Gazetelerde, magazin programlarında görüyoruz hani fotoğrafçılar gayet profesyonel hallerde, sanki kendileri o pozları yıllarca vermişler gibi, mankenleri şekilden şekle sokuyor. Sonra birbirinden hoş, gördüğünüzü düşündüğünüzden uzak, bambaşka bir açı ile yakalanmış fotoğraflar çıkıyor karşımıza. Bizim de mankenlerimiz sebzeler, meyveler haliyle, onları da yenilesi kılan, detaylar... O detaylar ise fırsat buldukça okuduğum forumlarda ve kitaplarımın satır aralarında saklı... Su gibi mesela!

Şu güzelim domatesleri aldım kucağıma, çıktım bahçenin ortasına; maksat önce gün ışığı ile çekmekti ama inanın içime sinmedi kuru kuruya... Biraz ıslattım, az biraz su püskürttüm üzerlerine, sizlere daha güzel olduğunu düşündüğüm fotoğraflar göstermek adına model yaptım onları kendi çaplarında!
Sonra "ne yapılır bu canım domateslerden?" dedim; salata, domates suyu, kızartma üzerine sos ya da salça... Salça ile sos arası bir yerlerde karar kıldım. Soydum önce kabuklarını, sonra rendeledim, ardından tülbent ile sıktım ve saf bir domates suyu elde ettim, çekirdeksiz pürüzsüz. 1 saate yakın süre de kaynatınca, işte bu kırmızı sosumsu suyu elde ettim. Mis domates kokuyor, üstelik katkı maddesi yok!

Yazın ne gider en iyi peki, doğal bir domates suyu varsa elinizde? Elbette maydanozlar ile aroması artıracağınız şehriyeli veya pirinçli domates çorbası!
Önce 1 yemek kaşığı unu hafif sararana kadar tencerede kavuruyoruz. Sonra 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ekliyoruz.

Ardından ocağı pisletmeden, kendimize sıçratmadan domates sosunu tencereye ekliyoruz. Bir- iki dakika süre ile un ve yağ ile karışması için karıştırarak pişiriyoruz. Ardında 5 bardak su ekliyoruz ve bir taşım kaynatıyoruz.

Kaynadıktan sonra 3-4 yemek kaşığı şehriyeyi/pirinci ekliyoruz ve kısık ateşte 20 dakika pişiriyoruz.

Pişince de içine tuz, karabiber , kekik serpiyoruz; ardından bir avuç taze maydanozu kırpıp rayihalar birbirine nüfuz etsin diye kapağını kapatıp, çorbamızı dinlenmeye bırakıyoruz. Elinizin altında varsa eğer fesleğene de bir şans verebilirsiniz, eminim beğeneceksiniz.

Bir dilim çavdar ekmeği ile taze domateslerden yaptığımız çorbayı içmek... İnsan daha ne ister! Domateslerin mevsimi geçmeden başlasın hazırlıklar, kaynasın tencereler tavalar, hazırlansın salçalar soslar! Benden duymuş olmayın ama şurda kışa ne var!
Sofralarınız renk dolsun, afiyet olsun!