Malum yeni tatlara olabildiğince açığım; baharat karıştırırım, sebzeleri meyvelere katarım, uyar mı diye az az yapar, tadarım. Şayet uyarsa, kara kaplı deftere kaydeder; misafire, dosta, kendimize pişiririm. Mesela et ve tavuk yemeklerinin yanına garnitür gerekir, her seferinde patates püresi veya kızartması ile servis edilmez, değişiklik yapmak, pratik ama leziz tarifler ile servisi cazip kılmak gerekir.
Sebzeleri doğradık sakinleştik, haydi, bir de pişirelim, sesleri kokuları ile keyiflenelim...
Hardallı, karamelize havuç için malzemelerimiz,
- 450 gr. havuç ( 5 orta/büyük boy)
- 1 yemek kaşığı esmer şeker
- 2 tatlı kaşığı kalp dostu margarin
- 4 yemek kaşığı sirke
- 4 yemek kaşığı su
- 1 çay kaşığı hardal
- 2 yemek kaşığı maydanoz – süslemek için
Havuçları iyice yıkayıp soyduktan sonra, pişince kaybolmayacak, dişe gelecek şekilde ince parçalara kesin.
Tavaya margarini ekleyin ve eridikten sonra julyen havuçları tavaya alın. 4-5 dakika süre ile ara ara karıştırarak havuçları soteleyin. Havuçların üzerine şekeri ekleyin ve eriyene dek karıştırarak 1 dakika süre ile daha sote yapmaya devam edin. Şeker eriyince su, sirke ve son olarak hardalı ekleyin. Suyunu çekene kadar 10 dakika süre ile orta ateşte pişirin.
10 dakikanın sonunda ara ara karamelize, biraz yumuşak ama kıtır dokusunu yitirmemiş havuçları servis tabağına alın, maydanoz ile süsleyin, servise hazırız. Test edildi onaylandı, servis esnasında beraberinde sarımsaklı yoğurt da ikram edebilirsiniz.
Sayısız faydaları sebebiyle günlük beslenmemizde sıklıkla yer almasının, sağlığımıza büyük faydası olan havucu hazırlarken, farkettiyseniz şekerin erimesi süreci hariç çok da tavanın başında durmadık. Misafir geleceği zaman, içi sulu fırında tavuk yanına pek ala yakışabilir, üstelik salata ile eş zamanlı hazırlayabilirsiniz, o sizin hızınıza yetişir...
Damağınız lezzet dolsun, afiyet olsun,
''kalp dostu margarin'' diye bir şey olmaz. tereyağı derseniz amenna zeytinyağı bittabi ancak dost ve margarin yanyana gelmez. getirenler reklamcılardır/inanmayınız
YanıtlaSilGünaydın; sabah sabah, iştahımı açtın, hemen kalkıp yapacağım, ellerin dert görmesin, seni tanımadan sevmeme engelim yok...öpüyorum.....
YanıtlaSilcanım yüreğine sağlık ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor
YanıtlaSilEvet,sanırım beni de rahatlatıyo kesip biçmek :) şekil vermek vs..
YanıtlaSilHem stresten uzaklaşmak hem yemeğimizi kendimiz hazırlamak adına,bu işlerle uğraşmak güzel..:)
Hardallı havucu yoğurtla denicem..ellerine sağlık..
öncelikle eline sağlık nefis gözüküyor. Sıkılınca bende kendimi mutfağa atar kapıyı da kitler saatler geçirim içerede aklıma ne gelirse yaparım. Seni çook iyi anlıyorum :)
YanıtlaSilHandan Hanım, alenen BECEL diye yazmak istemediğim için bu tip ifadeler kullanıyorum, ben de zeytinyağından şaşmayanlardanım ama çok nadiren de olsa BECEL kullanıyorum. BECEL kutusunda yazanı yazdım ki anlaşılsın. Reklam olsun istemedim kendimce. Tereyağı çok tercih etmiyorum. Görüşünüz için çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilbende sıkılınca kendimi yemeye verenlerdenim.ama sebze çok sevdiğim halde doğrayıp sakinleşmek hiç aklıma gelmemişti.mutlaka deneyeceğim.tarifide denemeliyim.
YanıtlaSilözge hn. reklam yapmak istemediğiniz için becel yazmadığınızı bilmiyorum/bilmiyordum, oradaki reklamcı vurgum gerçek reklamcılara ait:) içinde zeytinyağı olsa dahi margarin zararlı ve trans yağ içeren bir şeydir o yüzden kullanmak zararlıdır, tereyağı ve hayvansal yağ bilinenin aksine vücudun ihtiyacı olan bir yağdır, beyin damarları yağ ile çalışır, 70in altına düşen kolesterol ciddi sağlık sorunudur vs vs vs
YanıtlaSilSizinle hem fikiriz, makul ölçülerde tüketildiği takdirde yağ zararlı değil aksine vucudun temel yapı taşlarından. Anlaştığımıza çok memnun oldum:) Herşeyin fazlası zarar...
YanıtlaSilÖzgecim, ne güzel bir alternatif olmuş bu böyle:) ellerine sağlık tatlım;)
YanıtlaSilçok değişik bir lezzet olmuş, renk uyumu çok güzel, ellerine sağlık, sevgiler...
YanıtlaSilSevgili Özge,
YanıtlaSilYine harika bir tarif.Yoğurtlu havuç sürekli yaptığım bir mezedir. Bir de senin tarifini deneyeceğim, eminim çok lezzetlidir.
Bu arada sinirli olmanı mı istemeliyim ne:) sakinleşmen için süper tarifler çıkıyor ortaya, daha öncede süper bir noodle tarifi paylaşmıştın,sebzeleri julyen doğrarken sakinleşitiğinden bahsetmiştin:)Ama sen hep sakin ve mutlu kal ve böyle lezsetli şeyler paylaş bizimle...
Sevgiler,
Ellerine sağlık Özgecim yine çok değişik bol vitaminli ve sağlıklı olmuş.Denenecekler arasında:)
YanıtlaSilÖzgecim ellerine sağlık evde 1 kilo
YanıtlaSilhavucum var cezerye yapacaktım.Ol
mazsa bu şekilde değerlendireyim.
Sevgiler...
Hanımlar!!! sıkılınca hemen yemeyin, atın kendinizi mutfağa bir gevşeyin sonra keyifle tadını çıkara çıkarak yiyin!
YanıtlaSilBeğenileriniz için teşekkür ederim.
@Hilal : Bilmez miyim seni, neler neler çıkıyor sen kendini kapatınca mutfağa! Çok yaşa...
@Kitchenart-ist : Sürekli sinirli/stressli değilim elbet. Ama denklemi yazıyorum: İŞ+TRAFİK+İSTANBUL=Stress+sinir.. Haftanın 5 günü yemek garanti demek:)
mutfak bir terapi zaten:)
YanıtlaSilsevgiler...
hımmm bu tarif benlik olmuş hem havuç hemde hardal var
YanıtlaSiltatlım iyiki canın sıkılmış demeden edemedim :)
Özge merhaba :)
YanıtlaSilZiyaretin ve yorumun için teşekkür ederim. Yayımlamakta geçiktim, onun için de özür dilerim.
Bu arada, yorumuna yanıt yazarken seni "SSK" olarak 'kısalttım', oysa ismin çok güzelmiş :)
Tanıdığıma sevindim.
İyi akşamlar,
Banu
Ben bunu salatalık ve kabakla da hayal ettim. Yedim, doydum, elhamdülillah.
YanıtlaSilmerhabalar sayfanıza ilk gelişim ve hemen takibe aldım :) her şey çok güzel elinize sağlık
YanıtlaSilsevgiler
seval
Mutfağa girip, pişirmeye dalınca yeme isteği azalıyor gerçekten. Sevgiler..
YanıtlaSilSen bol bol sıkıl mutfağa gir ve böyle güzellikler ortaya çıkar olur mu yine çok farklı ve lezzetli olmuş ellerine sağlık canım. Ben de mutfakta doğrar, biçer, katar, karıştırır kendime gelirim.
YanıtlaSilziyaretiniz için çok teşekkürederim. sizin tarifleriniz de mükemmel, ellerinize sağlık. iyi geceler diliyorum. sevgiler.
YanıtlaSiloooo tam bana göre bir blog buldum!hemencecik izlemeye alıyoruz sizi:)
YanıtlaSilbenim de bir blogum var,beklerim efendim:)
eveeetttt!!!!
YanıtlaSilniye daha önce akıl edemedim ki alayım sebze sepetini keseyim biçeğim ohhh rahatlayayımmm.. zaten hanımlar hep mutfakta düşünür tahayyül ederler bence:)) annem unutuğu şeyleri hep mutfakta hatırlar:))
bende yavaş yavaş ona benziyorummm.. bu hikaye de böyle sürüpp gidiyor:)
Bu seramik bıçağı hep kullanıyorsun galiba. Memnun musun? Ben de almayı düşünüyorum da. Herşeyden önce çok estetik.
YanıtlaSil