24 Nisan 2011 Pazar

A'lâ Aşk Pastası : Aşkın tarifi bu pastada saklı!

Yoğun hayatıma renk katan, sıradanlıktan az da olsa sıyrılmamı sağlayan, beni her cuma gelmesini beklediğim mailler ile heyecanlandıran Maggi "Yok mu bi' tabak daha?" yarışması tam gaz devam ediyor. Finalistler arasındayım! Yaşasın!!! Sonuç haftaya cumartesi belli olacak, o zamana kadar heyecanlanmaya aynen devam... Ama öncesinde, sırada 4.hafta teması olan "aşkın çikolata hali" için hazırladığım A'lâ aşk pastam...

Aşk insana köşelerini kaybettirir, daha bir yumuşar, daha bir alttan alır hayatı; daireler çizer durur boş vakitlerinde kendi çevresinde ama çoğunlukla aşkın peşinde, işte bu yüzden köşesiz bu pasta... Ama inişleri çıkışları olur aşkın, her yol gibi gidilmesi-aşılması gerekli, işte onlar pastanın çevresinde, dizi dizi… Sonra, rengi kırmızı aşkın deselerde, masumane aşklar da vardır çevremizde, beyazlar içinde. İçi seni, dışı beni yakar misali kor ateşler gizlidir yüreğinde, taptaze çilek renginde… Bu iniş-çıkışlar, içindeki kor ateşler yorar insanı, güç gerekir takatsiz kalan yüreğine; işte bu yüzden bu pastada badem, fındık ile ceviz birlikte… “Beni öldürmeyen şey beni güçlendirir” dememişler boşuna! Çaresiz kaldığımız da mutlanmak için bile tatlıya sarılırız, dermansız sandığımız aşkın acılarını, tatlılar-pastalar ile bastırırız. Ey Aşk! Sen nelere kadirsin?

Keder bizden uzak olsun, uyanışlarımız aşktan olsun; aşk dolu günleriniz bol olsun, bu pastanın adı da “a’lâ aşk” konsun, en yüce hissin tarifi içinde saklı olsun!

A’lâ aşk pasta tabanı için malzemelerimiz,

  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1,5 su bardağı file badem
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 yumurta beyazı
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı kayısı çekirdeği (badem/amaretto) şurubu
  • 1 tutam tuz

Fındık ve cevizi mutfak robotu yardımıyla ince ince kıyınız. Bildiğiniz gibi kuruyemişler yağlıdır, mutfak robotuna yapışıp ziyan olmaması için 1 çay kaşığı un ile robotun haznesini unlayabilirsiniz.

Derin bir teflonda ince kıyılmış fındık ve ceviz ile file bademleri bir yemek kaşığı tereyağında rayihaları karışana, hafif gevrekleşene kadar 6-8 dakika süre ile kavurun.

Yemişler kavrulurken yumurta beyazlarını bir tutam tuz ile çırpmaya başlayın, 1 dakikanın sonunda şeker ve balı ekleyin, bir dakika daha çırpın ve son olarak kayısı çekirdeği şurubunu ekleyin.

Yumarta aklarının içine kavrulmuş yemişleri ekleyin ve önceden ısıtılmış 150 C fırında, 2 ayrı tabanı, 20-25 dakika süre ile gevrekleşene kadar, kontrolü olarak pişirin. Yanmaması için üzerine tepsi koyabilirsiniz, böylece üzeri kızardıktan sonra pişmeye devam edecek ancak yanmayacaktır.

Kekler hazır olunca misket limonlu pasta kremasını hazırlamaya başlayabiliriz. Malzemelerimiz;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 2-3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı toz vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • ½ su bardağı krema
  • 2 yemek kaşığı misket limonu şurubu
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 250 gram beyaz damla çikolata

Süt, şeker, un, nişasta, yumurta sarıları ile tereyağı orta ateşte sıklıkla karıştırarak pişirmeye başlayın. 6-8 dakika sonra muhallebi kıvamı alacak olan kremanın için limon kabuğu rendesi ile vanilyayı ekleyin ve soğumaya bırakın. Kabuk tutmaması için ara ara karıştırın.

Bir kapta kremayı pudra şekeri ile çırpmaya başlayın, 2 dakika sonra içine misket limonu şurubunu ekleyin. Muhallebi kıvamındaki kremanın içine beyaz çikolataları ve misket limonu kremalı karışımı ekleyin ve iyice karıştırın. Pürüzsüz bir karışım olunca, kremamız hazır demektir.

Artık pastanın nihai şekli için hazırlıklara başlayabiliriz. Malzemelerimiz;

  • 20-30 adet çilek çilek
  • 1 ½ su bardağı beyaz damla çikolata
  • ½ su bardağı siyah damla çikolata
  • 2 yemek kaşığı krema
  • 2 sap taze nane

Ufak bir tencerede su kaynatın, üzerine ısıya dayanıklı bir kase koyun ve içine eriteceğiniz beyaz çikolataları ekleyin. Ara ara karıştırın. Tamamen eriyince öncelikle bir adet çileği beyaz çikolata batırın ve soğuması için kenara koyun. Ardında 2 yemek kaşığı çikolatayı sıkma poşetine koyun ve kalpler çizin. Kalan beyaz çikolataya krema ekleyin ve kalınlaşan karışımı yağlı kağıda yayın. İncecik yaydıktan sonra kağıdı rulo yapın ve donması için buzdolabına koyun.

Aynı süreci az miktardaki siyah çikolata için de tekrarlayın.

Çilekleri ince ince dilimleyelim. Yemişli a’lâ aşk pasta tabanımıza bolca krema sürelim, ardında ince ince dilimlediğimiz yaklaşık 10 adet çileği dizelim, sonra yine krema ve yine 10 adet ince dilimlenmiş çilek, son olarak incecik bir tabak sürdüğünüz ikinci ve son yemişli a’lâ aşk pasta tabanını üzerine kapatın. Dinlenmesi için buzdolabına koyun.

Süsler için dolaptan çıkardığınız yağlı kağıt rulolarını hızla açtığınız takdirde pastanın kenarına koyacağımız yüksek süsleri elde edeceğiz. Minik kırıntıları ise pastanın üzerine serpeceğiz.

Ayrıca 2 adet çileğimizin birini siyah birini beyaz çikolataya batırdık ve asıl saplarını çıkarıp, pastanın tamamını yenilebilir kılmak için yerine kürdan ile delik açıp, taze nane yerleştirdik.

30 dk dinlenince pasta, dışını ve çevresini ince bir tabaka halinde krema ile kaplayın. Üzerine beyaz çikolataları serpin, yanlarına kırık rulo parçaları dizin ve üzerine siyah çikolatalardan yer yapıp, çilekleri yerleştirin. Belki birkaç kalp ile süsleyin, aşkınızı daha belirginleştirin.

Zahmetli gibi gözükse de, kısa zamanda küçücük bir mutfakta, pastane kıvamında… Üstelik aşkı anlamlandırmak adına kendi ellerinizden çıkma! Ey Aşk! Sen nelere kadirsin?

Aşkınız a’lâ olsun, afiyet olsun...

26 yorum:

  1. Özge'cim mutlu pazarlar Aşk pastan harika olmuş ellerine sağlık.Başarı
    lar dilerim,bende beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
  2. gercekten zahmetlı gozukuyor ama bır o kadarda lezızdır emınım..

    YanıtlaSil
  3. canım harikasın söyleyecek bişey bulamıyorum bu nefis bişey olmuş görüntüsü zaten beni benden aldı
    başarılarının devamını vede bol şanslar diliyorum
    sevgilerimi gönderiyorum

    YanıtlaSil
  4. Bu harika dört tarifi tatmak için cumartesi gününü dört gözle bekliyorum Özgeciğim ellerinize sağlık hepinizin harikasınız sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Budur işte!! :))
    Harikasın canım,içinde aşk olan herşey nasıl da güzel gözüküyor insanın gözüne..
    Ellerine,emeğine sağlık.
    Yarışmada başarılar diliyorum :)
    Sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  6. gerçekten ismini haketmiş canım görüntüsüyle.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. ne güzel bir pasta aşkı olmuş....ellerinize sağlık...eskisi gibi ugramadığınız farkettim:(((

    YanıtlaSil
  8. harika bir pasta olmuş ellerine sağlık başarılar diliyorum...

    YanıtlaSil
  9. özgecim başarılar diliyorum öncelikle hadi hayırlısı:)
    pasta aşkla başlayıp aşkla bitince zaten diyecek bişey kalmıyor:)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. gene beni şaşırtan bi tarif:)

    YanıtlaSil
  11. Canım pastan harika! Unsuz pastalar zaten çok ilgimi çekiyor. Çok merak ediyorum tadını. İnşallah bu cumartesi tadabiliriz:) Hepsini onlar yemeyecek herhalde:) BEnim kafamda ilk üç belli:) Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  12. favorimsin önce onu belirtmek istiyorum.zaten magginin sayfasında gördügümde tarifini hemen not almıştım.ellerine saglık.ve tekrar başarılar.

    YanıtlaSil
  13. Özgecim bunun tadına bakmayı çok arzu ediyorum canım benim ellerine sağlık şahane olmuş
    Yarışmada başarılar diliyorum.
    Şahanesin
    Güzel bir hafta diliyorum

    YanıtlaSil
  14. Hadi başarılar arkadaşım!

    YanıtlaSil
  15. Özgecim öncelikle yaptığım pastaları beğendiğin ve güzel yorumun için teşekkürler
    pastan tam aşk tadında olmuş ben çok beğendim finale kalmana da çok sevindim büyük bir merakla sonucu bekleyeceğim,başarılar ve şans melekleri seninle olsun

    YanıtlaSil
  16. Canım; Aşk yaşımıza, pasta sağlığımıza uzak, yalanıp duruyorum...Ellerin dert görmesin çok lezzetli görünüyor..Öptüm...

    YanıtlaSil
  17. Özgecim;
    ne kadar düper olmuş pastan.Olsa yerdim valla.


    Sevgilerimle;

    YanıtlaSil
  18. Çok çok güzel olmuş. Bütünü ayrı güzel, tabaktaki sunumu ayrı... Lezzetli olduğu ise kesin. Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  19. muhteşem görünüyor..ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  20. uzun zamandır emeklerinizi takip ediyorum ama 'A'la Aşk pastası' gerçekten müthiş görünüyor..tebrik ediyorum..sinem..

    YanıtlaSil
  21. ne denebilir ki,şahane olmuş.....

    YanıtlaSil
  22. Özgeciğim aşka gerek yok bu pasta zaten insanı baştan çıkarır. Nefis olmuş yutkunmaktan bir hal oldum. Ellerine sağlık canım yarışmada bir kez daha başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  23. Özgecim sen ne yapsam güzel oluyor gerçekten ellerine sağlık.Bu hafta sonu için bol şanslar canım.Yanınızda olmayı çok istiyorum ama sanırım olamıyacağım:(

    YanıtlaSil
  24. Özgecim emek isteyen değişik çok güzel bir pasta olmuş :)bol şans sana,başarılar ..

    YanıtlaSil
  25. Beni şaşırttığı kadar varmış. Tebrik ederim...

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!