Dana, kuzu pek düşünmem ama; tazeler, yeşillikler, her tür bakliyat, mevsiminde yenmesi gerekenler ayrı bir güzellik bana göre! Mesela pırasa; neler yaparız onunla? Kıymalı pişiririz ekmek bandırır yeriz, çiğden doğrayıp salataya ekleriz, soğan yerine yemeğe katarız, havuç ve pirinç ile zenginleşirir zeytinyağlı yaparız, kavurur veya çiğden böreğe ekleriz... Bugün bir de fırınlayacağız ve pırasalı tariflerimiz arasına bir yenisini ekleyeceğiz.
Fırında soslu pırasa için malzemelerimiz;
- 8-10 adet orta kalınlıkta pırasa
- 150 gr. böreklik peynir
- 50 gr. kaşar peyniri
- 1 kutu küçük yoğurt (tercihen az yağlı)
- ½ su bardağı esmer/kepekli ekmek kırıntısı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yumurta
- Tuz, karabiber
İyice yıkadığınız pırasaları, fırınlarken kullanacağınız kaba göre ayarlayıp, parçalara bölün. Kestiğiniz pırasalara, pişmesini hızlandırmak için, boyunca çizikler atın. Ardından 6-8 dakika süre ile haşlamak için su dolu tencereye atın. Buhar süzgecinde de benzer sonucu elbette alabilirsiniz, ancak bekleme süreniz 4-6 dakika arası artacaktır.
Haşlanma süresinin sonuna doğru fırınınızı 180 °C ‘ye ayarlayın ve önceden ısınmaya bırakın.
Ayrı bir kasede, pırasaların üzerini örtecek sosu hazırlamak için; yoğurt, böreklik peynir, yumurta, baharat ve kaşar peynirin bir kısmını iyice karıştırın.
Haşlanan ve nispeten yumuşayan pırasaları, önceden yağladığınız fırın kabınıza dizin. Hazırladığınız sos ile pırasaların üzerini kaplayın, ardından ekmek kırıntıları ile kalan kaşar peyniri de sosun üzerine serpin. (Ekmek kırıntısı hazırlamak için, ekmek dilimlerini robotta çekebilirsiniz. Taze ekmekleri bir iki kez kızartarak, parçalanmalarını kolaylaştırabilir ve daha ince parçalara ayrılmasını sağlayabilirsiniz.)
Fırının orta/alta yakın raflarını tercih ederek, 35-40 dakika süre ile veya üzerine kızarıncaya dek fırınlayın. Fırın saatinizi kurun ama ara ara kontrol etmeyi unutmayın!
Çok da zahmetli olmadığını düşündüğüm yeni bir tarifle, işte karşınızda, bildiğiniz pırasa! Yeniliklere açık olalım, çünkü mevzu yemek olunca açıklık güzeldir, damak tadımız, menü/tarif arşivimiz gelişir. Peki “bu yemeği nasıl değerlendirebiliriz?” derseniz… Et ile arası olmayanlar için tahıllı bir salata ile desteklendiği takdirde az yağlı olmasından hareketle harika bir öğün olabileceğini düşündüğüm bu tarif, et yemeklerinin yanında da garnitür olarak sunulabilir.
Son olarak, test edildi ve onaylandı; sunum esnasında bir tutam kuru nane de serpebilirsiniz…
Sebzeniz, meyveniz eksik olmasın; sağlık olsun, afiyet olsun!
Ellerine sağlık tatlım,ne güzel bir yemek olmuş,pırasayı bu şekilde pişirmeyi hiç düşünmemiştim,fikir oldu :)
YanıtlaSilAfiyet,şifa olsun..
Blogumdaki ödülünü de kabul etmeni rica ediyorum.:)
sevgilerimle..
Hamura sebzeleri katacağız ilerde. Güzel günler göreceğiz, motorları maviliklere süreceğiz mesela... Olur mu?
YanıtlaSilBenim de etle aram pek yok.Hel şu son zamanlarda ithal et konusu beni iyice et yemeklerinde uzaklaştırdı.Sebze gibisi var mı?Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilHarika ve farklı bir tarif tam benlik. Çok güzel olmuş ellerine sağlık Özgeciğim. Farklı tarifleri sevdiğin ve denediğin için eğer denemediysen çok severek yapıp yediğim fırında pırasa köftesini de sana öneririm.
YanıtlaSilHıımm çok güzel görünüyor, eşim de söylenip duruyordu hep zeytinyağlı pırasa yapıyorsun diye, bu pazar deneyeceğim, teşekkürler :))
YanıtlaSilBen de pırasayı hep sadece havuc ile zeytinyağlı yapanlardanım, bak bu tarif beni renklendirecek:)
YanıtlaSilEvet bende bunu biran önce denemek için sabırsızlanıyorum harika görünüyor:)
YanıtlaSildolaptaki pırasaları ne yapsam da bir an önce tüketebilsek diye düşünürken ilaç gibi bir tarif oldu bu.
YanıtlaSilellerinize sağlık, hemen deneyeceğim.
ellerinize saglik, hep pirincli, havuclu pirasa yapmaktansa zahmetli olur yaparim daha iyi :) tesekkurler, ben de mutfaga girebilir olunca deneyecem :)
YanıtlaSilPırasanın herşeyini yerim bunu ilk defa gördüm.Annem yaparmı acep söylesem ?Eline sağlık sütüne sarellesine karışmadığım abla :D
YanıtlaSilçok canım çekti benim şimdi:) not alalım:)
YanıtlaSilMerhaba daha önce yeni başladığımda sizi görmüştüm.Bloğunuzun ismi çok ilginç gelmişti.Hrika bir blogunuz var.Tam benlik,sebzeci,meyveci.Elimde pişirilmeyi bekleyen pırasalar var ve nasıl değişik brşey yapsam diye düşünüyordum.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiler...
Pirasayi hep zeytinyagli pisiririm. Farkli seylerde denemek lazim, haklisin:) Ellerine saglik.
YanıtlaSilBen bir böreğini bir de dolmasını yapmaya niyetliyim bu sene mutlaka!
YanıtlaSilPırasayı çok severim. Hatta daha dün yaptım. Ben de bir kere patatesi haşladım ezdim. havuç rendelim. pırasaları minik minik doğradıp üzerine serptim fırına verdim biraz zaman sonra da kaşarladım :) nefis oldu.
YanıtlaSilTarifleri resimlerle bu şekilde vermen çok güzel. Ellerine sağlık Sevgiler...
YanıtlaSilokuması pek keyifli yorumlar yapmışsınız yine, mutlandım!
YanıtlaSilGenel cevap, evet farklı bir tarif, bence bir şans verin! Not alın eşinize, annenize söyleyin, deneyin:)
Love&Smile yazdığın bence de gayet denemeye değer duruyor! Teşekkürler..
NarincE!!! haklısın dolma! Nasıl da unuttum - Antakya olması lazım yöresi hatta, ne lezizdir ne maharet işidir! Harika!
En Güzel Tatlar Arzu benim için de okuyan için de keyifli diye düşünüyorum, ama ben inanın çok keyifleniyorum:)
Sevgili Özgen, içten yorumun için çok teşekkür ederim!
Pek hoş pek hoş! Bir kere evde verdiğimiz bir yemek davetine kardeşimin bir arkadaşı pırasalı bir meze getirmişti, sirkeli, yoğurtlu falan bir tarifti. O kadar lezzetliydi ki. Sonra tarifini alamadım, bir daha da rastlamadım.
YanıtlaSilne güzel bir başlık dedim içini okudukça daha da keyiflendim:)
YanıtlaSilönerinde çok güzel canım benim nişanlım izmirli olduğundan pek düşkün otlara dolayısı ile pırasaya:) biizm evdede senede yarım kg. tüketildiğinden(annem ve ben yeriz) bu -harikaları yapmak ve tatmak evlendikten sonraya kaldı:))
pek yaratıcı bir tarif olmuş. pırasanın değişik kullanım şekillerini seviyorum. çok lezzetli görünmekte.
YanıtlaSilne kadar güzel bir yemek olmuş. Pırasaya bayılırım. Birde bizim oralarda bir laf vardır. Çok doyunca "pırasa olsa yemem" diye. Arnavut bir kişi o kadar doymuş ki yemesi için birşey sunduklarında bu lafı söylemiş. Babacığım pek söyler bu lafı:)
YanıtlaSilDün sadık kaldım tarifine ve yaptım. Misafirim çok beğendi ve tabi biz de öyle. Patates köftelerin şiddetle tavsiye edilir.
YanıtlaSilSevgiler :))
Özgecim pırasayı hiç böyle denememiştim ,çok güzel görünüyor... ellerine sağlık...
YanıtlaSilSevgiler..
EMİNİMKİ ÇOK GÜZEL OLMUŞTUR ELLERİNİZE SAĞLIK.SEVGİLER.
YanıtlaSilçok güzel bir lezzet olduğu görüntüsünden belli ,, ellerine sağlık :)
YanıtlaSilbiz de ince pırasaları yemeğin yanında çiğ tüketmeyi çok severiz veya salata ile,,bir de pırasalı börek çok güzel oluyor :)
Cok degisik. Enfes gorunuyor. Ellerinize saglik...
YanıtlaSilSizi blog listeme aldim:) Bilginize...
ellerine sağlık ben çok beğendim bu tarifi,ilk gelen misafime etin yanında sunmayı düşünüyorum bile :)
YanıtlaSilmerhaba arkadaşım seni mimledim haberin olsun.
YanıtlaSilBayıldım bizim evde prensesimle böyle değişik lezzetler tüketmeyi seviyoruz ellerine sağlık Özgeciğim tariflerini zevkle okuyorum sevgiler...
YanıtlaSilEllerinize sağlık özelliklede pırasa yemeyen çocuklar için değişik bir alternatif olabilir
YanıtlaSilSevgiler:)
Güzel, farklı bir tarif olmuş. Ben fırında bir çeşit pırasa mücveri yapıyorum, o da çok güzel oluyor. İnce kıyılıp biraz soğanla kavrulmuş pırasanın içine bir miktar haşlanmış tavuk ya da bir miktar sotelenmiş mantar ya da ikisini birden ekleyip 1-2 yumurtayla karştırıyorum. Bolca kimyon ekliyorum. Üzerine biraz kaşar peynir rendesiyle fırın kabında pişiriyorum. Harika oluyor, tavsiye ederim.
YanıtlaSilellerinize sağlık, çok güzel görünüyor. ben de tam böyle bir tarif arıyordum. mutlaka deneyeceğim...
YanıtlaSilBu tarif sizin buluşunuz mu?
YanıtlaSilÇok ilginç ve farklı. Mutlaka denemeyi istiyorum...
İçeriği böyle mi bilmiyorum ama 6-7sene evvel et yiyemezken fırında pırasa yemiştim , aklıma geldiği şekilde bir tarif yazdım, oldu da galiba:)Anılardan gelen bir fikir var özünde...
YanıtlaSil