Hobi yemek olunca, hep bahsettiğim, deneysel çalışmalar da aynen devam ediyor! Mesela bugün havuç ile patates karışıyor, bu birlikteliğin kıyısından köşesinden (arzu ettiğiniz takdirde) yağ geçmiyor ve fırında aynı kızartma formu ve dokusunda bir mücver oluyor, hem de ne mücver! (Tamam! Mütevazi olmalıyım biliyorum, ama gerçekten güzeldi!)
Herkesin her an dolabında olabilecek malzemeler ile hemen hazırlayabileceği, malzemesi makul ama tadı zengin bir tarif var sırada… Havuçlu patatesli fırın mücver için malzemelerimiz,
- 2 adet orta boy havuç
- 2 adet orta boy patates
- 3-4 adet taze soğan ( yeşil kısımları dahil)
- ¼ demet dereotu
- 3 yemek kaşığı kepek unu
- 3 yemek kaşığı beyaz peynir
- 1 yumurta
- Tuz - karabiber/Toz kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı)
Öncelikle fırını 180 °C ‘ye ayarlayın ve önceden ısınmaya bırakın.
Fırınınız ısınırken iyice yıkadığınız ve kabuklarını soyduğunuz patates ve havuçları kalın dişli rende yardımıyla rendeleyin. (Soymuş olduğunuz kabukları, çorbada kullanmak için, sebze suyu hazırlamak üzere saklayabilirsiniz.)
Ardından patates rendelerini avucunuzun içinde veya tülbent yardımıyla sıkın ve suyunu çıkartın. Soğan ve dereotunu ince ince doğrayın.
Tüm malzemeleri karıştırmaya geldi sıra. Bir kapta patates, havuç, soğan ile dereotu ve peynir, baharat, yumurta ile unu iyice karıştırın. Ben eklemedim ancak arzu ettiğiniz takdirde bir - iki yemek kaşığı zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Kıvamlı bir karışım olması gerekli; sıvı olmamalı, şayet çok akışkan ise un miktarını artırabilirsiniz.
Karışımdan dilerseniz yemek kaşığı ile dilerseniz elleriniz ile rastgele parçalar alın, biraz şekil verin ama alışılagelmiş mücver formundaki şekilsizlikler kalsın, çok da nizami olmasına gerek yok. Bu tarif ile üreteceğiniz yaklaşık 12-15 adet mücveri, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden ısınmaya bıraktığınız fırınınızın alt-orta raflarında; kontrolü olarak, 15-20 dk. pişirdiğiniz takdirde servise hazırsınız. Ilık olarak, mevsim salatası ve baharatlı yoğurt sos ile servis edebilirsiniz.
Pratik, sizi ocak başına zaptetmeyen, hazırlaması da yemesi de keyifli ve oldukça sağlıklı bir tarif oldu bence…
Tadınız tuzunuz eksik olmasın, afiyet olsun!
Hayırlı cumalar, ellerinize sağlık, çok leziz ve şifa dolu bir lezzet olmuş.
YanıtlaSilSaygılar.
muhteşemsiniz sizi tebrik ediyor ve ilgiyle izlemeye devam ediyorum..
YanıtlaSilÇok güzel olmuş bencede ,denemekli ve hemen tadına bakmalıyımEllerine sağlık arkadaşım .Sevgiler.
YanıtlaSilbayılırım mücvere çok güzel görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilBayıldım bayıldım! Ben de yapacağım tez zamanda...
YanıtlaSilçok güzel olmuş.her ayrıntıyı vermeniz ayrıca güzel.ellerinize sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilMücverimsileri seviyorum. İster köfte ister dilim. Yoğurduyla birlikte ohhh..
YanıtlaSilMerhaba ellerine sağlık
YanıtlaSilMalzemeleri böyle değerlendirmek çok güzel.Bu arada sana oy verdim sevgiler...
ayy ellerinize sağlık çok güzel görünüyor ,hemen denemeliyim :)
YanıtlaSilBu arada tariflerinizi ilgiyle takip ediyorum sevgiler
bunu uygulamak için diyetimin 3.evresine geçmem lazım.iple çekiyorum:)
YanıtlaSilMuhteşem gözüküyorlar,eminim tadı da çok güzeldir. Bu tarifin beni çok mutlu etti çünkü annemin ömür boyu sürecek bir diyeti var(bir hastalık yüzünden).Kızartma kesinlikle yasak,ömür boyu yiyemeyecek.Bu tarifi gördüğüm için bu yüzden çok mutlu oldum,ilk fırsatta ona yapacağım :)) Çok teşekkür ederimmmmm canımmmm :))))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..eminim çok lezzetlidir .yine çok farklı ve sağlıklı olmuş
YanıtlaSilTEK KELİME MUHTEŞEM HEMEN YAPIYORUM
YanıtlaSilözgecim patates yerine kabak kepek unu yerine tam buğday unu kullansak acaba ne olur :) kötümü olur tadı ? hani bana kalsa ben bunu bi yerim bi yerim bi daha yerim amaaa mehtap hocam ne der buna bilmem ? :)
YanıtlaSilKızartılmadan, yağsız ve fırında yapılan herşeye varim. Ne kadar sağlıklı ve lezzetli olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilYorumlar harika! Herkes beğenmiş tarifi - biliyordum beğeneceğinizi - yağ yok ve pratik! O zaman bu yönde çalışmaya devam:)
YanıtlaSilSevgili Selin, nasıl mutlu oldum bilemezsiniz annenizin diyetine destek vererek bilmeden! İyi ki denk gelmişsiniz bloga...
Banu,her sebze ile yapabilirsiniz aslında, denemek gerek, ama kabakların suyunu sıkmayı unutmayın bence. Blogda ilk ayda fırında kabak mücveri tarifi de mevcut ayrıca. Tam buğday ile de aynı performans alınabilir bence. Tam buğday çok popüler son günlerde belli ki bulamıyorum bazen marketlerde, o yüzden kepekli ile yaptım tarifi... Ama beyaz olmaz (olur da olmasın):))
ellerinize sağlık çok sağlıklı olmuş.sevgiler
YanıtlaSilKabak mevsimi geçince yapmaz olmuştum, ama böyle de güzel gözüküyor :))
YanıtlaSilPratik ve çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık...
YanıtlaSiltatlım valla ben hiç şikayetçi degilim seviyorum bu havaları oh dediğin gibi gönlümce geziyorum .
YanıtlaSilhatta soğuk gelecek diye korkuyorum bile ama kar yağmasınıda özlemedim degil ama soğuk olmadan kar olsa etraf ne güzel olurdu .
kar yağınca tatil olacak ama degilse o havada dışarıda taksi aramak beni mahveder :=)
mücverine gelince gerçekten nefis olmuş
ellerine sağlık notaldım bakalım nasıl olacak merak ettim tadını ..
sana güzel bir hafta sonu diliyorum tatlım
sevgiler
Malzemeler ve goruntu super! bende denemek isterim, ilk firsatta.
YanıtlaSilEllerine saglik...
eline sağlık patates mücveri harika olmuş
YanıtlaSilsevgiler..
Aşama aşama fotoğrafları,orijinal anlatımı,keyifli,lezzetli ve sıhhatli yanları ile hakikaten çok cici bir reçete..
YanıtlaSilEllerine,gönlüne sağlık!
Özlemişim burayı :)
Özgeciğim;
YanıtlaSilsağlık ve de sebze dolu reçetelerinle bizi bizden alıyorsun babam sebze yemeli ya sayende değişik şeyler öğreniyorummm:D yeri geldiğinde sırası ile kullanacağımm hemde güvenle :D
emeklerine sağlık..
Ellerinize sağlık harika görünüyor.
YanıtlaSilSevgiler...
Tam seni yansıtan bir tarif daha. Ellerine sağlık Özge.
YanıtlaSilFirinda pismesi yagsiz ve citir citir yapmistir hem kaloriside az ellerinize saglik
YanıtlaSilMerhaba çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilgünaydınnnnn,
YanıtlaSiltarifi dün denedim :) bazı farklarla kepek unu yerine buğday unu 2 patates yerine 1 pat. 1 kabak . sonuçmu mücverden nefret eden kocammmmm kimyonlu dip sos nedeniyle olduğunu düşünüyorum 3 tane yedi :) köfteye benzemiş tadı öyle diyor ve müvcerden güzelmiş :) kızımda zorbela 2,5 tane yedi olsun oda bi başarı
sevgiler sevgiler sevgilerr
Banu öyle bir yorum ki bu başlığı "flaş flaş flaş son dk haberi" tadında:) çok sevindim sizin adınıza, çok mutlandım, öyle veya böyle ne güzel işte yemişler! Ne mutlu size ve haliyle bana:) Afiyetler olsun!
YanıtlaSilBu akşam eve gittiğimde denemeyi istiyorum, inşallah...
YanıtlaSilözgecim sıra fırında pırasada :) bu arada dün akşam yemeğinde onlara un çorbası diye karnabahar çorbasını yutturdum ya nasılll güzel olduuu nasıll :))) kötüyüm ben kötüyüm
YanıtlaSilcanım sana bişey söyleyeceğim.nasıl ayıp etmişim anlatamam.o kadar yazışıyoruz ediyoruz.bi baktım aa ben senin izlemiyorum.ne olur kusuruma bakma.tyeni farkettim arkadaşım.sevgiler sunuyorum yeniden.
YanıtlaSilayrıca bu fırın işi pek hoşuma gitti.mutlaka deniycem.sevgiyle kal...
offffff buda harıka gorunuyor :)
YanıtlaSilYagda kziaran tarifleri firinda hazirlarken biraz yag katarim icine ama bu "Sifir" yag, gercekten hafif otesi olmus!
YanıtlaSilellerinize saglik