İnsan esnek bir varlık bence, zamanla gidişata ayak uyduruyor, bazen içinde bulunduğu şartları olduğu gibi kabulleniyor bazen de kendince düzenlemelere gidiyor. Ama durum ne olursa olsun, ruhen ve fikren kendini duruma göre ayarlıyor. Mesela, içinde bulunduğum durum aşikar, çok yoğun günlerdeyim, elimdeki bir tek Pazar! Onu da her anlamda keyifli ve verimli kılmak benim elimde...
Dinlenmek ve evimi düzende tutmak istiyorsam Pazar günleri evimde oturmam gerektiğini öğrendim mesela ben geçtiğimiz bir ayda... Evinde otur, burnunu camdan dahi çıkarma, enerjini topla ama haftayı da planla! Ne harika! Hal böyle olunca yapacak iş çok (çamaşır, ütü, yemek vb.) biliyorsunuz, ama bir de dışarı çıkmamak genel kural olunca eldekiler ile yetinmek gerekiyor ve can tatlı çekince; bıçak-rende-ocak ile kendine zarar vermeden uğraşacak kadar ayılınca, iki kişilik ev halkına sadece dolaptakiler ile sabah sabah bir güzellik yapmak gerekiyor!
Ballı cevizli elmalı milföy için malzemelerimiz,
- 6 adet milföy
- 2 adet yeşil elma
- 1-2 yemek kaşığı bal
- ½ su bardağı ceviz içi
- 1 çay kaşığı tarçın
Hazırlık olarak milföyleri derin dondurucudan çıkarıp, çözülmeye bıraktıktan sonra elmaları rendeleyip suyunu biraz sıkın ve cevizleri de havanda dişe gelecek şekilde iri iri dövün. (Sabahları taze meyve suyu içmek harikadır, lütfen elma suyunu boşa harcamayın!)
Ardından önce elmaları teflon tavaya ekleyin, 2-3 dakika süre ile ara ara karıştırarak soteleyin, ardında sıra ile cevizleri, balı ve tarçını ekleyin. 1-2 dakika daha sotelemeye devam edin. Bu sırada cevizler balla kaplanacak ve fırınlanınca daha çıtır bir kıvam alacaktır.
Malzemeler hazırlanırken önceden ısınması için fırınınızı 180°C’ ye ayarlamayı unutmayın!
İç malzeme hazırsa tatlıları yapmaya başlayabiliriz. Dilerseniz alıştığınız üzere içi milföyün ortasına doldurup, milföyü kenarlardan kapatabilirsiniz; dilerseniz de benim yaptığım gibi iki tane milföyü yüksek kenar yapmak için parçalara bölerek kullanabilirsiniz. Ne de olsa sabah kahvaltısı kenarlara ayrıca reçel veya bal da dökebilirsiniz.
Kenarları kesip, ana milföylerin kenarlarına tek tek yerleştirdikten sonra, her milföyün ortasına iç malzemeyi koyun ve fırınınız alt/orta raflarında 15-18 dakika süre ile kontrollü olarak pişirin.
Fırından çıkınca pudra şekeri ile süsleyin ve ılık olarak servis yapın. Hatta üzerinde glazür yerine biraz bal bile gezdirebilirsiniz tatlınızın üzerinde.
Kahvaltı, öğünlerin kralı... Hele pazar kahvaltısı gibi uzun süreli ve keyifle yenileni; haftada bir olunca insan daha da bir özeniyor. Tüm bu hazırlıklar esnasında siz de benim gibi diğer kahvaltılıkları hazırlayabilir ve tatlınız soğumadan servis yapma/yeme fırsatına erişebilirsiniz.
Tatlı tadında, keyifli bir hafta geçirmeniz dileğiyle!!
Afiyet olsun,
harika olmuş arkadaşım.sabah sabah canım tatlı çekti.ellerine sağlık.öpüyorum.
YanıtlaSilmmmm muhteşem görünüyo :))
YanıtlaSilsenin bu pratikligine hayranım.ne varsa elinde sanki güle dönüşüyor.ellerin dert görmesin.
YanıtlaSilMilföyü bu şekilde kullanmayı ben de çok seviyorum. İster pizza yap ister tatlı. Koy içine, içinden ne geliyorsa, ohh...
YanıtlaSilElma, ceviz, tarçın, bir arada harika.. bayıldığım bir tat ellerinize sağlık...
YanıtlaSilsüper bir tarif hafif ve tatlı daha ne olsun? ellerine sağlık Özgecim:)
YanıtlaSilÇok beğendim ben bu elmalı milföyleri harika olmuş,ellerine sağlıka rkadaşım,ayrıca şekli açısından çok güzel bir fikir oldu bana.... pişerken elmaların üzeri yanıyor mu veya kuruyor mu? bana öyle geldi,acaba üzerlerine aliminyum folyo kesilip konsa nasıl olur?sevgiler...
YanıtlaSilsimdi ögrendimki aksam misafir geliyormus caya... malzemelerin hepsi bendede var yani cayin yanina yapacagim :) cokta pratik - ellerine saglik!
YanıtlaSilBütün sevdiğim tatlar biraraya gelmiş hem de pazar kahvaltısı için bundan harika başka ne olabilir ki? Ellerine sağlık canım süper olmuş afiyet olsun.
YanıtlaSilAma birtanem, olmazki, ben az önce Mehtap`a "yürüyüse cikiyorum simdi, 5 kilo fazla kaldi" diye yaziyorum, sen bu harika lezzeti yayinliyorsun.... Himmmmm, mis gibi de kokuyor elmalar, bak söyle yapalim, ben elmalari ve cevizleri yiyeyim, milföyleri de kilolarimi verince yerim, nasil? Canim benim, saka biryana sevgilerimle, ellerine saglik diyor, güzel bir hafta diliyorum...
YanıtlaSilEn çokta iç harcındaki elma tarçın ceviz uyumunu seviyorum ellerine sağlık Özgeciğim afiyet bal şeker olsun sevgiler..
YanıtlaSilMerhaba canım elerine sağlık herzaman pazar kahvaltıları benim için özeldir.Senin gibi ben de özenerek hazırlarım.Yaptığın pratik ve lezztli misafir için bile çok uygun sevgiler...
YanıtlaSilCanımbirşey sormak istiyorum. Ben de kitaplarım çok seviyorum ve senin gibi bloğumda koymak istiyorum.Denedim ama pek hoşuma gitmedi.Yol gösterebilirmisin?Teşekkür ediyorum.
Aferim sana otur evde bak ne güzel şeyler yapıyorsun. ne yapacaksın bu soğuk ta dışarıda zaten:) eline sağlık canım
YanıtlaSilişte bu!!!
YanıtlaSilbu zamanda eldekileri kullanmayı öğretmeliyiz birbirimize:)
hayat zor:)
kendi kendine koyduğun kuralarına uyuyor ve mükemmel sonuçlar elde ediyor olman hayranlık uyandırıcı Özgecim:)
tebrik ederim..
sevgiler..
Bunun icine ben bazen peynir, maydonoz ve yumurtalı bir karışım yapiyorum. Bazen de sucuk ve kaşar... Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilAyyy şimdi canım istedi.Nekadar güzel olmuş
YanıtlaSilHafif, pratik ve leziz...Bir tatlıdan başka ne beklenir ki:). Çok beğendim. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilSevgilerimle:).
aslı
Elmalı tariflere zaten bayılırım heleki böyle pratik olursa:)Ellerine sağlık canım
YanıtlaSilAnlatımında huzur buldum. O son kare var ya, küçüldüm minicik olup elmaların üzerine pof diye uzandım. Üzerime kar misali yağan pudra şekerini hayal ettim. Tarçın kokusu içinde kıvrılıp uyudum pazar pazar :)
YanıtlaSilÇok güzel olmuş ama ya :)
YanıtlaSilAma simdi Elmayi sevmeyen ben bile tutuldum bu tarife...cok leziz, ellerine saglik, sevgiler
YanıtlaSilzehra
Bu nasıl güzel bir tatlı böyle? Bayıldım, ellerine sağlık.
YanıtlaSilBöyle aşamalı ve bol fotoğraflı tarifleri çok seviyorum.
Vakitsizlik zor. İnsan bir pazar günü ne yapacağını şaşırıyor hakikaten:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım arkadaşım. Elmalı mis gibi sağlıklı bir tatlı işte. Daha ne olsun?
ellerinize sağlık çok güzel bir tatlı olmuş
YanıtlaSilŞimdi çayımın yanında olsa da yesem :)ellerinize sağlık..
YanıtlaSilDolapda ne varsa demişsin ama harika bir tatlı çıkarmışsın Özgecim.Eline sağlık. Pratik çözümlerine hayranım...
YanıtlaSilSevgiler canım
Pazarları en azından akşam 4 den sonra evde olmaya çalışırım. Yoksa pt sabahı işe giderken daha gergin oluyorum.
YanıtlaSilElma, tarçın...ohhh. çok severim
Ne güzel özetlemişsin ,insan olarak,ara ara içine girip çıktığımız ruh hallerimizi :)
YanıtlaSilBu aralar hep bir yoğunluk söz konusu sanırım..
Zaman mı hızlandı,anlayamıyorum..
Öyle çabuk çabuk geçip gidiyor ki hayat..
Ama böyle tatlı güzelliklerle renklendirmek çok güzel :)
Ellerine sağlık canım..
sevgilerimle..
ne kadar pratik.. hemen yapılıp miğdeye indiriveriliyor :)
YanıtlaSilMissler gibi tarçın kokusuna geldim.Daha ne olsun ki,elde olanların en güzeli bu malzemeler.
YanıtlaSilTam benlik nefisss bir tatlı olmuş.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
Dolaptakiler illa ki yeter tatlıya :) Bir şekilde muhakkak harika bir lezzet olarak değerlendirmek mümkün oluyor.
YanıtlaSilAfiyet şifa olsun inşallah :)
Ah sağolasın komşum. Midye yollarım demişsin, çok düşüncelisin teşekkür ederim. Ama elmalı tatlından isterim bak:))
YanıtlaSilNe zaman acele bir şeyler yapmak isteseniz hızır gibi yetişir şu milföy:)) Elmalı herşeyi zaten çok severim, harika olmuş, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilözgecim bu kadar olur yani dün gülay ile evde milföyler var ne yapayım diye düşünürken buna benzer bir şey yapalım diyorduk sende dün yayın yapmışsın valla harikasın tatlım bari evdeki milföyleri böyle yapayım yesin kuzucuğum..
YanıtlaSilcanım benim ellerine sağlık enfes olmuş
afiyet bal olsun
sevgiler
Walla süper! Ellerie sağlık:) Nefis...
YanıtlaSilGerçektende harika görünüyor Basit ve lezzetli ellerinize sağlık sevgiler..
YanıtlaSilÖzgee!
YanıtlaSilÖhühühüh :)
Milföy yapmışsın!
Hem de elmalı,hiç dayanamam.Mis gibi tarçın kokusuyla da mutluluk katar ruha!
Ellerine sağlık.Milföylü armut geldi aklıma.Burada bulsa idim mutlaka yapardım.Sen yap benim yerime olur mu? :)
Milföyü şeritler halinde kesip,armudun etrafına,düzgünce doluyor,her yerini kapladıktan sonra fırına veriyorsun.Ballı veya karamel sos ile servis ediyorsun.
Benzer bir reçete şurada var bak:
http://www.bbcgoodfood.com/jus-rol/winners3.html
(Ara ara buraya da geliyor.Bol bol alıp stokluyorum ama yine de yetmiyor)
Mübarek nasıl güzel bir nimet.
İster tatlısını,ister tuzlusunu yap.
Sıradaki lezzeti heyecanla bekliyor olacağım.
Sevgilerimle..
yine hem pratik hem de lezzetli bir tarif tam benlik; teşekkürler kesin deneyeceğim...
YanıtlaSilfarklı bir dokunuş olmuş:) çok da güzel eline sağlık sevgiler..
YanıtlaSilelinize sağlık harika olmuş bende beklerim bloğuma sevgiler
YanıtlaSilmerhabalar nasılsınız.. sayfanız ve yemekleriniz harika ellerinize sağlık..
YanıtlaSil61. porselendemlik çay saati etkinliği ev sahibiyim, katılırsanız sevinirim sevgilerrrrr
http://merakiyidir.blogcu.com
bolbol elmalı tarif gördüm sitede.tıpkı ben :)) ellerinize sağlık.sevgiler...
YanıtlaSil