14 Ekim 2010 Perşembe

-i hali, -de hali... Bu ıspanağın hangi hali?

Kendimize, formumuza daha fazla özen göstermemiz gereken, korku dolu aylar geldi çattı. "Neden?" derseniz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kış aylarında insanlar da balıklar gibi biyolojik reaksiyon gösteriyorlar ve kendilerini soğuğa karşı korumak için yağlanıyorlar. Başka bir ifadeyle, ısı değişimine karşı kendimizi dengelemek için yediklerimizi yağ olarak stokluyoruz. Bir bu eksikti, değil mi? Onca kazak, kaban boşuna bayanlar; bünye bu, kendi döngüsünde kavruluyor işte...

Ancak o kadar da kötü bir şey değil, hemen paniğe kapılmayın, öyle ki savunma mekanizmalarının devreye girmesi, gribal enfeksiyonlara karşı korunmamız için bu yağa ihtiyacımız var. Ancak rehavete de kapılmamak gerekli; bilinçli aktiviteye, sportif faaliyetlere devam edelim, sonra t-shirtler meydana çıkınca göbek derdine düşmek, çareyi hızlı rejim programlarında aramak daha sinir bozucu.

Pratik leziz öğünler”e başlarken bahsetmiştim; günde 9-10 saat çalışıyorum, bol bol da oturuyorum, gün içi hareketim evden işe, işten eve, bu arada bir kaç basamaktan hallice. Dolayısıyla yediklerime dikkat etmeye, ara öğünlerimi pas geçmemeye özen gösteriyorum; beslenme çantam var, işe her gün sağlıklı ara öğünler, bazen de ana öğün ile geliyorum. Beslenme çantasının karizmasına darbe indirdiğini söyleyen çocuklarınız var ise beni örnek gösterebilirsiniz!

Ara öğünler demişken ve son günlerin yıldızı ıspanak iken, tam buğday unu ile harmanlayıp, sağlıklı bir formül yaratmamak olmaz diye düşündüm. Buyrunuz yemyeşil, doyurucu ve sağlıklı bir kurabiye...

Ispanaklı kurabiye için malzemelerimiz;

  • 2-3 avuç dolusu ıspanak
  • 3 bardak tam buğday unu
  • 1 yemek kaşığı (kalp dostu) margarin (oda sıcaklığında)
  • 1/2 bardak esmer şeker
  • 1 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 yemek kaşığı vanilya
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı muskat rendesi
  • 1 çay kaşığı zencefil

Bir kasede karıştırdığınız kuru malzemeleri, eleyip havalandırarak tüm malzemeleri harmanlayacağınız kaba alın. Bu arada fırınınızı önceden ısınması için 180°C ye ayarlayın.

Ispanakları, (kurabiyenin içinde ne olduğu anlaşılamayacak hale gelene kadar) ince ince doğrayın. Hem böylece bakarsınız ıspanak yemeyen çocuklarınıza da yutturabilirsiniz yedirebilirsiniz!

Kuru malzemenin olduğu kaba, vanilya hariç tüm malzemeyi ekleyin ve hamur olana dek yoğurun. Son olarak vanilya ekleyin ve bir dakika daha yoğurun.

Dilerseniz minik parçalar kopararak yuvarlayıp, dilerseniz kopardığınız gibi doğal hafif yumuşak haliyle yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.

Rengi dönene kadar 15-20 dakika süre ile pişirin.

Sonuca gelince, faydaları sebebiyle ben tam buğday unu kullanıyorum, beyaz un ile daha yumuşak ve pek çoğunuza göre daha cazip olur eminim. Ayrıca ıspanağın tatlıda yer alması alışık olmadığımız, farklı bir tat, ama emin olun sağlıklı, lezzetli, besleyici ve doyurucu.

Ara öğünlerinizi unutmayın! 2 adet kurabiye çantaya, bir-iki porsiyon da meyve yanına...

Öğünleriniz sağlık dolsun, afiyet olsun.

32 yorum:

  1. süper bir tarif bayıldım.ıspanak alır almaz deneyeceğim.kimbilir ıspanak yemeyen oğlum belki yer. :)

    YanıtlaSil
  2. Bu ıspanağın harika hali :) ne değişik bi tariff.. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Tam buğday unundan süper olmuş:) Ispanağı kurabiyede düşünmememiştim hiç:) Fikrine ve ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  4. Özge,ıspanağı kurabiyede ilk kez görüyorum.Sevgini kattığın tüm tarifler çok cezbedici görülüyor.9-10 sata çalışan biri olarak kışın sporu nasıl yaptığını çok merak ediyorum.Sanırım ne yapıp ne edip evde hareket ediyorsundur,pilates vs :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. dün hem ıspanaklı böreğimi yapıyorum hemde acaba kurabiye yapsam nasıl olur diye kafa yoruyodum:)
    tarif senden geldi ,en kısa zamanda denenicektir.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. eh yani yok artık!
    bunu da mı denettireceksin bana özge:)
    şaka bir yana ilginç olabilir..

    YanıtlaSil
  7. Benim deniz kızına yutturmaya gerek yok . o itina ile yiyor. Fakat bana çekmiş sürekli aynı şekilde yemekten hoşlanmıyor. bu ona farklı bir alternatif. eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Ben de her hamur işinde tam buğday unu kullanıyorum ve bence daha da lezzetli oluyor. Sağlıklı olmasının verdiği gönül rahatlığı da ayrıca güzel tabi:)..
    Kurabiyeler nefis olmuş..Önyargıları bir kenara bırakıp ıspanağın kurabiyeye ne kadar yakışacağını deneyerek görmek lazım:).
    Ellerine sağlık..
    Sevgiler;).
    aslı

    YanıtlaSil
  9. Yanında olsam, senle tokalaşmaya çekinirim ben. Avuçlarım ıspanak içinde kalacak diye... Bu nasıl bir ıspanak aşkı yaa:)) Yarına da ıspanaklı krem karamel istiyorum ben. Olur mu?

    YanıtlaSil
  10. özgecim, ilk mim'im de seni de mimledim. hadi bakalım, yazarsan sevinirim:)

    YanıtlaSil
  11. Ispanak sever olarak hemen kaydettim ve haftasonu hemen yapıyorum harika olmuş lezzetli ve sağlıklı. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  12. Çok değişik bir kurabiyeymiş bu, çok merak ettim bak şimdi:)

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık Özgecim..

    Ispanağı kekte ve pastada bol bol kullanırım ama kurabiyede hiç yememiş ve denememiştim...

    YanıtlaSil
  14. Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

    Kimi sever kimi sevmez, her sebze meyve için geçerli bu, değişik şekillerde denemek gerek diye düşünürüm ben, belki o hali sevilir diye. Her halde yiyene ise sadece "yarasın" denir herhalde:)

    Tam buğday, tam tahıl iyidir, candır! hele mevsim geçişlerinde faydalıdır.

    Kek de harika oluyor bu arada evet! Pek severim...

    ve evet tadı değişik, bir şans verin!

    Sevgilerimle,

    Not: Ispanaklı krem karamel üzerinde çalışmaya gittim geleceğim:)Olur mu olur!

    YanıtlaSil
  15. ıspanaklı kekten sonra karşılaştığımm en değişik ıspanaklı tarif:))
    ellerinize sağlık..:))
    bahçede bol miktarda olması bu kışş mutfakta değişik şekillere gireceği anlamına geliyor:))

    YanıtlaSil
  16. Canım; bu hallere bayılıyorum..öptüm......

    YanıtlaSil
  17. Bayıldım bu tarife ve diğer ıspanaklı tariflerinize .Önyargılı olmamak gerekiyor üstelikte çok faydalı kekte denedim hiç anlaşılmıyor kesin bundada anlaşılmamıştır.Ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Yummy Patties!

    YanıtlaSil
  19. Başka tarifler de beleriz, ıspanaklı.))

    YanıtlaSil
  20. Ben bu ıspanak serisine bayıldım gülüm! Harikasın,en sevdiğim sebze..Kurabiyeler favorim oldu şimdiden,mutlaka deneyeceğim.Geçenlerde geleneksel çin kurabiyesi pişirdim bezelyeli,rengi çok hoşuma gitti lakin eminim ıspanaklı daha hoş olacak!
    İyi ki varsın,ıspanağın hangi halini pişirirsen pişir,unutma ben her daim varım,yemeye hazırım :)
    Sevgi ve selamlarımla

    YanıtlaSil
  21. Bence de güzel olmuştur. Ispanaklı kek var da , kurabiye neden olmasın. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  22. Özgecim yine süper ve yaratıcı bir fikirle karşımızdasın.Çok sağlıklı görünüyor özellikle çocuklar için çok besleyici.Ara öğünler için harika bir alternatif.Eline sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  23. süper bir tarif ,, ellerine sağlık bende deneyeceğim
    umarım Arda da sever :)

    YanıtlaSil
  24. dene beni diyen bir tarif:)cok lezzetli gorunuyorlar

    YanıtlaSil
  25. Merhaba, ilk ziyaretim bu blogunu, tarzin cok hosuma gitti. gUZEL PAYLASIMLARDA BULUSMAK UMUDU ILE IZLEMEYE ALIYORUM. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. merhaba özge hanım çok değişik çok orjinal bir site olmuş tebrik ederim. benim sorum biraz garip olucak biliyorum ama yardımcı olursanız gerçekten çok memnun olurum bu tarifde ıspanakların yanında duran bir bıçak var çok uzun zamandır o bıçaktan arıyorum ama bulamadım siz nerden aldınız acaba şimdiden çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  27. gamze hanım merhaba! size ulaşacak bir mail olmadığı için buradan yazıyorum.umarım yorumu takip edersiniz. Mezzaluna, çift saplı bıçak veya yarım ay bıçak olarak adlandırılan bıçağı ben geçen aylarda tchibo'dan aldım. İkea'da olduğunu da duydum, Esse'de de var ve Hepsiburada'da bulabilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir... Lezzet dolu günler dilerim.

    YanıtlaSil
  28. çok teşekkür ederim o kadar çok aradım ki bu bıçağı esse ye ve hepsi buradaya bakmıştım ama adını bilmiyordum :) gerçekten çok çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  29. Enteresan bir görüntüsü var. Eminim tadı da farklıdır. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  30. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher!

    YanıtlaSil
  31. Thank you, I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far.

    YanıtlaSil
  32. Thanks for some quality points there. I am kind of new to online , so I printed this off to put in my file, any better way to go about keeping track of it then printing?

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!