Malumunuz Pazartesi, tatil sonrası ilk resmi sendrom günümüz, resmiyeti bırakalım tatlı tatlı konuşalım, pazartesimizi tatlandıralım. Ana yemeğe, çatal bıçak eşliğinde formalite yemeklere sonra geliriz...
Ayvalık - Sarımsaklı: Kızarmış Dondurma
Nasıl oldu da Uzakdoğu mutfağına özgü tatlardan biri Ayvalık’ta bu kadar popüler oldu inanın anlamadım. Merakımdan tattım, yedikten sonra anladım ki; Maraş dondurması galeta unu, fındık/ceviz kırıntısı ve yumurta akı ile ile kaplanmış, kızgın yağda bir kaç dakika kızartılmış, dondurmanın kendini bırakmasına izin vermeden servis tabağına alınmış çikolata sosu, fıstık ile tatlandırılmış.. Çikolata sosu, kızartma ve dondurma bir arada “Lütfen kriz anında camı kırınız” misali... Alışkanlık yapmaz ama bir kere yemekten zarar olmaz...
Cunda - Ali Bey Adası : Ballı Lokma Tatlısı
Yunanlılar lokmayı daha büyük parçalar halinde kızartıp, üzerine fındık serperek, ballı şerbet ile tatlandırarak sabahları kahve ile birlikte kahvaltı niyetine yiyorlar; biz ise günün her saati yiyebiliriz yani en azından ben. Yunanistan zor belki ama bence lokma yemek için kesinlikle Cunda’ya gitmelisiniz, ya da şayet Cunda’ya giderseniz mutlaka lokma yemelisiniz. 5 TL karşılığında dünyalar sizin oluyor, bünye yeni bir alışkanlık ediniyor, çekirdek çıtlar misali lokmaları peşi sıra hüpletiliyor. Gitmek zor gelirse diye, şu 3 kilonun ardından evde demelere başlayacağım, bilahare paylaşırım.
Assos - Waffle :
Çok tehlikeli inanın çok tehlikeli; hatta bence bahsettiğim/bahsedeceğim tatlılar arasında en tehlikesi! Öyle şekerlemelisine, meyvelisine, çikolata kremalısına gerek yok sadece dondurma ile bize yeter! Ağırlıklı olarak yumurta akı, un ve pudra şekerli bir hamur bazı düşünün ve onu bir kaç dakikalığına sıcacık tost makinesi misali makineye yatırın, gerisi beğeninize kalmış; haydi hangi dondurmalar var bakın! Bu damak tadını eve taşımak, günün her anında waffle’ın birkaç dakika uzağınızda olduğunun konforunu yaşamak isterseniz benden duymuş olmayın ama waffle makinesi bu aralar Tchibo mağazalarında...
Çanakkale - Peynir Helvası :
Marmara bölgesine has bir tat, Tekirdağ’da unla yapılıyor, Çanakkale’de ise unun yerini irmik alıyor. Kavruluyor ya da fırınlanıyor; bazen kavrulmuş fıstık ekleniyor ya da kaymak ile kalorisi arttırılıyor. Sonuçta yine peynir, un, şeker, süt ve yağın bir araya geldiği bir Türk tatlısı daha... Ama yine peynirin tuzsuz olması önemli, şayet evde deneyecekseniz dil peyniri tercih edebilirsiniz mesela ama unutmayın genel kanı koyun sütünden bir peynirin tercih edilmesi yönünde...
Tekirdağ – Ev Yapımı Baklava :
Adı üstünde ev baklavası, nerede yenir? Tabiki evde.... Eş durumundan hallice yeni memlekete yapılan her bayram seyahatinin olmazsa olmazı, yenilmeden dönülmezidir. Başta kayınvalidemin elinden olmak üzere, kaç ev gezilirse gezilsin kalem gibi dolma, pidenin vazgeçilmez eşlikçisidir. Onca şerbete üstelik, öyle baklavacı usülü susatan cinsten tatlı da değildir, kıvamı yedikçe yedirten cinstendir.
İşte benim tatlı tatilim, gezdiğim gördüğüm benim, tatlı anıları sizlerin olsun. Sırada daha sizinle paylaşacağım çok tat var, onca yol lezzet peşinde, yemediğim tatmadığım yemeklerin izinde... Bunca tatlının üzerine ne iyi gider peki, hele hele saati de geldiyse? Haydi bakalım bir acı kahvenin daha 40 yıl hatırı olsun hayatımda bari...
Tatlı tadında bir hafta bizlerin olsun, Pazartesi'miz sessiz sakin bunaltmayan cinsten olsun, daha ne olsun?
Ben de 2,5 aydır zar zor geçtiğim ilk eşiği bir haftada hızla kırıverdim. Hemen 2 kilo gelir mi yahu? Ayrıca vermek bunca zor ve uzun sürerken almak niye bir dakika:)
YanıtlaSilcanım tatil yarasın derler ya işte öyle olmuş sanırım... amaaan...dert ettiğin üç kilomu versin.
YanıtlaSilçok güzel yerler görüp harika tatlar denemişsin
Bende çanakkalede peynir helvasını tatmıştım harika bir lezzetti
görüşmek dileğiyle:))
Olmaz ki böyle ya, bu güzel fotoğraflar eşliğinde bu güzel anlatım. Çok fena oldum, vermem gereken şu beş kiloyu bir vereyim ödül olarak bu tatlıların hepsini yerim ben:)
YanıtlaSilBütün blog alemi kilo aldı sanırım bu bayram:) Bende tam bu gün az yemeğe karar vermişken dayanamadığım tatlıları görünce resmen eridim... Yemeğe çıkmadan önce bir 10 dakika gözlerimi kapatıp başka şeyler düşünmem gerek acilen... Yoksa gidişat hiç iyi değil..
YanıtlaSilBelli ki bol lezzetli, bol gezmeli bir tatil geçirmişsiniz ne güzel :) Ayvalık'ta 5 Tl'ye satılan lokmaları İzmir'de ücretsiz yiyebilirsiniz. Hayır, adak vs için sık sık lokma dökülür güzel şehrimizde. Geldiğinizde sıraya girmiş insanlar görürseniz muhtemelen lokma kuyruğudur, hemen dahil olun sıcak ve çıtır lokmanızı yiyin. Hele Çeşme ya da Alaçatı'da şerbetine damla sakızı ekliyorlar, tadına doyum olmuyor. İzmir'den sevgilerimle.
YanıtlaSilBilgisayarı kucağımdan kaldırıp buzdolabına yönelmeme sebeptir bu post:)
YanıtlaSilbu tatların hepsini yerinde tatma şansım oldu.
YanıtlaSilcundadakı damla sakızlı dondurmanın tadını unutamam. Her gidişimde yerim
ama ballı lokmanın çok daha ıyısı mersın narlı kuyu da vardır. Zaten çoook meşhurdur.
kızarmış peynir helvasını ise çok everim.Çanakkalede süreklı aldığım bir yer vardır ama yanı gözdem fıstıklısı :)aklınızda olsun.
güzel bir tatıle benziyor ve hepsini çook çekti cnm.
Maşallah ne güzel yerlere gidilmiş ne güzel lezzetler tadılmış:)))afiyet olsun üstünede kahve mis gibi:)))
YanıtlaSilBende kilo sorunu yok ama talı yiyemem fazla alerji yapıyor özelllikle peynir helvasına bayılıyorum bitiyorum ama dokunuyor yiyemiyorum.. Afiyet olsun, sevgiler..
YanıtlaSilben de 9 gunde 3 kilo alanlardanim:)) tatilde bunlarin hepsinden ben de bol bol yemis biri olarak cok mutluyum:) ama bu kilolari vermek biraz sancili olacak sanirim:(
YanıtlaSilwww.trendsbysevi.blogspot.com
lezzetli görünüyorlar
YanıtlaSilhepsi nefffis, hele o lokmalar, bayramdan çıktık ama tam bayramlık . Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...
YanıtlaSilHepsi çok güzel görünüyor ama şimdi diyetteyim ben acı kahveyi alayım...
YanıtlaSilbak sen yolun çanakkaledende geçmiş:) ben de tatilimin uzun bölümünü orada geçirdim ama bu helvayı çocukluğum dahil sevemedim:) severim belki bir gün:) hoşgeldin canım
YanıtlaSilsevgilerimle
Özge sefan olsun ne güzel hem tatil yapmışsın hem de enfes lezzetlerin tadını çıkarmışsın kilolar zaten normal rutine dönünce kendiliğinden gidiyor,o lezzetlerin arasında peynir helvası var ya o benim ennnn sevdiğim bolll kalorili bir lezzettir bir oturuşta ne kadar yediğimi söylemeyeyim:)))
YanıtlaSilafiyet olsun arkadaşım
Çok güzel bir tatil olmuş,çok güzel yerleri gezmişsiniz.Maalesef 10 günde alınan 3 kiloyu ben bir ayda diyetle verebiliyorum.Bu güzel lezzetler içinde değer ama...
YanıtlaSilAynı yerlerdeymişiz. Aynı yetrlerde yatmaktan (izim kalana kadar) ayrıca bol bol yemekten ben de 2 kilo almışım ve şu ana kadar bir gram oynamadım :(((
YanıtlaSilresimler harika emeğinize sağlık:))bu arada blogunuzun ismine bayıldım:))
YanıtlaSilMERHABA
YanıtlaSilTEKİRDAĞ YAZISINI OKUYUNCA HEYECANLANDIM CUNKU BEN TDAGLIYIM :)
EŞİNİZİN NERELİ OLDUGUNU COK MERAK ETTIM VE SUAN EVİMDE, EV YAPIMI MİS GİBİ KOCA Bİ TEPSİ CEVİZLİ EV BAKLAVAM VAR
OYLE COK ISTERIM KI SIZE IKRAM ETMEYİ, HENUZ HAŞLANMADI ŞERBETLENMEDI, BAYRAM GECSIN,BAKLAVAYI OZLEYELIM, KATEGORİSİNDE BEKLIYO TEPSİM:))
SEVGİLER..İLETİŞMEK DİLEĞİMLE..
Afiyet olsun hepsi için. Artık sağlıklı yemeklere dönme zamanı. Üç kiloyu sen bir ayda verirsin.
YanıtlaSilI was impressed with the way you expressed your thoughts about Blogger: Sütüme, sarelleme karışma! - Yorum Gonder. I can not belive that somebody can write an amazing story like thet about I love Blogger: Sütüme, sarelleme karışma! - Yorum Gonder.
YanıtlaSilözgecim, bu lezzetlere bakılırsa yinede çok kilo almış sayılmazsın,afiyet şeker olsun:)
YanıtlaSilsevgiler
bu fotoğraflar bitirdi beni yum yum
YanıtlaSiloff nefisler hepsi.
YanıtlaSilşu peynir helvasını dukan'a nasıl uyarlarım diye düşünmeye başladım bile:D
Bir de Hayrabolu'da peynir tatlısı yeseymişssiniz tam olacakmış. Boş verin 3 kilo ne ki :) Yediklerinizin tadının yanında..
YanıtlaSilpaylaşım için teşekkürler
YanıtlaSil