Hal böyle olunca, ara öğünlerine dikkat ediyorum ve az biraz yemek için sabretmek gereken tarifler ile uğraşarak vakit geçiriyorum boş zamanlarımda. Bünyemin çığlıklarını bastırmasını, her gördüğü yemeğe saldırmamasını sağlıyorum! Kesmedi mi, önce koca bir bardak su içiyorum, oda sıcaklığında, oyalansın mide yemek pişerken diye…
Fotoğraf http://eaves.ca 'dan alınmıştır.
Su demişken, tarife geçmeden önce; tekrar altını çizeyim, su içmeyi kış geldi diye ihmal etmeyin. Farkında değiliz ama su her halükarda cildimizden buharlaşmaya devam ediyor. Su vucüdumuzun temel yapı taşlarından, spor yapıyorsanız şayet başlamadan evvel koca bir bardak için, 1 saatten uzun süre spor yapacaksanız aralarda da az az için, vücudunuzu susuz bırakmayın! Susuz kalmanın, yorgunluk ve sindirim problemlerine sebep olduğunu unutmayın!
Su ile yorgunluğu kovduk, gelelim kötü havaların/günlerin moral veren sebzesi patates ile yapacağımız peynirli patates köftesi için malzemelerimize;
- 500 gr. patates - ~4 orta boy
- 100 gr. böreklik peynir
- 4 adet taze soğan – yeşil kısımları dahil
- 3 yemek kaşığı dereotu
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yumurta
- Tuz, karabiber
- Hazırlarken elleri unlamak için 2 yemek kaşığı un
- Pişirmek için 3 yemek kaşığı yağ
Patatesleri iyice yıkayın ve soyun, pişmesini hızlandırmak için kuşbaşı dilimleyin ve haşlanmaya bırakın.
Patatesler haşlanırken, yeşillikleri ince ince doğrayın.
Bir kap içinde püre olacak kıvamda yumuşayan patatesleri ezin, içine böreklik peyniri, ince ince doğradığınız dereotu ve taze soğanları, yumurtayı, baharatı ekleyin.
Tadını keskinleştirmek için bir yemek kaşığı da limon suyu katın ve tüm malzemeler harmanlanana dek karıştırın.
Karışımdan bir tepeleme yemek kaşığı parçalar alın ve unladığınız ellerinizin arasında önce yuvarlayıp ardından bastırarak yassı köfteler hazırlayın. Bu malzeme ile yaklaşık 10-13 tane patates köftesi elde edeceksiniz.
Önceden ısıttığınız ve yağladığınız tavada önlü-arkalı renk değiştirene kadar pişirin.
Pratik diyemeyeceğim biraz zaman alıyor ama leziz ve bu, ruha iyi gelen, tarif için uğraşmaya değer bence! Özetle bu köfteyi yiyince siz de farkedeceksiniz ki kalbe değil; sakinliğe, huzura giden yol mideden geçiyor…
Huzurlu öğünler, afiyette günler!
Soğanı ağzıma suremem ama patatesi çok severim.denenesi bir tarif:) tskler ozgecim
YanıtlaSilBuna hayır diyemem :)çok severim patatesli tarifleri ...
YanıtlaSilDaha havalar soğumadan ben kiloları almaya başladım ufaktan ufaktan kış bastırınca ne yapacağımı düşünüyorum şimdiden:)))))
Aaa bu çok güzel, tam benlik.
YanıtlaSilÇok haklısın canım,su hayat demek,sağlık demek..
YanıtlaSilEksik etmememiz lazım..
Ben de çoğu kez,açlığımı hafifletsin ve daha az yememe sebep olsun diye yemekten önce içiyorum,ama uzmanlar yemekten 1 saat önce ve sonra içilmesi gerektiğini söylüyor.
Bunu uygulamak benim için çok zor.
Köftelere gelince,çok harika gözüküyorlar,inşallah denicem ben de..
Ellerine sağlık canım..
Sağlıklı mutlu günler olsun..
sevgilerimle..
Bu karsiciklimaz ve güzel lezzete pratik olmayiversin canim..
YanıtlaSilBence herseye deger..Eline saglik.
Ellerinize sağlık, tarifleriniz çok güzel, açıklayıcı ve en önemlisi sağlıklı :)) Keşke işte olmasam da bunların hepsini denesem diyorum :))
YanıtlaSilBence de uğraşmaya değer. Sevgilimin ricası var akşama etli patates yemeği pişecek, yanına pilav, ayva kompostosu, nasıl?
YanıtlaSilellerine sağlık canım enfes olmuş.anlatımın da resimleriyle çok aydınlatıcı.sevgilerimi gönderiyorum.
YanıtlaSilSevgili annemüdürüm! çok faydalı ama en azında kavur da tüket, bir dene, bana güven:)
YanıtlaSilVee hepinizin yorumlarından farkettim ki PATATES candır! Herkes seviyor, ben çalışmaya devam edeyim o zaman patates ile...
Zeliha, önce - sonra bilemem, herkes farklı konuşuyor, susuz kalma yeter:))
Bahar sık dişini, mesai sonrası yemek pişirmek hem terapi olur!
Narince, menü harika, tam kışlık! İstek parça çok yerinde olmuş:)
bende yapar yapar yerim bayılırım ellerine sağlık
YanıtlaSilDegmez mi deger elbet, her turlusune bayilirim, her gun yiyebilirim ammmaaaa sevgili Mehtap'in sınıfındayim 20 gundur, patatese evet dedigi an bu tarifi kesin yapiyorum cok begendim ellerine saglik:)
YanıtlaSildiyet bozdurur bu tarif :)))
YanıtlaSilhem sıcak hemde yağda kızarmış patates... ama harika görünüyor...
benim şimdiki yazımda daha iyi yöntemler var mutlu olmak için :))
sevgiler.
çok güzeller çok
YanıtlaSilellerine sağlık canım patates köftesini bende severim
Özge harika bunlar, ben de dediğin gibi suyu biraz unutan biriyim. Şimdi okurken kalkıp gittim hemen bardağımı kaptım geldim. Köfteler benim patates düşmanı oğlumu da cezbeder mi acaba?
YanıtlaSilÖzgeciğim;
YanıtlaSilellerin dert görmesin canım..
Su içmeyi böbrek taşı vakalarım yüzünden asla ihmal etmiyorum ben..
ve o bahsettiğin canavar iştahtan bende de var:)) üstelik hem yapasın var herşeyi hemde yiyesim:))
korkutucu:))
tehlikeli:))
patates köftelerin mücver ayarında olmuş pek de güzel olmuş ellerine sağlık canım..
İçinde un olmaması çok hoşuma gitti... Patatesi her şekilde severim, ama en sevdiğim şekli bu olabilir.
YanıtlaSilOzgecigim bence harika bir tarif! Biraz zahmetli dedigin gibi, ama normal bir yemek yapsanda ayni vakti harcayacaksin. Bir de herzaman et koftesi olmuyor:) Bu bile bol salata ile harika olur. Ellerine saglik.
YanıtlaSilçok lezzetli görünüyor hemde az yağda kızardığı için sağlıklı da bunu mutlaka yapıp miniklerimle yiyeceğim
YanıtlaSilsevgiler
hmm nefis görünmekte. sebzeli köftelere bayılıyorum. eline sağlık. sevgiler.
YanıtlaSilTek kelime ile harika duruyor! Ellerine sağlık...
YanıtlaSilGerçekten de patatesin insanı mutlu eden bir yönü var. Belki de bu yüzden içine girdiği her yemeğe lezzet katar.
YanıtlaSilPatates köfteleri nefis görünüyor. Az yağda kızarmaları ise benim için ayrı bir tercih sebebi..Ellerine sağlık Özge:).
Sevgilerimle...
aslı
İyi ki okudum bu tarifi. Akşama misafir var,tatlı desen hazır yanında tuzlu ne yapsam diye düşünüp duruyordum :)
YanıtlaSilİşte budur,şans dile ki olsun...
Canım Merhabalar; patates paylaşımına ve köftelere bayıldım,ellerin dert görmesin,sevgimle öptüm.....
YanıtlaSiltariflerin uzun süredir takip ediyorumda terapi gibi :)
YanıtlaSilNasıl severim biliyor musun! Ama çoook oldu yemeyeli. Eskiden yeşil mercimekli patates köftesi yapardım, kitaplardan birinde tarifi olmalı.
YanıtlaSilpatatesi cok severim, anneannecigim yapardi,birde icine kiyma koydugu sekli vardi, ama ben simdi cok uzaktayim, yaziyi okuyunca en azindan burada pisirip telefon ile arayayim dedim,
YanıtlaSileline saglik,
O kadar içten ki yorumlarınız, okudukça mutlanıyorum! Tek tek hepinize iyi dilekleriz, beğenileriniz için teşekkür ediyorum!
YanıtlaSilkelebekdiyeti haklısın tabi biraz kalori var ama, ben dengelerim merak etme:)
Su unutanlar! unutmayın için, için ve canlanın!
Tijen, mutlaka bulurum ben o tarifi ne de olsa sadık okuyucuyum...
Zarpandit! Yorumun çok mutlu etti beni, yazana terapi evet ama okuyana da öyle ise ne mutlu bana!!!
merhaba ,
YanıtlaSilAlmanya'dan bir tarif var bilmiyorum biliyormusun abla? Biz beslenme saatinde yerdik muhteşem oluyor. Şimdi ben hiç evde yapılanı yemedim hazır paketten yedim. Sizin yaptığınız yuvarlaklardan birazdaha büyük hamburger köftesi büyüklüğü ve inceliğinde patatesleri tavada hafif kızartıp (istersen fırın-mikrodalga) üzerine o sıcakken elma ezmesi ( apfellmuss) sürüyorsun. Patatesin içerisinde hiçbirşey yok.Görüntüsü rendelenmiş patates görüntüsünde ama o patateslere o yuvarlıklığı verip nasıl kıvam verip öyle tutmuşlar bilmiyorum.. Yılbaşında evlerde de yapılıyor ve çok güzel bir ara öğün yada yemeklerin yanında yiyebiliyorsun.Öyle bir tarif biliyorsanız paylaşırsanız çok sevinirim.
Eski-Ashley, yeni Kon Tiki! senin şu yorumların beni çok güldürüyor, çok yaşa emi! Araştırırım merak etme, bulursam da denerim, tutarsa sana hemen haber veririm:)
YanıtlaSilBende seni seviyorum :)Bazı blogırların enerjisi ve yaydığı AURAsı fazla oluyor.Heralde sen onlardansın.
YanıtlaSiloffff nasıl canım çekttiii. Benim bunu tez zamanda yapmam lazım.
YanıtlaSilPeynirli herşeyi severim:)
bu arada çok su içerim. dediğiniz gibi çok önemli su.
özgecim bunu yağlı kağıtta fırında yapsak nasıl olurki ?
YanıtlaSil