18 Temmuz 2010 Pazar

Modern Zamanlar...

Ekmek arası” varmış eskiden, şimdi “sandwich” dolandı dilimize... Gün ortasında yemek için vakit yokken yada cepte para azken, uğranırmış bakkala; eski kaşar ile domates, biraz da zeytin ezmesi sürülürmüş içi alınmamış çeyrek ekmeğin arasına, para çıkmaz ise yazdırılmış hesaba... Şimdi tüm bakkallar büyüdü market ya da ”şarküteri” oldu, ekmeklerin içi işlenmiş et ürünleri, kızartmalar ile doldu!

Yenmez mi onlar? Yenir... Saklama koşullarına uygun ortamda muhafaza edildiklerini bildikten sonra yenir, neden yenmesin? Ama her gün yenmez! Çünkü işlenmiş et ürünleri olarak bildiğimiz salam, sosis ve sucuk başta olmak üzere, bu ürünlerin doymuş yağ oranları, sodyum seviyeleri yüksektir. Kalp ve damar sağlığımız için, doymuş yağ tüketimini, yüksek tuz tüketimini ve kolesterol içeren besinleri azaltmamız gerekir.

Beslenme uzmanları ve doktorlar boşuna demiyorlar: “KALP-DAMAR HASTALIKLARINA KARŞI BALIK”!!! Gözümüzle görmüyoruz ama, yapılan araştırmalar gösteriyor ki; balık (elbette yine pişirme methoduna göre) içeriğindeki çoklu doymamış yağ ve yağ asitleri sayesinde damar sertleşmesini engelliyor, kan yağlarını ve basıncını düşürüyor, kanın sulanmasını sağlıyor. Özetle “balık” haftada en az iki öğün tabağımızda olduğu sürece, kalp ve damar sağlığımız tehdit edilmiyor. Bkz. Eskimolar! Uzun yıllar süren araştırmalarla teyit edilmiştir ki, balık ağırlıklı beslenen Eskimolarda kalp-damar hastalıkları çok nadirmiş. Fakat “modern zamanlar” ile onlar da bu özelliklerini yitirmiş...

Şimdi madem misafirler yolda, konumuz balık, faydaları ortada...O zaman haydi mutfağa!

Bugün şeklen modern zamanlara ayak uydurup, sağlıklı atıştırmalık olarak “Ekmek Üstü Somon” hazırlıyoruz:

  • 8 dilim baget ekmeği
  • 200 gr. derisiz somon fileto
  • 200 gr. bardak kiraz domates
  • 2 yemek kaşığı ince doğranmış frenk soğanı (chives)
  • 15 yaprak ince doğranmış taze fesleğen
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı balsamik sirke
  • ½ limon suyu
  • 1 yemek kaşığı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 3 diş sarımsak
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

Teflon tavayı 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın, somonun zaten yağlı bir balık olması sebebiyle daha fazla yağa ihtiyacınız yok. Isınan tavaya sarımsakları ve limon kabuğu rendesini ekleyin. Yağa tadını bırakan limon kabuğu ve sarımsak üzerine 1 dk. sonra somon filetonuzu koyun. Her iki tarafını da taze çekilmiş karabiber ve tuz ile çeşnilendirerek 5’er dakika süre ile pişirin.

Bir yandan balığınız pişerken, ekmeğinizi verev kesip, üzerlerine fırça yardımı ile zeytin yağı sürdükten sonra 10 dakika için önceden 200 derece ısıtılmış fırına yerleştiriyoruz ve altın rengini alıp, gevrek olana kadar fırınlıyoruz. Bu tarif için 8 dilim yeterli. Lezzeti artırmak için fırından çıkarttığınız hala sıcak olan, altın rengi gevrek ekmeklerinizin üzerine sarımsak sürmeyi unutmayın... Ben eskiden sarımsağı yağda bekletirdim, bu ipucunu Kayleigh’den öğrendim. Harika bir lezzet!

Bir kase içinde, dörde böldüğünüz kiraz domatesleri ve ince doğradığınız frenk soğanı ve fesleğen ile karıştırın. 1 yemek kaşığı zeytinyağı, balsamik sirke ve limon suyu ile sos yapıp, kaseye ekleyin. Yavaşça karıştırın, sos tüm malzemelere işlesin. Damak tadınıza göre bu karışıma bir çay kaşığı hardal da ekleyebilirsiz, somonla uyumlu bir lezzettir.

Salatanızı sıcak ekmeklerin üzerine ekleyin, ekmeklerin ısısıyla domatesler suyunu verirken, en üste de, pişmesiyle beraber ayrılması kolaylaşan somon parçalarını ekleyin.

Hem karnımız doysun, hem de sağlık olsun...

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok çok faydalı bir yazı olmuş tebrik ederim. Balığı oldukça sevmeme rağmen dışarıda yemek konusunda, balığın genelde bayat çıkması veya lezzetsiz olması nedeniyle tereddüt ediyorum. Evde ise çalıştığım için ancak haftasonlarında (eğer evdeysem) balık hazırlamaya fırsat bulabiliyorum. Hal böyle olunca da hem sağlıklı hem de son derece yararlı olan balıkla aramız ister istemez açılıyor... :(

Özge S. dedi ki...

Merhaba fistikyesili.com;

Beğeniniz için teşekkür ederim. Bir önceki "'Balık' desem?" başlıklı gönderide taze balığın nasıl anlaşılacağına yönelik ipuçları paylaştım, umarım faydalı olur. Balığı bizzat görüp pişirilebileceği yerleri tercih edebilirsiniz veya artık sokak arası balıkçılar bile pişirip eve gönderiyor, gayet pratik...Eve giderken seçip, sipariş verebilir, bir salata hazırlarken balığınız evinize ulaşır! Denedim, h.içi balık tüketmek için başarılı method, tavsiye ederim.

Behiye Sönmez dedi ki...

Merhaba

önceki kayıtlara baka baka temmuz ayına gelmişim :)Tariflerin,önerilerin,paylaşımlarınhepsi birbirinden güzel,,emeğinize sağlık

Adsız dedi ki...

Greetings! Very helpful advice in this particular post!
It is the little changes that produce the biggest changes.
Thanks a lot for sharing!

Feel free to visit my page; adult games

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...