5 Aralık 2011 Pazartesi

Ufak ama lezzet dolu bir mola, soya sosuyla...

Ön yargılı mıyım, evet! Yeniliklere de açık değilim biliyorsunuz, uzun uzun anlatmak gerekiyor bana bir şeyin faydalı olup olmadığını (bkz:dondurulmuş gıda). Üstelik gündelik hayatın yoğunluğu arasında vaktim de yok daha fazla yere koşmaya, ek olarak seçiciyim de... Hal böyle olunca, o etkinlik senin bu etkinlik benim olmuyor, ince elenmiş sık dokunmuş, bilincime katkısı olabilecek, bana katkısı olabilecek etkinlikler tercih ediliyor.


İşte bunlardan bir tanesine geçtiğimiz ay Eyüp Kemal Sevinç’in Mutfak Akademisi EKS’de katıldım. Kikkoman soya soslarının gündem maddesi olduğu bu etkinlikle, Uzakdoğu’nun geçmişi yüzyıllara dayanan lezzetinin kolayca soframızda, Türk mutfağında yer edinebileceğini öğrendim.


Muadillerinin içeriğine ek olarak, yapım aşamalarını ve renk-tat-koku vb. detaylarını dikkatle dinledim. Özeti şu ki, o minnacık şişe aslında basit bir sıvıdan öte; tortusuz olmalı, kimyasal katkı maddesi içermemeli, tatlandırıcı olmamalı ve karamelize edilerek renklendirilmemeli, doğal yolla fermente edilerek o renge erişmeli...


Ama daha bitmedi, meğer etkinlik için EKS’ye girdiğimde beni şaşırtan kalabalık daha da anlamlıymış, kuru kalabalık değil aksine cıvıl cıvılmış.


Okan, İstanbul Ticaret, Yeditepe ve Kocaeli Üniversite'lerinden gelmiş 18 adet gastronomi ve muftak sanatları öğrencisi, 9 blog yazarı, 9 istasyon, bir tezgah dolusu malzeme ve 45 dk. süre!


Curcuna bir yana, kokular öbür yana; sunumu, lezzeti cabası... Hepsi bir arada!


Tatlı bir rekabet, ufuk açan tatlar, sunumlar ve işte benim neşeli ekibim Keremhan ve Emine; isimleri unutmayalım, önü çok açık bu gençlerin...

Hazırladığımız sebze yatağında soya sosuyla marine edilmiş etten de tahmin edebileceğiniz üzere, marine olacak et varsa, işte orada soya sosu bence devreye girmeli. Salt sote etten öte hatta tas kebabında, kuru fasülyede hatta ve hatta lahmacunda bile kullanabilirsiniz. Denedim, bana güvenin...


İşte böyle hayata ufak ama lezzet dolu bir mola... Kikkoman’dan Nazlı Bahçekaya’ya, ev sahibi şefimiz Eyüp Kemal Sevinç ve Cengiz Kına ile tüm EKS personeline ve bu keyifli bir kaç saati yaşamamı sağlayan EKS Editör ve Sosyal Medya Danışmanı Ebru Atlan Tecirlioğlu’na çok teşekkür ederim.

Keyifli günleriniz bol olsun,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...