10 Aralık 2010 Cuma

Bir kitap daha... "Midenin Cilası Çorba"

Çorbaya olan düşkünlüğümü takip edenler biliyor, “çorba olmazsa doymam” diyenlerden değilim, aksine “bir çorba olsun yeter” diyenlerdenim. Ne de olsa çorba mideyi sarar sarmalar iç ısıtır, şehriye/kesme ile doyurucu olur, baharat ile lezzetlenir, yumurta ile terbiyelenir, krema ile yoğunlaşır, kıvamlanıp su kattıkça çoğalır; herkese, her keseye uyar…

Ben çorba sevdalısı, Deniz Gürsoy da konunun uzmanı; bir kitap çıktı ki karşıma, adı “Midenin Cilası Çorba” . Kitap ama ansiklopedi kıvamında; içinde çorbanın tarihine ek olarak, 24 soğuk - 274 sıcak çorba tarifi, 15 çeşit et-tavuk-balık suyu hazırlama şekli, kruton misali çorba eklentileri ve çeşitli püf noktaları saklı.. Gel de anlatma, gel de pişirip pişirip ağzın yana yana tatma!

Elime her sebze, bakliyat, tahıl geçtiğinde; canım da çorba çekiyorsa, öncelikli müracaat belli “Midenin Cilası Çorba”. Kitabımı kontrol ediyorum, “mutlaka içinde uygun bir tarif vardır” diyorum. Yemeyi seviyorum ya, hep fazla fazla yeşil mercimek haşlıyorum; bugün de çorbaya katıyorum ve sizlere Adıyaman’dan Maşuk çorbası tarifi veriyorum. Ancak hazırda mercimek yoksa pirinç de oluyormuş bu çorbaya...

Malzemelerimiz,

  • 100 gr. veya ½ su bardağı yeşil mercimek veya pirinç (pişmemiş)
  • 1 adet havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boysoğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 8 bardak su

(Servis önerisi : Yarım kaşık tereyağında yakılmış nane)

Sebzeleri küçük parçalara kesmeye geçmeden evvel mercimekleri/ pirinçleri önden haşlayın ki yumuşasın ve yeşil mercimek kullanıyorsanız kara suyu çıksın.

Ardından çorba yaparken kullanmak üzere, başka bir tencereye 8 bardak su koyun ve kaynamaya bırakın.

Mercimekler/pirinçler haşlanırken ve su kaynarken; patates, havuç, soğan, biber ve domatesleri minik parçalar/küpler halinde doğrayın. (Domates mevsimi değil diye, ben yazdan hazırlanan küp domates parçacıklı ev yapımı domates sularından 1 bardak kullandım.)

Mercimekler/pirinç ve sıra ile doğradığınız tüm malzemeleri tencereye alın, 30 dk süre ile orta ateşte kaynamaya bırakın.

Süre sonunda servis edeceğiniz zaman bir miktar tereyağında yakılmış nane ile tatlandırabilirsiniz. Tereyağı olmadığı için, ben salt nane, tuz ve karabiber tercih ettim ve içerken kaseme bir miktar limon suyu ekledim. Her şekilde leziz emin olun, üstelik içeriğini göz önünde bulundurursak besleyici olduğu açık!

Ekmeklerimi de farkettiğiniz üzere başka öğünlere taşıdım ve böylece keyifli bir sunumla çorbamın tadına vardım …

Şu bir gerçek ki çorba canlandırır, kan şekerini artırır, kaybedilen suyu-tuzu vücuda geri kazandırır. Ahmet Rasim boşuna dememiş “Kana kuvvet, göze fer, bana (mideye) ciladır çorba” diye..

Kitabın arka kapağında da belirtiği gibi, “çorbanın bu coğrafyadaki ve batıdaki tarihiyle ilginenler için şimdiye kadar ki yazılmış en kapsamlı kitap” Midenin Cilası Çorba. Kitaplığınızda minik de olsa bir yer kaldıysa, bence bu kitap sığmalı en acilinden o rafa…

Afiyet olsun, yarasın!

35 yorum:

  1. Hayırlı cumalar, ellerinize, emeklerinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.Ayrıca şifa dolu bir çorba olmuş.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. yeşil mercimek bizim evede de çok sevilir.bol vitaminli bir çorba olmuş.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Sabah sabah nasıl istedim bu kitap bende olsun, çeşit çeşit çorba yapayım diye. Kesinlikle alacağım bu kitabı :)
    Ayrıca ellerine sağlık, çok leziz duruyor bu çorba

    YanıtlaSil
  4. elınıze saglık
    cok lezzetlı ve besleyıcı...
    bende corba delısıyımıdr...

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık :=) muhteşem görünüyor!

    YanıtlaSil
  6. İzmir'den Şehri Abay
    Mehtap Hanım'ın sitesinde düzenli beslenme programına dahil olan kişilerdenim.Bu program çerçevesinde tarifler konusunda en sık ziyaret ettiğim site sizin siteniz.Vermiş olduğunuz tariflerin özellikle malzeme kısmı bir harika çünkü her keseye uygun ve hazırlanması da oldukça pratik.Ayrıca beslenme programımıza da tamamen uygun.Hele bazı tariflerin altına kalori değerlerini yazmanız yok mu işte buna da ayrıca çok teşekkür ederim.
    Emeğinize sağlık.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. Ooo bayıldım çorbaya, hem de çok çok besleyici.
    havucum yok sadece onu katmadan hemen şimdi yapsam? havuçscada olur bence..


    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  8. Aynen sadece çorba olsun bana yeter.Zaten çoğu çorbam yemek kadar çok malzemeli olur.
    Ben de bugün havanın soğuması şerefine kızımın en sevdiği çorba olan erişteli mercimekli çorbayı yapıyorum.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Bendensin :) Veya ben senden :)
    Bir çorba yeter bana da..
    Sabah kahvaltıda bile zevkle içebilirim..
    Kitabın şahaneymiş,ismi zaten nefis :)Güzel,değişik çorbalar bekliyelim artık senden :)
    Çorba da vitamin dolu bir bomba olmuş..
    Ellerine sağlık canım..
    Afiyet,şifa olsun..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. Sabah 06:30'da evden çıktık ve Emirgan'da Sütiş'te kahvaltı yapalım dedik. Aklıma ilk gelen sıcacık kaşarlı domates çorbası idi ama tavuk suyuna çorba varmış, ağır olur dedim vazgeçtim. Sonra buraya bir göz atayım dedim, karşımda çorba, hem de en sebzelisinden, en besleyicisinden.Teşekkür ederim içmiş kadar oldum. Mardin'den gelme kavrulmuş şehriye gönderiyorum sana, artık bakarsın icabına:)))

    YanıtlaSil
  11. Vitamin deposu çorba, aldım gidiyorum. eline sağlık

    YanıtlaSil
  12. canım çorbanın tarifini yazıyorum hemenn..
    bu akşamda mecimeğimi haşlıyorumm ve yarın miss gibi pişiriyoruummm:))
    ellerine sağlık tatlım..
    bekliyorum nefis çorbaların devamını bilesin..

    YanıtlaSil
  13. hmmmm diyorum baska birsey demiyorummm. ellerine saglikkk

    YanıtlaSil
  14. Yeni yeni çorba tarifleri aramak,bulmak,uyduruvermek en sevdiğim şeylerden.Artık sizden yeni tarifler bekleriz.Soğuk kış günlerinde midemizi her yemekten önce şöyle sıcacık çorbalarla cilalandırmalı.

    YanıtlaSil
  15. Sevgili arkadaşım bloğuna hayranlıkla baktım inceledim, içten paylaşımlarını keyifle okudum sonra da neden daha önce bu rayı farketmediğime kızdım. Herşey ne kadar güzel, yeniliklerle dopdolu sayfalarınızı artık izlemekten mutluluk duyacağım.. Kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Çorbaya düşkünseniz Candan Turhan'ın "Dumanı Üstünde" kitabını da şiddetle öneririm. Çorba ve kolay ekmek tarifleri içeren samimi çok hoş bir kitap.

    YanıtlaSil
  17. Harika yorumlar yazmışsınız yine!

    Kısa kısa cevap vereyim;

    Çorba candır, yemeklere az kalorili çorbalar ile başlamaya devam edin bence. Hem besleyicidir, hem de vitamin deposu...

    Başka tarif yok:) Yazara, kitabı derleyenlere haksızlık olur. Hem bir dünya kitap var kuyrukta bekleyen:)

    Candan Turhan'ın "Dumanı Üstünde" tamamdır not aldım!

    Hepinize sevgiler, saygılar, keyifli haftasonları...

    YanıtlaSil
  18. Bu çorba tam bir vitamin deposu olmuş.
    Sırf çorba tariflerinden oluşan bu kitabı en kısa zamanda edinmek lazım.

    YanıtlaSil
  19. Aynı diziden sevgili arkadaşım Candan Turhan'ın çorba kitabını da söylemeden edemeyeceğim. Hatta o zamanlar Mutfakta Zen grubumuz vardı ve Candan kitabı "Mutfakta Zen ruhuna" adamıştı. Çok güzel çorbaları vardır söyleyeyim, tam senlik!

    YanıtlaSil
  20. Julyen, Deniz Gürsoy'un kitabını mutlaka al ve bu kadar önerildiyse mutlaka Candan Turhan'ın "Dumanı Üstünde" isimli kitabını da al!

    Ben Tijen ve Işın'ın yorumları üzerine ay sonu alacaklarım listesine ekledim bile:)

    YanıtlaSil
  21. Bende pek sık hazırlarım bu çorbayı, içerisine eriştede katarım bir miktar koyulur, kıvamı ve lezzeti servis sosuyla birleşir, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Çorba süper olmuş bu soğuk İstanbul havasında ne güzel olur. Ellerine sağlık. Kitabı mutlaka alacağım bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  23. özge canım ellerine sağlık.. nefis bir çorba. sana şaşırıyorum, nasıl beceriyorsun yapım aşamalarınıda fotoğraflamayı. ve alkışlıyorum seni:)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  24. Ellerinize sağlık. Çorba seven biri olarak en kısa zamanda kitabı edinmem lazım:)
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  25. Corba tam benlik olmus. Yesil mercimegi cok severim, favorilerimden biridir!! Bende ayni senin gibiyim, mesela mercimek corbasini biraz koyu yaparim, o bir ogun olarak yetiyor bana. Corba gibisi yok!:)

    YanıtlaSil
  26. Çorba çok güzel olmuş ellerinize sağlık sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  27. Sevgili Özge,
    Bundan 2-3 ay önce bu güzel blogunla tanıştım.
    Önce ismi ilgimi çekti,sonra resimlerine, hele birbirinden özenli çekilmiş yapım aşamaları resimlerine hayran oldum.
    Hemen takip ettiğim bloglara kaydettim.
    Uzun zamandır geliyorum, yazılarını okuyup, resimlerini doya doya seyrediyorum fakat kısacık bir yorumun ilk yorumum olmasını istemediğim için yorum yazmaya fırsat olmadan çıkıyordum.
    Bütün yazılarının, resimlerinin takipçisiyim.
    Blog ödüllerinde az önce senin için oy kullandım, İnşallah kazanırsın.
    Bu arada;
    Bu soğuk kış günlerinde nefis bir çorba hazırlamışsın, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  28. Selam,
    Yeni keşfettim blogunu.. Bir kaç tarifini yaptım bile.. Takip ettiklerimin en iyilerinden birisin. Tebrikler ve başarılar..
    Ayça.

    YanıtlaSil
  29. Taneli, besleyici nefis bir çorba olmuş. Tarif gerçekten çok güzel. Emeklerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  30. Acilen bu kitap alınmalı...
    Benim gibi çorbaya bayılan biri olarak bu kitap hazine
    Çok anlamışsın yazında çorbayı ve önemini

    Tarif seçiminde süper öyesi
    Ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  31. Beğeniler için çok teşekkürler, özellikle sizlerle paylaşığım kitaplar da beğenilince çok mutlu oluyorum!

    Gülay - çok seviyorum tek tek yapım
    aşamalarının fotoğraflarını çekmeyi inan, okumak istemeyen bile bu tarifleri yapabilsin diye.

    Muhterem Hanım uzun uzadıysa yorumunuz ve iyi dilekleriniz için çok çok teşekkür ederim.

    zOiplaNet - Ayça çok memnun oldum! Teşekkürler!

    Evet Tijen bu kitap bir harika! Eminim seveceksin sen de...

    YanıtlaSil
  32. ben yaptım harikaaa oldu... ben de yeşil biber yoktu ama zeytinyağlı kerevizimden artan kereviz saplarım vardı. onları koydum. leziz leziz.. mmmmm... :)) bu tarifi ailemize, soframıza kazandırdığın için teşekkürler Özgecim :) (Cemre)

    YanıtlaSil
  33. Kana kuvvet,göze fer,cana ciladır çorba..
    Budur! :)
    Ellerine sağlık.Ayrıca kitapları ben de not ettim,yorumlar dahi 'faydalı' ne güzel ya Hu..

    YanıtlaSil
  34. hem de nasil cila!
    havuclari rendeleyerek kullanarak, ben de bu corbayi hazirlamak ve kasiklamak istiyorum:)

    YanıtlaSil
  35. kaan a yapmak üzere bunu da print ettim özgecim
    çok tskler:)

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!