9 Mayıs 2011 Pazartesi

Yaz gelsin ne farkeder, çorba her mevsim pişer!

Mevsimler geçip gidiyor, ama soframızda içeriği değişse bile tarzı değişmeyen bazı öğeler hep var olmaya devam ediyor. Mesela salata, mesela pilav-makarna ve tabi ki çorba... Tamam, tam olarak yaz geldi diyemeyiz ama soğuk kış günlerinde biraz olsun sıyrılmış olsak bile, içimizi ısıtmak için değil belki ama daha hafif yiyerek doymak adına çorba arıyoruz soframız. Sizi bilmem ama en azından benim için böyle...

Dedim ya içeriği değişse bile çorba nihayetinde, ne demiştik bu işin ta başında: “kim sevmez ki çorba?”. Liste her geçen gün uzuyor, bizim evde pişen çorbaların adedi arttıkça artıyor. Maksat herşeyi çorba etmek değil elbet, ama biraz da merak edip işe girişmek; yemeği oluyorsa bir şekilde çorbası da olur pekala...

Terbiyeli bakla çorbası da işte bu merak peşi sıra denemelerden biri ve sonucu bence hoş... Siz de benim gibi biraz buruk, biraz ekşimsi tatlar seviyorsanız, zeytinyağlı baklayı yoğurtla yiyorsanız beğeneceğinize eminim.

Terbiyeli bakla çorbası için malzemelerimiz;

  • 250 gram taze bakla
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet limon
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı maydanoz
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • ½ çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Tuz- karabiber

Taze baklaları iyice yıkayıp ayıkladıktan sonra ince ince verev kesin ve yarım limon sıktığınız suya atın. Soğanı da yemeklik doğrayın.

Çorbaya kırmızı biber ile erittiğimiz tereyağı ekleyeceğimiz için, son zamanlarda mutfağın yükselen pişirme metotlarından olduğu üzere, biraz suyun içinde soğanları haşlayın. 2 dakika sonra baklayı da süzüp ekleyin ve bir kaç dakika kavurun.

Baklaların üzerine 4 bardak su ekleyin ve kapağını kapatarak pişirmeye bırakın. 15-20 dakika boyunca, yumuşayana kadar pişirin. Bu sırada un, yoğurt ve yumurta ile yarım limonun suyunu karıştırarak pürüzsüz bir karışım elde edin.

Baklalar hazır olunca, öncelikle bir kepçe tanelerinden alarak kenara ayırın ve terbiyenin kesilmemesi için bir kepçe de suyunu hafif hafif terbiyeye katın.

Tencerenin içindeki sebzeleri blender yardımıyla ezin. Blender ile işiniz bitince yavaş yavaş ve karıştırarak terbiyeyi çorbaya ekleyin. Arzu ettiğiniz kadar tuz, karabiber ve limon suyu ekleyin; bir taşım daha kaynatın ve kapatmadan önce ince ince doğradığınız maydanozu üzerine serpin. Dinlenmesi, demlenmesi için kapağını kapatın.

Servis yaparken, tereyağ içine ekleyeceğiniz kırmızı biber ile çorbanızın tadına tat katabilir ve hiç yağsız çorbanıza bu şekilde yağ eklemiş olabilirsiniz.

Zeytinyağlı bakla ya da favaya alternatif olarak bu hazmı son derece kolay sebzenin çorbası ile afiyetle doyabilirsiniz.

Afiyet olsun,

21 yorum:

  1. Hımm nefis Özgecim. Ellerine sağlık. Ben de yaz kış çorbayı evinden eksik etmeyenlerdenim. Çorbasız bir yemek olamaz benim için:)

    YanıtlaSil
  2. merhabalar canım önce anneler güünü kutluyorum .çorba konusundada çok haklısın benimde yaz kış olmassa olmazımdır.Eminim sunumu kadar güzel ve lezzetlidir çorban.Ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Vallahi yaz kış farketmez çorbaya bayılırım. Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  4. Özge'm eline sağlık, pek de güzel olmuş. Baklanın mevsimi kısa, zeytinyağlısı, çorbası, sebep yaratıp durup durup yemeli.

    YanıtlaSil
  5. nefis olmuş bu çorba özgecim
    eline sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. görünümü çok güzel eminimki tadıda öyledir ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. HIC DENEMEDIM TADINI MERAK ETTIM
    TARIFI ALDIM ELLERINE SAGLIK
    COK GUZEL GORUNUYOR
    SEVGILER

    YanıtlaSil
  8. Bende corbaciyim..hele böyle degisik lezzetleri denem gerekir mutlaka...ellerine saglik, A´la Ask pastasi icin tebrikler...sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  9. Çorbasız olmaz! Baklanın tadını yoğurt daha ortaya çıkarıyor, ellerine sağlık sevgili Özge.

    YanıtlaSil
  10. Corba benimde yaz kis vazgecilmezlerimden..cok lezzetli görünüyor, en kisa zamanda deneyecegimi saniyorum, ellerinize saglik :)

    YanıtlaSil
  11. olmaz tabii :) yazın soğuğunu, yoğurtlusunu kışın her türlüsünü eksik etmeyiz:)
    ellerine sağlık Özgeciğim :)
    Bakla çorbası ilk başta hmm dedirtse de tadınıs evenler hayır diyemezler sanırım :)

    YanıtlaSil
  12. bu çorba nefis oluyor ellerine sağlık Özgecim

    YanıtlaSil
  13. Özgeee! Harika olmuş bu çorba çok beğendim ellerine sağlık. Yaparım kısmetse. Öptüm seni.

    YanıtlaSil
  14. Soğanları haşlama işini çok tuttum, çok güzel bir çorba olmuş, elinize sağlık:))Maydonoz yerine dereotu koysak nasıl olur dersiniz?
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Kesinlikle çorba ne kadar kışın aranır gibi görünse de her mevsim sofraların baştacı. Ben de bakla ile değişik ne yapabilirim diye düşünüyordum. Bu çorba iyi bir fikir. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  16. Özgecim bu çorbayı bende taze fasulye ile yapıyorum. Tavsiye ederim:)

    Ellerine sağlık. Çok güzel bir paylaşım olmuş.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. hmmm çok leziz ağzımın suyu aktı gerçekten :) hemen deniyeceğim

    YanıtlaSil
  18. Ellerinize saglik Ozge'cigim, harika gorunuyor. Hele baklayi cok seven ben icin :)

    Sevgi ve selamlar.

    YanıtlaSil
  19. Hiç yoktan canım çorba çekti.. ama bu çorbayı tabi..

    YanıtlaSil
  20. Eski hareketli günler geri geldi gibi, blog camiası yine yeniden hareketli... Güzel yorumlar için teşekkürler!

    Sevgili zemberekkuşu (çok güzel bir nick) dereotu çok baskın bir bahar, bakla tadını bastırmasın diye maydanoz koydum kapatınca, demlenirken... Daha yumuşak içimli oldu... Elbette dereotu da denenebilir ama maksat biraz da yemekten farklı kılmak.

    Fasülye ile de denerim Tijen ilk fırsatta...

    Bahar geldi, sebzeler meyveler çeşitlendi tadını çıkartmak gerek, keyifli günler!

    YanıtlaSil
  21. Ellerine sağlık Özgecim bir çorbasever olarak bayıldım bu çorbaya çokta severim baklayı :)

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!