Pilavın yeri apayrıdır Türk mutfağında, baktığımızda tarih içeren tarif kitaplarına, onlarca içerikte pişen pilav buluruz sayfalar arasında. Boşuna değil pek çok atasözü vardır uğruna... Bir de pilav pişirmek yetenek işidir denir, bu laf da akıllarda yer etmiştir. Topkapı Sarayı'ndaki aşçıların amacı; çapı, derinliği 1 metreyi aşan kazanlarda pilav tutturmak olunca, pilav da maharetle özdeşleşmiş bu yolda...
Çeşit çeşittir pilavlar bildiğimiz, bembeyazı makbuldür ama varsa tavuk suyuna kabulümüzdür. Yoğurt katar içine sunarız midesi ile problem yaşayana, hastaya veya sebze ile yemiş ile süsler rengarenk bir tabak getiririz misafir olunca soframıza. Pilav olmazsa olmazdır Türk mutfağında, hal böyle olup bir de ben sos sevince bakın ne çıktı ortaya...
Pesto soslu pırasalı fırında pilav için malzemelerimiz;
- 1-1/4 su bardağı pilavlık pirinç
- 3 ince pırasa
- 2 yumurta
- 1,5 çay bardağı kaşar peyniri
- 2 yemek kaşığı
- 3 yemek kaşığı pesto sos
- 1 yemek kaşığı sebze tozu
- Karabiber - Tuz
Hazırlık olarak alıştığınız usulde ve pirinçle pilav yapmak ve pırasaları ince ince doğramak ile başlayın. Sonradan pesto sos kullanacağımızı düşünürsek yağ da cimri davranabilirsiniz.
Pilav hazır olunca biraz soluklanması için bırakın. Bu sırada zeytinyağı eklediğiniz derin bir tavada pırasaları kavurmaya başlayın, pırasalar kavrulurken sularını verince sebze tozunu ekleyin. (Sebze tozu yerine marketlerde hazır olarak satılan sebze çeşnisini de kullanabilirsiniz ancak biz daha doğal ve aromatik ürünler tercih ettiğimiz için market yerine İpek Hanım'dan sipariş vermeyi tercih ediyoruz.) Pırasalar 5 dakika içinde hazır olacaktır, sıra ile pilav ve pesto sosunu ekleyin ve iyice karıştırın. Ocağın altını kapatın ve yumurtaları ekleyerek iyice harmanlayın.
Yumurtanın yapıştırıcı ve lezzet arttırıcı vazife gördüğü bu tarifte, pilavın soluklanmasının sebebi de yumurtayı pişirmemesi için. Ardından pilavı dilerseniz tek ve geniş bir ısıya dayanıklı fırın kabına yayabilir ya da benim gibi 6 porsiyona ayırıp güveç kaselerine paylaştırabilirsiniz. Yeter ki fırına koymadan önce pilavın üzerine kaşar peynir eklemeyi unutmayın!
Önceden ısınması için 180°C’ ye ayarladığınız fırınınızın orta/üst raflarında 10-12 dakika süre ile kaşar peynirler eriyip kızarana kadar fırınlayın.
Sıcak sıcak servis yapabilir ve yanında fırınlanmış sebze sos ile misafirlerinize sunabilirsiniz. Farklı ve içinde pek çok uyumlu tadı bir arada barındıran bir tarif oldu, her çatal lezzet doldu! Fırınlanmış sebze sos da alışılmışın, tahmin edilebileceklerin dışında bir eşlikçi buldu. Tadıyla ve sunumuyla sizlerin ve misafirlerinizin de bizler gibi beğeneceğinize eminim!
Afiyet olsun,
harika ve değişi bir pilav olmuş emeğinize sağlık hayırlı cumalar diliyorum sevgiler
YanıtlaSilçok değişik bir tarig...pırasayı pek sevmem ama bu ilginç geldi mutlaka denemeli :) ellerine sağlık
YanıtlaSilçoook ilginç olmuş bu, lezzetli gibide, denemek lazım. ellerine sağlık. hayırlı cumalar dilerim, sevgiler.
YanıtlaSilgerçekten pilav pişirmek biraz yetenek istiyor.ben mesela arada da olsa iyi pilav yaparım.ama arada.ne yapalım benim elimdende bu kadarı geliyor.ellerine saglık.
YanıtlaSildeğişik ve güzel olmuş canım ellerine sağlık
YanıtlaSilhayırlı cumalar
çok değişik bir tarif.ellerine sağlık arkadaşım.çok güzel görünüyor.hayırlı cumalar.
YanıtlaSilsüper!!!!
YanıtlaSilbaşka ne denir ki:)
yaratıcı, zekice planlanmış vallahi süper olmuş:)
ellerine sağlık Özgeciğim:)
özgecim farklı ve bir o kadar lezzetli bir tarif olmuş inan bayıldım ilk fırsatta minik bir ölçü deneyeceğim eşim pek sevmiyor pilavı bakarsın bunu sever severse vay haline bol bol yapılacak tarifler arasında bulur kendisini :))
YanıtlaSiltatlım afiyet bal olsun
sevgilerimle
ne güzel bir pilav olmuş bu böyle.. ellerine sağlık canım ..:)
YanıtlaSilsevgiler
Pek güzel pek, ellerine sağlık, zihnine sağlık:))
YanıtlaSilbu tarifleri burdan anlatmak biraz zor...ama güzel anlatmışsınız...ellerinize sağlık....
YanıtlaSilÖzgeciğim değişik bir lezzet olmuş ellerine sağlık yiyenlerede afiyet bal şeker olsun sevgiler...
YanıtlaSilHelal olsun sana, pilavıda fırınladın ya:)) Ellerine sağlık. Sosuyla beraber enfes bir ikili olmuş.
YanıtlaSildışı süper ben içini ve tadını çok merak ettim doğrusu. ellerine sağlık canıım.
YanıtlaSilHarika olmuş canım ellerine sağlık çok değişik bir yorum kamışsın pilavı hiç fırında denemedim mutlaka denemek isterim sevgiler...
YanıtlaSilPilav seven biri olarak çok beğendim değişik ve lezzetli olmuş ellerine sağlık Özgeciğim.
YanıtlaSilçok değişik denemeye değer bir tarif ellerinize sağlık
YanıtlaSilÖzge çok değişik bir pilav olmuş senin yaratıcı tariflerine bayılıyorum,deneyeceklerim çoğaldı sıraya koyup yapacağım,ellerine sağlık arkadaşım
YanıtlaSilbende bahar gelse diye bekliyorum kışın tatlılara hayır demek çok zor hele brownie çok lezzetli ve tabi çok teklikeli bir lezzet ben minik bir parçayı tadını çıkararak yiyorum yoksa biliyorum dayanamayacağım hepsini yemek isteyeceğim:))
bahar gelsinde yürüyüş yapmaya başlayalım
çok öpüyorum seni
ba
bu tarif bana gerçekten "Allah Allah " dedirtti :))) pırasa, pesto sos ve pirinç nasıl bir bileşimdir ve gerçekten leziz olabilir mi diye ama sen dediğine göre denemk lazım sanırım :))teşekkürler ilginç bir tarif.
YanıtlaSilSenin tariflere her zaman bayiliyorum da buna biraz daha bayilmis olabilirim:) Pirasa yemeyeli cok oldu, ozlemisim galiba
YanıtlaSilBen de yillaar once hic ocak yuzu gormedne tamamen firinda pisen pilav hazirlamistim, onu hatirladim
http://lamamutfakta.blogspot.com/2006/11/firinda-etli-pilav.html
Guzel bir hafta sonu diliyorum:)
değişik ve tam bir vitamin deposu gibi.:)
YanıtlaSilCanım hayırlı kandiller...
YanıtlaSilAyy nefis bir tarif harikasın ellerine sağlık... sevgilerimle...
Ellerine sağlık canım kandiliniz mübarek olsun sevgiler..
YanıtlaSilSevgili Özge ellerine sağlık farklı bir yemek, malzemeler güzel , eminim tadı da güzeldir
YanıtlaSilwww.hepleziz.com Tülay
hayırlı kandiller canım... pilav nefis olmuş
YanıtlaSilsevgilerimle
Walla çok güzel bir tarif olmuş canım ya bayıldım! Ellerine sağlık. Ayrıca iyi kandiller ve sevgililer günün kutlu olsun.
YanıtlaSilderya dedi ki...
YanıtlaSilAllahın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun..
Yıpranmış ve Katılaşmış Gönülleri Rahmet Meltemiyle Yeşerten Eşsiz Peygamberin Doğum Günü Olan Mevlit Kandilinizi En Içten Dileklerimle Tebrik Ederim.
Annem de pilavı fırında pişirir bazen.Ben de ondan esinlenerek üzerine kaşar ekleyip fırına veriyorum,nar gibi kızarıyor,çıtır çıtır oluyor.
YanıtlaSilYanlız senin reçete tam bomba! :)
Sebzeli,pesto soslu acayip besleyici ve lezzetli olmuş. (tatmadım ama muhteviyatından anlaşılıyor nefaseti)
Kandilini kutluyorum.
Kalbi sevgi ve selamlarımla
Ne lezzetli bir pilav olmuş. Tek kişilik hazırlanması da kolay ve şık bir sunum olmuş, ellerinize sağlık.
YanıtlaSiltariflerın hep farklı farklı .ne güzel.farklı bılmedıgımız lezzetlerı de bu şekılde keşfetmıyor muyuz?cesaretinden dolayı kutluyorum,ellerın dert görmesin.eşim pırasa sevmez ama bende daha farklı bir şekılde fırında pilavı denemek isterim
YanıtlaSilmerhaba ben zeynep blogunuzu yenı keşfettım bende yenıyım zaten.hem cok guzel hem ilginç tarıfler var.umarım sık sık gorusuruz.
YanıtlaSil:)))))))))