Yine benden haber alamadığınız bir haftasonu kendimi doğaya vurmuşken, karşıma tadını oldukça merak ettiğim bir sebze çıkıverdi. Meğer adı alabaş imiş, kohlrabi de derlermiş ve aslen turpgillerden ve Alman turbu olarak da anılırmış. Güzel yanı turpgillerden olmasına karşılık mideyi zorlamaması, aksine sindiriminin kolaylığı!
Önce bir dilim kestim, tadına baktım sonra tarlaya bir göz attım, onunla neyin güzel gideceğini düşündüysem içine kattım!
Siz de bulursanız yumruk kadar bir alabaşı rendeleyin. Üzerine dalından kopardığınız ve ince ince doğradığınız maydanoz ile naneleri ekleyin.
Ardından ince kıydığınız soğanları da tuzla ovun ve salatanıza katın. Hatta elinizde varsa mutlaka kırmızı soğan tercih edin. Ardında hakiki zeytinyağı, yarım limon suyu, tuz ve kırmızı biberi ekleyin.
Bence beğeneceksiniz, zira ben en son suyuna sıcak ekmek bandırırken yakalandım!
Arama motorlarında aratın, birbirinden güzel faydalarını okuyun ve pazara gittiğinizde bence bir kez tatmak adına meraklı gözler ile çevrenize bakın. Türkiye’de, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirildiği düşünülürse bu yörelerde yaşayıp da tatma fırsatı bulamamış olanlarda daha da dikkat kesilebilirler!
Araştırmalarım devam edecek, elbette salatadan öte tüketim şekilleri de mevcuttur, önerisi olan?
Sofralarınız renk dolsun, afiyet olsun!
Dalından yemek gibisi var mı:) Keyfin bol olsun canım
YanıtlaSilcidden taşı toprağı altın bir ülkede yaşıyoruz...ne mutlu kıymetini bilene ve yaşayana....dünyayı aynı şekilde gören başka insanlar olduğunu bilmek bile güzel...ellerinize sağlık...iyiki gezmişsiniz ve iyikide bizimle paylaşmışsınız....sevgiler
YanıtlaSilRabbim ne güzel şeyler yaratmış şükürler olsun
YanıtlaSilbirde bu güzelliklerden yararlana bilenler var tadını çıkarın derim
afiyet olsun canım sevgiler:)
Ben bu turbu çok severim, daha doğrusu bizde neredeyse sadece bu tüketilir. Çünkü yerken insanı rahatsız etmez ve inanılmaz lezzetlidir. Tarlasını bulduğunuza şanslısınız :D Afiyet olsun
YanıtlaSilherşeyi dalından toplamak yapmak yemek daha güzel değilmi. organik olarak. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilyok böyle bir keyif işte :)tazecik ne güzel olmuştur afiyetler olsun
YanıtlaSiltaze taze dalından kopmuş ne güzel.Elinize sağlık:)
YanıtlaSilHer Almanya'ya gidişime kohlrabi yemeden dönmem. Bayılırım ve Türçe'de adının alabaş olduğunu şu yazından öğrendim. Birkaç kere pazarda buldum ama sonra yine kayıplara karıştı.
YanıtlaSilBulsam da yesem keşke :)
Kıbrıs'ta cehennem topuzu derler. Kıbrıs'ta keşfettim ben de dünyanın en lezzetli turpu. Bol limonla koca bir turpu yiyebilirim. :) Dikkat fazlası gaz yapar :))
YanıtlaSilBen bol maydanozlu salatanın içine ince dilimler halinde katarak kullanırdım.
Bak canım çekti. TR de satıldığını bulunabildiğini bilmezdim. Pazarlarda bu isimle arıycam. du bakalım
sevgiler en kocamanından..
İlk kez duyuyorum desem :) süpersin,sayende bir sürü şey öğreniyorum :))
YanıtlaSilçok ilginç bir turp adı :) Merak ettim tadını araştırayım bakalım bulabilecekmiyim.
YanıtlaSildalından yemek gibi bir lüksü çok seneler önce maalesef kaybettim. bu konuda seni kıskandım :))
Alabaşı biliyorum eskiden annem kışın salatasını çok yapardı ya da dilimleyip sımsıcak tarhana çorbasının yanında ince dilimleyip servis ederdi kıtır kıtır içine ekmek doğradığımız tarhanayla yerdik çok güzel olurdu sevgiler...
YanıtlaSilSevgili Özge, Alabaşı ilk defa duydum, tadı turpa benziyorsa eminim güzeldir:)) Afiyet olsun..
YanıtlaSilNot: Dün akşamki iftar mönümde senin kanlıca yoğurdundan esinlendiğin cheesecake kuplarından vardı. pudra şekerini biraz arttırdım çünkü şeftali yerine nektarin kullandım ve biraz ekşiydi, yoğurt olarak da süzme yoğurt kullandım,üzerine de böğürtlen sos, enfesss oldu. herkes (10 kişi:)) bayıldı:)))çookk teşekkürler ve sevgiler....
İlk defa duyuyorum bu sebzeyi Özge:)
YanıtlaSilGörüntüsü çok güzel.Lezzeti nasıl acaba:))
Ellerine sağlık
Sen gezmeye devam et. Bak neler öğreniyorum:)))
Merhaba,
YanıtlaSilBen Avusturya'da yasiyorum burada cok guzel corbasini yaparlar. Aynen sebze corbasi gibi kremali ya da kremasiz. cok guzel ve dengeli bir tadi oluyor deneyebilirsiniz.
Sevgiler,
Peto
Peto denemek gerek, öneri için teşekkürler!
YanıtlaSilMartha Stewart bundan cipsler yapmıştı.o gün bugündür arıyorum fakat bulamıyorum.Elinde halen mevcutsa cipsini benim için dener misin?:)
YanıtlaSilhttp://www.marthastewart.com/354688/kohlrabi-chips