27 Ekim 2010 Çarşamba

Sebze sakinleştirir! Ama nasıl?

Ne zaman canım sıkılsa, yersiz mevzulara ya da sadece havadan olur ya (ben de) mutfağa girerim. Eskiden açar dolabın kapağını sıkıntıdan ne bulursam yerdim, şimdi çıkarıyorum sebzeleri neyin canımı sıktığını unutana dek doğruyorum, ince ince. Bazen o kadar ince doğramak için uğraşıyorum ki, bıçağa sebzeye odaklanmaktan dünyayı unutuyorum kendi halimde... Haliyle sakinleşince, bol bol julyen sebzeyi değerlendirecek tarif üretmek, mideyi ödüllendirmek gerekiyor. Ne de olsa, sıkıntı ile direkt saldırmadı gördüklerine, sakinleşti, uslandı...

Malum yeni tatlara olabildiğince açığım; baharat karıştırırım, sebzeleri meyvelere katarım, uyar mı diye az az yapar, tadarım. Şayet uyarsa, kara kaplı deftere kaydeder; misafire, dosta, kendimize pişiririm. Mesela et ve tavuk yemeklerinin yanına garnitür gerekir, her seferinde patates püresi veya kızartması ile servis edilmez, değişiklik yapmak, pratik ama leziz tarifler ile servisi cazip kılmak gerekir.

Sebzeleri doğradık sakinleştik, haydi, bir de pişirelim, sesleri kokuları ile keyiflenelim...

Hardallı, karamelize havuç için malzemelerimiz,

  • 450 gr. havuç ( 5 orta/büyük boy)
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker
  • 2 tatlı kaşığı kalp dostu margarin
  • 4 yemek kaşığı sirke
  • 4 yemek kaşığı su
  • 1 çay kaşığı hardal
  • 2 yemek kaşığı maydanoz – süslemek için

Havuçları iyice yıkayıp soyduktan sonra, pişince kaybolmayacak, dişe gelecek şekilde ince parçalara kesin.

Tavaya margarini ekleyin ve eridikten sonra julyen havuçları tavaya alın. 4-5 dakika süre ile ara ara karıştırarak havuçları soteleyin. Havuçların üzerine şekeri ekleyin ve eriyene dek karıştırarak 1 dakika süre ile daha sote yapmaya devam edin. Şeker eriyince su, sirke ve son olarak hardalı ekleyin. Suyunu çekene kadar 10 dakika süre ile orta ateşte pişirin.

10 dakikanın sonunda ara ara karamelize, biraz yumuşak ama kıtır dokusunu yitirmemiş havuçları servis tabağına alın, maydanoz ile süsleyin, servise hazırız. Test edildi onaylandı, servis esnasında beraberinde sarımsaklı yoğurt da ikram edebilirsiniz.

Sayısız faydaları sebebiyle günlük beslenmemizde sıklıkla yer almasının, sağlığımıza büyük faydası olan havucu hazırlarken, farkettiyseniz şekerin erimesi süreci hariç çok da tavanın başında durmadık. Misafir geleceği zaman, içi sulu fırında tavuk yanına pek ala yakışabilir, üstelik salata ile eş zamanlı hazırlayabilirsiniz, o sizin hızınıza yetişir...

Damağınız lezzet dolsun, afiyet olsun,

26 yorum:

  1. ''kalp dostu margarin'' diye bir şey olmaz. tereyağı derseniz amenna zeytinyağı bittabi ancak dost ve margarin yanyana gelmez. getirenler reklamcılardır/inanmayınız

    YanıtlaSil
  2. Günaydın; sabah sabah, iştahımı açtın, hemen kalkıp yapacağım, ellerin dert görmesin, seni tanımadan sevmeme engelim yok...öpüyorum.....

    YanıtlaSil
  3. canım yüreğine sağlık ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor

    YanıtlaSil
  4. Evet,sanırım beni de rahatlatıyo kesip biçmek :) şekil vermek vs..
    Hem stresten uzaklaşmak hem yemeğimizi kendimiz hazırlamak adına,bu işlerle uğraşmak güzel..:)
    Hardallı havucu yoğurtla denicem..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. öncelikle eline sağlık nefis gözüküyor. Sıkılınca bende kendimi mutfağa atar kapıyı da kitler saatler geçirim içerede aklıma ne gelirse yaparım. Seni çook iyi anlıyorum :)

    YanıtlaSil
  6. Handan Hanım, alenen BECEL diye yazmak istemediğim için bu tip ifadeler kullanıyorum, ben de zeytinyağından şaşmayanlardanım ama çok nadiren de olsa BECEL kullanıyorum. BECEL kutusunda yazanı yazdım ki anlaşılsın. Reklam olsun istemedim kendimce. Tereyağı çok tercih etmiyorum. Görüşünüz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. bende sıkılınca kendimi yemeye verenlerdenim.ama sebze çok sevdiğim halde doğrayıp sakinleşmek hiç aklıma gelmemişti.mutlaka deneyeceğim.tarifide denemeliyim.

    YanıtlaSil
  8. özge hn. reklam yapmak istemediğiniz için becel yazmadığınızı bilmiyorum/bilmiyordum, oradaki reklamcı vurgum gerçek reklamcılara ait:) içinde zeytinyağı olsa dahi margarin zararlı ve trans yağ içeren bir şeydir o yüzden kullanmak zararlıdır, tereyağı ve hayvansal yağ bilinenin aksine vücudun ihtiyacı olan bir yağdır, beyin damarları yağ ile çalışır, 70in altına düşen kolesterol ciddi sağlık sorunudur vs vs vs

    YanıtlaSil
  9. Sizinle hem fikiriz, makul ölçülerde tüketildiği takdirde yağ zararlı değil aksine vucudun temel yapı taşlarından. Anlaştığımıza çok memnun oldum:) Herşeyin fazlası zarar...

    YanıtlaSil
  10. Özgecim, ne güzel bir alternatif olmuş bu böyle:) ellerine sağlık tatlım;)

    YanıtlaSil
  11. çok değişik bir lezzet olmuş, renk uyumu çok güzel, ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Özge,
    Yine harika bir tarif.Yoğurtlu havuç sürekli yaptığım bir mezedir. Bir de senin tarifini deneyeceğim, eminim çok lezzetlidir.
    Bu arada sinirli olmanı mı istemeliyim ne:) sakinleşmen için süper tarifler çıkıyor ortaya, daha öncede süper bir noodle tarifi paylaşmıştın,sebzeleri julyen doğrarken sakinleşitiğinden bahsetmiştin:)Ama sen hep sakin ve mutlu kal ve böyle lezsetli şeyler paylaş bizimle...
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık Özgecim yine çok değişik bol vitaminli ve sağlıklı olmuş.Denenecekler arasında:)

    YanıtlaSil
  14. Özgecim ellerine sağlık evde 1 kilo
    havucum var cezerye yapacaktım.Ol
    mazsa bu şekilde değerlendireyim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Hanımlar!!! sıkılınca hemen yemeyin, atın kendinizi mutfağa bir gevşeyin sonra keyifle tadını çıkara çıkarak yiyin!

    Beğenileriniz için teşekkür ederim.

    @Hilal : Bilmez miyim seni, neler neler çıkıyor sen kendini kapatınca mutfağa! Çok yaşa...

    @Kitchenart-ist : Sürekli sinirli/stressli değilim elbet. Ama denklemi yazıyorum: İŞ+TRAFİK+İSTANBUL=Stress+sinir.. Haftanın 5 günü yemek garanti demek:)

    YanıtlaSil
  16. mutfak bir terapi zaten:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. hımmm bu tarif benlik olmuş hem havuç hemde hardal var
    tatlım iyiki canın sıkılmış demeden edemedim :)

    YanıtlaSil
  18. Özge merhaba :)
    Ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim. Yayımlamakta geçiktim, onun için de özür dilerim.
    Bu arada, yorumuna yanıt yazarken seni "SSK" olarak 'kısalttım', oysa ismin çok güzelmiş :)
    Tanıdığıma sevindim.
    İyi akşamlar,
    Banu

    YanıtlaSil
  19. Ben bunu salatalık ve kabakla da hayal ettim. Yedim, doydum, elhamdülillah.

    YanıtlaSil
  20. merhabalar sayfanıza ilk gelişim ve hemen takibe aldım :) her şey çok güzel elinize sağlık
    sevgiler
    seval

    YanıtlaSil
  21. Mutfağa girip, pişirmeye dalınca yeme isteği azalıyor gerçekten. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. Sen bol bol sıkıl mutfağa gir ve böyle güzellikler ortaya çıkar olur mu yine çok farklı ve lezzetli olmuş ellerine sağlık canım. Ben de mutfakta doğrar, biçer, katar, karıştırır kendime gelirim.

    YanıtlaSil
  23. ziyaretiniz için çok teşekkürederim. sizin tarifleriniz de mükemmel, ellerinize sağlık. iyi geceler diliyorum. sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. oooo tam bana göre bir blog buldum!hemencecik izlemeye alıyoruz sizi:)

    benim de bir blogum var,beklerim efendim:)

    YanıtlaSil
  25. eveeetttt!!!!
    niye daha önce akıl edemedim ki alayım sebze sepetini keseyim biçeğim ohhh rahatlayayımmm.. zaten hanımlar hep mutfakta düşünür tahayyül ederler bence:)) annem unutuğu şeyleri hep mutfakta hatırlar:))
    bende yavaş yavaş ona benziyorummm.. bu hikaye de böyle sürüpp gidiyor:)

    YanıtlaSil
  26. Bu seramik bıçağı hep kullanıyorsun galiba. Memnun musun? Ben de almayı düşünüyorum da. Herşeyden önce çok estetik.

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!