilsizlikler kalsın, çok da nizami olmasına gerek yok. Bu tarif ile üreteceğiniz yaklaşık 12-15 adet mücveri, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.

Önceden ısınmaya bıraktığınız fırınınızın alt-orta raflarında; kontrolü olarak, 15-20 dk. pişirdiğiniz takdirde servise hazırsınız. Ilık olarak, mevsim salatası ve baharatlı yoğurt sos ile servis edebilirsiniz.

Pratik, sizi ocak başına zaptetmeyen, hazırlaması da yemesi de keyifli ve oldukça sağlıklı bir tarif oldu bence…

Tadınız tuzunuz eksik olmasın, afiyet olsun!

35 yorum:

  1. Hayırlı cumalar, ellerinize sağlık, çok leziz ve şifa dolu bir lezzet olmuş.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. muhteşemsiniz sizi tebrik ediyor ve ilgiyle izlemeye devam ediyorum..

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel olmuş bencede ,denemekli ve hemen tadına bakmalıyımEllerine sağlık arkadaşım .Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. bayılırım mücvere çok güzel görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Bayıldım bayıldım! Ben de yapacağım tez zamanda...

    YanıtlaSil
  6. çok güzel olmuş.her ayrıntıyı vermeniz ayrıca güzel.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Mücverimsileri seviyorum. İster köfte ister dilim. Yoğurduyla birlikte ohhh..

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ellerine sağlık
    Malzemeleri böyle değerlendirmek çok güzel.Bu arada sana oy verdim sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. ayy ellerinize sağlık çok güzel görünüyor ,hemen denemeliyim :)
    Bu arada tariflerinizi ilgiyle takip ediyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  10. bunu uygulamak için diyetimin 3.evresine geçmem lazım.iple çekiyorum:)

    YanıtlaSil
  11. Muhteşem gözüküyorlar,eminim tadı da çok güzeldir. Bu tarifin beni çok mutlu etti çünkü annemin ömür boyu sürecek bir diyeti var(bir hastalık yüzünden).Kızartma kesinlikle yasak,ömür boyu yiyemeyecek.Bu tarifi gördüğüm için bu yüzden çok mutlu oldum,ilk fırsatta ona yapacağım :)) Çok teşekkür ederimmmmm canımmmm :))))

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık canım..eminim çok lezzetlidir .yine çok farklı ve sağlıklı olmuş

    YanıtlaSil
  13. TEK KELİME MUHTEŞEM HEMEN YAPIYORUM

    YanıtlaSil
  14. özgecim patates yerine kabak kepek unu yerine tam buğday unu kullansak acaba ne olur :) kötümü olur tadı ? hani bana kalsa ben bunu bi yerim bi yerim bi daha yerim amaaa mehtap hocam ne der buna bilmem ? :)

    YanıtlaSil
  15. Kızartılmadan, yağsız ve fırında yapılan herşeye varim. Ne kadar sağlıklı ve lezzetli olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  16. Yorumlar harika! Herkes beğenmiş tarifi - biliyordum beğeneceğinizi - yağ yok ve pratik! O zaman bu yönde çalışmaya devam:)

    Sevgili Selin, nasıl mutlu oldum bilemezsiniz annenizin diyetine destek vererek bilmeden! İyi ki denk gelmişsiniz bloga...

    Banu,her sebze ile yapabilirsiniz aslında, denemek gerek, ama kabakların suyunu sıkmayı unutmayın bence. Blogda ilk ayda fırında kabak mücveri tarifi de mevcut ayrıca. Tam buğday ile de aynı performans alınabilir bence. Tam buğday çok popüler son günlerde belli ki bulamıyorum bazen marketlerde, o yüzden kepekli ile yaptım tarifi... Ama beyaz olmaz (olur da olmasın):))

    YanıtlaSil
  17. ellerinize sağlık çok sağlıklı olmuş.sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Kabak mevsimi geçince yapmaz olmuştum, ama böyle de güzel gözüküyor :))

    YanıtlaSil
  19. Pratik ve çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  20. tatlım valla ben hiç şikayetçi degilim seviyorum bu havaları oh dediğin gibi gönlümce geziyorum .
    hatta soğuk gelecek diye korkuyorum bile ama kar yağmasınıda özlemedim degil ama soğuk olmadan kar olsa etraf ne güzel olurdu .
    kar yağınca tatil olacak ama degilse o havada dışarıda taksi aramak beni mahveder :=)
    mücverine gelince gerçekten nefis olmuş
    ellerine sağlık notaldım bakalım nasıl olacak merak ettim tadını ..
    sana güzel bir hafta sonu diliyorum tatlım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Malzemeler ve goruntu super! bende denemek isterim, ilk firsatta.
    Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  22. eline sağlık patates mücveri harika olmuş
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  23. Aşama aşama fotoğrafları,orijinal anlatımı,keyifli,lezzetli ve sıhhatli yanları ile hakikaten çok cici bir reçete..
    Ellerine,gönlüne sağlık!
    Özlemişim burayı :)

    YanıtlaSil
  24. Özgeciğim;
    sağlık ve de sebze dolu reçetelerinle bizi bizden alıyorsun babam sebze yemeli ya sayende değişik şeyler öğreniyorummm:D yeri geldiğinde sırası ile kullanacağımm hemde güvenle :D
    emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
  25. Ellerinize sağlık harika görünüyor.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Tam seni yansıtan bir tarif daha. Ellerine sağlık Özge.

    YanıtlaSil
  27. Firinda pismesi yagsiz ve citir citir yapmistir hem kaloriside az ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  28. Merhaba çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  29. günaydınnnnn,
    tarifi dün denedim :) bazı farklarla kepek unu yerine buğday unu 2 patates yerine 1 pat. 1 kabak . sonuçmu mücverden nefret eden kocammmmm kimyonlu dip sos nedeniyle olduğunu düşünüyorum 3 tane yedi :) köfteye benzemiş tadı öyle diyor ve müvcerden güzelmiş :) kızımda zorbela 2,5 tane yedi olsun oda bi başarı
    sevgiler sevgiler sevgilerr

    YanıtlaSil
  30. Banu öyle bir yorum ki bu başlığı "flaş flaş flaş son dk haberi" tadında:) çok sevindim sizin adınıza, çok mutlandım, öyle veya böyle ne güzel işte yemişler! Ne mutlu size ve haliyle bana:) Afiyetler olsun!

    YanıtlaSil
  31. Bu akşam eve gittiğimde denemeyi istiyorum, inşallah...

    YanıtlaSil
  32. özgecim sıra fırında pırasada :) bu arada dün akşam yemeğinde onlara un çorbası diye karnabahar çorbasını yutturdum ya nasılll güzel olduuu nasıll :))) kötüyüm ben kötüyüm

    YanıtlaSil
  33. canım sana bişey söyleyeceğim.nasıl ayıp etmişim anlatamam.o kadar yazışıyoruz ediyoruz.bi baktım aa ben senin izlemiyorum.ne olur kusuruma bakma.tyeni farkettim arkadaşım.sevgiler sunuyorum yeniden.
    ayrıca bu fırın işi pek hoşuma gitti.mutlaka deniycem.sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  34. Yagda kziaran tarifleri firinda hazirlarken biraz yag katarim icine ama bu "Sifir" yag, gercekten hafif otesi olmus!
    ellerinize saglik

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!