12 Ekim 2010 Salı

Ispanak bugün de çorbada...

Çocukken herşeyi yemez insan, reklamlarda/arkadaşlarında gördükleri ağır basar, huysuzlukları azaltmak için öğlen ya da akşam tabak ev tipi abur cubur ile dolar. Ev tipi nispeten faydalı, galonlarca binbir kere kullanılmış yağda kızartılmıyor, bir yerinden tutup anne eli onu makul kılıyor. Ama gerçekleri görünce malum kişi büyüyüp de, check-up annenin babanın yaptırdığı bir şey olmaktan çıkıp sıra kendisine gelince, en azından yaşının yaklaştığını farkedince daha bir sarılıyor sağlıklı yaşama ve doğal besinlere.

Sağlıklı yaşam, beslenme derken herşey, hep altını çizdiğimiz, kendimize sürekli hatırlattığımız gibi, mevsiminde güzel. Bu mevsimsel döngüde ıspanak, farketmişsinizdir son günlerdeki gözdem, çoktan salata ve garnitür/sos olarak iki halde tarifler arasında yerini aldı bile, sırada çorbası var ki pek doğal sebze suyu ile...

Sebze Suyuna Ispanak Çorbası için malzemelerimiz,

  • 500 gr. ıspanak
  • 1 orta boy patates
  • 1 büyük boy havuç
  • 1 orta boy soğan
  • 3 bardak su
  • 1 bardak yağsız/az yağlı süt
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
  • Limon suyu – isteğe bağlı

Ispanak çabuk piştiği için havuç ve patatesin pişmişine ihtiyacımız var bu tarifte. Bu sebeple hem sebzeleri yumuşatmak hem de sebze suyu yapmak adına havuç ve patatesi dilerseniz soyup, dilerseniz soyduğunuz kabuklar da yanında 3 su bardağı su koyduğunuz buhar tenceresinde 10-15 dakika süre ile haşlayın. Arzu ederseniz biraz defne yaprağı biraz da tane karabiber ve birazdan kavurmaya başlayacağınız soğanlardan da ekleyebilirsiniz. Sebzelerin en faydalı, tüm vitamin ve minerallerin saklandığı yerleri kabuklarıdır, çorba yapmayacağınız zamanlarda bile, başka bir tariften arta kalan, iyi yıkadığınız sebzelerin kabuklarını, köklerini, baş kısımlarını bir tencerede direkt su için de veya buhar tenceresinde kaynatıp sebze suyu üretmek adına kullanabilirsiniz. Bugün olmaz yarın kullanırsınız ne farkeder...

Sebzeler haşlanırken, başka bir tencereye ince doğradığınız soğanları ekleyin ve zeytin yağı ile hafif renkleri dönene kadar kavurun, rengi değişince tencereye patates ve havuç ile ıspanakları ekleyin. Bir kaç dakika ara ara karıştırın, izin verin ıspanak da kendi suyunu bıraksın. Ardından buhar tenceresinin içinde kalan sebze suyunu ekleyin. 3 bardak su, yaklaşık 2,5 bardağa dönmüş olacak ve süt ile zengileştirdiğimizde bu miktar bize yetecek.

Karıştırarak sütü de ekledikten sonra 8-10 dakika süre ile tüm lezzetlerin kaynaşmasına izin verin. Süre sonunda blender yardımıyla sebzeleri püre haline getirin ve tuz başta olmak üzere arzu ettiğiniz baharat ile çeşnilendirin.

Patatesin yatıştırıcılığı, havucun iç ısıtan tadı, ıspanağın tazeliği, sütün işbirliği ile karşınızda benim gerçekten lezzetli bulduğum bir çorba, hem de vitamin deposu sebze suyuna. Az yağ ile ve bulyon kullanmadan da lezzet oluyor pekala. Taneli severim derseniz, blender ile ezmeden önce bir kaç parça ıspanağı tencereden bir tabağa alın, sonra tekrar eklersiniz.

Çorba listemiz uzayadursun, katkısız ve doğal lezzetler ile afiyet olsun,

20 yorum:

  1. Favorimdir bu çorba. Kızıma da sıklıkla yaparım eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. Piena di buona salute e gusto :) ciao

    YanıtlaSil
  3. Özge'm, eline sağlık. Ben de bu aralar ıspanakla haşır neşirim. Anne ve babamı ziyarete gideceğim bu hafat sonu. Bu çorbayı da yapayım da sıcacık yesinler.

    YanıtlaSil
  4. Yaşasın ıspanak! :)
    Yakışmadığı bir yer var mı acaba..
    Süper görünüyor,çok seviyorum bu çorbayıibugün ben de yapmak istiyorum,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. özgecim harikasın!
    kaan a ne yedireceğim derdini bir nebze olsun hafifletiyorsun, üstelik sağlıklı tariflerinle:)

    YanıtlaSil
  6. Aynı malzemelrle başka bir çorba işte, yarasın, şifa olsun!

    YanıtlaSil
  7. Özge Hanım merhabalar:))
    bloğunuzun ilginç ismine her yerde rastladım ve artık gitmeliyim dedim:))
    iyiki de gelmişim ne renkli ne hoş bir blog:))
    çok şirin bir ismi var bloğunuzun:) geç oldu ama tanıdığıma da çok memnun oldum..
    sevgiler..
    deniz..

    YanıtlaSil
  8. Güzel yorumlar için teşekkürler!

    Ispanak bir yana çorba zaten çok hoş bir sunum bence. Yabancı mutfaklarda çorba derler türlü gibi sulu yemekler yerler, biz çorba içeriz, yaşasın mutfak kültürümüz...

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık özgecim.. şu grip olduğum günde böle bi çorba nede iyi gelir bana :)

    YanıtlaSil
  10. Bloğunuza ilk ziyaretim.. Çok hoş bir tasarım, açıklayıcı fotolar, samimi anlatım, farklı sunumlar..
    Hepsi de çok hoş.. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  11. Uzun süredir yeni bir fotoğraf makinası araştırması yapmaktayım.Annem sağolsun Dünyadaki içi kaynar çay dolu termosun çantasına fotomakinası koyarak rekorlara giren kadındır kendisi ve makinamın canına okumuştur .Sizden rica etsem fotoğraf makinanızın marka ve modelini bloğumdaki Native AmEricans isimli postun altına yorum olarak bırakabilrmisiniz?

    YanıtlaSil
  12. tamda evde ıspanak varken denemem lazım bu tarifi :) ellerinize sağlık
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. bayılırım. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Ispanağı çok severim ve nasıl farklı yapsam da denesem derim :) Daha dün yumurtalı ıspanak yaptım, hafta sonu da bu corbayı kesinlikle deneyeceğim :)
    Teşekkürler :)
    Sıla

    YanıtlaSil
  15. hmm sağlık fışkıran bir çorba olmuş eline sağlık çok. sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Sağlıklı ve leziz olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  17. yalnız cuk oldu postlar ardarda..yani ıspanak var dolapta..nasıl bir değişiklik yapsam diye düşünürken...denemeye gayet değer şeyler buldum.O LA LA!! :)

    YanıtlaSil
  18. Aslında kremşantiyi bende pek sevmem ayda yılda bir cinsinden kullanırım. Pişen muhallebiye katı yağ ilave etmemek için krem şanti kullandım, o kaygan dokusu kalmadı muhallebiyle karışınca :)
    Elinize sağlık, ahh benim kızımda sadece bu şekliyle yese bu çorbayı.

    YanıtlaSil
  19. Resimdeki süzgecin adı ne diye geçiyor? Sadece süzgeç olarak yani aparat olarak mı satılıyor, yoksa tenceresi ile birlikte mi satılıyor?

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!