28 Temmuz 2010 Çarşamba

Tadım çok, tuzum yok!

Son günlerde dikkatinizi mutlaka çekmiştir, bir “tuz” tartışması var gündemde. Sağlık Bakanlığı aşırı kullanıldığı takdirde, sağlığa zarar veren tuzun tüketimini sınırlamak için Türkiye genelinde çalışmalara başlıyor. Hazır gıdaların tuz oranlarının incelenmesi, az tuzlu gıda üretiminin teşvik edilmesi, tuzlukların kaldırılarak masalara küçük iyotlu tuz paketlerinin konulması var planlar dahilinde... Çünkü fazla tuz tüketimi ile kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon, kemik erimesi, astım ve böbrek taşı meydana gelebiliyor ve insan sağlığı ciddi anlamda tehdit ediliyor.

Raf ömrü uzun hazır veya yarı hazır ürünler, konserveler, konsantre çorbalar, kahvaltılık gevrekler, bisküviler, işlenmiş et ve tahıl ürünleri ve benzerleri de böylece mercek altına yatıyor. İlerleyen günlerde marketlerde tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik uyarıcı bilgilendirmeler görürseniz şaşırmayın...

Haklısınız! Hazır yemekler ve soslar, oldukça pratik, acil durumda hız kazandırıyor, çeşit arttırıyor... Ama hal böyle olunca insan çareyi yine doğalda arıyor, kalkıp markete gidilecek süre zarfında kendi sosunu kendi yapıyor!

“Pesto sos” için malzemelerimiz,

  • 2 su bardağı taze fesleğen
  • 4 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı çam fıstığı
  • ½ su bardağı zeytin yağı
  • ½ su bardağı parmesan peyniri
  • Taze çekilmiş kara biber

Çam fıstığını kısık ateşte, teflon tavada bir kaç dakika fıstıklar renk değiştirine kadar kavurun. (Lütfen, bu sırada çıkardıkları sesi de duymamazlıktan gelmeyin.) 3 yemek kaşığı yaklaşık 30 gr. geliyor, marketlerde satılan standart paketler ise 25 gr., bu miktar da tarif için yeterli.

Ardından yıkayıp suyunu süzdüğünüz taze fesleğenleri, 4 diş ayıklanmış sarımsağı, kavrulmuş çam fıstıklarını, zeytinyağını, parmesan peynirini ve taze çekilmiş karabiberi mutfak robotuna koyun ve kıvamlı bir karışım olana kadar çalıştırın. Arada açıp, dipte kalan fıstık parçalarını yüzeye çıkarmak için karıştırabilirsiniz, böylece sos pürüzsüz olacaktır. Tarifte, parmesanın tuzlu bir peynir olması sebebiyle tuz yok ama bunca uyarıya karşılık yine de eklemek isterseniz, özgürsünüz.

Bu sosu cam kavanoza koyarak buzdolabınızda 2-3 gün arasında saklayabilirsiniz. Arayı fazla açmayın, fesleğen acımasın. Ama zaten tazeyken tüketmeden duramayacaksınız. Nasıl tüketeceğiniz size kalmış ama, işte benim önerilerim;

Son bir hatırlatma, mutlaka hazır gıda ürünü alacaksanız, ürün etiketlerine dikkat edin. Düşük sodyum oranları olan ürünleri tercih edin. Zira düşük sodyum yüksek kan basıncı riskinin azalmasına, kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı oluyor.

Tuzsuz günlerde tadınız kaçmasın, afiyet olsun!

3 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Özge nasılsın. Öncelikle tuz hakkında bilgilendirme için sağol. Burada hemen sana bir teklif yapıyorum pazar günü tuz biber dergisini kahvaltısı var. Asya yakasında cevizağacı diye bir kafe de 13tl. gelmek istermisin. ok dersen bana mail at lütfen

Özge S. dedi ki...

rica ederim.teklif için ayrıca teşekkürler!

minimalist dedi ki...

nihayet adam gibi bir pesto sos tarifi bulabildim çok teşekkürler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...