1 Şubat 2011 Salı

Nerede o eski "gün"ler?

Anılara gidip geliyorum, çocukken evde "gün" olduğunda, bol bol pasta-börek-çörek yemek için bize gün doğan "gün"lerde neler yediğimi düşünüyorum. Aklıma bazı tarifler geliyor, sonra onların peşine düşüyorum... Neler neler pişerdi, mesela bir tanesinin adı "konken böreği" idi, bir tanesi "saçaklı kroket" idi, diğer biri de "1-2-3-4 keki" idi. Bu adlar nasıl konulur, tarifler kulaktan kulağa nasıl değişime uğramadan tüm katılımcılara, onlardan da başka günlerde çevrelerine yayılır hiç anlamadım. Not da edilirmiş mesela anında o zaman beğenilenler, "ece ajanda"lar tarifler ile dolup taşarmış, üstelik her evde de aynı kıvamda, tatta pişermiş…

Ama tariflerde tarif hani; yapması yemesi pek keyifli üstelik pratik! Malum o zamanlarda dijital tartılar yok, herşey kaşık-bardak hesabı, un ise her zamanki bağımsız haliyle “aldığı kadar” tüm tariflerde. Ayrıca pratik olması bir şart, çünkü sabahtan çocuklar okula gönderilince girilecek mutfağa, en az 6-7 servis olması şartıyla başlanacak mutfakta çalışmaya… Bir de kıymetlidir o "gün"ler çünkü hepsi bir arada ancak öyle pişer; yoksa her evde sıklıkla kek, börek var “Sana“ ve “Piyale” sponsorluğunda ama o "gün"lerde hepsi bir arada!

O günlerden bir tarif size ama tereyağ oranı bir hayli azaltılmış haliyle… Patates kurabiyesi için malzemelerimiz;

  • 4 adet orta boy patates
  • 1 çay bardağı kaşar peynir
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yumurta ve 1 yumurta sarısı
  • 2 çay kaşığı kırmızı biber
  • Tuz- Karabiber
  • Süslemek için 1 tatlı kaşığı haşhaş tohumu

Patatesleri iri iri doğrayın ve dilerseniz buhar tenceresinde, dilerseniz de direkt olarak tencerede püre olacak kıvama gelene dek haşlayın.

Patatesler hazır olunca ezin ve içine sırasıyla yumurta, peynir, tereyağ ve baharatı ekleyin. İyice harmanlayın.

Fırınınızı önceden önceden ısınması için 180°C’ ye ayarlayın. Fırınınız ısınırken, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine sıkma poşetine koyduğunuz patates püresini şekilli olarak ara ara sıkın.

Dilerseniz üzerine benim yaptığım haşhaş tohumu veya susam ile çörek otu serpebilirsiniz. Önceden ısıttığınız fırınınızda 12-18 dakika süre ile, patates kurabiyelerinin renkleri değişip, altuni bir renk alana kadar kontrollü olarak pişirin.

Eski günler olsa derdim ki, büyüklere çay, çocuklara limonata ile servis edebilirsiniz. Fakat günümüzde şu bir gerçek bu tarifi her öğün tüketebilirsiniz.

Yaşantılar artık biraz farklı, “gün”ler benim için anılarda kaldı. Ama seviyorum eski tarifleri gün yüzüne çıkarmayı ve hala bardak-kaşık hesabı yapmayı… Yemek pişirmek, yemek, düzenlemek, sunmak; bunlar keyifli uğraşlar, ara ara sadece günlük koşturmacadan arınmak adına vakit ayırmak gerek. Haydi siz de anılarınıza yolculuk yapın, ailenin hamarat kadınlarından kalan tarifleri gün yüzüne çıkarın.

Afiyet olsun,

39 yorum:

  1. Ellerine sağlık Özge, bu yaptığın patatesin hazırını bile yapmışlar, inanamıyorum :((

    Bu arada ben 1-2-3-4 kekini yapıyorum hala :))

    YanıtlaSil
  2. patates olsunda nasıl olursa olsun diyenlerden olarak harika bir görüntü arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Bak ben de gittim simdi taaa gerilere... Hatta bir kek tenceremiz vardi, dibi yakardi, bu yüzden annem kül koyardi alt kismina, tencereyi atese oturtmadan önce... Ne büyük bir kek olurdu o, ne 26`lik, ne 28`lik... Cocukluk hayalimde sanki 35`lik gibi kalmis.... Canim benim, yillar öncesinin mutlu anilarina gittim sayende... Ellerine, emeklerine saglik...

    YanıtlaSil
  4. nefisss görünüyor...eski günler demeye başladık..:)))...bende durup durup eskiyi yad ediyorum bugünlerde...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Patates prenses gibiii :)ellerine sağlık görüntüde pek güzel

    YanıtlaSil
  6. amann sanki cok yasliyim gibi yinede gittim gerilere 17 18 e ;)
    gözlerim doldu niyeki...
    ama bu tarifi bugun yapicam ok .
    iyiki blogun var...

    YanıtlaSil
  7. benim annemdee keki tencerede pişirirdi, ama lezzetine doyum olmazdı ah ah.bu arada patates kurabiyelerii mükemmel görünüyor pratik ve lezzetli bir kurabiye gibi, yakın zamanda denemeye çalışacağım.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. bende annemin kara kaplı defteri hala duruyor,tariflerin isimleri nerdeyse aynı,konken böreğini çok severim
    bu aralar bende eski tarifleri deniyorum
    senin yaptığında çok lezzetli olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. Bir patatates hayrani olarak bu tarife bayildim, ustelik benim gibi mutfakla arasi cok iyi olmayan biri icin cok pratik bir tarif.
    Ellerine saglik da sen hergun hergun bu yeni fikirleri nerden ediniyorsun acaba???

    YanıtlaSil
  10. özgecim canım benim bu ne güzel bir patates ya canım çekti hadi ben kaçtım mutfaga diyeceğim ama iş yerindeyim :((
    bana yapıp kargo yaparmısın hehehe
    şaka bir yana balım enfes olmuş ellerine sağlık
    kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık canım çok tuttum bu tarifi hamursuz ayrıca sağlıklı da İzmirden sevgiler....

    YanıtlaSil
  12. çok güzeller canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. çıtır çıtır üstü içide yumuşacıktır:) harika olmuş her şekilde yenir hem sade hem garnitür eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  14. çok tarif var da tembel benim çıkartası yok hem yaparsam yerim diyetim bozulur korkusu da var:)

    YanıtlaSil
  15. Bayıldıııııııııııım!
    Süppersin!!!
    Sevgiler mucx
    paNDuf

    YanıtlaSil
  16. patatesi çok sevdiğimden bu tarif tam benlik Özgecim aldım ve hemen yapacağım, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Anne tarifleri teyze tarifleri ne güzel hepsi ben hala bardak kaşık göz kararı ölçüsü kullanıyorum mutfağımda fazladan yer dolduracak makine alet istemiyorum ellerine sağlık Özgeciğim

    YanıtlaSil
  18. Vallahi nerde o eski gunler, her gunde illa ki ya kısır ya patates salaası olurdu degil mi biz de arta kalanları afiyetle yerdik:)) Gecen gun annemin tarif defterini karistirdim ben de, cok eski sarı sayfaları olan, annem bir kek tarifi yazmıs, once malzemeler demis altalta sıralamıs sonra hazirlanisi demis herhalde usenmis ''cırp karistir pisir'' yzamıs ne guldum:))))

    YanıtlaSil
  19. Özge bu nasıl yaratıcılıktır :) lokmalık patatesler hemde masum olanından :) görüntüde fikirde şahane

    YanıtlaSil
  20. biz günlere devam ediyoruz.anneler bize el verdi n'apalım.üstelik artık kızlar pişiriyor ve annelerini ağırlıyor.çokta güzel oluyor.Tabi tariflerde de artık internet payı fazla.

    YanıtlaSil
  21. evet eski tarifleri eski tatları özlüyor insan; dönem dönem popüler olanlar vardı; bir de Nesrin'în kurabiyesi, Sevim'in poğaçası falan diye yazılırdı :))) seninki yine güzel bir tarif; ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  22. canım Özgeciğim,
    bu cicilere bayıldımm:))
    eski "gün"leri bende çok özledim:)
    ne güzel olurdu kısırlar kekler poğaçalar:)
    bu kurabiyelerden yapayım ben yarın dayanamıyacağım:)

    YanıtlaSil
  23. Gerçekten ne kadar eğlenceli adları var. Bu yiyeceklerin yanı sıra Zeki Müren kirpiği modelinde kazaklar da örülürdü o zamanlar. Hala var mı acaba?

    YanıtlaSil
  24. :)))))))
    yORUM okumak adetim değil !
    ama bu sayfada yazılanlar öyle şeker ki :)))
    bizler biraz daha yaş olarak gerideyiz..
    bizim anıları dinleseniz sabaha kadar burada gülerdik !!
    :)))
    harika bir pot olmuş
    HARİKA ! :)
    Herkese sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  25. yorumlar bir harika! ne anılar varmış da tozunu aldık hep beraber o kadar mutlu oldum ki... inanın ilaç gibi geliyor yorumlar, mutlanıyorum. hele bu post hakikaten hoş oldu! zeki müren kirpiği modeli kazak, konken böreği, 1-2-3-4 keki daha neler neler:) minimalist haklı bir de eski tarifler var ki "Gülten Abla'nın Keki" gibi, nereden bu tarifler işte öyle "gün"lerde:) Hepinize kucak dolusu teşekkürler ve sevgiler:)

    YanıtlaSil
  26. Ay resmen İglo'ya rakip olmuşsun. Daha doğrusu o sana rakip olmuş:)
    Ben de günlere yakinen aşinayım, fakat bizimkilerde hiç görmemiştim bu patatesi. İlginç!!!
    Aynı gün haşhaşlı tarifleri koymuşuz, kalp kalbe karşı.
    Bu arada, cidden çok beğendim bu tarifi. İlk defa gördüm ayrıca.
    Eline sağlık şekerim.
    Benim de elimde, babaannemin mutfağındaki koca tencerede sürekli bulunan üzeri toz şekerli bir kurabiye tarifi var. Geçen gün araştırıp buldum o tarifi, çocukluğuma ait. Ama bir baktım, amanın! 1 paket margarinle başlıyor. Karar veremedim, tarifi versem miiii, vermesem miii diye:)

    YanıtlaSil
  27. Oh!!
    Takriben 20 dakikadır yorum yazmaya çalışıyorum.Açılmadı,açılmadı.
    Pes etmedim ve zafer benim:)

    Şu sıcacık yazını okur-okumaz,yüreğimde tatlı bir nostalji rüzgarı esti.Mezkur günlere gidiverdim.86'lıyım,öncesini bilemem fakat o yıllardan bu yana,annemin günlerinden hatırladığım ilk üçlü: Gül böreği,ıslak kek ve kısırdır.
    Arkadaşların bahsettiği gibi Ayşe'nin böreği,Fatma'nın çöreği,
    Komşumun kurabiyesi olayı da pek tatlı ya:)
    Hepsinde nice mutena anı / tatlı mı tatlı hikayeler saklı.

    Tam bir patates canavarıyım ayrıca!
    Vallahi bak..
    Nefis görünüyor bu kurabiye.
    Yanlız ben de limonata ile alayım mümkünse:)
    Çok leziz görünüyorlar,yarın yaparım ben,dayanamam..
    Ellerine,gönlüne sağlık!

    YanıtlaSil
  28. bayıldım görüntüsüne özgecim ellerine sğalık

    YanıtlaSil
  29. çok farklı bir tarif canım ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  30. Tarif süper, yazı süper, anılar süper kısaca herşey süper. Ellerine, kalemine sağlık Özgeciğim.

    YanıtlaSil
  31. Iglonunda var böyle prenses patatesleri. Bayılıyorum bende. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  32. nefiss gorunuyor. Ayrica patatese de bayilirim. Ellerine saglik.... en kisa zamanda deneyecegim insallah...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  33. hahhaaa konken böreği:)))
    Yaparmısın ne olur:))))

    Dur biraz bende düşüneyim. Annemin de vardı böyle tarifleri:))) Az "gün" yapmadı kendisi:)))

    Ellerine sağlık Özgecim

    YanıtlaSil
  34. Ozgecim eskilere goturdun beni:) Okuldan eve sabirsizlikla gelirdimm resmen hayal ederek neler olabilecegini:)
    Harika bir tarifmis. Cok degisik fikirler geldi aklima tarifi okurken:) Cok tesekkur ederim. Ellerine saglik.
    Sevgi ve muhabbetlerimle.

    YanıtlaSil
  35. Bunlar nasıl güzeller. Bayıldım bu tarife ben.

    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  36. ilk defa görüyorum ben böyle mini mini patatesli kurabiyemsileri :) ellerine sağlık, nasıl da hoşlar ya :))) kocaman sevgiler :)

    YanıtlaSil
  37. Fransada "duchesse anne" dedikleri patates kurabiyelerini fresh olarak satiyorlar! AMa elbette ev yapimi ustune yoktur. Muhtesme olmuslar ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  38. Çok pratik ama çok şık bir tarif olmuş. Çok sevdim, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!