27 Aralık 2010 Pazartesi

Restoran tipi tarif, havalı bir sunum!

Kaç zamandır aklımda şu havalı, adı uzun restoran yemeklerinden hazırlamak var. Ama nereden başlasam, neyi neyle tamamlasam da sunsam bir türlü karar veredim. Sonra dün yine kitap okurken bir şimşek çaktı, Selim İleri yumurtadan bahsediyordu, ben balık düşünüyordum. “Neden olmasın ki?” dedim. Hem içinde limon var, balık ve limon harika gider, buzlukta balık da var, denemekten ne çıkar...

Selim İleri demişken, kısaca “Oburcuk Mutfakta”dan da bahsetmek isterim. "Evimizin Tek Istakozu", "Oburcuğun Edebiyat Kitabı" ve "Rüyamdaki Sofralar" bir arada, yani Selim İleri'nin yemek, aile, gençlik yılları ve İstanbul odaklı sofra anılarını anlattığı iştah açıcı üç kitabı... Sayfalar arasında mini mini tarifler de gizli, saygıdeğer sanatçıların, tiyatrocuların sofra anıları da; Adalar’ın Moda’nın Beyoğlu’nun eski halleri de! Özetle, ağız sulandıran, okuması pek keyifli, (mutfağa) sürükleyici bir kitap...

Fransız sosu Selim İleri’den, sote ıspanak yatağında Fransız soslu fırında levrek pişirmesi benden, malzemelerimiz;

Fransız sosu için,

  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı krema
  • 1 yemek kaşığı acı hardal
  • 1 yemek kaşığı dereotu
  • 3 yemek kaşığı limon suyu

Öncelikle fırın levreği hazırlayalım, balıklar fırında iken diğer hazırlıkları tamamlarız, böylece sıcak sıcak servis yapabiliriz...

Derin dondurucunda çıkardığınız ve 15-20 dakika süre ile çözdürdüğünüz Akdeniz levreğini poşetten çıkararak fırın tepsisine koyun, poşetin içindeki sosu da balıkların üzerine süzdürün. Balıkların derili kısımlarının altta kalmasına özen gösterin. Önceden ısınması için 185°C’ ye ayarladığınız fırında 15-20 dakika süre ile pişirin.

Balıklar fırına girince, yoğurt ile kremaya; dereotunu, hardalı ve limon suyunu ekleyin ve iyice karıştırın.

Fazla bulaşık çıkarmamak adına, her zamanki gibi, teflon tavada öncelikle süslemek için faydalanacağımız çam fıstıklarını kızarana kadar kavurun.

Fıstıklar hazır olunca sıra iyice yıkayıp, temizlediğimiz ıspanaklarda... Ispanakları tavaya ekleyin ve ara ara karıştırarak kavurun, suyunu çekerken tuz ile karabiber serpin. Diriliğini biraz yitirince ocağı söndürebilirsiniz.

Balıklarımız da hazır ise, bu 2 kişilik tarifi servis etme zamanı geldi. Sotelediğiniz ıspanakları tabaklara paylaştırın, ıspanakların üzerine levrekleri dağıtmadan dikkatle koyun, üzerine Fransız sosu gezdirin ve kavrulmuş çam fıstığı ile karabiber serperek süsleyin.

Sizce de kısacık bir sürede, restoran tipi bir servis hazırlamadık mı? Yanında yeşil salata, balıkla çok yakıştığını düşündüğüm haşlanmış patates ve mısır ekmeği ile de servis edebilir ve lezzet dolu, besleyici bir öğün ile doyabilirsiniz. Tarif benden denemesi sizden...

Keyifli ve lezzet dolu bir hafta dilerim.

30 yorum:

  1. Sağlık, besleyicilik ve çekiciliğin buluştuğu çok hoş bir tarif olmuş :) Zaten Sütüme, Sarelleme Karışmadaki bütün tarifler böyle değil mi? Özellikle yemeğin hazırlık aşamasında, minik mutfak kaplarında malzemeleri bir araya getirdiğiniz fotoğraflara bayılıyorum. Bir blog değil de yemek kitabı okuyormuşum hizzi uyandırıyor bende. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. bayıldım ben bu tarife. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Özge, enfess görünüyor, hem de çok pratik, en kısa zamanda denenmek üzere not alındı bile, ellerine sağlıkkkk..sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Ay böyle havalı ismi olan bir yemek ben de pişirmek istiyor ama hep erteliyorum. Selim İleri'nin yemek yazılarını okumak pek keyifli oluyor bu arada değil mi?

    YanıtlaSil
  5. Iste bu tarz lezzetlere bayiliyorum! Sos ta guzel yakismis baliga, ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  6. daha ne olsun:))besleyici ve doyurucu tam bir öğün
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Özge ellerine sağlık pratik bir o kadar da lezzetli ve sunumu güzel olmuş.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar; ancak Bursa'ya gelebildim, blog buluşmasında bana gösterdiğin zarif ve içten yakınlığa gönülden teşekkür ediyorum...Tekrar kavuşmak dileklerimle kocaman öptüm....

    YanıtlaSil
  9. Bayiliyorum bu yemeye....
    burada sosu hazir satiliyor ve ispanakla birlikte donuk olan balik(ben somon kullaniyorum)Firina giriveriyor.Böyleliklede isimiz kolayniyor.
    Ama kesinlikle senin tarifide uygulayacagim...Fistikta ne kadar yakismistir.!

    YanıtlaSil
  10. Selim İleri..
    modern zamanın en kudretli yazarlarından..
    bu kitabı araştıracağım Özgeciğim..
    sunumun da ünlü Kalamış balık restoranlarına taş çıkarır cinsten..
    tebrik ederim..

    YanıtlaSil
  11. Özgeciğim hem şık hemde leziz olduğu belli ellerine sağlık sevgiler...Yorumların içinde çok teşekkür ederim işlerimin yoğunluğundan yeni cevap yazabiliyorum kusura bakma sevgiler İzmirden...

    YanıtlaSil
  12. Canım ellerine sağlık nefis olmuş gerçektende..

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Tek kelime ile nefis! ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  14. Nefis nefis nefis.
    Başka ne desem bilemiyorum:)))
    Zaten tam senin tarzın olmuş.
    İGLO Levrek ilede çok pratik olmuş...
    İşten gelen biri olarak çok kısa sürede hazırlanabilir ...
    Hem sağlıklı hem lezzetli
    Ellerine sağlık canım
    Linkini iletmek üzere alıyorum

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. vallahi çok nefis gorunuyor, ellerine saglik canim!!!

    YanıtlaSil
  16. Bayıldımm :)
    Paylaştığın için teşekkür ederim. Deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  17. Selim İleri'yi ilk babamın kitaplarını karıştırırken tanımıştım ama bu kitaplarını okumamışım ne yazık ki!!
    Yemeğininin çok jan janlı bir ismi var:) görüntüde muhteşem. ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  18. cnm ayracımızı gordum.guazel gunlerde kullan:)
    balık da super gorunuoor .afıyet olsun

    YanıtlaSil
  19. selim ileri, balik ve cam fistigi ilginc bir karisim sahane gozukuyor:)

    YanıtlaSil
  20. selim ilerinin kitaplarını her defasında cıkıp alacagım diyorum sonunda alamayacagım o olucak :S sen önermişsin bende alayım artık :)

    YanıtlaSil
  21. Bugün akşam bizim mönüde de iglo levrek vardı,,ama bizimkisi pek havalı olmadı :))
    yine herzamanki gibi güzel bir tarif..ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  22. Balık nefis ve aynı zamanda çok sağlıklı görünüyor, ellerinize sağlık. iyi geceler ve sevgiklerinizle birlikte geçireceğiniz sağlıklı ve bol kahkahalı bir yıl diliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. Ay ne diyecegimi sasirdim simdi:) Harika gorunuyor desem az kalacak eminim:) Muhtesem otesi:D Selim Ileri okumaya bayiliyorumm:) Tarif de sunum da muhtesem gercekten...Dedigin gibi yanina da bol salata bi de patates... Ellerine saglik canimm..:)
    Sevgi ve muhabbetlerimle..

    YanıtlaSil
  24. bu nasil guzel blog
    nasil gec kalmisim?
    ama karsilama en sevdigim tarifle oldu...balikla ;)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Sunum harkulade ellerinize sağlık
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  26. oo, cok havali olmus cidden. denerim ben bunu.
    iyi seneler, mutlu yillar :)

    YanıtlaSil
  27. Ennn sevdiğmiz yemeklerden birisi. Biz Almanya'dan alıştık muhteşem oluyor ama biz Ispanakları tavada değil buharda pişirip öyle koyuyoruz SOMON balığnın yanına ve yanında patates püresi yada brüksel lahanası da eklenebilir isteğe göre :))) 1 ay önce aynı şekilde çekilmiş bir ftoğraf var hatta :)Acaba 2011 e tarif veren bi blog olarak mı başlasam.

    YanıtlaSil
  28. bende aynen sizin gibiii saglikli yasamaya beslenmeye dikkat etmeye calisan biriyim yazilarinizi cok begendim elinize yureginize saglik

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!