Sonra acele ile değil keyifle bir soğanı
ince ince doğramak, ardından sarımsağı (elime kokusu sinmiş ne olacak bugün Pazar vurdumduymazlığı
ile) doğramak ve kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika (boyunca zaman durmuşcasına)
karamelize etmek... İşte ben keyif diye buna derim!
Focaccia ekmeği geldi sabah sabah aklıma, yapayım da yiyelim
dedim. Kaç zamandır hiçbir fırında denk gelmedim, halbuki çok severim. Pizza
niyetinedir hatta daha pratiğidir, bilhassa çorba yanında çok yenilesidir. Biberiye
ve karabiber ile iri taneli tuz ekledim; soğan, sarımsak karamelize ettim, soğuyunca hamura kattım
ve sakince yoğurdum, arada iki yemek kaşığı un ve zeytinyağ ekledim. Focaccia
öyle kuru kuru olmaz, Akdenizlidir; zeytinyağ kokar, biberiye kokar; bazıları
içine kurutulmuş domates bile katar!
Sonra fırını önceden ısınması için 190 dereceye getirdim. Bu
sırada son zamanlardaki favorim döküm tavayı yine az zeytinyağ ile yağladım.
Ekmeğin ardından et pişireceğim, neden ekmeğe de destek vermesin ki tavam dedim.
Tamam günlerden Pazar, vakit bol ama o kadar da bulaşık çıkarmaya, günü makine
doldur-boşalt ile geçirmeye ne gerek var.
Gelişigüzel bir şekilde hamuru tavaya yaydım, üzerine yine biberiye
ve iri tuz serptim.
Ardından saatimi 15 dakikaya kurdum ve kış çayım ile dergim
elimde fırının karşısında beklemeye koyuldum.
15 dakikanın sonunda mis gibi baharat kokulu focaccia işte
karşımda... Yabancıların bir lafı var bu tip tarifler için “comfort food”
diyorlar. İşte focaccia da öyle bir lezzet, sarıp sarmalıyor insanı mutlu
ediyor, huzur veriyor. Ne de olsa karbonhidrat ve baharat!
Ardından hazır döküm tava sıcak ocağın üzerine aldım, içini
şöyle bir sildim ve zeytinyağ, tuz-karabiber ve sarımsak ile marine ettiğim
etleri pişirdim.
Dedim ya kendisi bu aralar en sevdiğim, sebzeden ete,
mantardan ekmeğe; her öğünde benimle...
Bence pratik olmak gerek şu hayatta ama pratik olacağım diye de
lezzetten mahrum kalmamak gerek. Mutfakta zaman geçirmek, durup dinlenmek, keyifle
yemek, kendine gelmek... İşte Pazar diye ben bu derim! Size de aynı keyfi dilerim...
Afiyette günler, iyi haftalar herkese...
miss vallah !!
YanıtlaSilellerinize saglik afiyet bal seker olsun edendim çok leziz gorunuyor
seve svee banada beklerim
Güzel bir pazarmış :) Her gününün böyle keyifli geçmesi dileğimle...
YanıtlaSilmuhteşemmm :) ayrıca kurutulmuş domates fikri çok hoşuma gitti :)
YanıtlaSilBenim döküm tavam böyle geniş kenarlı değil, çok seviyorum ama bu tarz olsaymış daha güzel kullanabilirmişim..
YanıtlaSilFırında kullanılabilmesi de harika..
Alışveriş listesine eklenecek bu tavada:)
Size de afiyet olsun nefis görünüyor tabak, sabah sabah bile:)
Öyle güzel yazılmış ki şu anda akılım toplayamıyorum resmen :) HARİKA görünüyor tadını tahmin edebiliyorum:)
YanıtlaSilwww.ebrueliacik.blogspot.com
Oooo, Focaccia ekmeğini ilk kez görüyorum, ama içindekilere bayıldığımı söyleyebilirim...Son zamanlarda farklı ekmelere merak sardım, bunu seveceğim, hissediyorum :)
YanıtlaSilEllerine sağlık Özge.
Ekmeğin görüntüsüne ve sizin pazarın güzelliğini bu kadar güzel anlatmanıza bayıldım doğrusu.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilsevgiler
Etlerde ekmekte nefis görünüyor:) ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilçok nefis gözküyor elinize sağlık.
YanıtlaSilBak şimdi aldıracaksın bana şu döküm tava dan.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Zevklerine sağlık.
Takdir eden anne Çiğdem
Hepsi çok güzel, karnım da aç, hangisini alıp gitsem:))
YanıtlaSilmerhaba, blogunuza gezerken rastladım ve çok keyifli. focaccia harika görünüyor.. canım çemedi değil..ellerinize sağlık..
YanıtlaSilEkmeği hemen deneyeceğim. Harika görünüyor, ellerinize sağlık!
YanıtlaSiltarifleriniz ve resimlerinz cok hoş. haftasonu denenecekler listeme ekledim...
YanıtlaSilçok güzel görünüyorlar:)
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor ellerinize sağlık. :)
YanıtlaSilımm ıstahım acıldı :)
YanıtlaSilHerşey harika görünüyor, çok da güzel anlatmışsınız. İnsan yazının içine dalıyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilwww.gulceunsal.com
Bu da benim sitem, göz atarsanız sevinirim. Daha yeniyim eksiklerim var ama onları da tamamlayacağım yavaş yavaş.
süper
YanıtlaSilTatar kiz anunturi gratuite Romania. Ben bayiliyorum Turk mutfagi, sizin yemeklere, senin tariflere.
YanıtlaSilBenim sitem ozel sayfa acacak ben. Pagem anunturi gratuite icin. sizin tarif calip traduge romence dil yapiyor, veriyorum benim sayfama. Romanya kizlar ogrensin turk mutfagini anunturi gratuite benden. Tesekkur ederim emekleri icin ben hep copii yapacagim senin ve baska site yemek tarifleri anunturi gratuite olarak verecegim. Multumesc din inima Turcia.
Tarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?
YanıtlaSilİletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com
İştah kabartıcı ve hepsi ayrı güzel...
YanıtlaSilSekiz yıl sonra da güzel. Elinize sağlık.
YanıtlaSil