Öyle, böyle derken elimde tam bir avuç dolusu bakla… Ben onlara bakıyorum onlar bana! Çorbasını içmişim, zeytinyağlısını yemişim; elimde kalmış tam bir avuç dolusu bakla! Yıkıyorum, sonra ayıklıyorum başını, sonunu, kılçığını; yok bile pürüzü körpecikler…
Sonra buharda 7-8 dakika arası haşlıyorum; az yumuşasın pişme süresi iyice kısalsın diye.
Ardında biraz daha yeşil kalsın istiyorum, hemen kararmasın diye, bir de doğarken ellerim yanmasın diye buzlu soğuk suya atıyorum.
Kıtır kıtırlar, istesem böyleyken bile zeytinyağı ve limon eşliğinde yiyebilirim. Ama ben ince ve verev olarak doğruyorum. Tabi bu tarifi hazırlarken, mutfakta her ne kadar ne yaptığımı bilir dursam da doğaçlama tavırlar var!
Verev doğradığım baklaları, bir-iki yemek kaşığı zeytinyağında, öncesinde bıçağın yanı ile ezilmiş sarımsağı kavurduğum yağda kavuruyorum. Ara ara karıştırıyorum 5-6 dakika boyunca. Sonra bir tutam, bir yemek kaşığı dolusu kadar dereotu kırpıyorum içine, kırmızı biber ve karabiber ile tuz serpiyorum üzerine. Buruk bakla ve baharat kokusu ile gevrek sarımsak kokusu hakim evde!
Taş çatlasın 15-20 dakika içinde işte size farklı bir meze. Yaz mevsimi ne de olsa, her yer sebze, hem de kızartma niyetine, kavurduk az yağ ile... Adına ne desek? “Bakla kavurması” uyar mı? Nasıl yesek peki? Üzerine biraz sarımsaklı yoğurt ile kırmızı biber ekleyerek ısıttığımız (yaktığımız) yağı döksek mesela…
Bence harika! Hem elde kalanları değerlendirmek adına, hem de alternatif tarifler eklemek için hafızaya… Dilerseniz meze, dilerseniz garnitür olarak bir tabak daha ekleyebilirsiniz artık sofraya.
Afiyet olsun!
Biz kızartmasını da yaparız, az haşlayıp suyunu süzüp una bulayıp kızartırız yanında da sarımsaklı yoğurt. Ellerinize sağlık güzel bir tarif olmuş:)
YanıtlaSilBir avuç baklayla,bir çırpıda şahane bir meze çıkartmışsın ortaya :)
YanıtlaSilStandartların dışına çıkma konusunda sana katılıyorum ama,bu konuda çok girişimci değilim sanırım :)
Sarımsaklı bakla tarifini çok tuttum,bir avuç bakla alıp yapmalıyım :)
Mutlu günler diliyorum canım..
Anlatımınıza bayılıyorum:))))ellerinize sağlık
YanıtlaSilSevgiler
biz bunu bu şekliyle yapıyoruz ama senin anlatımınla bambaşka bir şey olmuş:) eline sağlık özgecim..
YanıtlaSilgenç nesil genç mutfak! bu parolayı sana buldum ve yakıştırdım ben:)
sevgilerimle canım..
Acıktım. Mis gibi sarımsaklı yoğurtla nefis offf Eline sağlık canım
YanıtlaSilGood Article
YanıtlaSilBakla ile oldum olasi yildizim barismamistir ama ev haklinin oldukca barisik. Uzun suredir de benim de hosuma gidebilecek bir tarif ariyordum. Cok guzel bir tarife benziyor, belki baris yapariz.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık çok güzel bir meze olmuş. hele benim gibi bakla severler için:)
YanıtlaSilben de çok severim farklı tatları ve farklı pişirme şekillerini denemeyi.baklaya da bayılırım.fikir çok güzeldi.deneyeceğim.ellerine sağlık.
YanıtlaSilsevgiler...
Gerçekten anlatımın çok hoş. Tarifini yüzümde gülümseme ile okudum. Ellerine sağlık çok lezzetli bir meze ortaya çıktı.
YanıtlaSilÖzge bayılıyorum senin farklı ve pratik fikirlerine
YanıtlaSilellerine sağlık arkadaşım
Ben baklayı her haliyle yerim.Bana uyar bu tarif.Elinize sağlık.
YanıtlaSilEllerine sağlık baklanın her türlüsüne bayılırım gerçekten tam bir yaz yemeği bu harika sevgilerimle...
YanıtlaSilEllerine sağlık canım şahane olmuş sevgiler.. Mutlu Haftalar..
YanıtlaSilCanım;Çok severim..ellerin dert görmesin....
YanıtlaSilgreat blog If you are the type to update your blog regulary, then you have gained one daily reader in me today. keep up the super work.
YanıtlaSilmerhaba arkadasim, ellerine saglik cok nefis olmus...selamlar
YanıtlaSil