Kış bir türlü tam manasıyla gelemedi, gelmediği gibi de gidemedi; bugün güneşli ama tekrar soğuk bir gün. Malum ıspanak da hala tezgahlarda, devam edelim o zaman kaldığımız yerden ve bizim evde tercih edilen haliyle bir ıspanak yemeği pişirelim. Bize göre yemek ama yabancılara göre çorba olabilir pek ala… Ne de olsa bizde çorba içilir ama onlarda yenir, bol ve iri tanelidir, aynı bizim usûl sulu yemek gibidir. Siz nasıl isterseniz öyle yiyin ama yeter ki kış bitmeden, hele ki bu nispeten soğuk günde bir tas sıcak, vitamin deposu ıspanağı mideye afiyetle indirin.
- 1 demet ıspanak
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı sumak
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 ½ yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı pul biber
- Karabiber – Tuz
- 4 ½ bardak su
Öncelikle sumak tanelerini demlenmesi için yarım bardak ılık suya koyun ve 15 dakika süre ile bekletin. Bu sürede, soğanları ince ince doğrabilir ve iyice yıkadığınız ıspanakları rastgele doğrayabilirsiniz. Ancak içerken/yerken zorluk çıkarmaması için yine de parçaların çok büyük olmamasına dikkat edin. Ayrıca pirinci de ıslatın ve süzün.
Yağ ısıttığınız tencerenizde öncelikle soğanları kavurun, soğanlar yumuşayınca salça ekleyin ve kavurmaya devam edin. Ispanak yapraklarını ekleyin ve diriliğini yitirene dek, yaklaşık 10 dakika süre ile kavurun. Baharat ve ardından da su ekleyerek bir taşım kaynatın. Son olarak pirinci ve taneleri süzerek elde ettiğiniz sumak ekşisini katın, yumuşayana kadar, 10-15 dakika kadar pişirin.
Ispanaklar gevşeyip, çorbamsı bir hal aldığında hazırız demek servise. Bu soğuk günde kendinize koca bir kase ayırın ve tadına vara vara fazla soğutmadan afiyetle yiyin.
Güneydoğu’ya özgü bir baharat olan tane sumak bugünün sürpriz eklentisi, kendisini çok severim. Bu haliyle de bildiğimiz ıspanak çorbasına bir Arap/Süryani esintisi katıyor ve bizim çorba oluyor "Pırtıke". Meğer ben bilmeden, oralara bile gitmeden, sırf ekşi sevdiğimden yöresel bir yemek pişirmişim de haberim yokmuş, Önder Şenyapılı sağolsun ODTÜ yayınlarından çıkan "Damakta Kalan Tatların Akılda Kalan Adları" isimli sözlüğü ile yeni bir şey daha farkettim.
Sumağa geri dönersek, ılık suda demler, koruk suyu veya limon suyu yerine, bazı zamanlarda, iyi gideceğini düşündüğüm tüm yemeklere az biraz ekşilik versin diye eklerim. Mesela siz de zeytinyağlı biber ve patlıcan dolmasının suyuna katabilirsiniz. Sıcak su ile ekşisini bıraktığı için sumak ekşisi de derler kendisine. Mutlaka deneyin siz de seveceksiniz.
Sofralarınız renk dolsun, afiyet olsun!
Ah kuru patlıcan dolmasına olağanüstü tad verir sumak suyu, spesyalimdir:)
YanıtlaSilAma ıspanakta kullanıldığını hiç duymamıştım, en kısa zamanda deneyeceğim. Afiyet olsun, sevgiyle...
kaç türlü ıspanak.harika gerçekten.ellerine sağlık canım.sevgiler.
YanıtlaSilMerhabalar bloglar açılır açılmaz ilk size yazıyorum ıspanağın her hali çok güzel. birde sizin dilinizden ve elinizden anlatılıp yapılınca ee ona artık doyum olmuyor . hep burada olun olur mu.? Sizleri okuyamadığım zamanlar büyük eksiklik duyuyorum ve elim kolum bağlanıyor. Hatta çok severek takip ettiğim bloglardan arkadaşlarımla telefonla veya özel olarak mailleşmek kısmet olursa da yüzyüze görüşmek isterim. siz mesela Arzu ederseniz bloğumdaki iletişim adresime bir maille bildirirseniz bende size bana ulaşabileceğiniz telefonlarımı hemen yazarım vehatta ben sizi öncelikle aramak isterim. sizden gelecek cevabı sabırsızlıkla beklerim. Güzel paylaşımlarda buluşmak görüşmek dileğiyle sevgiler..
YanıtlaSilOh süper. Ellerine sağlık özgecim.
YanıtlaSilNasıl canım istedi...Ellerine sağlık canım
YanıtlaSilBahara merhaba diyelim yeni sebzelerle değil mi? Ispanağın kapanışı şanına uygun olmuş, eline sağlık.
YanıtlaSilÖzge senin yaratıcılığına hayranım ben ıspanaklı toplar yapmıştım dışı çıtır çıtır minik köfteler ama tek kusuru yağda kızarıyordu benim sebze sevmeyen canavarlar bayılmıştı bu şekilde ıspanağı malesef yediremiyorum ama ben bu şekline bayılıyorum tane sumak fikri süper
YanıtlaSilellerine sağlık
ıspanağın farklı tariflerini çok severim eline sağlık canım
YanıtlaSilsevgilerimle..
Bu akşam evde ıspanak var ve ben sırf bu yüzden bile çok mutlu olabiliyorum:) Ellerine sağlık hepsi birbirinden güzeldi...
YanıtlaSilSumak ekşisini öğrendiğim çok iyi oldu bayılırım ekşiye:)..
YanıtlaSilEllerine sağlık, çok nefis görünüyor..
Sevgiler:).
aslı
Kış en sevdiğim mevsimlerden değildir ama bittiğinde de kışın sebze ve meyvelerini özlerim...
YanıtlaSilYine farklı ve şahane bir tarif süpersiniz..
YanıtlaSilSumağa ben de bayılırım ve ekşiliğini mümkün olduğunca tüm dolmalarıma katarım. Ispanak nefis ve farklı olmuş ellerine sağlık.
YanıtlaSilArtık kış sebzesi görmekten bıktım. Eşime bu hafta sadece et yiyeceğiz dedim ama gittim brokoli ve kanabahar yaptım :(
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Sevgiler
ıspanakla neler yaratmışsın canım sote ve kurabiyeye bayıldım ellerine sağlık
YanıtlaSilsüpersin