10 Ağustos 2011 Çarşamba

Bir tarlaya uğradım, salata yaptım...

Düşünüyorum da eskiden haberlerde sürekli olarak “mantar” zehirlenmeleri vakalarına yer verilmese onlardan biri de ben olabilirdim. Doğada yürümek, yürürken yemek, yerken yürümek ve keşfetmek; plazalara sıkıştığımız bu kariyer odaklı dönemde daha güzel bir kaçış noktası olamaz herhalde! Çalılardan böğürtlen yemek, minik yapraklar altında saklı dağ çileklerini fark etmek, suyun içine koparıp bir yaprak taze nane eklemek... Hayat lezzetli sürprizlerle dolu!

Yine benden haber alamadığınız bir haftasonu kendimi doğaya vurmuşken, karşıma tadını oldukça merak ettiğim bir sebze çıkıverdi. Meğer adı alabaş imiş, kohlrabi de derlermiş ve aslen turpgillerden ve Alman turbu olarak da anılırmış. Güzel yanı turpgillerden olmasına karşılık mideyi zorlamaması, aksine sindiriminin kolaylığı!

Önce bir dilim kestim, tadına baktım sonra tarlaya bir göz attım, onunla neyin güzel gideceğini düşündüysem içine kattım!

Siz de bulursanız yumruk kadar bir alabaşı rendeleyin. Üzerine dalından kopardığınız ve ince ince doğradığınız maydanoz ile naneleri ekleyin.

Ardından ince kıydığınız soğanları da tuzla ovun ve salatanıza katın. Hatta elinizde varsa mutlaka kırmızı soğan tercih edin. Ardında hakiki zeytinyağı, yarım limon suyu, tuz ve kırmızı biberi ekleyin.

Bence beğeneceksiniz, zira ben en son suyuna sıcak ekmek bandırırken yakalandım!

Arama motorlarında aratın, birbirinden güzel faydalarını okuyun ve pazara gittiğinizde bence bir kez tatmak adına meraklı gözler ile çevrenize bakın. Türkiye’de, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirildiği düşünülürse bu yörelerde yaşayıp da tatma fırsatı bulamamış olanlarda daha da dikkat kesilebilirler!

Araştırmalarım devam edecek, elbette salatadan öte tüketim şekilleri de mevcuttur, önerisi olan?

Sofralarınız renk dolsun, afiyet olsun!

17 yorum:

  1. Dalından yemek gibisi var mı:) Keyfin bol olsun canım

    YanıtlaSil
  2. cidden taşı toprağı altın bir ülkede yaşıyoruz...ne mutlu kıymetini bilene ve yaşayana....dünyayı aynı şekilde gören başka insanlar olduğunu bilmek bile güzel...ellerinize sağlık...iyiki gezmişsiniz ve iyikide bizimle paylaşmışsınız....sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Rabbim ne güzel şeyler yaratmış şükürler olsun
    birde bu güzelliklerden yararlana bilenler var tadını çıkarın derim
    afiyet olsun canım sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Ben bu turbu çok severim, daha doğrusu bizde neredeyse sadece bu tüketilir. Çünkü yerken insanı rahatsız etmez ve inanılmaz lezzetlidir. Tarlasını bulduğunuza şanslısınız :D Afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. herşeyi dalından toplamak yapmak yemek daha güzel değilmi. organik olarak. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. yok böyle bir keyif işte :)tazecik ne güzel olmuştur afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  7. taze taze dalından kopmuş ne güzel.Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Her Almanya'ya gidişime kohlrabi yemeden dönmem. Bayılırım ve Türçe'de adının alabaş olduğunu şu yazından öğrendim. Birkaç kere pazarda buldum ama sonra yine kayıplara karıştı.
    Bulsam da yesem keşke :)

    YanıtlaSil
  9. Kıbrıs'ta cehennem topuzu derler. Kıbrıs'ta keşfettim ben de dünyanın en lezzetli turpu. Bol limonla koca bir turpu yiyebilirim. :) Dikkat fazlası gaz yapar :))

    Ben bol maydanozlu salatanın içine ince dilimler halinde katarak kullanırdım.

    Bak canım çekti. TR de satıldığını bulunabildiğini bilmezdim. Pazarlarda bu isimle arıycam. du bakalım

    sevgiler en kocamanından..

    YanıtlaSil
  10. İlk kez duyuyorum desem :) süpersin,sayende bir sürü şey öğreniyorum :))

    YanıtlaSil
  11. çok ilginç bir turp adı :) Merak ettim tadını araştırayım bakalım bulabilecekmiyim.
    dalından yemek gibi bir lüksü çok seneler önce maalesef kaybettim. bu konuda seni kıskandım :))

    YanıtlaSil
  12. Alabaşı biliyorum eskiden annem kışın salatasını çok yapardı ya da dilimleyip sımsıcak tarhana çorbasının yanında ince dilimleyip servis ederdi kıtır kıtır içine ekmek doğradığımız tarhanayla yerdik çok güzel olurdu sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Özge, Alabaşı ilk defa duydum, tadı turpa benziyorsa eminim güzeldir:)) Afiyet olsun..
    Not: Dün akşamki iftar mönümde senin kanlıca yoğurdundan esinlendiğin cheesecake kuplarından vardı. pudra şekerini biraz arttırdım çünkü şeftali yerine nektarin kullandım ve biraz ekşiydi, yoğurt olarak da süzme yoğurt kullandım,üzerine de böğürtlen sos, enfesss oldu. herkes (10 kişi:)) bayıldı:)))çookk teşekkürler ve sevgiler....

    YanıtlaSil
  14. İlk defa duyuyorum bu sebzeyi Özge:)
    Görüntüsü çok güzel.Lezzeti nasıl acaba:))

    Ellerine sağlık
    Sen gezmeye devam et. Bak neler öğreniyorum:)))

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,

    Ben Avusturya'da yasiyorum burada cok guzel corbasini yaparlar. Aynen sebze corbasi gibi kremali ya da kremasiz. cok guzel ve dengeli bir tadi oluyor deneyebilirsiniz.
    Sevgiler,

    Peto

    YanıtlaSil
  16. Peto denemek gerek, öneri için teşekkürler!

    YanıtlaSil
  17. Martha Stewart bundan cipsler yapmıştı.o gün bugündür arıyorum fakat bulamıyorum.Elinde halen mevcutsa cipsini benim için dener misin?:)
    http://www.marthastewart.com/354688/kohlrabi-chips

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!