Söylemesi ayıp, neler geldi neler!. Rengarenk makarnalardan tutun da dulce de leche’e, kurutulmuş patlıcan-biberden (inanamayacaksınız ama) kurutulmuş mandalinaya, çifte kavrulmuş tel şehriyeden, zahtere, bala, zeytinyağına, pancara, salçaya kadar pek çok şey! Hepsi farklı illerden hepsi farklı ülkelerden, ne mutlu bana...
Bugünkü tarif de gelen hediyelerden; tarif Turistik Aile’nin bana Gaziantep’ten getirdiği Yöresel Yemekler kitabından, ana malzeme pekmez ise eşimin ailesinin bizzat ilgilendiği tarlasından topladıkları ürünler ile itinayla hazırladıklarından. Boşuna demedim, her şey her yerden!
Nişe Helvası için malzemelerimiz;
- 1 su bardağı nişe (buğday nişastası)
- 1 su bardağı katı üzüm pekmezi (veya 1,5 su bardağı sıvı üzüm pekmezi)
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- Ceviz – Antep fıstığı
Tereyağını eritin, tereyağı eriyince içine pekmezi dökün. Pekmezi orta/kısık ateşte kaynamaya bırakın.
Pekmez kaynayınca içine 1-1,5 su bardağı su ile çözdürdüğünüz nişastayı ekleyin. Eklerken karıştırın ve karışım parça parça katı bir hal alana dek karıştırmaya devam edin.
Helva haline gelen pekmezi servis tabağına alın, iri dövülmüş ceviz içi ve/ya antep fıstığı ile süsleyin ve ılık olarak servis edin.
Farkettiniz mi, ne kadar pratik bir tarif? Tatlı kriziniz tuttuğunda, misafirlerinize farklı bir tat sunmak istediğinizde 7 dakikanızı alır, malzemeleriniz tam olduğunda! Ayrıca laf aramızda pekmez yemeyen aile fertlerine bu tarif ile cevizini bol tutarak, cevizli sucuk tadında helva misali pekmez yedirebilirsiniz. Bence bir şans verin ve deneyin!
Tatlı yiyelim tatlı konuşalım derler, ben de seyahatleri sırasında beni düşünen herkese bu gönderi vesilesiyle en içten teşekkürlerimi sunarım. Sizler sayesinde yepyeni lezzetler ile tanışıyorum ve sevildiğim, hatırlandığım için mutlanıyorum. Takibe devam, yöresel lezzetler, farklı tatlar, rengarenk tarifler burada olacak…
Yarasın, afiyet olsun!
enteresan bir tarif denenmeli...
YanıtlaSilHarika bir tarif olmuş pekmezli tarifleri çok seviyorum bu ara epeyce pekmez birikti bende hediye geldi tüketilmedi.Bu şekilde yapmak en iyisi olcak çoktşkedr. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilçok değişik bir tarif.hiç yemedim ama şu cevizle servis edilişi varya bayıldım arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.
YanıtlaSilhepsini güle güle kullan canım allah dahada arttırsın :))) bu tarifi mutlaka deniycem çünkü biz ailecek cevizli sucuğa bayılırız ellerine sağlık....
YanıtlaSilNişe helvasını ilk defa duydum ama dediğiniz gibi oldukça pratik bir tarif.Denemek lazım.
YanıtlaSilSana başka sürprizlerim de var ama görüşemiyoruz ki bu iş hayatı yüzünden!!!
YanıtlaSilbomba... nefis bişey olmuş bayıldım..
YanıtlaSilsevgiler..
Bu tatlıyı teyzem yapardı adına pelte derdi tadı güzel bende hemen bu hafta yapmalıyım hem pratik hemde nefis görünüyor ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok begendim bu tarifi, pekmezle hazirlanmasi da saglikli ustelik, eminim tadi da nefistir elerine saglik:)
YanıtlaSilBu tatlı harika, teşekkürler. Ben şimdi kurutulmuş mandalina ile ne yapılacağını merak ediyorum.
YanıtlaSilYöresel tarifleri bende severim bilirsin. çok güzel olmuş canım tüm malzemelerini güle güle kullan:)
YanıtlaSilPekmez de cevizde çok faydalı çok güzel olmuş ellerine sağlık .
YanıtlaSilSevgiler..
Oiiihhh!!:)) Bu ne bu neee atom bombası olmuş:)) ama süper görünüyor..ve tam benim sevdigim lezzetlere yakın..denemek istiyorum bi an önce..Özge eline koluna saglık:)
YanıtlaSilSunum çok hoş olmuş. Edindiğim son kitapta ( Osmanlı Mutfağı ) buna benzer buğday nişastası ile yapılan helvalar var. Ama cesaret edemiyordum nasıl olur diye. Bu tarifin beni cesaretlendirdi. :)
YanıtlaSilEllerine sağlık!
Ne zamandır uğrayamıyordum ay mektup yazmıyordum pardon:)
YanıtlaSilNe kadar pratik bir tatlıymış yavvv ellerine sağlık.
Mektup dedim ya uzatmadan olmaz. Geçenlerde bir amcacık yolda beni durdurup kızım sen neden bu kadar zayıfsın, bak arkadaşına maaşallah dedi hakkaten arkadaşımda enine boyunadır yani:) Ben öylece kalakaldım tek dediğim şey şişmanlık iyi birşey mi ki amca oldu:)) Beni şişmanlatmak için reçetesi her sabah tahin pekmez karışımı yemem:) Sayende amca geldi yine aklıma kendimi yerlere vurasım var:) Bir dirhem et bin ayıp örter misali:)))
Çok güzel görünüyor nefiss olmuş bayıldım...Ellerinize emeklerinize sağlık...
YanıtlaSilSevgiler...
Gerçekten de pratik ve nefis bir tatlı olmuş..Benim gibi cevizli sucuk tutkunları için biçilmiş kaftan:). Ellerine sağlık..
YanıtlaSilSevgilerimle:))...
aslı
Gerçekten hem çok pratik hemde değişik bir helva olmuş bu ellerine sağlık canım.Vaktim olursa denicem :)
YanıtlaSilTatlı krizleri için ideal çikolatalı tariflere göre masumm en azından doğal şeker mevcut.. eline sağlık bu sağlıklı tarif için..bunu yedikten sonra kanlı canlı dolasırız artık pembiş yanaklarla :)
YanıtlaSilMerhaba canım harika görünüyor çok farklı bir tarif bunu deneyeceğim inş eline sağlık..
YanıtlaSilçok değişik olmuş, kızımda bayılıyor cevizli sucuğa ,mademki benziyor denicem en kısa zamanda:)
YanıtlaSilhediyelerini güle güle kullan arkadaşım;) pratik ve nefis bir tatlı olmuş, ellerine sağlık.....
YanıtlaSilBloğunuzu ilk ziyaretim tarifler detaylı anlatılmış ayrıca pekmezli tarifler benim genelde ilgimi çeker ellerinize emeğinize sağlık sizi takip edicem banada beklerim SELAMETLE...
YanıtlaSilpekmezli şeyleri tatlılarda pek sevmiyorum :((( o nedenle tarifi dener miyim emin değilim; yine de güzel bir paylaşım; senin adına da sevindim; ne güzel hediyeler almışsın ; inşallah devamı da bol bol gelir :))
YanıtlaSilIlk defa duydummm canim bu helvayi. Ne kadar da ilgincmis. Ellerine saglik.
YanıtlaSilNe kadar guzel canim, ne buyuk bir zenginlik insanin boyle guzel dostlari olmasi. Masallah:)
Sevgi ve muhabbetlerimle..
Hepinize tek tek güzel ve içten yorumlarınız için çok teşekkür ederim! Bu saat oldu yeni yorum yazabiliyorum, iş-güç çok yoğun! Artık, farkıdaysanız, aynı kalitede sürdürebilmek için haftada iki tarife indim! Sizi ziyaret etmeye gayret gösteriyorum ancak beni de anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum! Tekrar teşekkürler, sevgilerimle! Sütünüze sarellenize karıştırmayın doya doya yiyin, hayatın tadına varın!
YanıtlaSilMerhaba, sizi ilk ziyaretim:) Tarifleriniz ve anlatımlarınız çok güzel. yorumunuz için de çok teşekkürler.
YanıtlaSilGüzel paylaşımlarda görüşebilmek dileğiyle
Sevgiler
Cevizleri ufalayarak içine katsak sonra incecik yağlı kağıda yayıp soğuyunca pestil muamelesi yapsak nasıl olur diye düşündüm ağzımın suları akarak:D
YanıtlaSilNe dersin bu kıvamdan o türlü birşey çıkar mı?
Böyle güzel armağanlar almak ne güzel değil mi Özge? Daim olsun, evin armağanlarla dolsun taşsın. (Gerçi fazlası da zarar, bir yerden sonra nereye koyacağını, ne yapıp nasıl değerlendireceğini bilemiyorsun!)
YanıtlaSilSenin bu helva işi tesadüf olmuş. Geçen kursta pekmezli irmik helvası yaptığımda annem aa sen hani eskiden pekmezli pelte yapıp tepsiye yayar, sonra da baklava gibi dilimlerdin dedi. Hakikaten de yapardım! Cevizini içine koyardım galiba. Tadı cevizli sucuk gibi olurdu...
Bütün bloglarda aynı tarifleri görmekten sıkılmıştım ki bu blogla karşılaştım ve şaşırdım doğrusu.Tariflerin hepsi pratik, farklı, ilginç ve mümkün olduğunca düşük kalorili.Bunları iltifat olsun diye söylemiyorum, şaşkınlığımı dile getiriyorum:)Sizi tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum ve artık sıkı takipçinizim!
YanıtlaSilSahane bir lezzet bu, tam esim icin... Pekmez ve ceviz.... Vavvv... Ben bunu hemen yaparim... Ellerine saglik canim benim.... Sevgilerimle, afiyetler olsun...
YanıtlaSilözgecim bizde nişata degilde un ile yapar annem ve pelte deriz buna .ama senin tarifinlede deneyeceğim merak ettim tadını ..
YanıtlaSilbu arda oh yaşadın desne her yerden nefis elzzetler geliyor sana arada geleyipde o gelenlerden çalayım senden hehehe
olurmu ??
Canım; değişik bir lezzet,çok leziz görünüyor,ellerine ağlık...sevgimle kal....
YanıtlaSilKuzu bende dün buna benzer birşey yaptım habersiz :) Canım çok fena tatlı çekti hiç değilse sağlıklısı olsun dedim! Bu mevsimde canımız kanımız mı çekiyor nedir:) Ellerine sağlık bunu da en kısa zamanda deneyeceğim.
YanıtlaSilNe kadar güzel bir tarif bu. Ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilMerhaba canım ellerine sağlık çok güzel ve sağlıklı bir tatlı gerçekten sevgiyle kal...
YanıtlaSilHediyeleşmek çook güzel bişi :)
YanıtlaSilgüle güle kullanın
merhabalar tatlım, ellerine sağlık her tarifin çok güzel ve anlaşılırşekilde resimler dersen başlı başına görsel şölen..Bende bunun benzerini yapıp blogda yayınlamıştım Buna nişe helvası dendiğini bilmiyordum.sanki tarif aynı tek fark yağ .. Aslında bazen bizde tereyağ kızdırıp üzerine gezdirdiğimiz oluyor.. Eline sağlık .Sevgiler.
YanıtlaSildut pekmeziyle yapsak nasıl olur acaba ?
YanıtlaSil