26 Ocak 2011 Çarşamba

Havuçların en havalısı "siyah mucize"...

Bu resimdekiler nedir? Haydi ama tahmin etmek o kadar da zor değil! İpucu gelsin mi biraz?

Ana vatanı ağırlıklı olarak Türkiye’dir, şalgam suyunun da hammaddesidir. Kış, yenmesinin tam mevsimidir. Nam-ı diğer “siyah mucize” diye bilinir ve kalp hastalıklarından kansere bir çok hastalığın önleyicisidir. Yüksek düzeyde içerdiği antosiyanin ile cilt ve göz hastalıkları için faydalıdır. Antosiyanin yani mor pigmentler antioksidan görevi görür. Kansızlığı gidermek, vücuttan iltihabı atmak ve ateşi düşürmek için de birebirdir.

Böyle sayınca ne kadar mucizevi geliyor değil mi? Halbuki sebzeler hep faydalı, hem de mucizevi! Uzun lafın kısası “siyah mucize” de havucun 5 çeşidinden biri (siyah/mor, kırmızı, sarı, turuncu, beyaz), evet ama halk arasında mor ya da siyah olarak biliniyor, yenmekten ziyade “şalgam” olarak içiliyor. Ben de kendisinin en büyük hayranlarından olunca, mutfağıma babam sayesinde ta Ege pazarlarından geliyor ve soframızda rengarenk yerini alıyor.

Normalde renk renk salata yapar içine katarım, ya da sabah sıkar portakal ve elma ile suyunu içerim. Cezerye için bizzat denemedim, mutlaka bir gün fazla fazla olursa elimde bir de siyah mucize ile denemek isterim. Ama bugün ne yaptım, adını henüz koyamadım; havuçlara baktım onlar tanışmak istediklerinin adını söylediler, ben de çağırdım kaynaştırdım.

Bulgurlu mor turuncu havuç kavurma için malzemelerimiz;

  • 1 adet orta boy mor/siyah havuç
  • 1 adet orta boy (turuncu) havuç
  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı dereotu
  • Tuz-karabiber
  • 1 diş sarımsak (tercihen)
Hazırlık olarak havuçları iyice yıkadıktan sonra soyun ve rendenin tek dişli tarafı ile veya bıçak yardımıyla ince ince doğrayın. Ayrıca şişmesi için bulgurların üzerine yarım bardak kaynar su dökün.


Bulgurlar şişerken, ince ince dilimlediğiniz havuçları sıra ile bir yemek kaşığı zeytinyağı döktüğünüz teflon tavaya alın ve ara ara 5 dakika süre ile karıştırarak kavurun. Havuçlar kavrulurken sarımsak da ekleyebilirsiniz, size kalmış! Havuçlar hafif yumuşayınca bulguru ve tuz ile karabiberi de ekleyin ve 1-2 dakika karıştırarak fazla suyunu çekmesini sağlayın.


Bulgurlu havuçları servis tabağına alın ve ince ince kırptığınız dereotu ile süsleyin. Dilerseniz yoğurt da tercih edebilirsiniz ama hafif ılınınca kesinlikle üzerine az biraz limon suyu sıkarak tüketmenizi tavsiye ederim.

Bu tarif bir kişilik, kıyamıyorum hepsini bir anda tüketmeye o yüzden tedbirli davranıyorum tariflerimde, hemen bitmesin siyah havuçlarım diye. Bulursanız mutlaka bir şans verin!

Sofralarınız renk dolsun, afiyet olsun.

33 yorum:

  1. Özgecim , ben Muğla'lıyım ya, bu havuçları görünce pek duygulandım sabah sabah :) Ne çok faydası varmış bak bilmiyordum,anneme msj atayım bu yazdıklarını. Bir de küçükken bize babacım rendeler içine biraz şeker koyar karıştırır verirdi küçük tabaklarda.Bu havuçlar İstanbul'da yok yaa,babacığın sağolsun Ege'mden yolluyormuş bak :)

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  2. Ben de geçtiğimiz haftalarda buldum ve hadi bir şans vereyim dedim.:)
    Çok beğendim salatada,rendelerken etrafa sıçratsam da,özellikle rengini çok beğendim..
    Faydalı olduğunu tahmin etmiştim de bu kadar araştırmamıştım..
    Çok teşekkürler canım..
    Artık daha bilinçli tüketicem inşAllah..
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. biz mersindeyken annem sık sık alırdı pazardan.bana da annem üstüne şeker koyar verirdi.ama şimdilerde antalyada bu havucu bulamıyorum.

    YanıtlaSil
  4. ne kadar faydalı bu mor havuç.ben hep çiğ yerim bu havucu ama şu görüntüyede bayıldım doğrusu.ellerine sağlık canım.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Maalesef hic deneme sansim olmadi... Ama buralarda gördüm, ilk firsatta deneyecegim insallah.... Sagolasin canim benim, paylastigin bilgiler icin... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  6. Bu aralar havuç yasaklar listemde A vitamininden dolayı ama biter bitmez deneyeceğim harika görünüyor çünkü:))

    YanıtlaSil
  7. Bu sene hem lahana turşuma kattım, hem de çıtır çıtır pancarlı köftelerime, sırasını bekliyorlr:))

    YanıtlaSil
  8. bak merak ettim bakınayım pazara vardır bizim burdada...ellerine sağlık...artık salatamı yemekmi desem bilemedim ..nefis bi tarif olmuş:)

    YanıtlaSil
  9. Bizim pazarda her hafta bol satılır. Bende alırım genelde havuç suyu sıkarak tüketiriz. rendelenince biraz sert oluyor:) Eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  10. Delfina tahmin ettim yayınlarken asıl Ege'lilere dokunacağını bu tarifin:) Eylemden de senden de şekerli yendiğini öğrendim, deneyeceğim küçük bir tanesinde:)

    Bakının pazarlara manavlara Narince gibi turşuya da katın, inanın bir harika... Hiç olmadı faydası için tüketin:)

    Hilal sizin pazar nerde? Ben İstanbul'da hiç denk gelmedim - söyle nerede lütfen:) Boşuna gideni geleni yormayayım artık, yazık:)

    Bu arada bir sır vereyim, havuç çok yerim, tatlı yerine kıtır kıtır, cilde faydası bol çünkü! Doktor engellemiyorsa mutlaka her fırsatta yiyin...

    YanıtlaSil
  11. pazarda karşılaşmıştım ama tadı nasıldır,ne yaparım bilemediğimden sadece bakıp geçmiştim ama deneyeceğim bu havuçla yapılacak başka alternatifleri de paylaşırsan çok sevinirim
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  12. siyah muz görmüştüm ama siyah istanbulda havuç hiç görmemiştim. ilginçmiş cidden değişik bi hava katmış salataya..hafif pancara benziyor merak ettim tadını valla.

    YanıtlaSil
  13. Bir de tavada sotelerken üzerine balsemik sirke dökmeyi dene Özge...
    Çok nefis oluyor

    Ellerine sağlık...
    Şifa niyetine olmuş:)))

    YanıtlaSil
  14. Pastaneden:) çalışıyorum üzerinde, umarım paylaşma fırsatı bulurum:)

    Ahh Tijen bilmem mi nefis olur hatta var öyle bir tarifim, sirke yazmıştım tarihte ama balsamic de çok yakışıyor, haklısın... http://sutumesarellemekarisma.blogspot.com/2010/10/sebze-sakinlestirir-ama-nasl.html

    Nazlı Hanım ben de İstanbul'da görmedim zaten, ama varmış galiba yorumlardan öyle anladım:) Bana da Bodrum'dan geliyor pazardan... Hoş bir tadı var daha tatlı ve daha yoğun... Salata da oluyor, benim yaptığım gibi sotelenebiliyor da, her hali bence güzel...

    YanıtlaSil
  15. nefis gözüküyor renkler harika...
    eline sağlık
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  16. Fotoğraflar, anlatım ve salata çok güzel ,ellerinize emeğinize sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Su siralar Almanya'dada marketlerde bol bol görür oldum.Hatta dün aldim bile..Salataya dograyinca cok ilginc renkte süslü bir sey oldu cikti...

    YanıtlaSil
  18. nefis bir görüntü,ellerinize kollarınıza sağlık
    çok öpüyorum

    YanıtlaSil
  19. Özgeciğim,
    sayende yepyeni birşey öğrendimmm:)
    bilgi açlığımı doyuruyorsun her postta çok teşekkür ederimm:))
    sonuçta ortaya çıkan kavurma, parmak ısırtan birşey olmuşş:)
    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  20. Ben de Delfina'cığım gibi Ege'de (Bodrum ve Milas'ta) tanıdım mor havucu. Ne güzel şeydir. Bazen bizim bura pazarlarında da oluyor, salı günü de aldım, hatta bugün salatama kattım...

    YanıtlaSil
  21. Nasıl da bir renk cümbüşü ellerinize sağlık süper
    bilgiler için de çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. Aaaa çok çok güzel olmuş! Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  23. merhaba ... sitenizi tesadüfenkeşfettim ve ne yalan söyleyeyim çok beğendim. Oldukça fadalı ve güzel bilgilerle dolu.. Daim olur inşallah..sevgiler

    YanıtlaSil
  24. İstanbul'da ben hiç rastlamadım şimdi bu yazıdan sonra daha fazla arayıp bulup, deneyeceğim. Renk süper. Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  25. Canım merhaba Fethiye'de bu havuçlardan bolca var ben alıyorum.Dediğin cezeryeyi ben bu havuçla yaptım.Mükemmel olmuştu.Senin de tarifin çok güzel olmuş.Grçekten limonla çok güzel olur sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Havasını yesinler ya! :)
    Rengi,tadı ve bittabi faydaları ile istifade etmemiz için bizlere armağan edilen,eşsiz nimetlerden biri.
    Narince'nin olayını da tuttum ama.Turşusu hakikaten süper olur bunun.
    Güzel bir haber vereyim mi ?
    -Libya'da da var! Whoopiee!
    Ellerine sağlık.Şifa / mutluluk olsun inşaallah..

    YanıtlaSil
  27. Şalgam suyunu çok severim ama böyle çğ veya pişmiş olarak hiç yemedim.

    Burda bulabileceğimi sanmıyorum ama yinede tazgahlara daha dikkatli bakınacağım.
    Ellerine sağlık
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. Bende bunlara bayilirim. Aynı domatesli pilav mantiginda Bu mor havuçlardan ikisini rendeleyerek havuçlı pilav yapmışlığım vardır. İlginç oluyor. Bazen içine bezelyede katarim. Güzel oluyor.

    Çok sevgiler...

    YanıtlaSil
  29. harika bişey olmuş özgecim eline sağlık. enerji ve besin deposu. annem çok güzel şalgam yapar :) kullanır mor havuç da sonra onu şalgamdan çıkarıp yemek de ayrı keyifli olur :)

    YanıtlaSil
  30. Tavada sotelenmişini çok severim..Farklı baharatlarla tatlandırdığımda da enfes olur..Ellerine sağlık..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  31. Ben hiç yemedim bu cins havucu. Gördüğümde mutlaka alacağım.

    YanıtlaSil
  32. Biliyordum Egeliler Akdenizliler yakından tanır bu sebzeyi ne de olsa memleketi... Çok mutlu oldum beğenmenize ve tarif önerilerinize! Fırsat buldukça deneyeceğim hepsini... Umarım erişemeyenler de fırsatını bulur ya da pazarlarda denk gelir! Daha şekerli ve daha dokulu bir havuç düşünün, tek farkı koyu rengi:)

    YanıtlaSil
  33. İlk olarak tarifi yayınlıyorum canım katılım için sağol.
    İkinci olarak bu havuç pazarda kaynıyor bir kere aldım ama bir daha almadım artık kilo kilo alıp kullanacağım sayende.
    Üçüncü olarak ta bloğunun ismine bayılıyorum eşim süt içmez ve ben kilo alıyorum dedikçede her sabah yersen sarelleleri alırsın tabi der. Bende genelde sütüme sarelleme karışma derim artık ne zaman desem aklıma geliyorsun.

    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!