Sağlıklı yaşam, beslenme derken herşey, hep altını çizdiğimiz, kendimize sürekli hatırlattığımız gibi, mevsiminde güzel. Bu mevsimsel döngüde ıspanak, farketmişsinizdir son günlerdeki gözdem, çoktan salata ve garnitür/sos olarak iki halde tarifler arasında yerini aldı bile, sırada çorbası var ki pek doğal sebze suyu ile...
Sebze Suyuna Ispanak Çorbası için malzemelerimiz,
- 500 gr. ıspanak
- 1 orta boy patates
- 1 büyük boy havuç
- 1 orta boy soğan
- 3 bardak su
- 1 bardak yağsız/az yağlı süt
- 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
- Limon suyu – isteğe bağlı
Ispanak çabuk piştiği için havuç ve patatesin pişmişine ihtiyacımız var bu tarifte. Bu sebeple hem sebzeleri yumuşatmak hem de sebze suyu yapmak adına havuç ve patatesi dilerseniz soyup, dilerseniz soyduğunuz kabuklar da yanında 3 su bardağı su koyduğunuz buhar tenceresinde 10-15 dakika süre ile haşlayın. Arzu ederseniz biraz defne yaprağı biraz da tane karabiber ve birazdan kavurmaya başlayacağınız soğanlardan da ekleyebilirsiniz. Sebzelerin en faydalı, tüm vitamin ve minerallerin saklandığı yerleri kabuklarıdır, çorba yapmayacağınız zamanlarda bile, başka bir tariften arta kalan, iyi yıkadığınız sebzelerin kabuklarını, köklerini, baş kısımlarını bir tencerede direkt su için de veya buhar tenceresinde kaynatıp sebze suyu üretmek adına kullanabilirsiniz. Bugün olmaz yarın kullanırsınız ne farkeder...
Sebzeler haşlanırken, başka bir tencereye ince doğradığınız soğanları ekleyin ve zeytin yağı ile hafif renkleri dönene kadar kavurun, rengi değişince tencereye patates ve havuç ile ıspanakları ekleyin. Bir kaç dakika ara ara karıştırın, izin verin ıspanak da kendi suyunu bıraksın. Ardından buhar tenceresinin içinde kalan sebze suyunu ekleyin. 3 bardak su, yaklaşık 2,5 bardağa dönmüş olacak ve süt ile zengileştirdiğimizde bu miktar bize yetecek.
Karıştırarak sütü de ekledikten sonra 8-10 dakika süre ile tüm lezzetlerin kaynaşmasına izin verin. Süre sonunda blender yardımıyla sebzeleri püre haline getirin ve tuz başta olmak üzere arzu ettiğiniz baharat ile çeşnilendirin.
Patatesin yatıştırıcılığı, havucun iç ısıtan tadı, ıspanağın tazeliği, sütün işbirliği ile karşınızda benim gerçekten lezzetli bulduğum bir çorba, hem de vitamin deposu sebze suyuna. Az yağ ile ve bulyon kullanmadan da lezzet oluyor pekala. Taneli severim derseniz, blender ile ezmeden önce bir kaç parça ıspanağı tencereden bir tabağa alın, sonra tekrar eklersiniz.
Çorba listemiz uzayadursun, katkısız ve doğal lezzetler ile afiyet olsun,
denemek lazım hızlıca :)
YanıtlaSilFavorimdir bu çorba. Kızıma da sıklıkla yaparım eline sağlık canım
YanıtlaSilPiena di buona salute e gusto :) ciao
YanıtlaSilÖzge'm, eline sağlık. Ben de bu aralar ıspanakla haşır neşirim. Anne ve babamı ziyarete gideceğim bu hafat sonu. Bu çorbayı da yapayım da sıcacık yesinler.
YanıtlaSilYaşasın ıspanak! :)
YanıtlaSilYakışmadığı bir yer var mı acaba..
Süper görünüyor,çok seviyorum bu çorbayıibugün ben de yapmak istiyorum,ellerine sağlık..
özgecim harikasın!
YanıtlaSilkaan a ne yedireceğim derdini bir nebze olsun hafifletiyorsun, üstelik sağlıklı tariflerinle:)
Aynı malzemelrle başka bir çorba işte, yarasın, şifa olsun!
YanıtlaSilÖzge Hanım merhabalar:))
YanıtlaSilbloğunuzun ilginç ismine her yerde rastladım ve artık gitmeliyim dedim:))
iyiki de gelmişim ne renkli ne hoş bir blog:))
çok şirin bir ismi var bloğunuzun:) geç oldu ama tanıdığıma da çok memnun oldum..
sevgiler..
deniz..
Güzel yorumlar için teşekkürler!
YanıtlaSilIspanak bir yana çorba zaten çok hoş bir sunum bence. Yabancı mutfaklarda çorba derler türlü gibi sulu yemekler yerler, biz çorba içeriz, yaşasın mutfak kültürümüz...
ellerine sağlık özgecim.. şu grip olduğum günde böle bi çorba nede iyi gelir bana :)
YanıtlaSilBloğunuza ilk ziyaretim.. Çok hoş bir tasarım, açıklayıcı fotolar, samimi anlatım, farklı sunumlar..
YanıtlaSilHepsi de çok hoş.. Ellerinize sağlık..
Uzun süredir yeni bir fotoğraf makinası araştırması yapmaktayım.Annem sağolsun Dünyadaki içi kaynar çay dolu termosun çantasına fotomakinası koyarak rekorlara giren kadındır kendisi ve makinamın canına okumuştur .Sizden rica etsem fotoğraf makinanızın marka ve modelini bloğumdaki Native AmEricans isimli postun altına yorum olarak bırakabilrmisiniz?
YanıtlaSiltamda evde ıspanak varken denemem lazım bu tarifi :) ellerinize sağlık
YanıtlaSilsevgiler...
bayılırım. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilIspanağı çok severim ve nasıl farklı yapsam da denesem derim :) Daha dün yumurtalı ıspanak yaptım, hafta sonu da bu corbayı kesinlikle deneyeceğim :)
YanıtlaSilTeşekkürler :)
Sıla
hmm sağlık fışkıran bir çorba olmuş eline sağlık çok. sevgiler.
YanıtlaSilSağlıklı ve leziz olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilyalnız cuk oldu postlar ardarda..yani ıspanak var dolapta..nasıl bir değişiklik yapsam diye düşünürken...denemeye gayet değer şeyler buldum.O LA LA!! :)
YanıtlaSilAslında kremşantiyi bende pek sevmem ayda yılda bir cinsinden kullanırım. Pişen muhallebiye katı yağ ilave etmemek için krem şanti kullandım, o kaygan dokusu kalmadı muhallebiyle karışınca :)
YanıtlaSilElinize sağlık, ahh benim kızımda sadece bu şekliyle yese bu çorbayı.
Resimdeki süzgecin adı ne diye geçiyor? Sadece süzgeç olarak yani aparat olarak mı satılıyor, yoksa tenceresi ile birlikte mi satılıyor?
YanıtlaSil