5 Kasım 2011 Cumartesi

Lütfen lütfen lütfen... Mutlu bir bayram olsun!

İçimi ısıtan tariflere ihtiyaç duyuyorum son günlerde, kafam sürekli çalışıyor ve ben kendimi kalorili yiyeceklere vermiş haldeyim. En son ÖSS’ye hazırlanırken böyle yoldan çıkmıştım. Her daim çalışan bir kafayı beslemenin tek çaresi bu belki de, ya da ben kendimi kandırıyorum... Bilmiyorum...

Kendimi kandırsam da, mutfakta geçirdiğim sınırlı sürede artık kendimi iyice oyalayacak tarifler peşinde koşuyorum, farklılıklar arıyorum, bunu biliyorum. Çünkü malum gündem(ler)i biraz olsun arkamda bırakmak için, yoğunluktan vakit ayıramadığım mutfağıma olan sadakatimi kanıtlamak için belki de böyle tariflere ihtiyacım var. Ne de olsa zor günler geçiriyoruz hep birlikte...

İşte böyle bir ruh halinde iken hazırladım, birazdan detaylarını okuyacağınız bu gevrek, mis kokulu, buram buram tereyağlı sakızlı ama hafif acı kurabiyeleri. Bu kurabiyeler ile acı bir kahvenin yanında açılacak zihnimiz, şenlenecek damağımız, enerji bulacak bünyemiz. Sakızın tatlığı bir yanını, biberin-acıbadem şurubunun acılığı, kahvenin yanık tadı farklı bir noktasını uyaracak dilimizin, tat bulacağız güne başlarken. Her güne her telden bir haberle başlıyoruz, kurabiyemizde de aynı böyle farklı tatlar bir arada olsun değil mi?

12-14 adet cookie veya 25 adet acılı acıbademli kurabiye için malzemelerimiz;

  • 1 su bardağı esmer şeker
  • 1 tatlı kaşığı acı toz biber
  • 2 su bardağı beyaz un
  • 200 gr. tereyağ
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı (alkolsüz) acıbadem şurubu
Fırını önceden 175C'de ısıtın. Esmer şeker, toz acıbiber, tereyağ, yumurta ve alkolsüz acıbadem şurubunu bir kaba koyun üzerine unun tamamını eleyin.


Tüm malzemeyi yoğurarak katı bir hamur elde edin. Tatlı kaşığı ile hamurdan eşit parçalar koparın ve yuvarlayarak aralıklı olarak yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.(daha büyük parçalar koparıp minik kurabiyeler yerine cookie'ler de yapabilirsiniz.) Unladığınız çatal ile hamurların üzerine bastırın ve oluklar yapın. Orta ısıdaki fırına yerleştirin ve 15-20 dk. süre ile pişirin.

Sakızlı kahveli glazür için malzemelerimiz;

  • 1 tam 1/4 su bardağı pudra şekeri
  • 2 çay kaşığı tereyağ
  • 1/2 yemek kaşığı türk kahvesi
  • 1 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı damla sakızlı macun


Kurabiyeler pişerken sakızlı kahveli glazür için tavaya pudra şekeri, tereyağ, türk kahvesi, süt ve damla sakızlı macunu ekleyin. Yakmadan kısık ateşte karıştırarak kaynayana kadar pişirin ve ocağın altını kapatıp katılaşmadan soğuması için ara ara karıştırın.

Kurabiyeler pişince fırında 5dk dinlendirin ve çıkartın ve soğumaları için telin üzerine yerleştirin. Süsleme şırıngası yardımıyla sakızlı kahveli glazürü kurabiyelerin üzerine sıkın ve donması için bekleyin.


Sonra kendinize bir kahve yapın, fırsat bulamıyorsanız şayet inat edin, herşeyi belki de sadece ve sadece 30 dakika için unutun, durun, dinlenin. Sayfalarının arasına günler, haftalar önce fiş koyarak ya da sayfasını kıvırarak kaldığınız yeri işaretlediğiniz kitabınızı alın ve bu bayramda biraz olsun kendinize vakit ayırın, keyif yapmayı hatırlayın... Evet, bunu yapın!


Kısa sürede çok şeyler atlattık milletçe, umarım bu bayram geçmiş günleri telafi edercesine güzellikler getiririr hepimize. Herkese sevdikleriyle, huzur dolu, keyifli bir bayram dilerim.

Afiyet olsun, sağlık olsun...

14 yorum:

LaMa dedi ki...

sana da iyi bayramlar ozgecim:)

Unknown dedi ki...

iyi bayramlar Özge..

nohut oda dedi ki...

bayramınız mubarek dularınız makbul olsun
sevgıler

Güloanne mutfakta dedi ki...

öZGECİĞİM İYİ BAYRAMLAR KURABİYELER NEFİS ELLERİNE SAĞLIK

Deli Anne dedi ki...

Sakızlı ve acı mı.. ımmmm.. çok cezbetti beni:)

İyi bayramlar:)

Elifinelizi dedi ki...

İYİ BAYRAMLAR :D

Mutfak Havlusu dedi ki...

Allah hep tatlılığını bir şekilde bir yerinden yakalayacağınız günler nasip eylesin diyelim..
Hayırlı bayramlar olsun.

anne eli gibi dedi ki...

ellerine sağlık özgecim,sanada mutlu ve huzrlu bayramlar,sevgiler..
reyhan..

Adsız dedi ki...

mutlu bayramlar sarelle :)

Narince dedi ki...

İyi bayramlar!

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Tebrik için geç kaldım biliyorum ama sağlıklı ve huzurlu daha nice bayramlara...

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Seçkin bir tarif, enteresan aynı zamanda. Bir de sen de mi kitap arasına fiş koyuyormuşsun meğer?

Bengü dedi ki...

Özge'ciğim, diledik senin gibi iyi bir bayram olsun diye ama pek iç açıcı bir bayram geçirmedik sanırım. Umarım bundan sonraki bayramlar daha sağlıkla ve afetsiz geçsin. Bu arada, kahve ve damla sakızı uyumu senin kurabiyelerinle bir kez daha tescillendi sanırım. Ellerine sağlık. Haa unutmadan! Sanırım aynı yıl ÖSS ye girdik. Sorular mı çalınmıştı hatırlayamadım şimdi. Ben o zamanlar 46 kg 0 beden bir genç kızdım. 12 yıl, üzerime 14 kg eklemiş :( İştahım giderek artıyor benim de sanırım.

Oglak Kizlari dedi ki...

İlginç.

Gecmiş bayramınız mübarek olsun.

Şaşırmış anne Çiğdem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...