9 Mart 2011 Çarşamba

Yöresel Lezzetler-2 : Avukma - Çingen Pilavı

Mecburen kısa bir ara verdim, nihayetinde nispeten iyileştim ve geri geldim. Bu süre zarfında yazmayı, paylaşmayı, okumayı elbette çok özledim. Güzel mesajlar geldi, pek çok kişi "geçmiş olsun" dedi, haliyle pek sevindim. Hastaydım hasta olmasına ama bu bir şeyler hazırlamama engel olmadı, “yat dinlen” ısrarlarına 15-20 dakikalık aralar ile karşı gelip ara ara kalktım ayağa, (ne yazık ki) tat-koku alamasam da şifa niyetine bir şeyler hazırladım kendime…
Bilen biliyor salata seviyorum, salata yemezsem kendimi doymamış varsayıyorum. Hani sürekli ayak üstü, ekmek arası yiyen insanlar “ev yemeği özledim” der ya; benim de özlemim yeşilliklere, salatalara. Bir gün araya açmayı gelmiyor onlarla… Ne demiştik, yeşiller mineral ve vitamin kaynağı, sağlıklı diş ve kemiklerin yapı taşıdır. Kırmızı, kalbinizi ve idrar yollarınızı korur, yaşlanmaya karşı etkilidir. O zaman tarifimize gelelim ve avukma, Aydınlılara göre çingene pilavı veya çökelek salatası nasıl yapılır görelim:
Avukma için malzemelerimiz;
  • 2 soğan
  • 2 domates
  • 1 salatalık
  • 2 sivri biber
  • ½ demet maydanoz
  • ½ demet taze nane
  • 50gr.- 3 tepeleme tatlı kaşığı çökelek
  • Sızma zeytinyağı
  • Tuz
  • Süslemek için nane yaprağı veya çörek otu
Öncelikle soğanları soyup ince ince doğrayalım ve tuzla yumuşayana dek iyice ovalım ve bir kenara alalım.
Soğanlar acılığını yitirip, yumuşayıp suyunu salması için beklerken; domates, salatalık ve biberleri küp küp ama dişe gelecek şekilde doğrayalım. Maydanoz ve naneyi yıkayıp ince ince kıyalım. Ben bunun için ay şeklindeki bıçaktan faydalanıyorum, tavsiye ederim.
Doğradığımız tüm malzemeleri bir kapta, suları birbirine karışması için iyice karıştıralım.
Ben salatanın mutlaka salata tabağı ile veya porsiyonlar halinde sunulmasından yanayım, ne de olsa kimsenin tuz, limon, yağ veya sos ölçüsü bir değildir. Bu yüzden avukmayı dilerseniz minik kaplarda üzerine çökelek ve çörek otu serperek ve zeytinyağı gezdirerek veya kare/çember ile şekil vererek misafirlerinize sunabilirsiniz.
Farklı tatların, dokuların bir arada olduğu zengin bir salata, üstelik yine evde olması kuvvetle muhtemel sebzelerle… Süslemek, sunmak size kalmış, takdir etmek misafirlerinize…
Afiyet olsun!

25 yorum:

  1. hasta oldugunu bilmiyordum.çok geçmiş olsun.salata olmazsa olmaz demişsin ya bende salata ile arası pek olmayanlardanım.ama ara ara denerim.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  2. çok renkli ve muhteşem bir görüntü..harikasın..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Ozge, yine dokturuyorsun masallah :) Yalniz o bicak ne oyle, ben kesin kendimi dograrim, pratik oluyor mu cidden?
    bir de domates biber mevsimi basladi mi yahu?

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım benim.yine değişik bir sunum olmuş.salataya bayılırım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. bende salataya bayılırım :))ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. evet sunumu bende çok beğendim ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. merhaba,

    aydınlılar bu salataya çingen ve hatta cingen salatası derler, zaten öyle kelimeleri yazıldığı gibi okumak adetleri değildir. :)) genellikle kahvaltıda yeriz aslında bu salatayı ve soğan ve salatalık eklemeyiz. domates mevsimi gelse de yesek. :)

    YanıtlaSil
  8. hastalı kovmuşuz demekki. Görüntü şahane salata sever biri olarak bende en yakın zamanda deniyeceğim .

    YanıtlaSil
  9. çok geçmiş olsun canım iyileştiğini sevindim keza bu hastalıklarla sanki bu kış çok uzun oldu..
    salatan süper olmuş dün akşam buna benzer bir salata vardı soframızda yunan salatası extra 2-3 dal kıvırcık ekledim söylemesi ayıp nefisti:) salata olmazsa olmaz bana görede her soframda olur aşağı yukarı diyelim yinede:)
    sevgilerimle
    seval

    YanıtlaSil
  10. Merhaba; öncelikle geçmiş olun, salatan çok güzel görünüyor,ellerin dert görmesin...sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  11. Çok geçmiş olsun:) Salatayı çok severim, tarifiniz de çok lezzetli olmuş. İki sunumu da da çok şık duruyor, ellerinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  12. Harika görünüyo elinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Gecmis olsun, yine cok güzel tabaklar hazirlamissiniz bize. Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  14. salata nefiss görünüyor,ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. hayatımda gördüğüm en güzel salatalardan canım ya ellerine emeklerine sağlık..
    çok çok geçmiş olsun...
    bloglar tam vaktini bulmuş açılmamak için:(
    ama öyle böyle giriyoruz artık:)

    YanıtlaSil
  16. Nefis bir anlatım nefis bir tarif ve nefis bir sunum olmuş. Daha ne olsun.
    Yiyip boş tabağın yanında yatmalı:)))

    Ellerine sağlık Özge:)))

    YanıtlaSil
  17. Salatadaş buldum kendime desene. Çökelekle ne güzel olmuştur. Ellerine sağlık. Fotoğrafların içim de aydınlandı.

    YanıtlaSil
  18. Daha iyi olduguna sevindim canim benim... Bu salataya ben de bayilirim hele de sabah kahvaltisinda,,, icinde sogan oldugu icin sadece hafta sonu kahvaltilarinda yiyebiliyorum ama... Valla su an bile canim cekti... Sevgilerimle, elerine saglik...

    YanıtlaSil
  19. Canım geçmiş olsun ve eline sağlık salatan çok lezzetli en sevdiğim malzemeler var içlerinde kendine iyi bak sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Nefis olmuş sunum da süper ellerine sağlık Özgeciğim. Bu arada geçmişler olsun.

    YanıtlaSil
  21. SALATANIN HER HALİNİ HER ÇEŞİDİNİ ÇOKS EVİYORUM BU HARİKA BİR TARİF OLDU BENİM İÇİN..ELLERİNİZE SAĞLIK..
    SEGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  22. Gece gece agzim sulandi :) Ben de her turlu salataya bayilanlardanim. Biz buna yaz mevsiminde tazecik korpe patlicanlardan da dograriz. Oyle de nefis oluyor...

    YanıtlaSil
  23. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  24. O nasıl bir tabak öyle! Ellerine sağlık nefis duruyor...

    YanıtlaSil
  25. bencede çok şık bir salata olmuş ellerinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil

"Sütüme, Sarelleme Karışma!"yı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkürler! Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemem.
Teşekkürler!