Bizlere bahşettiği kış güzellerinden biri; taze, toprağı üzerinde geldi mutfağıma! Ben onlara elma diyemiyorum, zamanı gelmişti kendim ayırdım doğadan, ellerimle akıttım topraklarını, onlar benim yer elmaslarım! Çirkin ve kaba görüntülerine karşılık pişince pamuk gibi ve lezzetli...
Onları temizlerken “ne yapsam” diye düşünmedim, aksine biri geldi aklıma ilk, Tijen İnaltong! “Mutlaka” diye düşündüm “Mutfakta Zen kitabının içinde benim bu dinginliğimi pekiştirecek bir tarifi vardır! Bu elmasların değerini artıracak, tadını damağımda baki kılacak bir tarif.”
Yanılmamışım! İşte aradığım tarif, hem yerelmalı hem de alışılmışın dışında, bildik tüketim şekline aykırı! Yani tam Sütüme Sarelleme Karışma!
Yer elmalı humus için malzemelerimiz;
- 350 gr. yer elması
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- ½ su bardağı süt (az yağlı)
- 1 ½ su bardağı haşlanmış nohut (kabukları soyulmuş)
- ½ tatlı kaşığı kimyon
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 3 diş sarımsak
- Tuz, kırmızı pul biber
Yer elmalarını iyice temizledikten sonra soyun ve yumuşayana dek haşlayın.
Haşladığınız yer elmalarını süt ve yağ ekleyerek robottan geçirin.
Ardından haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohutları, baharatı ve limon suyu ile sarımsakları da ekleyerek pürüzsüz bir karışım olana dek karıştırmaya devam edin. Kıvamı katı olursa seyreltmek için nohutun haşlama suyundan ekleyebilirsiniz.
Sunumu renklendirmek için, benim tercih ettiğim gibi ekstra pul biber ve maydanozdan faydalanabilir ve kızarmış ekmek dilimleri ile misafirlerinize bu pamuk dokulu, iç ısıtan lezzetti tattırabilirsiniz. Ne kadar kolay ve ne kadar lezzetli değil mi? Bu tarif insana bol bol nohut haşlattırıp, dolapta saklattıracak cinsten!
Sevgili Tijen İnaltong’un bizzat izniyle yayınladığım bu tarif ve bunlar gibi hem damağa, hem de kalbe hitap eden onlarcası “Mutfakta Zen”de. Yalnız kaldığınızda biri anlatsın siz dinleyin, farkedin, aydınlanın istiyorsanız bence en kısa sürede edinin bir adet siz de; çünkü İnaltong bizi, bize, bizim değerlerimiz ile anlatıyor ve bu arada ne fırsatlar kaçırdığımızı gözler önüne seriyor. Bu kitap sayesinden mutfaktaki halinizi tekrar gözden geçirebilir, yanıbaşınızda olan ancak farkında olmadığınız güzellikleri farkedebilir, yemek ile ilgili herşeye ve küçük mutfağınıza daha da bağlanabilirsiniz.
Sebzeler, meyveler; küçük ve lezzetli mücevherler ile keyifli, afiyette günler,
Yer elması kış favorilerimdendir ve sıradan tarifleri çok sevmeyen biri olarak benim için harika bir tarif bu. Öncelikle sevgili Tijen'in aklına, zevkine ve sonra da senin ellerine sağlık. En kısa sürede deneyeceğim.
YanıtlaSilSevgili Özge,
YanıtlaSilBana çoktandır denemediğim, deyim yerindeyse unuttuğum bir lezzeti hatırlattın çok teşekkürler. Ben bir de közlenmiş biberli yaparım humusu, onu da dene, çok seveceğine eminim. Afiyet olsun.
yer elmasida, Tijen'in tarifi de yazinda cok guzel:)
YanıtlaSilBen senin kadar şanslı değildim ve yer elmalarını dün pazardan aldım...Ama bu tarif aklımı başımdan aldı Özge! Hem benim dondurucumda haşlanmış nohutta var:)
YanıtlaSilCok guzel bir tarif, kimin aklina gelir humusa yer elmasi eklemek?:) Paylasim icin sagol.
YanıtlaSilÇok güzel blog, çok güzel tarifler...
YanıtlaSilAyrıca takip ettiğiniz blogların listesi de tam bir hazine. Teşekkürler :)
Canım istiyordu ne zamandır da hangi tarifi yapsam diyordum bu gercekten denemeye deger senin de Tijen Abla'nın da ellerine saglik:)
YanıtlaSilTijen hanımın bir güzel tarifi daha. Ben de çok merak ettim lezzetini. Aslında güzel olacağı besbelli.
YanıtlaSilBen zaten zeytinyağlı kerevizin içine de nohut atıyorum.
Tarif çok güzel, ellerinize sağlık ama bence bir nokta hatalı, yerelmalarını niye buharda haşlamayıp da suda haşladınız? Muhtemelen bütün vitamini kullanılmayan haşlama suyunda kalmıştır:(
YanıtlaSilBu arada güzel bir ortak noktamız var:) ben de yerelmasını çok severim, bahçenin sınırlarına ekilen yerelmaları bu yaz neredeyse 2 metreye kadar ulaştılar ve şimdi diplerinde hazine yatıyor:)
Sevgilerimle...
Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim! Tijen Hanım sağolsun yer elmasını bir güzel hatırladık...
YanıtlaSilSevgili kemalpaşatatlısı, çok haklısınız! patatesi, karnıbaharı dahi öyle haşlayan ben sonrasında hayıflandım aynı konuda! Gelecek sefer buharda haşlayıp, pişme süresini ona göre güncellemek gerek! Teşekkür ederim bu kadar dikkatli okuduğunuz, incelediğiniz için!
Humusa yerelmasi eklemek... Cok guzel gorunuyor. Ellerinize saglik...
YanıtlaSilÖzgecim,
YanıtlaSilBu tarifini mutlaka deneyeceğim.Humus en favori mezelerimdendir.Yer elması alışkanlığım pek yok. Böylelikle yer elmasıyla iyi bir dostluk kuracağıma eminim.
Eline sağlık.
Sevgiler
Bunca yıl yemek pişirdim, davetler verdim, organizasyonlar yaptım ama hiç humus yapmadım ta ki bu Ramazan'a kadar!!! Trafikte sıkışıp kaldığım bir gun bir radyo kanalında bir otelin sefinden dinledigim humus tarifi ile simdi neredeyse haftada bir humus yaparken Özge'nin pişirip tesaduf eseri benim de tattığım bu alternatif humus ile damağıma da, mutfağıma da farklı bir lzzetgeldi. Eline sağlık Özgei, gerçekten nefisti. En kısa sürede özel bir gece düzenleyelim kendimize bu mezeler ile:)))
YanıtlaSiltek kelimeyle muhteşem. sebzelerle ne harikalar yaratılaibliyor. gerçekten dibimizdeki kıymetleri keşfedemiyoruz bazen.
YanıtlaSilThis is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I enjoy seeing websites that understand the value of providing a prime resource for free. I truly loved reading your post. Thanks!
YanıtlaSilBen de bu tarifi arıyordum ve nasılsa gözümden kaçmış.Burada buldum.Bayılıyorum değişik humuslara.Mesela ben bir de çiğ kabak humusu yapıyorum.Beş dakikada hazır, ekmeğe sür ye!Denemediyseniz tavsiye ederim.
YanıtlaSilnice post. thanks.
YanıtlaSilFinally, an issue that I am passionate about. I have looked for information of this caliber for the last several hours. Your site is greatly appreciated.
YanıtlaSilI just added your website on my blogroll. I may come back later on to check out updates. Excellent information!
YanıtlaSilI just added your website on my blogroll. Really enjoyed reading through. Excellent information!
YanıtlaSil