26 Eylül 2011 Pazartesi

Ambalaj deyip geçmeyin, onlardan gemi(!) yapanlar var!

Sütüme, Sarelleme Karışma!!!”nın yakın takipçileri geri dönüşüm konusundaki hassasiyetimi iyi bilirler. Geçtiğimiz sene sizlerle ambalaj atıklarımı ayrıştırdığımdan bahsetmiştim, Çevko’nun Yerel Yönetimler ile beraber sürdürdüğü iş birliği kapsamında halen her Salı sabahı ayrıştırdığım çöpleri yetkillere teslim etmeye devam ediyorum. Organik atıklar ise ayrı bir çöpe gidiyor ve ne kadar azaldıklarını tahmin edemezsiniz, meğer asıl yeri kaplayan ambalajlarmış. Artık içim rahat onlar geri dönüyor ve yine ambalaj olarak, defter-kağıt olarak, hatta (artık) kalem olarak bana geliyor. Bu bilincin yayılmasından ne kadar memnun olduğumu tahmin edemezsiniz.

Dün de çevresel bilinç aşılayan bir etkinlikten haberdar olup soluğu İstanbul City Port’da aldım. Tetra Pak'ın çevre bilincine ve geri dönüşüm konusuna vurgu yapmak amacıyla düzenlediği ve geleneksel hale gelen Karton Gemiler Yarışması’nın üçüncüsünü İstanbul City Port’da gerçekleştirildi.

Günün sloganı “Benim Görüşüm Geri Dönüşüm”dü ve etkinlik kapsamında karton ambalajlardan yapılmış 11 karton gemi yarıştı. Deniz, pek çok markanın karton kutularından yapılmış gemiler(!) ile doldu, rengarenk ve neşe dolu görüntülere sahne oldu...

Bu cümbüşün arasında biraz da rakamlara değinmek gerekirse, 2010 yılında dünyada 30 milyar kullanılmış Tetra Pak içecek kartonunun geri dönüşümü gerçekleştirilirken, Türkiye’de de Tetra Pak ambalaj malzemelerinin 51 tonunun 28 bin tonu geri toplandı. Tetra Pak Türkiye bu oranla dünya sıralamasında altıncı, Ortadoğu Bölgesi’nde ise birinci sırada yer aldı.

Kompozit ambalaj atıklarında ambalaj çöpü

Tetra Pak Büyük Ortadoğu Bölgesi Geri Dönüşüm Teknik Yöneticisi ve Tetra Pak Türkiye Çevre Müdürü Ferid Ekmekçioğlu’na göre ise 2011 hedefi ambalajların yüzde 60’ının geri dönüştürülmesi; yemek severler, bu blogu takip edenler, burada katkımız büyük olacak, ambalajlara çöp muamelesi yapmaya son!

Geri dönüşüm kitiyle ambalajlardan kağıt yapma

Bu sirkülasyonun, Dünya’daki sınırlı kaynakların devamlılığını sağlamak için herkesin çevre konusunda önemli roller üstlenmesi gerekli. Yoksa bir gün.... Düşünmesi bile içimi daraltıyor!

Ama içim nispeten rahat, çocuklara bu bilinç aşılanıyor. ‘’Atıklar Sanat Eserine Dönüşebilir mi?’’ sorusuyla o minik ama hayal gücü geniş, taze zihinlerin çevre ve geri dönüşüm konusunda kurdukları hayalleri yaklaşık 40 tasarımda gördüm. Rengarenk ağaçlar, elbiseler, müzik aletleri... Geri dönüşüm hem zevkli, hem de renkli hallerde içlerine işlemiş belli ki... Üstelik ilköğretim okullarında yapılan “Küçük Şeyler Doğayı Yeniler” adlı çevre eğitimiyle de artan sayıda öğrenciye ulaşmaya devam ediyorlar.

Ben sizi yine ikna edemediysem detaylı bilgi için Çevko’nun Yerel Yönetimler, Kadıköy Belediyesi Atık Yönetimi veya Tetra Pak sayfasını inceleyebilirsiniz.

Portakal suyu kartonlarından çanta ve geri dönüşüm örnekleri

Unutmayalım, bu güzelim yemekleri yapmaya devam edebilmemiz, sağlıkla beslenebilmemiz için Doğa Ana’ya saygıda kusur etmememiz lazım. Zira O’nun bizimle paylaşacağı daha çok lûtfu var yeter ki biz onun imkanlarını kısıtlamayalım, bize mucizelerini sunmasına engel olacak davranışlarda bulunmayalım!

Doğa dostu günler dilerim!

13 yorum:

  1. Süperrrrr.
    Ne güzel em de ne faydalı bir etkinlik olmuşşş

    YanıtlaSil
  2. çok duyarlı bir yazıydı canım..
    zevkle okudum.. herkesi aynı duyarlılığa davet etmelisinn:))

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir gün geçirmişsiniz bizim şirkette tam dda bu sıralar ambalaj atıklarının değerlendirilmesi ile ilgili projesini tamamladı ve uygulamaya sokuyoruz. Ben de aktif olarak bu işte varım. Evde de evsel organik atıklar ayrı yerde ambalaj atıkları ayrı yerde toplanıyor fakat bulunduğumuz yerde bir toplama merkezi olmadığı için bu işi yapan insanlara kolaylık olsun diye ayrı torbalara dolduruyoruz ambalaj atıklarımızı:)

    YanıtlaSil
  4. Aslında inanılmaz önemli bir konu bu...
    Bence ilkokullarda ders olarak bile verilmeli ki temel eğitimde kapsınlar bu konuyu ve duyarlılığı...
    Yoksa ileri ki hayat onlar için çok daha zor...

    Ellerine kalemine sağlık Özge
    Nefis bir yazı ve paylaşım olmuş

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Aaaa ne kadar faydalı ve eğlenceli... Sizin yerinizde olmak isterdim :D Yeni nesillere öğretmemiz gereken en önemli şeylerden biri aslında, çevreye ve yaşama saygı. Güzel bir konuya değindiniz teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. sevgili Özge, gerçekten çok önem taşıyan bir konuya değinmişsin Eğer İstanbulda bulunsaydık eşimde bende orada olmayı çok isterdik evde de elimizden geldiğince buna dikkat ediyoruz. Tijen in yazdığı gibi aslında bu bir eğitim konusu olmalı çocuklarımıza küçükken aşılamalıyız. duyarlılığın için çok teşekkürler. Bizlerde bloglarımızda yayınlasak daha iyi olmaz mı ne dersiniz böyle bir şey yapalım mı? Birbirimize mimler yerine bu tarz çevre bilincini aşılayacak konuları bildirsek bence işe yarar düşüncesindeyim.. bu işi sen başlatır mısın..kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Süper. Daha da çoğalmalı bu tip etkinlikler.

    Ayağınıza ve kaleminize sağlık.

    Çevreci anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  8. Bir kaç kişinin dikkati çekebildim ama buna da şükür, hiç yoktan iyidir. Zorla güzellik olmaz değil mi:)

    Tijen merak etme ders olarak veriliyor, detayları yazıda yazdım. Tetrapak sosyal sorumluluk kapsamında Çevko ile seminerler düzenliyor.

    Şükran Hanım ben düzenli olarak bu tip yazılar yazarak ve bizzat ayrıştırarak üzerime düşen görevi yapmaya gayret ediyorum. Çevrem ile sürekli paylaşımda bulunuyorum, gururla çöplerim ayrıştırdığımı anlatıyorum. Mim vb.? tam olarak ne kastettiğinizi anlamadım...

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Özge, yazımda blogerler arasında dolaşan mimleri kastetmiştim sadece yazarken kelimeyi aksik yazmışım bu yüzdende mim lafı havada kalmış sanki.. afedersiniz. sizin duyarlı olduğunuzu, bloğunuzu takip ettiğim için çok iyi biliyorum inanın ben ve ailemde bu konuda çok duyarlıyız ama bloğumda bunu yazmak hiç aklıma gelmedi. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Özge egemen şu anda İlk okula gidiyor ama derslerinde bu dersi göremedim. Okuluna soracağım...

    Önemli bir konu çünkü

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. bu mükemmel etkinliğe şahitlik etmek isterdim !!
    paylaşımına çok teşekkürler.
    hayran oldum !

    YanıtlaSil
  12. Allah razı olsun çok hoşuma gitti bu etkinlik..

    YanıtlaSil
  13. Harika...
    Doğayı düşünürsek o da bizi düşünür...
    ben de kağıt ve ambalajları çöpe ayrı koyuyorum...

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!