24 Mayıs 2011 Salı

Taze otlar, soslar ve yazlık tatlar..

Sonunda beklenen mevsim geldi; konserve, dondurulmuş gıda mevsimi, stoklara tükenmeye yakın sona erdi. Açan çiçekler leziz meyvelere döndü; yepyeni meyveler, sebzeler tezgahlarda yerini almaya başladı... Siz de sulu, kütür kütür meyvelere hasretseniz benim gibi, yemek için sabırsızlanıyorsunuzdur elbette. Ebatına kanıp aldığınız çilekler tatsız, oldu dediğiniz erikler çekirdeği kırılan cinsindendir sizin de tabi. Bir de doymaz gözünüz alır da alırsınız, ertesi haftaya daha eldekileri tüketemeden, daha güzelleri tezgahlarda yerini alır ve sizin sebzeler, meyve can çekişir dolapta... Olmaz öyle, değerlendirmek gerek o çekirdeği kırılasacıları da!

Kendinden geçmek üzere olan erikler, ekşi mi ekşi; haydi kaynaşsınlar taptaze mevsimlik otlar ile bakalım ne çıkacak ortaya! Neye eşlik edecek soframızda...


Taze otlu erik sosu için malzemelerimiz,
  • 3 su bardağı erik
  • ¼ demet maydanoz
  • ¼ demet nane
  • ¼ demet dereotu
  • 1 adet küçük boy kırmızı biber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Tercihen : 1 adet misket limonu

Erikleri iyice yıkadıktan sonra tencereye koyun ve üzerini kaplayacak kadar su koyduktan sonra kapağını kapatıp 20-25 dakika süre ile haşlayın.


Erikler haşlanırken nane, dereotu ve maydanozları ayıklayıp iyice yıkayın.


Taze otları olabildiğince ince doğrayın ve ardından kırmızı biberi ine bir rende yardımıyla, aromasını da ortaya çıkarmak adına ince ince rendeleyin.


Erikleri kontrol edin, kabukları çatlamaya başlamış ve ezdiğinizde dağılıyorsa ocağı söndürebilirsiniz. Tencereden maşa veya kaşık yardımıyla süzerek alın ve dilerseniz bu ekşi suyu dolmalarınızda kullanmak üzere saklayın. Erikleri kabuklarından ve çekirdeklerinden ayırmak için bir süzgece alın ve bir tahta kaşık ile durmadan çevirerek ezin. Bir süre sonra kabukların ve çekirdeklerin tel süzgeçte kaldığını ancak süzgecin altına koyduğunuz kasenin erik püresi dolduğunu göreceksiniz.


Ezme işlemi bitince, eriklerin ekşiliğine bağlı olarak sıktığınız yarım ya da 1 limon suyunu, tuz, zeytinyağı, ince doğradığınız taze otları ve kırmızı biberi de erik püresine katın ve erik püresinin ılıklığı ile otların, kırmızı biberin tatlarının karışması için iyice karıştırın.


Dilerseniz sarımsak da ekleyebileceğiniz bu karışımı, ekşi müptelasıysanız, ekmek üstü tüketebileceğiniz gibi, benim tercih ettiğim şekilde patates salatası veya yeşil salatalarda da sos olarak kullanabilir, hatta ızgara balıkların yanında bile tercih edebilirsiniz.


Bir yemek kaşığı tabağınızı tatlandırmaya yeter de artar bile...


Üstelik hazır sos yerine bir kaç gün boyunca, her öğün sizi idare edebilir de!

Sofralarınız renk dolsun, afiyet olsun!

23 yorum:

  1. Özgecim harika bir sos olmuş bu. En kısa sürede deneyeceğim canım ellerine sağlık...Nefis:)

    YanıtlaSil
  2. Harika bir tarif, erikse söz konusu olan hiç bir zaman artmaz bizim evde ama ekşi seven biri olarak bu sosu denemeye değer:)

    YanıtlaSil
  3. pratik tariflerinin neredeyse hepsini not alıyorum.erigi pek sevmesemde sos olarak kullanma fikri çok hoşuma gitti.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  4. çok değişik. elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. harika, hemen not alıyorum:))

    YanıtlaSil
  6. hmmm ilginç denemek lazım bi. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Ay çok değişik bi o kadar da leziz görünüyor ellerine sağlık ekşiyi çok severim bende hakikaten balığa çok yakışıcağını düşünüyorum.
    SEvgiler.

    YanıtlaSil
  8. hemen defterimi yazdım , bayılırım otlara , soslara

    YanıtlaSil
  9. çok güzel görünüyor ellerinize sağlık hayırlı günler.

    YanıtlaSil
  10. Özge yine yapmışsın yapacağını:))Ellerine sağlık yeşil eriği meyve olarak yiyemem ama böyle tüketebilirim pekala:)

    YanıtlaSil
  11. çok farklı bir lezzet ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  12. yine harikalar yaratmışsın özgecim. ellerine sağlık canım.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Ne kadar da ilginç, hiç aklıma gelmezdi. Ellerinize sağlık :D

    YanıtlaSil
  14. Ne diyeyim, erigi buldunuz, bir de sosunu yapiyorsunuz... Ahhh ahh.,, Burada nerede o erikler.,, Türkiye`min gözünü seveyim.... Canim benim sen en iyisi benim icin bir avuc taze taze yiyiver su erikleri... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  15. Özgecim sen kesinlikle bu tariflerini bir kitapta toplamalısın. Hiç akla gelmeyen ve öyle değişik ve pratik fikirler sunuyorsun ki, bayılıyorum. Acaba bugün ne var? diye giriyorum hergün bloğuna:)
    sevgiler canım

    YanıtlaSil
  16. Zevkle okudugum bloglardan birine sahipsiniz. Yaraticiliginizla beni sasirtiyorsunuz. Gorusmek uzere, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  17. Harika!
    Ben de pek yeşil erik yiyenlerden değilim. O yüzden bazen salataya koyarım, maksat eriğin şifalı yanlarından da yararlanmak...

    YanıtlaSil
  18. Özgecim tekrar söylüyorum:) Tarifin süper ve çok değişik.
    Bayıldım
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Çok farklı bir sos olmuş ellerinize sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. Love people who can tell their ideas clearly. Thank you.

    YanıtlaSil
  21. çok değişikmiş
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  22. Ben de geçenlerde ekşi erikle yapılan alluciye tarifimi eklemiştim, sizin sos da çok farklı ve besleyici bir tarif olmuş ,ellerinize sağlık
    Tülay

    YanıtlaSil
  23. ben bunu kacirmisim harika bir tarif bu bravo cok begendim fotograflar zaten ruya gibi:)

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!