18 Nisan 2011 Pazartesi

"Karnaval Tadında Karma-karna" ile heyecan dorukta!!!

Bahar geldi; taptaze, özlediğimiz sebzeler tezgahlarda artık. Ortalıkta bir karnaval havası; Boğaz’da erguvanlar, bahçelerde gelin gibi, bembeyaz çiçekler açmış meyve ağaçları, Adalar’da mimozalar…. Bir karmaşa var ama yine de uyum içinde sokaklar, dedim ya karnaval kıvamında.

İşte Maggi "Yok mu bi' tabak daha?" etkinliğinin 3. hafta teması "sofraların eğlencesi" için hazırladığım, beni finalistlerden biri yapan makarna da bir bahar havasında, karmakarışık ama uyum içinde; bizi hayatın sıradanlığından çekip çıkarmak istercesine renkli. Sade bir makarna yemek yerine, az biraz daha çaba ile, sebzeleri doğrayarak günün stresinden arının ve sıradan bir dünyadan rengarenk tabağa uzanın… Adı mı? Karnaval tadında karma-karna, yiyeni keyiflendirmek, gününü şenlendirmek iddiasında…

3 kişi için malzemelerimiz;

  • ½ paket fettuccine makarna
  • 1 çay bardağı taze bezelye
  • 1 çay bardağı havuç (2 küçük)
  • 2 tane enginar
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tereyağ
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay bardağı kaşar peynir rendesi
  • ½ çay bardağı krema
  • ½ çay bardağı süt
  • 1 tutam muskat
  • 2 yaprak defne
  • 2 yemek kaşığı frenk soğan (chives)
  • 1 çay bardağı kokteyl yeşil zeytin
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • ½ çay kaşığı tuz

Soyduktan sonra kararmasın diye limonlu suda beklettiğiniz enginarları kuşbaşı doğrayın ve zar büyüklüğünde doğradığınız havuç ve bezelye ile birlikte buhar tenceresinde 8-10 dakika süre ile haşlayın.

Derin bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı dökün, ince ince doğradığınız bir büyük diş sarımsağı 1 dakika süre ile kavurun.

Ardından buhar tenceresinde haşlanan sebzeleri ve limon kabuğu rendesinin yarısını ve limon suyunu tavaya ekleyin.

Sebzelerin haşlama suyunu atmayın, daha makarna haşlayacağız. Haşlama suyunun üzerine 3 bardak daha su ekleyin ve yarım paket fettuccine cinsi makarnayı 8 dakika süre ile haşlayın. Makarna suyuna ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı zeytinyağı yapışmasını engelleyecektir. Ayrıca makarna suyuna 2 yaprak defne yaprağı ve birkaç tane karabiber katarak lezzetine lezzet katabilirsiniz.

Makarnalar haşlanırken bir yandan sebzeleri 3 dakika süre ile soteledikten sonra, tavaya süt ve krema ile sosu tutması için yarım çay bardağı kaşar peyniri ve tuz-karabiber ekleyin. Bezelyenin tadını vurgulamak isterseniz bir tutam da muskat ekleyebilirsiniz. Ocağın altını kısarak, kısık ateşte pişirmeye bırakın.

Makarnalar pişince süzmeden önce suyundan bir kepçe alarak tavaya ekleyin ve ardından haşlanan, süzdüğünüz makarnaları da tavaya alın ve sos ile tamamen bütünleşmesi için alttan üste doğru dikkatle karıştırın. Bir çay kaşığı tereyağ ekleyin ve eriyip karışınca servise hazırız.

Servis için; sunum yaptığınız tabağı, makarnanın içindeki enginarla uyum sağlaması, ekşilik katması için ince dilimlenmiş kokteyl zeytinler ve kalan limon kabuğu ve kaşar rendesi ile yine ince ince doğradığınız frenk soğanları ile süslenizi öneririm. Frenk soğanı bulamam diye dert etmeyin, taze soğanın yeşil kısımları da aynı tatda… Karnaval tadında karma-karna servis edilsin karnaval başlasın, 20-25 dakika kadar kısa bir süre içinde, rengarenk sebzeler ve mis kokulu baharat ile zengin ve eğlenceli bir tabak huzurlarınızda…

Sofralarınız renk dolsun, afiyet olsun!

Not: Ben bu satırları yazarken ve hatta sizler okurken beni bir de pasta telaşı sarmış olacak! "Sütüme, Sarelleme Karışma!!! mutfağında bir kaç gündür heyecan dorukta, mutfak her daim ayakta... "Aşkın Çikolata Hali" temalı Maggi "Yok mu bi' tabak daha?" etkinliğinin finali için pasta hazırlıyorum, farklı tatları bir araya getiriyorum... Bana şans dileyin!

17 yorum:

  1. cidden karnaval olmuş...güzel bir karnaval bol şans...

    YanıtlaSil
  2. ooo ne güzel olmuş ismine bayıldım
    besleyici ve lezzetli ellerine sağlık Özgecim
    yapacağın pastayı da merakla bekliyorum ve başarılar diliyorum

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten çok keyifli bir makarna olmuş canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. tarifin harika olmus cnm yarışma içinde bol sans..

    YanıtlaSil
  5. Sansin bol olsun canim... Böyle sahane bir yaraticilik yeteneginle, eminim birinciligi alacaksin.... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  6. Canım çok nefis olmuş.Ellerine sağlık.

    Sevgiler;

    YanıtlaSil
  7. Eline sağlık arkadaşım makarnan harika sen bu gidişle kesin dereceye gireceksin kolay gelsin başarılar...

    YanıtlaSil
  8. Bol şanslar canım pastanı merakla bekliyorum.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Özgecim ellerine sağlık makarnan gerçekten diğerlerinin içinden sıyrılıyordu senin başarın tesaadüf değil.Öptüm canım

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Gerçekten tam bir karnaval, lezzet cümbüşü olmuş. Yarışmada da şimdiden başarılar.

    YanıtlaSil
  11. sevgılı özge ellerıne saglık tam benlık hem en sevdıgım sebze ve makarna cesıdı var:))mmm...yarısma ıcınde basarılar...

    YanıtlaSil
  12. ben Antalya programımdan dolayı bu yarışmaya katılamadım.Ama merakla sonuçları takip ediyorum :)

    YanıtlaSil
  13. eline sağlık Özge. blogspota giremediğimden uzun zamandır ziyaret edemedim siteni. nihayet tekrardan açıldı. yarışma neticelendi mi bilmiyorum ama başarılar. sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Özgecim, uzun bir aradan sonra geri geldim ne çok özlemişim meğer senin tariflerini. en kısa zamanda bu tarifi deneyerek mutfagımda karnaval havası estirmeliyim, bayılırım enginara. Bu arada yarışma da bol şans diliyorum sana,umarım çok güzel neticelerle bize müjde verirsin.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Tarifkolik/ÖznurCuma, 22 Nisan, 2011

    Bu farklı tariflerine bayılıyorum. Ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. makarna cok lezız gorunuyor makarnanın en sevdıgım halı budur ,ellerıne sağlık

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!