Mecburen kısa bir ara verdim, nihayetinde nispeten iyileştim ve geri geldim. Bu süre zarfında yazmayı, paylaşmayı, okumayı elbette çok özledim. Güzel mesajlar geldi, pek çok kişi "geçmiş olsun" dedi, haliyle pek sevindim. Hastaydım hasta olmasına ama bu bir şeyler hazırlamama engel olmadı, “yat dinlen” ısrarlarına 15-20 dakikalık aralar ile karşı gelip ara ara kalktım ayağa, (ne yazık ki) tat-koku alamasam da şifa niyetine bir şeyler hazırladım kendime…
Bilen biliyor salata seviyorum, salata yemezsem kendimi doymamış varsayıyorum. Hani sürekli ayak üstü, ekmek arası yiyen insanlar “ev yemeği özledim” der ya; benim de özlemim yeşilliklere, salatalara. Bir gün araya açmayı gelmiyor onlarla… Ne demiştik, yeşiller mineral ve vitamin kaynağı, sağlıklı diş ve kemiklerin yapı taşıdır. Kırmızı, kalbinizi ve idrar yollarınızı korur, yaşlanmaya karşı etkilidir. O zaman tarifimize gelelim ve avukma, Aydınlılara göre çingene pilavı veya çökelek salatası nasıl yapılır görelim:
Avukma için malzemelerimiz;
- 2 soğan
- 2 domates
- 1 salatalık
- 2 sivri biber
- ½ demet maydanoz
- ½ demet taze nane
- 50gr.- 3 tepeleme tatlı kaşığı çökelek
- Sızma zeytinyağı
- Tuz
- Süslemek için nane yaprağı veya çörek otu
Öncelikle soğanları soyup ince ince doğrayalım ve tuzla yumuşayana dek iyice ovalım ve bir kenara alalım.
Soğanlar acılığını yitirip, yumuşayıp suyunu salması için beklerken; domates, salatalık ve biberleri küp küp ama dişe gelecek şekilde doğrayalım. Maydanoz ve naneyi yıkayıp ince ince kıyalım. Ben bunun için ay şeklindeki bıçaktan faydalanıyorum, tavsiye ederim.
Doğradığımız tüm malzemeleri bir kapta, suları birbirine karışması için iyice karıştıralım.
Ben salatanın mutlaka salata tabağı ile veya porsiyonlar halinde sunulmasından yanayım, ne de olsa kimsenin tuz, limon, yağ veya sos ölçüsü bir değildir. Bu yüzden avukmayı dilerseniz minik kaplarda üzerine çökelek ve çörek otu serperek ve zeytinyağı gezdirerek veya kare/çember ile şekil vererek misafirlerinize sunabilirsiniz.
Farklı tatların, dokuların bir arada olduğu zengin bir salata, üstelik yine evde olması kuvvetle muhtemel sebzelerle… Süslemek, sunmak size kalmış, takdir etmek misafirlerinize…
Afiyet olsun!
hasta oldugunu bilmiyordum.çok geçmiş olsun.salata olmazsa olmaz demişsin ya bende salata ile arası pek olmayanlardanım.ama ara ara denerim.ellerine saglık.
YanıtlaSilçok renkli ve muhteşem bir görüntü..harikasın..ellerine sağlık..
YanıtlaSilOzge, yine dokturuyorsun masallah :) Yalniz o bicak ne oyle, ben kesin kendimi dograrim, pratik oluyor mu cidden?
YanıtlaSilbir de domates biber mevsimi basladi mi yahu?
ellerine sağlık canım benim.yine değişik bir sunum olmuş.salataya bayılırım.sevgiler.
YanıtlaSilbende salataya bayılırım :))ellerine sağlık canım
YanıtlaSilevet sunumu bende çok beğendim ellerine sağlık :)
YanıtlaSilmerhaba,
YanıtlaSilaydınlılar bu salataya çingen ve hatta cingen salatası derler, zaten öyle kelimeleri yazıldığı gibi okumak adetleri değildir. :)) genellikle kahvaltıda yeriz aslında bu salatayı ve soğan ve salatalık eklemeyiz. domates mevsimi gelse de yesek. :)
hastalı kovmuşuz demekki. Görüntü şahane salata sever biri olarak bende en yakın zamanda deniyeceğim .
YanıtlaSilçok geçmiş olsun canım iyileştiğini sevindim keza bu hastalıklarla sanki bu kış çok uzun oldu..
YanıtlaSilsalatan süper olmuş dün akşam buna benzer bir salata vardı soframızda yunan salatası extra 2-3 dal kıvırcık ekledim söylemesi ayıp nefisti:) salata olmazsa olmaz bana görede her soframda olur aşağı yukarı diyelim yinede:)
sevgilerimle
seval
Merhaba; öncelikle geçmiş olun, salatan çok güzel görünüyor,ellerin dert görmesin...sevgilerrrr....
YanıtlaSilÇok geçmiş olsun:) Salatayı çok severim, tarifiniz de çok lezzetli olmuş. İki sunumu da da çok şık duruyor, ellerinize sağlık olsun.
YanıtlaSilHarika görünüyo elinize sağlık
YanıtlaSilSevgiler
Gecmis olsun, yine cok güzel tabaklar hazirlamissiniz bize. Ellerinize saglik.
YanıtlaSilsalata nefiss görünüyor,ellerinize sağlık...
YanıtlaSilhayatımda gördüğüm en güzel salatalardan canım ya ellerine emeklerine sağlık..
YanıtlaSilçok çok geçmiş olsun...
bloglar tam vaktini bulmuş açılmamak için:(
ama öyle böyle giriyoruz artık:)
Nefis bir anlatım nefis bir tarif ve nefis bir sunum olmuş. Daha ne olsun.
YanıtlaSilYiyip boş tabağın yanında yatmalı:)))
Ellerine sağlık Özge:)))
Salatadaş buldum kendime desene. Çökelekle ne güzel olmuştur. Ellerine sağlık. Fotoğrafların içim de aydınlandı.
YanıtlaSilDaha iyi olduguna sevindim canim benim... Bu salataya ben de bayilirim hele de sabah kahvaltisinda,,, icinde sogan oldugu icin sadece hafta sonu kahvaltilarinda yiyebiliyorum ama... Valla su an bile canim cekti... Sevgilerimle, elerine saglik...
YanıtlaSilCanım geçmiş olsun ve eline sağlık salatan çok lezzetli en sevdiğim malzemeler var içlerinde kendine iyi bak sevgiler...
YanıtlaSilNefis olmuş sunum da süper ellerine sağlık Özgeciğim. Bu arada geçmişler olsun.
YanıtlaSilSALATANIN HER HALİNİ HER ÇEŞİDİNİ ÇOKS EVİYORUM BU HARİKA BİR TARİF OLDU BENİM İÇİN..ELLERİNİZE SAĞLIK..
YanıtlaSilSEGİLERİMLE...
Gece gece agzim sulandi :) Ben de her turlu salataya bayilanlardanim. Biz buna yaz mevsiminde tazecik korpe patlicanlardan da dograriz. Oyle de nefis oluyor...
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler..
YanıtlaSilO nasıl bir tabak öyle! Ellerine sağlık nefis duruyor...
YanıtlaSilbencede çok şık bir salata olmuş ellerinize sağlık.sevgiler
YanıtlaSil