Elimde bir kaç tane daha vardı, ne yapsam diye düşünüp salata ile idare ederken bir yorum daha geldi. Meğer Avusturya’da çorbası yapılırmış, neden olmasın? Alabaşları doğradım, ne yakışır diye kokladım, kendimce bir yorum kattım, onlardan çorba yaptım.
Sütlü alabaş çorbası için malzemelerimiz;
- 3 yemek kaşığı zeytin yağı
- 2 adet orta boy alabaş
- 1 küçük soğan
- 3-4 adet taze soğan
- ½ lt süt
- 2,5 su bardağı tavuk suyu
- 4 çorba kaşığı arpa şehriye
- ½ limon
- 1 tatlı kaşığı nane
- Tuz-karabiber-kırmızı pul biber
Öncelikle alabaşları soyalım. Aynı elma gibi, sadece kabukları biraz daha kalın ama yapısı gereği sizi nasıl soyacağınız yönünde yönlendiriyor, merak etmeyin. Sonra dilerseniz kalın kalın dilimleyin, dilerseniz pişme sürecini hızlandırmak için rendeleyin, size ve vaktinizin bolluğuna kalmış.
Ardından hem taze soğanları hem de beyaz soğanı ince ince doğrayın ve zeytinyağı eklediğiniz tencerede hafif sararana kadar 5 dakika süre ile kavurun. Rendelediğiniz alabaşları da ekleyin ve biraz suyunu salıp, soğanlar ile harmanlanması için 3-5 dakika süre ile karıştırın.
Süt ve tavuk suyunu ekledikten sonra karabiber ve kırmızı biberi de ekleyin. Altı kısık ve kapağı hafif açık olarak pişirmeye başlayın, ne de olsa süt var içinde taşmasını istemeyiz.
20 dakika sonra çorba pişince, blender yardımıyla çorbayı inceltin, arpa şehriyeleri ekleyin ve kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirin. Son olarak naneyi de ekleyip, demlenmesi için kapağını kapatın.
Servis anında tereyağında ısıttığınız kırmızı biber ile çeşnilendirebilir, dilerseniz çorbanıza bir kaç sap maydanoz da serpebilirsiniz. Şimdi sıra sizde önce pazara alabaş bulmaya, ardından mutfağa onlara kendi yorumuzu katmaya... Hayat tattıkça güzel!
Afiyet olsun!
Not: Çorba listem gittikçe uzuyor bu daha güzel...
günaydın Alabaşı ben çok sevdim .Çok gevrek olması dahada hoş bana göre ellerine sağlık güzel bir fikir başarılı bir yaratıcılık sevgiler
YanıtlaSildenenmeli şekerim ellerine sağlık...
YanıtlaSildeğişik gerçekten ellerine sağlık...
YanıtlaSililk defa duydum:)ama sunum ve rsimler enfess:)
YanıtlaSilellerinize sağlık..
takipteyim...
sevgilerimle...
kohlrabi olarak buradada çok yaygındır.. Biz türk kadınları burada bir adım daha öne çıkarak özlediğimiz kara lahana sarmasını kohlrabinin aynı kara lahana gibi olan yapraklarını sararak pişiriyoruz.. ister zeytinyağlı ister etli kişiye kalmış.. Birde garnitür olarak çok yaygındır.. söylediğin gibi sindirimi çok kolay olduğundan dolayı özellikle hastanede yemeklerin yanında tamamlayıcı olarak verilir:)
YanıtlaSileline sağlık senin yorumunlada ayrı güzel olmuş..
sevgilerimle
seval
Çorbayı çok severim.Çok nefis ve lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilHiç görmediğim bir sebze bu. Sanırım Eskişehirde bulunmuyor. Olsun ben de senin yaptığını seyrederim :) Güzel görünüyor çorba, ellerine sağlık..
YanıtlaSilelinize sağlık,bu sebzeyi ilk defa dudum. değişik bir lezzet olmuş..
YanıtlaSilnerden aldınız acaba?
İsmi az biraz ürküttü ama :)))
YanıtlaSilGörüntü şahane canım..
Ellerine sağlık..
Önümüz kış,çorba listesinin uzaması menfaatimize :)
Sevgilerimle...
bravo...bence ustalık ve mutfak bu işte...cesaret ....hangi malzemeyi nasıl güzel sunacağını bilmek...ellerinize sağlık..enfes görünüyor...
YanıtlaSilHiç tatmadım ama senin anlatımınla da pek sempatik geldi:) Ellerine sağlık canım...
YanıtlaSililk defa duydum tadınıda merak ettim nasıl birşey diye:)ellerinize sağlık
YanıtlaSilBende mimin var canım,kabul eder misin :)
YanıtlaSilhiç tatmadım biliyormusun ? :=)
YanıtlaSilgani gani pazarlarımızda !!
dur hemen deniyeyim, ama hava azcık serinleyince :=)
ellerine sağlık teşekkürler tarif için
Çok ilginç, hiç düşünmemiştim. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilay gerçekten canım istedi..
YanıtlaSilellerinize sağlık...
Harika olmus,ama ben hic bilmiyordum bu sebzeyi, sagol [paylastigin icin.
YanıtlaSilEllerine saglik.
Guzel bir hafta diliyorum, gulumseme ve nese eksik olmasin.
bende de MİMik bir konu var ziyaret edermisiniz....
YanıtlaSilHiç denemedim şimdi okuyunca merak ettim çok güzel olmuş ellerine sağlık afiyetler olsun sevgilerimle.
YanıtlaSilBu alabaşların tadı çok güzel, ben elma gibi yerim bazen. Çorbası da ilginç olmuş ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilGörünümü sahane! simdi ben bu tarifi alip buradaki Avusturyalilara yedireyim! Tesekkürler :)
YanıtlaSilPeto