9 Şubat 2011 Çarşamba

Düşlerim... Yemek dolu, mis kokulu!

Geçen gün yemek hazırlarken bir sos geldi aklıma, damağıma; o an farkettim ki ben yemek düşlüyorum sürekli. Yerken de, hazırlarken de; alternatiflerini, yenilerini, neyle uyacaklarını düşünüp duruyorum. Patates kurabiyeleri tarifini yayınladığım gün sormuştu Buğday Tanesisen hergün her gün bu yeni fikirleri nereden ediniyorsun acaba?” diye, cevabını o an anladım, ben yemek düşlüyorum. Düşlerken tadıyorum, kokluyorum; düşüm ile gerçeği de tam tutarsa pek mutlu oluyorum.

İşte bu sırada yemek hazırlayıp, sos düşlerken; birden, karıştırdım sebzeliği, baharat dolabını, malzemeleri bir araya getirdim. Her şey birden bire oldu işte, “neden olmasın?” dedim. Çorba olmasını biliyorlar da sos mu olamayacaklar... Öyle bir sos olmalıydı ki bu, etinden tavuğuna, makarnasından pilavına her şeye uyum sağlayabilecek, sıcak yemek yok mu ekmeğe sürülüp peynir ile veya salatanın üzerine gezdirilerek bile yenilebilecek. Biraz közlendi, biraz suyunu verdi, rayihalar birbirine girdi bakın ortaya nasıl bir sos çıkıverdi?

Fırınlanmış sebze sos için malzemelerimiz;

  • 1 adet orta boy kabak
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 adet salkım domates
  • 1 adet orta boy soğan
  • ½ su bardağı doğal domates suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı top karabiber
  • 1 tatlı kaşığı dağ kekiği ve/veya biberiye
  • Tuz

Fırınınızı önceden önceden ısınması için 175°C’ ye ayarlayın. İyice yıkadığınız sebzelerinizi, pişirme süresini azaltmak için küçük parçalara doğrayın.

Isıya dayanıklı fırın kabınıza önce sebzeleri ekleyin, üzerine zeytinyağı ile domates suyunu dökün ve baharatı ekleyin. 45 dakika süre ile fırının alta yakın raflarında pişirin. Süreyi kısaltmak ve suyunu hapsetmek için fırın poşeti de kullanabilirsiniz.

Sebzeleriniz piştikten ve sularını verdikten sonra, fırını kabındaki tüm malzemelerimi karıştırıcıya alın ve pürüzsüz bir karışım olana kadar karıştırın.

Çok kısa süre içinde, üstelik kayda değer hiçbir zahmete girmeden, içinde hiç katkı maddesi olmayan, közlenmiş sebzeler ile hazırladığınız mis gibi bir sos var elinizde…

Hangi öğünde, ne ile kullanacağınız hayal gücünüze kalmış. Merak etmeyin, bu sosun eşlik edeceği en az bir tarif paylaşırım! Takibe devam…

Afiyet olsun!

24 yorum:

  1. Vitamin dolu nefiss bişi olmuş.Ellerine Sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. görüntüye bakınca ne kadar lezzetli olduğu belli oluyor arkadaşım.ellerinesağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. özgecim, normalde ezilmiş, birbirine girmiş ve püre olmuş yiyecekleri pek sevmem ama içindeki biberler hatırına yerim! lezzeti harika olmalı. özellikle et yemekleriyle çok iyi gider bence
    eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. ya şaka gibisin yemin ederim!!! :):) süpermen pelerini hediye edicem sana :)

    YanıtlaSil
  5. bir gün bir makarna yaptım, sosuna peynir sarımsak ve közlenmiş kırmızı biber koydum . acayip güzel oldu. üstelik hem etle hem salatayla, hemde makarnayla süper gitti. bu yüzden bunun tadını algılayabiliyorum. ellerine sağlık özgecim:)

    YanıtlaSil
  6. Közlendikleri için oldukça sağlıklı oldukları kesin. Ayrıca közlenmiş sebzelerin tadı ayrı bir güzel oluyor. Makarnaya güzel bir sos olur bence:) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Özgecim ne güzel bir sos olmuş ,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Özgecim harika bir sos olmuş et ve tavuk yemeklerine çok yakışır emi
    nim ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Çok sağlıklı olmuş sosun sevgili Özge..Çıtır ekmeklerin üzerine sürüp yerim ben mesela bu sosu..))Ellerine ve fikrine sağlık..)


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. kızartmalarada çok yakışacak bir sosa benziyor.özellikle patates kızartması,kabak kızartması. ellerine sağlık cnm.

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel bir sos olmuş..Makarnayla harika olur..
    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  12. Ben bu yemegi, birseyin yaninda degil, o sekilde kasik kasik yer bitiririm... Ellerine, fikrine saglik canim benim...

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sğalık canım hem sağlıklı hafif hemde klasiklerden çok farklı:)

    YanıtlaSil
  14. cezbedici bir sos olmuş...eline sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Merhaba; fikirlerinle çok yaşa, ellerine sağlık...sevgilerrrr...

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  17. çok lezzetli bir sos çıkmış ortaya,ellerine sağlıkkkk:)

    YanıtlaSil
  18. Nefis ötesi oldugu belli!! Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  19. canımm nefis bir sos olmuş buu:))
    dün oktay ustadan akdeniz sos öğrendim kendimden de bişiyler kattım ve tadına doyamadım tabağı sıyırdım resmen:)

    YanıtlaSil
  20. Düşlemek güzel şey!
    Varlığımızın;umutlu ve mutlu olduğumuzun ispatı..
    Düşlerimiz tam istediğimiz gibi gerçeğe dönüşünce,tadından yenmiyor işte,bkz:Fırınlanmış Sebze sos:) Mis gibi kızarmış,bir dilim ekmeğim olacak şimdi.Süreceğim üzerine ve afiyetle yiyeceğim!

    YanıtlaSil
  21. Canımeline sağlık harika bir sos hazırlamışsın dediğin gibi herşeyle yenir afiyetle sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. ben bu sosu muhakkak denıcem ve tarıfınıde beklıyorum..sevgılerımle..

    YanıtlaSil
  23. Kullanılan sebzelerden ortada ne kadar leziz olduğu..
    Özellikle et yemeklerinin yanında çok güzel olur.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!