27 Ağustos 2010 Cuma

Taze Soğanlı Peynirli Bazlama

Haftasonu denilince uyku ve uzun uzadıya bir kahvaltı gelir aklıma önce. Cumartesi günleri pek fırsat olmuyor, o da koşturulan günlerden, ama Pazar günleri vakit ayırarak, değişik ve bol çeşit ile kahvaltı etmeyi seviyorum. Ekmek varsa evde, sadece pasta-börek için çıkmam dışarı. Kalkar peynirli poğaça yaparım hemen ya da fırında yumurtalı peynirli acılı ekmekler ya da peynirli milföy börekler...

Son zamanlarda, okuduğum kitabının da etkisi ile Anthony Bourdain'in yaptığı tüm yemeklere, başından geçen maceralara merak sarmışken, benden daha fazla Bourdain fanatiği olduğunu düşündüğüm Almost Bourdain’i keşfettim. Almost Bourdain-Ellie’den esinlenerek, sınırlı malzemeli, samimi lezzetler serimize bugün kahvaltı için bir seçenek ekliyoruz. Onun deyimiyle "gözleme" bizim bildiğimiz haliyle "bazlama", yani hazır yufka ile yapılan cinsinden değil. Bizzat hazırlayacağız, iki kişi için taze soğanla ve Türk mutfağına yakınlaştırmak için tarife maydanoz ve peynir de ekleyeceğiz.

Uyanınca, karıştırın dolapları, mutlaka kenarda biraz peynir, biraz maydanoz, biraz un vardır! Malzemeler sizden önümüzdeki üç günlük tatil için kahvaltı seçeneği benden!

Taze Soğanlı Peynirli Bazlamaiçin malzemelerimiz;

  • 250 gr. un ve unlamak için 2 yemek kaşığı
  • 110 ml su – oda sıcaklığında
  • 1 adet taze soğan – sadece yeşil kısımları
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 kibrit kutusu beyaz peynir
  • 2 yemek kaşığı maydanoz
  • ½ çay kaşığı tuz

Tuz ve unu bir kapta karıştırın, ortasını açın ve ılık suyu dökün, yavaş yavaş karıştırarak hamurunuzu hazırlayın. Üzerini örterek 30 dk. dinlenmeye bırakın.

Sonrasında bazlamaları sıcak sıcak servis yapabilmek için, bekleme süresi olan 30 dk.yı ben sofrayı hazırlamak, çayı demlemek için kullanıyorum! Bu sırada maydanoz ve soğanları da incecik doğramayı unutmayın!

30 dk. sonunda hamuru iki eşit parça bölün. Hafifçe unladığınız bir alanda, oklava yardımı ile açabildiğiniz kadar ince açın. Unutmayın, ne kadar ince, o kadar kat kat! Açtığınız hamurun yüzeyine fırça yardımıyla yağ sürün ardından, peynir, soğan ve maydanoz ile hazırladığınız karışımın yarısını dökün.

Benim yağ ile aram olmadığı için çok yağ sürmeyi tercih etmiyorum, ama yağ sürünce emin olun katlar daha belirgin oluyor!

Size yakın kenarından başlayarak, hamuru rulo yapın. İki ucunu çimdikleyerek kapatın, böylece malzemeler içinde kalacaktır. Ruloyu nazikçe salyangoz şeklini alacak şekilde kendi içinde rulo yapın ve ucunu yine çimdikleyerek kapatın.

Son olarak elinizle veya oklava yardımıyla üstten bastırarak, daire formuna getirin. Isıtıp, 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağladığınız teflon tavada, bazlamanın her iki tarafını da 5 dk. hafif altın rengi kavruk, kıtır hal alana kadar pişirin.

Eşit parçalara bölerek acilen, soğumadan servis yapın!

Günaydın ve afiyet olsun!

3 yorum:

İpoş'un Annesi dedi ki...

Süper, ellerine sağlık Özgecim.. Pazar sabahı kahvaltıya annemleri davet edecektim süper fikir verdin :)

Adsız dedi ki...

özgecim bişey sorsam bunun içi pişiyormu merakettimde hamur kalır gibi geldi bana kusura bakma ukalalık ettiysem bizim marketten aldığımız bazlamalar gibimi oluyor nasıl oluyor ?

Özge S. dedi ki...

banu hanım ne demek merak ettiniz sorabilirsiniz tabi ki... arasına yağ sürdüğünüz için kat kat pişiyor - süreyi biraz uzatabilirsiniz mesela kısık ateşte. ama 5er dk her tarafa yetiyor - kat kat oluyor. Ne kadar ince açtığınız ile alakalı - ince açıp çok kat yaparsanız daha da kolay pişer ve çıtır olur... sabah mis gibi oluyor kahvaltıda:) afiyet olsun şimdiden!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...