3 Ekim 2010 Pazar

Gizli İçerik : Baharat (mı?)

Köklü mutfak kültürümüz, atalarımızdan gelen zengin tarif mirası ve genler ile biz Türkler yemek yapmayı da yemeyi de pek severiz. Kimisi sonradan öğrenir, kimisinin ise hani derler ya “hamurunda var”dır, mutfağın yerini bilmez ama bir girdi mi döktürür. Fakat sigorta reklamının da yüzümüze çarptığı gibi ”gelecek de bir gün gelecek” . Hal böyle olunca insan yediğine, pişirdiğine, malzemesine ister istemez dikkat ediyor. Yaş arttıkça kavanoz belki daha uzak tutuluyor ama minik yazılar itina ile okunuyor, besin değerleri bir bir inceleniyor, gerekirse markette gözlük çantadan çıkıyor...

Biz kilo almamak, formda kalmak için bu kadar hırparlarken kendimizi, (hamur işi cumhuriyeti sakini) İtalyanlar neden ince diye insan düşünmeden edemiyor? Uzun araştırmalar neticesinde işin sırrının baharatta olduğuna kanaat getirdim (şimdilik). Bir süre baharat ile formda kalmayı deneyeceğim ya da kendimi öyle avutacağım diyelim... Gelişmelerden tabi ki haberdar ederim!

Form bir yana, farklı lezzetler arayışında, dünya mutfaklarını incelerken sık sık gözüme çarpan, İtalyan Baharat Karışımını paylaşıyorum bugün sizlerle.

İtalyan Baharat Karışımı için malzemelerimiz;

  • 2 yemek kaşığı kuru fesleğen
  • 2 yemek kaşığı rezene
  • 2 yemek kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı kurutulmuş maydanoz
  • 2 yemek kaşığı biberiye
  • 1 yemek kaşığı adaçayı

Listelediğim baharatı dilerseniz havanda dövün, dilerseniz mutfak robotundan geçirin.

Bu karışım ile domates içeren pizza, makarna vb. hamur işlerinizi, köfte, tavuk ve sebze ızgaralarınızı dilediğiniz gibi lezzetlendirebilirsiniz. Elbette tariflerinize makul miktarlarda zeytinyağı ve savunma sistemimizin koruyucusu, kalp ve damar dostu sarımsak eklemekten korkmayın!

Denemekten zarar gelmez... Bakalım gizli içerik de diyebileceğimiz, işin sırrı baharat mı ? Deneyimlerimi paylaşacağım İtalyan baharat karışımı içeren tarifler için takibe devam...

Lezzet dolu günler dilerim,

12 yorum:

  1. Sevgili Özge,
    Hem anlatım hem de fotoğraflar çok hoş.Bende italyan baharı alacaktım, gerek kalmadı tarifin sayesinde:)
    Teşekkürler...
    kitchenart-ist.com

    YanıtlaSil
  2. Fotoğraflar ve anlatım çok hoşuma gitti. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir tarif olmuş bence! Fotoğraflarla detaylı. Fotolarda çok güzel. ELlerine sa ğlık. Bu arada milföylü tarife de bayıldım!:)

    YanıtlaSil
  4. baharatın lezzete katkısı yanında, forma da katkısı olursa süper, gelişmeleri beklemede olacağım:)
    en kısa zamanda karışım hazırlanmalı, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. süper bir paylaşım bu arada fotoğraf kompozisyonlarına bayıldım. bravo. baharat karışımı tecrübelerini ayrıca takip edeceğim sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Güzel yorumlar için teşekkürler! Bugün kendimi ayrı bir iyi hissediyorum, pantalon belimden düşüyor falan! Baharat mı yaradı ne? :) Takibe devam, tarifleri sizlerle paylaşılacak kıvama gelsin peşpeşe yayınlayacağım... Sevgilerimle!

    YanıtlaSil
  7. kompozisyonlar cok sirin cok begendim fotograflari bende limonli, maydanozlu, sarimsakli bir karisim kullanirim zaman zaman. bekliyoruz devamini:)

    YanıtlaSil
  8. Özgeciğim, bayıldım bu baharat karışımına. Resim gibi olmuş :) Bu karışımla, ekmek üstü kuru domates ve peynir hayal ediyorum şimdi :) Mümkünse hayalimde kalsın. Çünkü, benim pantolonlar çok sıkı :(

    YanıtlaSil
  9. ama böyle güzel yorumlara insan pişirmei, geliştirme, fotoğraflama şevki ile dolar:) çok teşekkür ederim, mutlandım!

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar Özge,
    Bu baharatı ne kadar aradığımı anlatamam sana. Bu karışımı şans eseri bir yurtdışı gezimde almıştım ve süreki et ve tavuk ızgaralarımda kullanmıştım. Bitince acaba bulabilir miyim diye baktım ama bulamadım. Şimdi senin sitende tarifi görünce ne kadar sevindim anlatamam :)
    Çok teşekkürler
    Ayrıca resimler çok iç açıcı çok pozitif enerji verici çok hoşuma gitti :) Takipteyim...
    Sevgiler,
    Sıla

    YanıtlaSil
  11. ne mutlu sayemde aradığınız bir şeye ulaştınız, çok mutlu oldum buna gerçekten! lezzetli günler dilerim o zaman:)

    YanıtlaSil
  12. Yorumunuz sayesinde size ulaştım iyi ki de ulaşmışım tarifler nefis ama bu fotoğraflara bayıldım hele şu palet fikri mükemmel olmuş ellerine sağlık...sevgiler..

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!