19 Kasım 2011 Cumartesi

Dünyanın en güzel, en lezzetli ananası!

Kaç yıl oldu bilmiyorum, belki üniversitedeydim; bunca senedir hayatımda bir site var "Stumble Upon". Arama motorlarına sürekli olarak ilgi alanlarınız ile alakalı kelimeler yazıp vakit kaybedeceğinize, bu sitede ilgi alanlarınızı işaretleyip, sadece onlar arasında ve sürekli olarak gezebiliyorsunuz. Bu site ile sadece internette “surf” yapmak ile kalmıyor, pek çok ülkeden işaretlenmiş , pek çok site ile yenilikler öğreniyor, ufkunuzu genişletebiliyor ve durmak bilmez bir öğrenme iştahı ediniyor ve sürekli olarak şaşırabiliyorsunuz. Eğer eve geldiğimde internette gezecek kadar lüks, kendime ayırabileceğim bir vaktim varsa, emin olun ben oradayım...

Böyle gezdiğim günlerden birinde, “Stumble Upon” bana evde nasıl ananas yetiştirilebileceğini gösterdi. İnanılır gibi değil, evde ananas yetiştirmek; tek yapmanız gereken biraz toprak ve bir adet ananas almak ve sonra da 24 ile 36 ay arasında beklemek! Evet, kabul ediyorum çok uzun bir süre ama pek çok salon bitkisi de bunca süre evimizde kendine yer edinmiş olmuyor mu? Üstelik bu bitki meyve verecek ve bize salonumuzun orta yerinde bambaşka bir deneyim yaşatacak. Kendi ananasını yetiştirmek, inanılır gibi değil! Görünce mutlaka denemeliyim ve paylaşmalıyım dedim, buyrun detayları...

Öncelikle yaprakları yeşil bir ananas alıyoruz ve tepesinden iki parmak kadar ölçerek kesiyoruz.

Ardından kestiğimiz kısım su içinde kalacak şekilde bir tabağa yerleştiriyor ve 3 gün boyunca güneş alan bir yerde filizlenmesi için bekletiyoruz. 3. Günün sonunda biz göremesek de filizlendiği söyleniyor ve su ilginç bir şekilde ara ara jölemsi bir hal alıyor.

3. günün sonunda seralardan, çiçekçilerden bulabileceğiniz 16 cm.lik bir saksı ile iç ve dış mekana uygun torf alarak ananas kökünü ekebilirsiniz. Tek yapmanız gereken saksıya toprağı dökmek ve biraz aralayıp içine ananası oturtmak ve ardından çevresine bastırarak sabitlemek. Haftada iki kere az sulamanın yeterli olduğu söyleniyor, toprağın nemli olması yeterli. Ayrıca bir faydası olur mu bilmiyorum ama ben can suyu olarak, o jölemsi suyu da döktüm toprağa.

Tebrikler! 3 yıl sürecek bir fen projesine böylelikle başlamış olduk; fasülye filizlendirmekten, balkonda maydanoz, fesleğen yetiştirmekten daha öte bir deneyim bu bence. Pek çokları gidip marketten almanın daha kolay olacağını düşünebilir elbette ama bu gelişimi görmeye değer bence! Bir filin hamilelik sürecinden bile uzun bir sürede dünyanın en güzel, en lezzetli ananasına kavuşacak olmak, harika... Neden mi dünyanın en güzel, en lezzetli ananası çünkü ben yetiştiyorum, deneyimliyorum ve emek harcıyorum.

Şimdi bu arta kalan kısmı nasıl değerlendireceğimi düşünmeliyim! Belki onun için de fikirler üretirim.

Keyifli günler dilerim.

23 yorum:

plndrkn dedi ki...

Her şeyi geçtim görüntüsü yeter :)) bu arada daha sık gel özleniyorsun...

mutfakteyze dedi ki...

süpermişşş :) açıkcası evde bişeyler yetiştirmeyi çok istiyordum zaten bu neden 3 sene sonra meycasını yiyebileceğim bir bitki olmasın hem de dediğin gibi dünyanin en lezzetli meyvesi :) fikir için teşekkürler :D

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Bu da ayrı bir bakış açısı. Seviyorum seni Özge'm :)

zeynep dedi ki...

evde çiçek yetiştirmek konusunda oldukca beceriksizim ama çiçek yerine meyve çok daha mantıklı sabırsızla bekliyorum sonucu.Mutlu hafta sonları..

Ferkay dedi ki...

Çok güzel gözlerinin önünde yeşerip meyve vermesini seyretmek kadar güzel birşey yok.
Teşekkürler..

muhabbetsofrasi dedi ki...

kırk yıl düşünsem evde ananas yetiştirmek aklıma gelmezdi....
hatta şöyle kocaman bir anaaaaaaaaaaaaaaa yaptım :)

biz görmesekte çimleniyormuş kısmına çok güldüm :D:D:D

ne diyelim Allah ananasın toprağına bereket versin :)

Adsız dedi ki...

Böylesi yaratıcı ve farklı bir fikir de ancak sana ve bloğuna yaraşırdı zaten. Haydi kolay gelsin. Bereketi saksı içinde olsun. Şimdiden 1 adet sipariş verebilir miyim ben??

Adsız dedi ki...

ayyy süpermiş bayıldım valla :)çok ii dusunmussunuz . ama ben sevemedım şu ananası bı turlu degısık gelıyorr :)

CANBOGAZDAN dedi ki...

bence de bu dunyanin en lezzetli en guzel ananasi :) Insanin kendi yaptigi gibisi var mi? ama sabir isiymis, kolay gelsin...

kalpkurabiye dedi ki...

çılgınca harika:)
keşif yapar gibi...
uzunca bir zaman beklemek..
gün gün ay ay izlemek:) ve sonuçç:))
ayy ne güzell..
hadi bakalım neler olacak:)

Tümay Öztürk dedi ki...

Hııımmm walla bende takip edicem ananas projesini:)

Egeden Tarifler dedi ki...

Gelişmeleri merakla bekliyorum :)

beste dedi ki...

heyecanla bekliyoruz sonucu, burada camekanda ananas yetistiren ve 3 sende bir meyvesini yiyen birini taniyorum :)

Narince dedi ki...

Büyümese de olur, böyle de çok ama çok güzel:))

anne eli gibi dedi ki...

süper bir fikirmiş bu özge,inan bayıldım ben bu fikre,bende denemek istiyorum
çokta dekoratif olur,gelişmeleride merakla bekliyoruz,sevgiler..

YeMeK vAkTi dedi ki...

Çom ilginçmiş gerçektende.Ara sıra bizimle paylaşırmısın resimlerini ara ara değiğim baya bir ara tabi 6 ay 1 sene sonra vs:)

Dekoratif açıdanda güzel görünüyor hem kimbilir belki salona ananas kokusu bile verir

Oglak Kizlari dedi ki...

Bayılıyorum blog ları gezmeye.
İşte yeni bir bilgiye sayenizde ulaştım.

Hayret ettim, giden onca köke üzüldüm.

Vira bismillah.
Şaşırmış anne Çiğdem

zerrin-misss dedi ki...

yehooooooooooooo özge harika bir fikir. yarın ananas aramaya çıkıyorum :)))) süppersin

ikikapilibirhan dedi ki...

Şimdi ne durumda biraz büyüdümü ?

ikikapilibirhan dedi ki...

ananastan haber alınamıyor : )))

çok merak ettim büyüyor mu ?

Özge S. dedi ki...

Çok özür dilerim ancak dönüş yapabiliyorum. Ananas yurdum hava koşullarına uyum sağlama çabasında az biraz yeşil az biraz sarardı. Ama yaşatmak için çabalarım devam edecek. Diğer taraftan farklı bir yöntem daha öğrendim benim gibi ananas yetiştiren yurt dışındaki kişilerden onu da ayrıca deneyim paylaşacağım. Tekrar kusuruma bakmayın, geç cevap için. İlginize çok teşekkür ederim.

EsH dedi ki...

Özgecim fikre bayıldım, benim ananasım 2 gündür suda bekliyor, bu akşam toprağına kavuşacak, nasıl bir bitki olacak meraklar bekliyorum, umarım bizim evi sever :)
eşref

Adsız dedi ki...

Var mı ananas'tan bir haber ? Ne durumda acaba kurtarabildiniz mi ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...