Doymak, doyurmak hatta misafir ağırlamak benim için de aynen pek çok kişi gibi çok büyük keyiftir; özenerek sofra hazırlamak; farklı örtüler, süslü sunumlar, renkli tabaklar ve şaşırtan tatlar! Öyle ki olmayacak malzemeler katılır birlikte tabaklarımıza ve bazen sürprizler de olur masamızda; sevdiklerim tahmin etsin isterim yediklerini tadına vara vara... Hatta bazen o kadar kaptırırım ki kendimi pişirmeye, deneysel çalışmalara; bir hayli hırpaladım kendimi zanneder afiyetle yiyenler… Halbuki işin sırrı pratik tatlarda!

Hele ki en güzeli şu havalı, adı uzun restoran yemeklerinden hazırlamaktır. Kısacık bir sürede, restoran tipi bir servis hazırlamak sürpriz değil de nedir? Uzunca süre mutfakta konakladığınız düşünülür ama bir çırpıda hazırlıklar bitmiştir. Üstelik olmadık malzemeler bir araya gelmiş, “hayatta yemem” diyenlere itina ile, afiyet ile çaktırmadan yedirilmiştir.

Ne de olsa hayat sürprizlerle daha güzel, daha keyiflidir…
İşte benim sürprizim, beni Maggi "Yokmu bir tabak daha?" yarışmasında 3. haftaya taşıyan “mantar sosunda yeşilli tavuk sarma”:
2 kişi için malzemelerimiz:
Tavuk sarma için;
- 2 adet ince dövülmüş tavuk göğüs
- 1/3 yeşil elma
- 4-6 yaprak iri ıspanak
- 1 adet kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı z.yağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- ½ çay kaşığı tuz
Sos için;
- 6-8 adet mantar
- 1 yemek kaşığı un
- ½ su bardağı süt
- ½ çay kaşığı karabiber
- ¼ çay kaşığı tuz
Garnitür mısır püresi için;
- 1 ½ su bardağı tane mısır
- 1 yemek kaşığı un
- ¼ su bardağı süt
- ½ çay kaşığı karabiber
- ¼ çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı z.yağı
Tarif ne kadar zahmetli gözükse de oldukça pratik, malzemeler ise her evde bulunabilecek cinsten.
İnce dövülmüş tavuk göğüslerini, et ürünleri için ayırdığınız kesme tahtanızın veya tabağınızın üzerine yerleştirin, içine iyice yıkadığınız 2-3 adet ıspanak yaprağı yerleştirin ve kibrit çöpü gibi ince ince doğradığınız 10-12 adet elma parçasını yatay olarak yerleştirin.

Tuz ve karabiber serpin ve size yakın geniş uçtan ileriye doğru rulo yapın. Bir ip yardımıyla sıkınca rosto gibi bağlayın.

Diğer tavuk göğsü için de aynı işlemi tekrarladıktan sonra önceden ısıttığınız suyun içine tavuk rulolarını yerleştirin ve 5-7 dakika etin sıkılaşması için pişirin. Suya tuz, karabiber ve 1-2 yemek kaşığı zeytin yağı ekleyebilirsiniz.

Tavuklar haşlanırken, ızgaranızın üzerine uzunlamasına dilimlediğiniz kırmızı biberi pişmesi için bırakın.

Haşlanan tavukları sudan çıkarın, ipini çözün ve biberin yanında ızgarada pişirmeye başlayın. Tavuk ve biber dilimlerinin ızgaraya yapışmaması için silikon fırça yardımıyla ızgaraya yağ sürebilirsiniz.
İnce ince dilimlediğiniz mantarları teflon tavaya koyun, mantar sularını salınca sırayla süt, un ve baharat ekleyin ve silikon bir karıştırıcı ile topaklanmaması için ara ara çırpın.

15 dakika sonunda tavuk ve biber dilimleri pişince, tavuk rulolarını parmak kalınlığında dilimleyin ve kırmızı biber dilimleri ile birlikte sırayla çöp şişlere geçirin. Garnitür olarak mısır püresini hazırlarken yeşilli tavuk sarmaları geçirdiğiniz şişleri ızgarada bekletebilirsiniz.
Mutfak robotunda belirtilen ölçüde mısırı öğütün. Yağı ısıtın ardından, mısır parçalarını teflon tavaya koyun ve biraz un ve süt ile baharat ekleyerek suyunu çekene kadar karıştırın.

Katılaşan püreyi dilerseniz dondurma kaşığı veya kalıp ile şekil vererek servis tabağına aktarın. Tabağın boş kalan kısmına mantar sosunu dökün ve sosun üzerine yeşilli tavuk sarmaları yerleştirdiğiniz şişleri ekleyin. Tabağı ince ince doğrayacağınız bir yaprak ıspanak ve maydanoz ile süsleyebilirsiniz.

Tavuğun içine saklanmış elma ile ıspanak, altında yatan, farkedilmeyi bekleyen mantar sos ve yanında mısır püresi… Hakikaten hayat sürprizlerle daha güzel değil mi?
Afiyet olsun.