1 Ekim 2010 Cuma

Milföy, nam-ı diğer bin kat tat...

Bu aralar hava kapalı, ne tam bahar ne yaz, boğucu sıkıcı, yağdı yağacak günlerde hiç bir şey yapasım yok. Bunalımın doruğunda ergen misali yorganı başıma çekip, ayılıp bayılmak, sadece resimlerine baktığım dergilerde kaybolmak istiyorum. Bir yandan bir şeyler pişirmek, denemek istiyorum, bir yandan “kim uğraşacak çık al” diyorum. Bu şartlar altında sokağa çıkmak nafile; güç gelirse anlık, doğruluyorum, halsiz mutfağa gidiyorum.

Ne zaman ki mutfağa gidiyorum, bir şevk geliyor sanki. Çırpıcı bir farklı ışıldıyor, yumurtalar bembeyaz gülümsüyor. Kendi kendime “Yaparsın, yaparsın” diyorum. Elim karakaplı defterimde, içine yazmışım Hünerli Bayan Müge’nin krema tariflerini zamanında, göz kırpıyor bir anda vanilyalı krema...

Milföy (az) yağlı zaten (battı balık yan gider) krema yağsız olmasın diyorum ve 8 adet çift katlı milföy pasta yapmak için referans tarifteki miktarları yarıya indiriyorum ayrıca tarife naçizane yağ ekliyorum. Ne de olsa temel enerji kaynağı, hücrenin yapı maddesi; böyle bir ruh halinden çekip çıkarır beni diye düşünüyorum.

Ev Tipi Milföy Pasta için malzemelerimiz,

  • 4 yaprak hazır milföy
  • 2 yemek kaşığı pudara şekeri – süslemek için

Vanilyalı Krema için,

  • 1 ½ su bardağı az yağlı/yağsız süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • ½ çay bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı (kalp dostu) bitkisel margarin
  • ½ paket vanilya

Öncelikle fırını 180°C ye ayarlayıp, 5 dakika önceden ısıtmaya başlayın, fırın ısınırken oda sıcaklığında yumuşayan milföy yapraklarını ortadan iki bölerek, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinine yerleştirin. Milföyler kabarıp, kızarana kadar, ara ara kontrol ederek, yaklaşık 15-20 dakika süre ile fırınlayın.

Milföyler fırınlanırken, vanilyalı pasta kremasını hazırlamak için vanilya hariç tüm malzemeyi sıra ile küçük boy bir tencereye koyun. Orta ateşte karıştırarak pişirin. Şayet yumurtanızın sarısı gerçekten sarı-turuncu arası ise (mesela köy yumurtası) kremanız somon rengi olabilir, hiç şaşırmayın.

Karışım kaynamaya başlayınca, son kez karıştırıp, ocağın altını kapatın. Vanilyayı ekleyin ve tekrar karıştırın. Karışım ılınıncaya kadar, puding gibi üzeri donmaması için ara ara karıştırın, böylece soğumasını da hızlandırmış olacaksınız.

Fırından çıkardığınız ve biraz soluklandırdığınız milföyleri ortadan ikiye veya mümkün ise üçe ayırın. Ayırdığınız milföyler arasına dilerseniz kaşık, dilerseniz sıkma poşeti veya krema apartı ile krema sürün ve ikinci bir milföy yaprağı ile üzerini kapatın.

3 katlı yapacaksanız aynı işlemi tekrar edin. Son olarak üzerine pudra şekeri serpin, benim tercihim bu işlemde hep ufak bir çay süzgecinden yardım almaktan yana...

Arasına kremaya ek olarak taze meyveler de ekleyebileceğiniz milföy pastanız, pastaneye gidip eve gelip, çay hazırlanacak sürede hazır!

Şeker tadında yepyeni bir ay dileğiyle, afiyet olsun...

21 yorum:

  1. En sevdiğim milföylü tatlılardan. Çok leziz duruyo.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyo

    YanıtlaSil
  3. bunu ben de bir ara çok sık yapardım. gerçekten çok cici oluyor, içinde de bol meyveli, hmmm. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Fotoğraflı anlatım şahane olmuş!
    Fotoğraflarda iç açıcı, pırıl, pırıl.
    Hiç mutfağa girmemiş biri bile kolaylıkla yapabilir bu pastacığı :)
    Bende aynı tarifin çileklisi var ama hamuru ikiye ayırmak aklıma gelmemişti benim bak o yüzden çok yüksek yerken zorlayan bir pasta olmuştu :(
    Bir daha ki sefere bende böyle deniyim:)
    Yazım dilin zaten harika, daha öncede söyledim, çok farklısın, çok şekersin, bayılıyorum ben sana:)

    Not: Tek takıldığım nokta şu; milföy yağsız derken espri yapıyorsun değil mi?? :))

    YanıtlaSil
  5. özgeeee:) sen bana kötülük yapıyorsun bak.. tam tatilden geldim. kilo verdim derken. yok mayonez, yok şeftailili turta, yok milföylü pasta,.. beni şişmanlatacaksın.
    haftasonu gireceğim yine mutfağa:)
    öpüyorum canım seni.. güzel tariflerini de hep dört gözle bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  6. Harika yorumlar için teşekkürler!!! Hayır anne müdürü kötülük değil, renk katıyorum, tat katıyorum ev-iş, iş-ev derken yolda geçen hayata:)

    Hünerli Bayan Müge,az yağlı yağsız değil.. Ben az yağ oranı olanını seçene kadar 100 gr.'da heba oldum markette derin dondurucuda. Bu şaka değil:)O kadar vakit geçirmişim ki, tarihi geçmişleri de ayıklayıp görevliye teslim etmiştim:)

    Hem evet bu pasta değil pastacık! Bir pastacık ne kadar zararlı olabilir ki:)

    Sevgilerimle;

    YanıtlaSil
  7. Bu arada milföy markasının bir yaprağında 10 gr. yağ var. Biz ikiye bölüyoruz ve pasta başına 5 gr. yağ alıyoruz. 1 gr. yağ 9 kalori, salt milföyden 45 kalori. Krema vs. yağsız süt ile... Dolayısıyla bir hayli kardayız değil mi pastaneye gitmek yerine? Bir adet ile yetinirsek tabi can tatlı istediğinde:)

    YanıtlaSil
  8. blogum olmadığı dönemlerde çok sık yaptığım bir lezzetti.Öyleki eşim bir ara yeter bile demişti .Aslında düğşünüyorumda uzun bir ara verdim bu tarife :))
    evet müge gibi bende hiç düşünmemiştim 2 ye bölmeyi bende senin tarifinle deneyeceğim inş. bu sefer eşim yinemi demezde bir süre daha sık sık yerim bu nefis lezzeti
    :))

    YanıtlaSil
  9. Ben pastahaneye gitmeden eve teslim sipariş versem senden, olabilir mi? Bunun muzlu, kivili versiyonlarını da tatmak isterim ayrıca, yaparsın bana değil mi?

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel görünüyor,nevi şahsına munhasır reçete ve kareler çok güzel..
    Burada milföy nadiren bulunuyor dolayısı ile kendim yapmak zorunda kalıyorum.Milföy denince akla direkt 'pratiklik' gelir ya normalde,benim için bu keyifli fakat biraz da meşakatli bir süreç demek:)
    Ellerine,gönlüne sağlık Özge!
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. Bloguma ziyaretin ve güzel yorumun için teşekkür ederim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Canım; çok hoş olmuş,ellerine sağlık,hemen denemek istiyorum..Çimler ve anlatım süperrr..Sevgimle kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  13. Bende çileklisini pek severim;) afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  14. milföyden tatlı gerçekten de güzel oluyor.ellerine sağlık:.ayrıca sitenin ismine bayıldım...sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. pek güzel bir site burası. çok sevindim tanıştığımıza. sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. süper! benim denememden çok daha başarılı bence çünkü ben katlarına ayırmamıştım ama ayırsam daha güzel olabileceğini belirtmiştim :D ellerinize sağlık! ve Merhaba! :)))

    YanıtlaSil
  17. Neredeyse en sevdiğim ve asla bıkmayacağım bir tatlı bu!
    Beyaz Fırın'da arasına çilekler koyarak yapıyorlar yazın, kendimi kaybediyorum görünce:)

    YanıtlaSil
  18. Hey, I can't view your site properly within Opera, I actually hope you look into fixing this.

    YanıtlaSil
  19. Dear anonymous, thank u for informing. I'll be checking and if possible fixing soon. regards,

    YanıtlaSil
  20. işte bu kusursuz, süper ötesi kolay, leziz mi leziz tam benlik bi tarif.. yaptım yedim, yaptım yedi, yaptım yedik, yaptım yediler... :)) bu tariften ben çok faydalandım. süper.. sağol Özgecim. sevgiler.. (Cemre)

    YanıtlaSil
  21. Merhaba! Az önce denedim, çok güzel oldu! Böğürtlenli ve ananaslı yaptım ben de. Bu kremanın tarifini her yerde arıyordum, çok sevindim bulunca :)
    Bahar

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!