18 Şubat 2011 Cuma

Un ve şeker olmayan bir evde nasıl kurabiye pişer?

Ne zaman ki bebeklikten çıkarız artık (yeri geldi mi) “kocaman çocuk oldun bak” sınıfına gireriz, bir anda tasarruf öğretilir bize küçük yaşlarda. Su boşa akıtılmaz, çıkılan odanın ışığı açık bırakılmaz, ısıtıcı çalışırken camlar sonuna kadar açılıp cereyan yaptırılmaz, kök sebzelerin yaprakları pişirilir kökleri atılmaz, kavrulur börek yapılır mesela… En uç örnek, kaçan çorabın teki de atılmaz, “Parisien” çoraplarının reklamlarının dönmeye başladığı yıllarda “koca çocuk oldun bak” statüsüne dahil olanlar bilir bunu mesela…

İşte biz böyle tasarruf toplumuyuz, aynı tasarruf mutfakta da vardır, muadil ürün yaratmayı iyi biliriz. Limon yoksa sumak, sirke veya koruk suyu ile idare ederiz, pirinç kalmadı mı bulgur ile yola devam ederiz, erişte yoksa çubuk makarnayı parça pinçik eder çorbaya ilave ederiz. Ne de olsa genlerimizde var, tasarrufu da yaratıcılığı da pek iyi biliriz.

İşte bu genler depreşip de can tatlı çekince, un ile şekerin olmadığı bir evde nasıl kurabiye pişer, bozulmasın diye elde kalan malzemeler nasıl değerlendirilir, nasıl muzlu unsuz kurabiye olur anlatacağım size bugün….

Muzlu unsuz kurabiye için malzemelerimiz;

  • 1 adet büyük veya 2 adet küçük küçük olgun muz
  • 2 su bardağı buğday - pirinç gevreği
  • 3 yumurta akı
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ceviz
  • Tercihen : 1 yemek kaşığı bal

Kurabiyeleri hazırlamaya başlamadan yarım saat önce muzu ister rende/ezici isterseniz bir çatal yardımıyla ezin. Üzerini streç film ile kaplayın ve şekerini ortaya çıkarması için yarım saat süre ile bekletin. Bu sıra mutfak robotunuzda cevizleri ve kahvaltılık gevrekleri kırık pirinç boyutunda olacak şekilde çekin.

3 yumurta akını bir tutam tuz ile iyice çırpın.

Kar beyaz olup, kalınlaşan yumurta aklarının içine muzu, gevrekleri ve cevizi tahta kaşık ile karıştırarak ekleyin.

Tatlı kaşığı yardımıyla ile gelişi güzel parçalar aldığınız karışımı fırın tepsisine yerleştirin.

Önceden ısınması için 160°C’ ye ayarladığınız fırınınızda 15 dakika süre ile kontrollü olarak pişirin. Yumurta akları sebebiyle rengi çabuk dönecektir, gözünüz üstünde olsun!

Yukarıda belirtilen miktarlarda malzeme ile 12-16 adet kurabiyeniz olabilir. Üstelik unsuz ve şekersiz, ancak muzlar yeteri kadar şekeri değil ise bal eklemek size kalmış. Tatlı krizleri ve ara öğünler için yumuşacık ve doyurucu alternatif bir tarif….

Öğünleriniz çeşit dolsun, afiyet olsun!

41 yorum:

  1. İnsan isterse her şeyi yapar Özgecim..Senin tariflerinde buna en güzel örneklerden..Tercihen olan balı mutlaka kullanacaklardanım:)

    YanıtlaSil
  2. tadını çok merak ettim nefis bişey olsa gerek:) eline sağlık canım
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. Bu tip kurabiyelere bayılırım. Çok daha sağlıklı oluyor
    Ellerine sağlık Özge:)
    Çok güzel olmuş bence...

    YanıtlaSil
  4. maşallah çok yaratıcısın canım benim.ellerine sağlık.harika olmuş.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Muzu meyve olarak tüketmeyi her zaman tercih etmişimdir. nedense pasta olsun kek olsun çok ilgimi çekmez.Tarif değişik ve basit gözüküyor prensesim için deneyebilirim:) eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  6. Bravo Özgecim süper olmuslar, ne güzel bir fikir bence. Ellerin dert görmezsin

    YanıtlaSil
  7. Ahahaa süper tarif hem pratik hem diyet hem de lezzetli, denemek lazım hemence:))

    YanıtlaSil
  8. olur tabii...neden olmasın..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Oldukça sağlıklı ve güzel olmuş,bende biraz bal eklerim ;)
    ellerine sağlık..

    Komşuma Sevgiler;)

    YanıtlaSil
  10. cok basarili bir tarif, ellerine saglik ozge :)

    YanıtlaSil
  11. Cok albenili ve saglikli olmus Özgem... Ellerine, fikrine saglik yine... Sevgilerimle, güzel bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  12. Gastrit ve reflü tedavimden dolayı özellikle çikolata ve tatlılar yasak.

    Bu tarif nasıl da harika oldu. Harikasın ne diyebilirim ki, bu haftasonu kurtarıcım oldun. Tatlısızlıktan ağlayacaktım artık o derece.

    Çok teşekkür ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Değişik, farklı tarifler üretmek de üstünüze yok. Bu da çok farklı bir tarif olmuş. Tadı da eminim güzeldir. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Canım ellerine sağlık harika bir tarif gönül rahatlığıyla yenecek türden mutlaka yapmak isterim sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. harika olmuş bence. yulaflı, gevrekli kurabiyelere bayılırım. muz da nefis yakışmıştır. eline sağlık Özge.

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize sağlık çok hoş bir tarif bunu yulaf ezmesi ile yapıncada güzel oluyo

    YanıtlaSil
  17. Süper yaa bir diyet tatlısı sayılır bu değil mi? ellerinize sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  18. anlaşıldı un ve şeker olmaması durduramamış sizi....ellerinize sağlık...çok lezzetli ve sağlıklı olmuş sanki....

    YanıtlaSil
  19. Senin önüne alakasız da olsa malzemeleri koyup çekilmeli, sonra seyreyle cümbüşü. Olmuş işte şekersiz kurabiye olmuş, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  20. cok ama cok tesekkurler!!!
    bayildim bu tarife, ozellikle diyette oldugum icin :)

    YanıtlaSil
  21. babası diyabetli olan bu kız bu tarife şuan itibarı ile şaık oldu..
    kendime çok kızıyorum niye yaratıcı olamıyorum diye.. gecelerim gündüzlerim tarif düşünmekle geçiyor..
    çıldırma noktasına geliyorum:D
    ama bu özel bir meziyet bu yüzden sen yapacaksın biz faydalanacağız:)
    ellerine sağlık Özge' ciğim..
    festival gibisin başka bişi demicem:)

    YanıtlaSil
  22. Hmm, demek ki yumusacik kurabiyeler.. Ben yapsam eminim sert olurlardir... denemicem, cIk... :(((

    YanıtlaSil
  23. Ellerine saglik, ne kadar guzel ve degisik olmus.

    Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel bir hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
  24. özgee...sen bu dünya'dan olamazsın!!! :):):)

    YanıtlaSil
  25. Umarım yorum bırakanlar bu yorumumu görürler!!! Harikasınız beni ne kadar mutlu ettiğinizi tahmin edemezsiniz - harika yorumlar bunlar!!
    NARİNCE - çözmüş beni, beni anlatan yorumu bir harika!
    HANDE - çok yaşa!
    Lama lütfen dene emin ol yumuşacık pişer pişmez yutası geliyor insanın!
    Deniz - benim tarifler derdinize derman oluyor ya, o kadar seviniyorum ki...
    Akdeniz kızı - kimse durduramaz beni:) tüp biter ben gene de bir şekilde pişiririm merak etme:)
    Tarifkolik/öznur - diyet olur mu olmaz mı bilmem! Lütfen sağlık sorunları olanlar diyetisyenlerine danışsınlar. Ben her şeyden yerim ama makul bir ölçüde o yüzden diyet diye zorlamam ama olabildiğince de sağlıklı beslenmeye gayret ederim - ara ara kaçamakları saymazsak:)

    Veeee beğenilerini paylaşan herkese teşekkürler! Ben anladım ki bu yolda devam etmeliyim! Çalışan,yoğun bir insanın sağlıklı beslenmek için tükettikleri...

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  26. ımm şahane bir tarif:))) ellerine sağlık arkadaşım sevgiler

    YanıtlaSil
  27. offf harika olmuş kurabiyeler.yumuşak ve ağızda dağılan..ellerine sağlık.izleyicin oldum.blogunu beğendim.bekliyorum canım.sewgiler

    YanıtlaSil
  28. Merhaba, çok güzel ve kolay gözüküyor tarif. Gevrekler işlenmiş gıda olduğundan gevrek yerine yulaf ezmesi konsa nasıl olur cacaba?

    Sevgiler Aysel

    YanıtlaSil
  29. Haklısınız Aysel Hanım harika olur! Ben evde olan malzemeler ile tarifler ürettiğim için o an elimin altında o vardı, onu kullandım. Ama yulaf ile de bir tarifim var, onu da umarım kısa sürede paylaşabilirim.

    YanıtlaSil
  30. merhaba,
    blogunuzu her açışımda mutlu oluyorum ben ya. elinize sağlık, eksik olmayın. :)

    YanıtlaSil
  31. yarın sabah ilk iş yulaf ezmesi ile yapacağım:))
    akşama yayında hadi bakalımm:))

    YanıtlaSil
  32. Özgeciğim,
    Yulaf ezmesi ile denedim..
    babam çookk hemde çok bğendi..
    özel teşekkürünü sunmamı istedi..
    iletiyorum bende:)
    çok teşekkür ederiz Özgeciğim,
    iyi ki varsın..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  33. harika bir tarif,hem sağlıklı hemde unsuz ve şekersiz...tarifinizi çalıyorum:))ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  34. MERHABALAR,BEN SİZİ SEVGİLİ DENİZ SAYESİNDE KEŞFETTİM..TARİFLERİNİZ HARİKA AMA BEN BU UNSUZ ŞEKERSİZ VE YAĞZIZ KURABİYELERE BAYILDIM..DENEMEK İÇİN SABIRSIZLANIYORUM..İZLEYİCİNİZ OLDUM..ELLERİNİZE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
  35. harika görünüyor bunlar Özgecim, şekersiz ve unsuz olunca da fazla cazip geldi. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  36. İşte bu çok iyi geldi! denemeyenin saçını çeksinler emi:)) yoksa bu un şeker ikilisi perişan eder adamı..ara sıra çok uzaklara kaçmak lazım işte böyle bir tarifle..

    blog ismi de pek hoşuma gitti :))

    sevgilerimle !

    YanıtlaSil
  37. merabalar blogunuzu yeni keşfettim sanırım hafif şeyler deniyorsunuz normal yemeklerden ziyade bu kurabiye çok oşuma gitti bişey sormak istiyorum kurabiye fırından çıkınca kıtır kıtır bişeymi oluyor yoksa yumuşk kek gibi bişeymi bide nerde ve ne kadar süre saklamalıyız bu kurabiyeyi yani ne zaman tazeliğini yitirir

    YanıtlaSil
  38. Lemon Blossom merhaba, beğenmene çok sevindim... Fırında çıkınca pamu gibi oluyor biraz bekleyince kek gibi kabuk tutuyor. Piştiği gibi yemek en güzeli bence çünkü bekleyince muz ballanıyor ve ıslanıyor kek, tadı farklılaşıyor. Pişirip aynı gün yemek en güzeli, bir kaç denemede ben de buna karar verdim.

    YanıtlaSil
  39. Unsuz şekersiz kurabiye tarifi ararken rastladım ve yazmak istedim. Hamile olduğum için fazla kilo almak istemiyorum undan şekerden kaçınıyorum aynı zamanda kızıma da yedirmek istediğim için tarifinizi uyguladım sadece ceviz yoktu üşendim ve kuru dutla yaptım fena olmadı:) cevizle ve tahılla deneyeceğim tekrar. Elinize sağlık!

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!