12 Eylül 2011 Pazartesi

Süt kattım, "cehennem topuzu"ndan çorba yaptım!

Geçtiğimiz haftalarda alabaş ile tanışmamı yazmıştım hatırlarsanız, hani demiştim kohlrabi de derlermiş, aslen turpgillerden ve Alman turbu olarak da anılırmış. Sonra peşi sıra yorumlar geldi meğer Kıbrıs’ta cehennem topuzu olarak anılırmış. Ne iddialı bir isim, ama ismin aksine sindirimi kolay, yediğinizi anlamıyorsunuz desem yeridir.

Elimde bir kaç tane daha vardı, ne yapsam diye düşünüp salata ile idare ederken bir yorum daha geldi. Meğer Avusturya’da çorbası yapılırmış, neden olmasın? Alabaşları doğradım, ne yakışır diye kokladım, kendimce bir yorum kattım, onlardan çorba yaptım.

Sütlü alabaş çorbası için malzemelerimiz;

  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 2 adet orta boy alabaş
  • 1 küçük soğan
  • 3-4 adet taze soğan
  • ½ lt süt
  • 2,5 su bardağı tavuk suyu
  • 4 çorba kaşığı arpa şehriye
  • ½ limon
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Tuz-karabiber-kırmızı pul biber

Öncelikle alabaşları soyalım. Aynı elma gibi, sadece kabukları biraz daha kalın ama yapısı gereği sizi nasıl soyacağınız yönünde yönlendiriyor, merak etmeyin. Sonra dilerseniz kalın kalın dilimleyin, dilerseniz pişme sürecini hızlandırmak için rendeleyin, size ve vaktinizin bolluğuna kalmış.

Ardından hem taze soğanları hem de beyaz soğanı ince ince doğrayın ve zeytinyağı eklediğiniz tencerede hafif sararana kadar 5 dakika süre ile kavurun. Rendelediğiniz alabaşları da ekleyin ve biraz suyunu salıp, soğanlar ile harmanlanması için 3-5 dakika süre ile karıştırın.

Süt ve tavuk suyunu ekledikten sonra karabiber ve kırmızı biberi de ekleyin. Altı kısık ve kapağı hafif açık olarak pişirmeye başlayın, ne de olsa süt var içinde taşmasını istemeyiz.

20 dakika sonra çorba pişince, blender yardımıyla çorbayı inceltin, arpa şehriyeleri ekleyin ve kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirin. Son olarak naneyi de ekleyip, demlenmesi için kapağını kapatın.

Servis anında tereyağında ısıttığınız kırmızı biber ile çeşnilendirebilir, dilerseniz çorbanıza bir kaç sap maydanoz da serpebilirsiniz. Şimdi sıra sizde önce pazara alabaş bulmaya, ardından mutfağa onlara kendi yorumuzu katmaya... Hayat tattıkça güzel!

Afiyet olsun!

Not: Çorba listem gittikçe uzuyor bu daha güzel...

21 yorum:

  1. günaydın Alabaşı ben çok sevdim .Çok gevrek olması dahada hoş bana göre ellerine sağlık güzel bir fikir başarılı bir yaratıcılık sevgiler

    YanıtlaSil
  2. denenmeli şekerim ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. değişik gerçekten ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. ilk defa duydum:)ama sunum ve rsimler enfess:)
    ellerinize sağlık..
    takipteyim...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. kohlrabi olarak buradada çok yaygındır.. Biz türk kadınları burada bir adım daha öne çıkarak özlediğimiz kara lahana sarmasını kohlrabinin aynı kara lahana gibi olan yapraklarını sararak pişiriyoruz.. ister zeytinyağlı ister etli kişiye kalmış.. Birde garnitür olarak çok yaygındır.. söylediğin gibi sindirimi çok kolay olduğundan dolayı özellikle hastanede yemeklerin yanında tamamlayıcı olarak verilir:)
    eline sağlık senin yorumunlada ayrı güzel olmuş..
    sevgilerimle
    seval

    YanıtlaSil
  6. Çorbayı çok severim.Çok nefis ve lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Hiç görmediğim bir sebze bu. Sanırım Eskişehirde bulunmuyor. Olsun ben de senin yaptığını seyrederim :) Güzel görünüyor çorba, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. elinize sağlık,bu sebzeyi ilk defa dudum. değişik bir lezzet olmuş..
    nerden aldınız acaba?

    YanıtlaSil
  9. İsmi az biraz ürküttü ama :)))
    Görüntü şahane canım..
    Ellerine sağlık..
    Önümüz kış,çorba listesinin uzaması menfaatimize :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. bravo...bence ustalık ve mutfak bu işte...cesaret ....hangi malzemeyi nasıl güzel sunacağını bilmek...ellerinize sağlık..enfes görünüyor...

    YanıtlaSil
  11. Hiç tatmadım ama senin anlatımınla da pek sempatik geldi:) Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  12. ilk defa duydum tadınıda merak ettim nasıl birşey diye:)ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Bende mimin var canım,kabul eder misin :)

    YanıtlaSil
  14. hiç tatmadım biliyormusun ? :=)
    gani gani pazarlarımızda !!
    dur hemen deniyeyim, ama hava azcık serinleyince :=)
    ellerine sağlık teşekkürler tarif için

    YanıtlaSil
  15. Çok ilginç, hiç düşünmemiştim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. ay gerçekten canım istedi..
    ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  17. Harika olmus,ama ben hic bilmiyordum bu sebzeyi, sagol [paylastigin icin.
    Ellerine saglik.

    Guzel bir hafta diliyorum, gulumseme ve nese eksik olmasin.

    YanıtlaSil
  18. bende de MİMik bir konu var ziyaret edermisiniz....

    YanıtlaSil
  19. Hiç denemedim şimdi okuyunca merak ettim çok güzel olmuş ellerine sağlık afiyetler olsun sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  20. Bu alabaşların tadı çok güzel, ben elma gibi yerim bazen. Çorbası da ilginç olmuş ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  21. Görünümü sahane! simdi ben bu tarifi alip buradaki Avusturyalilara yedireyim! Tesekkürler :)
    Peto

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!