13 Aralık 2010 Pazartesi

Kar bahane, kek şahane!

Çocuk gibiyim kaç gündür, gözüm dışarıda kar bekliyorum, sabah uyanıp ilk iş pencereye koşuyorum. Şehir dışından, ülke dışından arkadaşlar ile konuşuyorum; İstanbul hariç her yer beyaz! İstanbul’un havasına onca arabanın, bacanın, kalabalığın etki ettiğine inandırıyorum kendimi. Bir tek buraya kar yağmadı diye, kendimizi suçluyorum; sıcak olacak diye saçlarımı bile kurutmak istemiyorum!

El alışkanlığı, düşünmeden, uyandığım gibi açmışım mutfakta minik radyomu, arka planda Nil şarkısına başlıyor...

“3 yumurtayı kırdım önce

portakal dilimledim ince ince

göz kararı da biraz süt kattım

kalktım sana kek yaptım...”

Düşüncelerden sıyrılıp, cam önünde - kar yağar diye- beklerken yemek için benim de canım kek istiyor birden. Hem beyefendi hala uykuda fena mı olur sabah sabah mis gibi kek kokusuyla uyansa! O beyaz kek sever, benim canım malum yağsız kek ister, her iki zevke ise annemin (yanlış hatırlamıyorsam) 1987 tarihli ajandasına kaydettiği tarif bir güzel uyar...

Nişastalı limonlu kek için malzemelerimiz;

  • 4 yumurta
  • 4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
  • 4 Türk kahvesi fincanı beyaz un
  • 4 Türk kahvesi fincanı buğday nişastası
  • 1 limon suyu ve kabukları
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Hazırlıklara başlıyoruz, önce fırınımızı önceden ısınması için 170 °C ‘ye ayarlıyor ve ısınmaya bırakıyoruz. İkinci olarak kekimiz daha süngerimsi ve kabarık olsun diye ayrı ayrı çırpmak için yumurtaların sarısı ile beyazını ayırıyoruz.

Bir kapta yumurta sarıları ile önce şekeri çırpıyoruz, şeker biraz eriyince limon suyu ile çırpmaya devam ediyoruz; ardından un ve nişasta da ekleyerek bir kaç dakika da daha çırpıyoruz.

Temiz ve tozsuz, kuru bir kaba kırdığımız içine bir parça dahi yumurta sarısının/kabuğunun karışmadığı bir kapta ise yumurta beyazlarını bir fiske tuz ile köpük köpük kıvamlı bir hal alıp, yükselene kadar çırpıyoruz.

Yumurta beyazları iyice çırpılınca, yumurta sarılarının üzerine önce limon kabuğu rendelerini ardından, yumurtaların beyazlarını yavaş yavaş ekliyoruz ve kabartma tozunu da serpip, bir dakika süre ile alttan üste alarak karıştırıyoruz.

Kek karışımınız hazır, alışageldiğiniz usülde (isterseniz hiç yağsız silikon kalıp ile fırınlayabilir, isterseniz de bir tatlı kaşığı yağ ile yağladığınız fırın kabında pişirebilirsiniz) kek kalıbınıza dökebilir ve 15-20 dakika süre ile pişirebilirsiniz. Kek kalıbınızı fırının alt raflarına yakın şekilde yerleştirmeyi unutmayın ve kenarlarının yanmaması için kontrollü olarak pişirin. Fırın saatinizi kurun ve 15. dakika sonrasında kürdan testi uygulayın, piştiyse fırını kapatabilir ve keki ılınmaya bırakabilirsiniz.

Fotoğraflara gelince, bir gariplik yok! Mikserim bana huysuzluk yaptı sabah sabah ve beni yarı yolsa bıraktı, ben de koca keki bir çırpıcı bir el mikseri derken biraz uğraşarak yaptım. Şimdi de yeni yıl hediyesi olarak kendime mikser araştırmaya başladım, önerilerinize her zamanki gibi açığım...

Kar bahane, kek şahane; yağsız ve lezzetli... Deneyin bence, mutlaka beğeneceksiniz!

"...insan neler yapar isteyince

bu birşey değil düşününce

bende tarifi öğrenince

kalktım sana kek yaptım..."

Afiyet olsun,

Not: Annemin ajandasını kontrol ettim 1976 yılına aitmiş. Daha da bir keyiflendim şimdi eski tarifleri gün yüzüne çıkardım diye...

38 yorum:

  1. Özgecim benimki tefal çeyizime almıştım :)Beni hiç yarı yolda bırakmadı çok şükür her gün elimde...

    Keke gelince malum diette olan ben kişisi için yağsız bu kek biçilmiş kaftan.Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. Canım Antalya'da beyaz değil :)
    Ama buzzz gibi, kursa gitmem lazım,ama soğuktan tırsıyorum :)
    Az daha ısınsın hava diye bekliyorum,acaip soğuk burası..
    Belki de günlerdir çok ılık bir hava olduğundan öyle geliyor bize..
    Sabah eşini miss gibi kek kokusuyla uyandırmak da çok şeker fikir doğrusu:)
    Ben mikserle bile bu kadar güzelini yapamıyorum :)
    Ellerine sağlık canım..
    Mutlu,karlı haftalar olsun :)

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı haftalar. Ellerinize sağlık,çok leziz ve iştah açıcı olmuş.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  4. günaydınn,
    bu hafta yerli malı haftasıymış kızımın kreşinden istediler ben de dün yaptım ama benimki zenci kekti hani ıslak oluyo ya :( off öyle süperdiki birkaç dilim yuttum tabi :( senin kekte süpermiş bende sünger gibi kek severim yanlız bu bi dilim beni hayatta kesmez ben oturdummu başına çayla 5-6 dilim yerim bu kekten valla canım çekti :)iyi haftalar

    YanıtlaSil
  5. Mmm ellerine sağlık, çok lezzetli ve pratik duruyor, en kısa zamanda deneyeceğim..

    YanıtlaSil
  6. Beyefendi eminim büyük bir keyifle uyanmistir, kek kokusunu duyunca... Ellerine saglik canim benim.... Afiyetler olsun,,, Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  7. Sana Niğde den pofuduk pofuduk kar gönderiyorummmmm :):)
    Ellerine Sağlık kekinin limon kokusuda mis gibi taaa buraya geldi.Afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  8. bencede kek şahane olmuş arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. Soğuğu sevmiyorum, ama limonlu keki, çoookkk!

    YanıtlaSil
  10. Merhaba ellerine sağlık,
    Güzel yağsız nefis bir kek olmuş.
    Çay yanına harika.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Miss gibi limon kokusu geldi sanki burnuma:)Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  12. Eline sağlık canım. bende hafta sonu kek yapanlardanım:)ben mikserde Bosch kullanıyorum . ve tavsiye ederim6senedir tık demedi:)

    YanıtlaSil
  13. Kar gönderenlere, güzel dileklere, beğenilere çok çok teşekkürler!

    Aylin & Hilal mikser tavsiyesi için ayrıca teşekkürler, modellerine göre inceleyeceğim iki markayı da... Yok mu artıran???

    DuruMutfak:)) kırk yılda bir çekti canım onu da eklemek istedim işte bloga - yağsız falan ya, tam benlik!

    ve haklısınız hepiniz, limonlu kokusu çok hoş, soğuk bir havada sardı evi mis gibi... Annem de beni, kek kurabiye kokusu saran eve uyandırırdı ve bir de Türk kahvesi.. anılarımda kokuların yeri çok farklı...

    İyi haftalar dilerim hepinize,

    YanıtlaSil
  14. Seni okumakta bir baska ya!!:)) Ellerine saglik gerçekten ne kadar istah açici! yagsiz hemde, mutlaka deniyecegim. Elleine saglik

    YanıtlaSil
  15. mmmmm bayılıyorum tariflerine.ellerine sağlık.2 aydır benim de mikserim iflasları oynuyor.kelin ilacı olsa misali.benim kararsızlığım.acaba tek çırpıcaklı hafif kolay tutulur olanlardan mı alsam.yoksa standart mikser mi.dur bi sana gelen yorumlardan tüyo alayım.öpüyorum...

    YanıtlaSil
  16. Off nefis duruyor walla! Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  17. Çok tatlı bir yazı olmuş yine... Tarifi şarkıyı söyleyerek okudum, bittiğinde de yüzümde kocaman bir gülümseme vardı.Sevgilerrr

    YanıtlaSil
  18. Bir kek delisi olarak çok hoş görünüyor ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  19. Bayılırım limon aromalı keklere..)

    YanıtlaSil
  20. Ben mikser konusunda Tchibo markasını tercih ettim, diğerlerine göre artı fonksiyonu vardı. 15 kademede hız ayarı yapabiliyorsunuz ve çırpma sürenizi görebiliyorsunuz. Kullanımıda rahat, tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  21. Yine sağlıklı yine diyeti bozdurmayan bir tarif gelmiş arkadaşımdan. Ellerine sağlık canım. Ah eşim duymasın sabah kek kokularıyla eşini uyandırdığını valla kısakanır:) Her zaman bende önce kalkar:))

    YanıtlaSil
  22. Ahh tatlısı,bana mı yaptın yoksa:)
    Nefis görünüyor,limonlu bir de mmmm mis..
    En keyiflisi ne biliyor musun?
    Önce malzemeler karşılıyor bizi,sonra adım adım yapılış şekilleri ve finalde tatata taaamm:Kekin son hali! Çok hoşuma gidiyor:) Bu 'özgün' halini seviyorum işte..

    YanıtlaSil
  23. Özgeciğim;
    başlığını görünc kesinlikle öyle dedim:)
    kar manzaralarını doyasıya yaşıyorum cuma akşamından beri hatta facebookta da bir albüm paylaştım:D
    mutfak robotu konusunda annem azum kulanıyor yaklaşık 20 yıldır.
    bende arzum alacağım hatta babam yılbaşı hediyesi alacak hem de çeyizlk olacak:) iy olacakk:)
    kek nefis canımm ee doğduğum yılın ajandasına kayıtlı imişş:) benim için ayı bir özel oldu:D

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. yumuşacık,yağsız ve lezzetli
    daha ne olsun:))
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  26. Mis gibi harika olmuş ellerine sağlık. Biraz önce işten geldim yorgun argın yemek üstüne çayımı demledim ve baktım ki kekin hazır hemen iki dilim çayımın yanına aldım yerine sevgilerimi bıraktım.

    YanıtlaSil
  27. Harika yorumlar yazmışsınız, harika!

    Mutfaktan mis kokular, Hayat Cemresi ve Antep Gelini çok sağolun, çok mutlu oldum severek okumanıza, en az benim kadar keyif almanıza...


    sitare, takip edin bence de, bakalım en son hangi mikserde karar kılacağım, haberdar ederim ayrıca!

    Deafmute çok teşekkürler, bakalım tchibo ya gelecekmi mikser yine, takip etmek gerek...

    Pepela o kadar rahatlıyorum ki böyle pozlayınca, çok keyif alıyorum hem de.. Maksat da o değil mi zaten...

    Kalpkurabiye Deniz - güle güle kullan o zaman şimdiden robotunu, ben araştırmaya devam ediyorum. Kar konusunda lütfen nispet yapma ama ayıp:)))

    O izmaritin sahibi evet çok yumurta var, ben de ilk kez bu kadar yumurta kullandım bir kekte ama 15 dilim çıktığına göre bir dilimde bir yumurta bile yok! Böyle avuttum kendimi...

    Afiyetler olsun hepimize...Sevgilerle,

    YanıtlaSil
  28. sevgılı özge demekkı kar denınce kek sadece benım aklıma düşmüyor:)) lımonlu keki cok severım...
    benım mıkser konusunda tavsıyem KıtchenAıd..kac sene oldu hala ılk gunku gıbı kullanırım..zaten ömur boyu garantılı...birde braunun mıkserını önerırım...
    sevgılerımle...

    ayrıca Nil'in sarkılarına bayılırım:))

    YanıtlaSil
  29. Ee şimdi sen kar istedin ya.. ben de kek kokusuyla uyanmak istiyorum.. napıcaz şimdi?
    benim ki daha olabilir görünse de, evde ben uyurken kek yapacak birini nerden bulacağım :))
    İZmir'in karı da dağlarda.. dünkü yağmurla eriyip gitti..

    YanıtlaSil
  30. işin kötusu bana fırınım yamuk yaptı :) mikser olarak gücü en yuksek olan tefalin vardı ve bende onu aldım gercekten diğer mikserlerime gore cok daha güçlü zamanda tasarruf sağlıyor:) ama daha iyi dersen kitchenaid veya kenwood onerimdir :)

    kek gerçekten cok guzel duruyor deneyeceğim..ama sanırım üzerine limondan bişiler yapacagım :)

    YanıtlaSil
  31. Son fotografta limonun kokusu sinirlari asti Ingiltere'ye ulasti:) Bu arada sabah nesven bana da yansidi. Cok guzel ifade etmissin:)
    Ayrica ellerine saglik cok guzel bir kek olmus. Eski tariflerin yeri ayridir hele de annelerin tarifleri bambaskadir.Tum ailenize huzurlu ve saglikli gunler dilerim. Sevgi ve muhabbetle:)

    YanıtlaSil
  32. bir dilim kek ve çay süper olurdu şimdi ya keke bayıldım ellerine sağlık canısı

    YanıtlaSil
  33. İlk Arzumu kullandım.Bir kek yapayım dedim cortu çekmişti.Dışı cicili içi fos...Herkese herkese Braunu öneriyorum.O yumurtayı şekerle öyle bir karıştırıyor ki,o yumurta akını kısa sürede öyle güzel köpürtüyorki,benim aşkımmmm o.10 yıldır kullanıyorum bozulmadı.Ama olurda bozulursa gider aynısını alırım.Benden size öneri çalışırken yer delme makinaları gibi ses çıkaran Arzum mikserlerinden uzak durun.:)) Nerden mi biliyorum,arkadaşımın parçalanmış Arzum el çırpıcısıyla kek yapmaya çalışmıştım da:)

    YanıtlaSil
  34. yagsiz kek!! aradigim sey olabilir bu sanirim hatta kesinlikle

    YanıtlaSil
  35. Merhabalar,
    Öncelikle benim gibi sağlıklı beslenmek için uğraşıp duran kişiler için harika bir site yapıyorsunuz. Teşekkürler. Dün kekinizi yaptım. Başta yumurta akları az kalacakmış, kıvamı katı olacakmış gibi gelmişti ama kıvamı iyi oldu. Tadı oldukça güzel, tam bir limonlu kek. Ancak bir miktar vanilya eklense iyi olabilir diye düşünüyorum çünkü oldukça yoğun bir limon aroması olmasına reğmen alttan alta bir yumurta kokusu vardı. Bunun dışında çok pofuduk bir kek olmadı ama sanırım sorun yumurtalarımın yeterince büyük olmamasıydı. Bundan sonra bu iki noktaya dikkat ederek yapacağım bu tarif, arşivime girdi diyebilirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!