Kışlıklar sırf gardroplarda yerini almadı tabiki; buzdolapları, kilerler de kışlık doldu... Şimdi meydan kök sebzelerin, bakliyatın, çorbanın, turşunun, yazdan yadigar domates salçasının! Bunlar arasındaki ıspanak ise benim bugünlerdeki gözdem! Geçen günlerde salatamıza kattık; bugün bir parça tavamıza atalım, hem protein alalım, hem life doyalım, koyu yapraklarından gelen zengin A-C vitamini ile tam tehlikeli mevsimde hastalıklara karşı korunalım, demir ile kanlanıp canlanalım!
Sütlü Peynirli Ispanak Sote için malzemelerimiz;
- 500 gr. ıspanak
- 2 yemek kaşığı krem beyaz peynir
- ½ kuru soğan
- 2 yemek kaşığı kepekli un
- 1 ½ az yağlı/yağsız süt
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1-2 diş sarımsak
- ½ çay kaşığı muskat rendesi
- ½ çay kaşığı karabiber
Süslemek için;
- 1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1-2 yemek kaşığı parmesan peyniri
Öncelikle tava hazır temizken, süslemek için kullanacağınız fıstıkları kavurun. Ne kadar az bulaşık, o kadar keyif, değil mi? 1-2 dakika içinde kavrulan fıstıkları kenara alın ve hep beraber asıl tarifi hazırlamaya başlayalım.
Teflon tavada yağı biraz kızdırın, soğan ve ardından sarımsağı ekleyerek 5 dakika süre ile orta ateşte kavurun. Tavaya un serpin ve karıştırarak bir dakika daha kavurun. Ocağı iyice kısın ve yavaş yavaş sütü ekleyin, unun topaklanmaması için çırpın.
Muskat, tuz ve biber de ekledikten sonra krem beyaz peyiniri ekleyin ve pürüzsüz bir karışım olana dek karıştırın.
Son olarak ıspanağı ekleyin.
Ispanakların tamamı sosa bulanıp, ıspanaklar suyunu verene, nispeten diriliğini yitirene kadar 5 dakika boyunca ara ara karıştırarak pişirin.
Son dokunuş, yumuk parmaklı minik şeften! Sütlü peynirli ıspanak soteyi baştan kavurduğumuz çam fıstıklarıyla ve parmesan peyniri rendesi ile süslüyoruz.
Sütlü peynirli ıspanak soteyi, makarnalarınızın üzerinde sos olarak servis edebileceğiniz gibi tavuk ve et ızgaranın yanına da garnitür olarak ekleyebilirsiniz. Hatta sadece verev kesilmiş baget ekmek dilimleri üzerinde bile misafirlerinize sunabilirsiniz.
Sezonu açalım dedik, balkabağını geçen ay dört şekilde tükettik. Artık tam zamanı madem, ıspanağın da bir serisi olmalı. Tatlısıyla, tuzlusuyla her haliyle soframızda yerini almalı. Biz henüz yalın halinde yedik, bugün tavada çevirdik her ikisini de pek sevdik. Bakalım bir sonraki gönderide ıspanak gözümüze girmek için neler yapacak? Takibe devam...
Afiyet olsun,
Cok lezzetli görünüyor. Resimler cok sade ve zarif. Ellerinize saglik. Sevgiler...
YanıtlaSilEllerine sağlık güzel ve farklı bir alternatif olmuş.
YanıtlaSilYumuk elli şefin annesi de tattı bu lezzetli alternatifi. İtiraf etmeliyim ki nefisti.
YanıtlaSilYumuk elli minik şef,in annesi de tattı bu nefis lezzeti. Tavsiye ediyorum, mutlaka denemeli...
YanıtlaSilÇok Besleyici ve değişik bir lezzet ıspanakla arası olmayanlar bunuda beğenmezlerse diyecek bir lafım yok ellerinize sağlık mutlu pazarlar diliyorum
YanıtlaSilellerine sağlık.. iyi haftalar..
YanıtlaSilAma sütüm sarellem,hamur işi koysam sabah sabah canım çekti, çorba koysam soğukta ne güzel olurdu, kek koysam yanına çay kahve... E ben de tarif eklerken zorlanıyorum zaten:) Sen o biçim sebzeleri çeşitlendiriyorsun ben sesimi çıkarıyo muyum...
YanıtlaSilHeyoo ewet ıspanak geldi:) Sunumu ile içindekilerle çok lezzetli duruyor. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilÖzgecim,o kadar lezzetli görünüyor ki...Hele o üzerindeki şam fıstıkları.Kesinlikle hemen denenmesi gereken bir tarif.
YanıtlaSilMinik ellere bayıldım, bende de birtane var. Onların eli değince yemek daha da lezzetli oluyor.
sevgiler,
Bayılırım ıspanağa..Ne güzel çıktılar körpe körpe heryerdeler:)
YanıtlaSilYa bloğunuza bayıldım hele şablon tam benlik süper :)
YanıtlaSilSunumlar çok hoş yemekler pek bir güzel şimdi heryeri talan edicem :)
Bu arada önerinizi dikkate alıp o kitabı bulmaya çalışıcam saolun.
Ispanağı çok severim.hoş bir sunum olmuş.sevgiler.
YanıtlaSilOzge hanım,
YanıtlaSilSuper fikir bu. Kızım dolmalık fıstığa bayılır. Hala sokak kapısından çıktığımızda, sakladığımız taşı alıp onları kırıp yiyor. Dolayısıyla bu sayede ıspanağıda lüfüşleyebilir. Hele kavurma işlemini kendisi yaparsa değmeyin keyfine.
Fikir çalıcı anne Çiğdem
deniyciim özgecim,
YanıtlaSilprint ettim şimdi ıspanaklı tüm tariflerini
haftasonu kaan a da babaya da yedireciim:)