31 Ocak 2012 Salı

Bizim evin haftasonu hali, evde pizza keyfi!

Soğuk havalar esir aldı bizi, sımsıcak yemekler pişirmek gerek; önce ruhumuzu sonra midemizi doyurmak adına... Neden önce ruhumuz biliyor musunuz? Çünkü gözümüz, gönlümüz doymaz ise biz de doymak bilmeyiz bu soğuklarda, saldırdıkça saldırırız kalorili, şekerli, unlu, bol yağlı mamüllere. Bakmayın siz ortalığın bembeyaz ve buz gibi olduğuna, şunun surası 2-3 ay sonra bakmışız ki yaz kapıda...

Böyle diyorum, güzel güzel anlatıyorum sizlere ama gelin görün ki salata, bakliyat yok bugün satırlar arasında. Dışarıdan sipariş edilene kıyasla nispeten daha az yağlı bir tarif var sırada; bizim evin yıllardır en popüler tarifini, deyim yerindeyse tatil günü keyfini paylaşıyorum bugün burada... Artık el yapımı mı dersiniz, ev yapımı mı bilmem ama buyrun bakalım ne istersek katıp karı-koca beraber hazırladığımız pizzamıza;

Pizza hamuru için varsa vaktiniz;

  • 450 gr. un
  • 2,5 çay kaşığı hazır maya
  • 325 ml ılık su
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Bir kaba suyu ekleyin, üzerine unu eleyin ve ardından tuz ve şekeri ekleyin. Son olarak mayayı da karışıma dökün ve malzemeleri bir çatal veya kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Bir araya gelen hamuru yumuşayana kadar yoğurun ve üzerini örterek 1-1½ saat dinlenmeye bırakın.

Pizza hamuru için vaktiniz yoksa mahallenizdeki en yakın fırına gidin ve iki büyük fırın tepsisi pizza için 3 adet ekmek hamuru alın. Bu hamuru da aynı evde yaptığınız gibi üstünü örterek dinlendirmeyi unutmayın, ancak yarım saat yeterli...

Hamurunuz dinlenirken yazdan hazırladığınız domates soslarından bir bardağa veya 1 bardak su ile sulandırdığınız 2-3 yemek kaşığı salçaya; kekik, tuz karabiber ve ince ince doğradığınız 2 diş sarımsağı ekleyin.

Yağladığınız fırın tepsisine elleriniz ile hamuru olabildiğince ince yayın... İşte başlıyoruz; hamur yayıldı, sos hazır ve pizzanıza eklemek istediğiniz tüm malzemeler dilimlendi, doğrandı, rendelendi!

Malzemeler tamamen size kalmış, evde kalmış kahvaltılıkların (beyaz peynir, domates, siyah zeytin) yanına ekleyeceğiniz bir ufak soğan ve bir tutam kekik ile bile enfes bir pizza yapabilirsiniz!

Önce domates sosunu pizza hamurunun üzerine yayın.

Ardından rendelemiş olduğunuz kaşar peynir ile tepsinin tamamını kaplayın.

Ve son olarak dileğiniz malzemeleri itina ile tepsiye dizin.

Önceden 200 C’de ısıttığınız fırında 15-20 dakika süre ile kontrollü olarak pişirin. Hamuru incecik yaydığımız ve tüm bu süreçte fırını iyice ısıttığımız için pizzamız çok çabuk pişecektir, bu sebeple başından ayrılmayın derim!

Hamur hariç malzemelerin ölçüsünü bilerek paylaşmıyorum çünkü sevdiğiniz malzemeler veya evdekiler ile zenginleştirmek tamamen size kalmış. Pizzanın yanında ise (bence) ekstraya gerek yok, bir yeşil salata ile destekleyebilir ve keyifle izleyeceğiniz bir film eşliğinde sevdikleriniz ile bu soğuk kış gününde pizzanızı afiyetle yiyebilirsiniz.

Sofralarınız renk dolsun, afiyet olsun!

Not: Kar maceralarına, kahve keyiflerine, evde faydalanabileceğiniz ipuçlarına ve anlık mutfak halleri ile alışveriş gündemine, hatta hepsine bir arada sürekli olarak güncellenen "Sütüme, Sarelleme Karışma!!" facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.

18 yorum:

  1. ellerine sağlık muhteşem fotoğraflar :) Harika bir pizza :)

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık, güzel görünüyor, ben de geçen hafta pizza tarifimi paylaşmıştım, benziyor tariflerimiz. Sayfama beklerim.

    YanıtlaSil
  3. Nefis olmuş canım, ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Ben geleyim bana da yap:))

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık cnm. Evde pizza daha bir lezzetli olur....

    YanıtlaSil
  6. kışın da eve hapsolunca yemekten başka yol kalmıyor:)

    YanıtlaSil
  7. Pizza büyük küçük herkesin vazgeçilmezlerinden. Ama ben hala şu hamur tutma işine giremedim. Herşeyi iki arada bir derede yaptığımdan:) kolayına kaçıp yufkadan yapıveriyorum pizzayı da. Ama bir pazarımı mutfağıma ve kendime ayıracağım. Hamur yoğuracağım müzik eşliğinde :) Kulağıma hoş geldi vallahi :))

    YanıtlaSil
  8. Eline saglık süper görünüyor, en kısa zamanda deneyeceğim.

    www.trendsbysevi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. hımmm nefis görünüyor bu soğuklarda hem karnımızı hem ruhumuzu doyurmak iyi gelecektir
    ellerine sağlık Özge

    YanıtlaSil
  10. harika görünüyor ellerine sağlık,yıllar önce ben de o kadar sık yapıyordum ki bu tarifi :)
    tekrar kayda alayım,teşekkürler :)
    sevgiler,

    www.fido-land.blogspot.com

    YanıtlaSil
  11. Evde yapılmış pizzanın tadına vardıktan sonra, dışarıdakiler pek sevilmiyor. İçinde ne olduğunu bildiğin, bol malzemeli harika bir pizza olmuş.
    Ellerinize sağlık Özge'ciğim, afiyet olsun.
    Sevgiler:))

    YanıtlaSil
  12. Görüntüler ilerledikçe lezzetin albenisi arttı eksilmedi:-)
    Çok leziz birşey olmuş,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Dışarıda kar, içeride pizza.
    ne ister gnül başka.

    Ellerine sağlık.

    Pizzasever anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  14. Nefisssss
    Kendi malzemelerinle harika bir pizza
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. harika olmuş evde yapılan gibisi yok içinize sine sine missgibi
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  16. Harika,süper açım ve yine sütüne sarellesine karışmadığmın bloğundayım.vay anasını yaa udffff

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel görünüyor canım ellerin dert görmesin. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar, bu tarifinizi mutlaka deneyeceğim. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!