18 Ekim 2010 Pazartesi

Pek ala galeta...

Doğalgaz fiyatlarıyla paralel artış gösteren isli hava henüz İstanbul’u teslim almadan, yağmurun ardından yıkanmış temiz bir hava vardı dün. Bunu fırsat bilen herkes sokaklardaydı, kimi sahilde yürüdü kimi kıtalararası... Öyle veya böyle, karanlık havalar içimizi karartıp bizi eve hapsetmeden evvel İstanbul’da yaşayan pek çok kişi nispeten güneşli bir Pazar’ı geride bıraktı!

Bu günlerin kıymetini biliyorum ve ben de fırsat buldukça yeşiller arasında ya da maviye karşı yürüyüşlerime devam ediyorum. Azimliyim bu kış kilo almayacağım, yediklerime dikkat edeceğim, kendimi karanlık günlerin umutsuzluğuna kaptırıp tatlıya adamayacağım ve kış dahi olsa yaz gibi su içmeye devam edeceğim!

Kararlıyım, sağlıklı beslenmek istiyorum, ama tatsız tuzsuz ile değil lezzetle doymak istiyorum! Ana öğünlere verdiğim önemi biliyorsunuz, ara öğünlerime de aynı önemi veriyorum ve onları da aksatmıyorum, lezzet ile dolduruyorum, mesela bazen galeta yiyorum!

Lezzet ile galetayı aynı tarifte bir araya getiren baharatlı galeta için malzemelerimiz,

  • 2-2,5 su bardağı tam buğday unu + unlamak için ekstra
  • 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı az yağlı/yağsız süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket hazır hamur mayası
  • Baharat

Unu eleyin ve içine sıra ile oda sıcaklığındaki sütü, zeytinyağının 1 tatlı kaşığını, tuzu ve aktive edilmeye gerek olmayan, hazır mayayı ekleyin. Tahta kaşık ile 5-10 dakika arasında sürekli olarak karıştırın. (Evet zahmetli ama telafi edecek, inanın!)

Ellerinizi unlayın ve hamuru bir top haline getirin. Hamuru bir kaba alın, çevresine kalan 1 tatlı kaşığı zeytinyağını sürün ve mevcut halinin iki katına çıkması için önceden en kısık ısıda açmış olduğunuz fırına yerleştirin.

60°C - 75°C arası olan fırınınızda yaklaşık yarım saat sonra, bıraktığınız halin iki katı bir hamur bulacaksınız.

Hamuru, içinde bulunan havayı çıkarmak için, unladığınız ellerinize ile kısa süre için yoğurun. Ardından denemek istediğiniz baharat adedi kadar parçaya bölün. Böldüğünüz parçaları tek tek arzu ettiğiniz baharı ekleyip, tekrar yoğurun ve ardında unladığınız alanda oklaya ile açın. 1,5 cm eninde kesin ve kestiğiniz parçaları dilerseniz iki ucundan aksi yönlere çevirerek burgu yapın, dilerseniz iki ucunu birleştirin halka yapın ya da sadece iki eliniz arasında çevirin ve standart bir galeta yaratın...

Bu hamur ile 30-35 adet galetanız olacak! Ama önce 220°C’de 10-15 dk. altın rengi alana dek pişirin!

Peki ben hangi baharatı denedim? Kırmızı biber, mavi haşhaş, fesleğen, nane, kurutulmuş dere otu ve kurutulmuş maydanoz... Zor değil inanın, Pazar günü yapın, tüm hafta yanınızda taşıyın!

Afiyet olsun,

20 yorum:

Duru Mutfak dedi ki...

Halkalar, Safranbolu simitlerine benzemiş:) 1 hafta kıyır kıyır. Afiyet olsun.

Delfina ; dedi ki...

Haftasonu o güzel havalarla doldurduğumuz enerjimizle işe ve haftaya harika başladık gerçekten Özge.Senin yazılarının etkisiyle ara öğünlerimi özlediğimi farkettim,sabah ara öğünü için elmamı getirdim yanımda.Ev yapımı,el emeği galeta kıtır kıtır görülüyor,evde tam buğday unum da mevcutken hemen ben de yapayım bi akşam.

Teşekkürler,teşekkürler...

gülce dedi ki...

mutlaka deneyeceğim... ellerinize sağlık...

çeşnici Handan dedi ki...

Denemek hiç aklıma gelmemişti ama tarifin üzerine mutlaka denenecekler listesine girdi.Ellerine sağlık canım.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerine sağlık özellikle burgular görüntü olarakta harika olmuşlar.Denemeye değer hem sağlıklı hem eminim çok lezzetli

Cafe Pepela dedi ki...

:) Plö'lerine,Smsl'lerine bayılıyorum,çok başarılı ve orijinal bir içerik,keyifle devamını diliyorum..
Galeta tam diyet incisi olmuş,yağ neredeyse yok,süper.
Bu reçeteyle de deneyeceğim inşallah,bol tereyağ kullanmadan:)
Baharat özel ve dikkatli beslenmelerde müthiş bir nimet,değil mi? Hem mutlu ediyor,hem kokusu ile dahi doyuruyor..Baharatsız bir hayat düşünemiyorum,hasılı ellerine,gönlüne sağlık! Hı köri de yakışır , ne dersin:)

kalpkurabiye dedi ki...

müthiş birşey bu babam haff şeker hastası en düşük düzeyde hep şikayet eder bana göre birşey yapmıyosun diye bu tarif tam babamlık:))
elleriniz dert görmesinn birzdan deneyeceğimm:))

nesrin dedi ki...

Ellerinize saglik. Ben de denemek istiyordum. Sevgiler...

Egeden Tarifler dedi ki...

Harika bir atıştırmalık olmuş, elinize sağlık.

pelince dedi ki...

Burgu olanlar harika olmuş,çayın yanına çok yakışır.. Hele hava böyle yağmurluysa;)
ellerine sağlık..

Sevgiler..

Özge dedi ki...

anasonlu da yapsaydın :)))

Adsız dedi ki...

Lovely breads!

Burcu Çalışkan dedi ki...

gayet lezzetli ve sunumuyla şık gözüküyorlar :))

Tümay Öztürk dedi ki...

Okurken yapılışı kolay sanki ama ben yine de şu anlık sadece yiyeyim:) Çok güzel olmuşlar. Ellerine sağlık...

Pam dedi ki...

They look delicious!

Adsız dedi ki...

susamlısını deneyeceğim, bakalım?:)

Damak Tadı dedi ki...

Harika atıştırmalık olmuşlar..Yapıp yanımızda taşımak gerekir..Ellerine sağlık..Sevgiler..

Bengü dedi ki...

Özgeciğim, bu galetaların benzerini geçen sene yapmıştım üzerine anason serpmiştim. Ama atıştırmalık boyutundan çıkıp, sürekli yemeye başlayınca dur dedim kendime :)

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık.Çok güzel bir paylaşım olmuş.Afiyet olsun.sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba, Hazır hamur mayasından kastınız bildiğimiz 42 grlık yaş mayalar mı??
Teşekkürler, Aslı..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...