24 Temmuz 2010 Cumartesi

Sevgimizi kattık, pastamızı yaptık!

Bahar ortalanır, yaz olur benim çevremde de doğum günleri, evlilik yıldönümleri, kutlamalar başlar. Tüm özel, güzel günler peşpeşe neredeyse, durum böyle olunca insan pek bir tatlı doluyor, o kremalı unlu mamüller bilumum yerine dağılıyor, peşpeşe kutlama olunca spor yapacak zaman kalmıyor.

Sonuç: Form elden gitti gidiyor...

Bu gibi özel günlerde bir de son dakika kararları, “kalk gidelim”ler, “aman mutlaka pasta yiyelim”ler olunca insanın defterine pratik bir tarif eklemesi şart oluyor!

Annemin böyle günler için bir tarifi var, çok pratik, az malzemeli ve gerçekten lezzetli! Annem 20-30 dakika içinde pastasını hazırlar, sunar ve misafirlerini de hep hafifliğinin altını çizerek yakalar. Kırk kere söyledim, “çok reklam yapma, ince bir dilim kes isteyene, hazıra alıştırma, balık tutmayı öğret, tarifini ver yeter” diye! Çünkü bana itina ile kesilmiş incecik bir dilim ASLA yetmiyor! Bir dilim bile kalmamış olsa , öyle misafirli bir günde ne yapardım, hayal bile etmek istemiyorum!

Uzun lafın kısası, bugün “tiramisu” yapıyoruz ama gene standart formun dışına çıkıyor, pastamıza sevgimizi katıyoruz...

Sevgimizi katacağımız malzemelerimiz;

  • 3 katlı hazır pasta tabanı
  • 2 yumurta sarısı
  • ½ lt. süt
  • 1 paket labne peynir
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı hazır kahve
  • ¾ su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı kakao veya çikolata rendesi

Tiramisunun içine sürülecek krema için; yumurta sarıları, süt (%50 yağlı tercihim), 3 yemek kaşığı şeker ve unu bir tencerede karıştırarak muhallebi kıvanıma gelene kadar pişiriyoruz. Gözenek gözenek kaynamaya başlayınca kapatıyoruz ve ara ara karıştırarak soğutuyoruz. Muhallebimiz soğuyunca da içine labne peynirini ekliyoruz ve pürüzsüz bir karışım olana kadar karıştırıyoruz.

Pasta tabanlarını ıslatmak için; su, 1 yemek kaşığı şeker ile hazır kahveyi karıştırıyoruz. Lezzeti farklılaştırmak adına bu karışıma 1-2 yemek kaşığı likör, viski, konyak benzeri içki de ekleyebilirsiniz.

Normal şartlar altında, pasta tabanımızı bu sos ile ıslatıp, tabanlar arasına krema sürmeliyiz ancak dediğim gibi sevgimizi katıyoruz tarifimize. Kalıplar yardımıyla pasta tabanımızı kesiyoruz, düzenli kestiğimiz takdirde 3 katlı 10 adet pastamız olacak.

Ardından pasta tabanlarını hazırlamış olduğumuz kahveli sos ile ıslatıyoruz. Her katın arasına soğuyan kremadan sürüyor ve 3. kat keki de koyup incecik krema sürdükten sonra servis tabağına alıp; kakao, çikolata rendesi veya hindistan cevizi serperek sunuma hazırlıyoruz.

Takip edenler bilir, kalan herşeyi değerlendirdiğimiz gibi kalan pasta tabanlarımızı da robota atıp kırıntı haline getiriyoruz. Yemek kaşığı yardımıyla kadehlerin içine önce kek kırıntıları ekliyor, biraz bastırıyor ve ardından ıslatıyoruz, sonra kalan kremadan sonra yine kırıntı... Kalp pastalara yaptığımız aynı işlemleri malzememiz yettiğince tekrarlıyoruz. Böylece sunumda da farklılıklar yaratmış, alternatifler üretmiş oluyoruz, üstelik hiç bir malzeme ziyan olmadan!

Sevgimizi kattık pastamız hazır! Şimdi kutlama zamanı!

Babacığım sevgimi kattım, senin için pasta yaptım! Doğum günün kutlu, daha nice yaşların, sağlık-mutluluk dolu olsun... Seni çok seviyorum, bu yüzden senin için hazırladığım pastanın hepsini, il sınırları dahilinde olmadığından senin için yiyorum!

Sevgi dolu sofralarınız olsun, afiyet olsun...

3 yorum:

Özge dedi ki...

çok güzel görünüyo çok şirin ellerine sağlık özgecim!

Özge S. dedi ki...

çok teşekkür ederim, çok memnun oldum beğenilmesine...

STYLE M dedi ki...

bunu yapacagim söz ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...