10 Ağustos 2012 Cuma

Belki yemek de müzik gibi evrenseldir, ne dersiniz?


Bundan iki sene önce, hayatımda blogum yokken sadece kitap okumak ve spor yapmak arasında debelenen bir insandım. Kendime bir şeyler daha katmak düşüncesinde ve inancındaydım, çünkü elime ulaşan özgeçmişlerde farkettiğim üzere spor yapmak ve kitap okumak herkesin hobisiydi. “Herkes gibi olmama” derdi değil belki ama yeni bir şeyler daha katmak istedim kendime... 


  
Artık blogum var; okuyorum, yazıyorum, araştırıyorum, pişiriyorum, öğreniyorum, her sene kütüphaneme bir raf daha ekliyorum. Yemek ayrı bir dünya ve ben bu dünyada keyif içinde yüzüyorum. (ve bu kadar yemekle haşır neşir olduğum için haliyle mecburen spor ile de alakamı aynı yakınlıkta sürdürmek zorunda kalıyorum, malumunuz kilolar dert olmasın diye.) Bir diğer güzel yanı da blog yazmanın, hiç bilmediğiniz, bambaşka hayatlar sürdürdüğünüz; evli, çocuklu, mühendis, bekar, ev hanımı, bankacı, öğretmen, dükkan sahibi ... kişiler ile aynı noktada buluşabilmeniz, aynı konu üzerinde (çoğu zaman) hırslardan arınmış bir şekilde hemfikir olabilmeniz. Belki yemek de müzik gibi evrenseldir, ne dersiniz?


Çeşitli etkinlikler vasıtasıyla o kişiler ile bir araya gelip, yüzyüze tanışmak ise en keyiflisi; kimin kim olduğunu tahmin etme hali;  bloglardan, gelen yorumlardan, emek hırsızlığından, yarışmalardan vs. sanki yıllardır arkadaşmış gibi bahsedebilmek, en güzeli...


Ara ara bizlere bu imkanı sağlayanlardan birisi de bildiğiniz üzere Serkan Bozkurt ve okulu Chef’s Table. Metro Toptancı Market’in  davetiyle katıldığımız akşam yemeğinde hem yeni –(bildiğimiz ama bizzat görmediğimiz) blog yazarları olarak tanışma fırsatı bulduk, hem tanıdıklarımızla arayı kapattık, hem de yepyeni bilgiler öğrenip, salatamızı –tatlımızı pişirip yemeğimizi yedik keyif içinde...


Metro’ya gelince bir süper market olarak benim ilk göz ağrımdır, çünkü daha ben 8 yaşındayken açıldı ve oraya anne ile gidilmezdi, orası baba ile gezme yeriydi. Uzun uzun vakit geçirirdik ve annemle uğramadığımız bölümlere dolanırdık nalbur, ofis kırtasiyesi gibi... Babamla vakit geçirmek için ne kadar da ilginç bir seçim değil mi? Ama eğlencesi işte burada, her zaman görmediğin ürünler arasında ufkunu açmakta! (Elektrikli zımpara ya da fotokopi kağıdı ne kadar ufuk açar bilmiyorum ama keyifli günler var anılarımda.)


Adet ve kalite olarak artan, gelişen ürün gamı dışında Metro hala aynı hala Metro, gri yer döşemeleri, mont giydirecek kadar soğuk et-balık-süt reyonları, değişik sebze-meyveler ve Ege Otları ile tanışabileceğiniz reyonları ve ithal ürün stantları... Bir yandan gelişmeleri Metro Kurumsal İletişim Müdüresi Ayla Ceylan ve Bilge Ceylan’dan dinledik, bir yandan Serkan Bozkurt’un maharetlerini izledik.

Yanlış anlamayın sakın maharet dediysek bu gösteri maksatlı bir sis bulutu değildir, tütsüdür ve bu da - meraklı bakışları olan ve fotoğraf çeken blog yazarları eşliğinde - tütsülenmiş kıymalı tarhana çorbası...


Közlenmiş kırmızı biberli tarator eşliğinde baklava yufkasına sarılı porçini mantarlı ve trüflü börek...


Közleşmiş patlıcandan mücver üzerinde (sabırlı bir şekilde) “confit” yöntemi ile pişmiş kuzu tandır...


Mango, altın çilek, avokado, ceviz, zencefil turşusu ve akdeniz yeşillikleriyle hazırlanan salata ile sıcak tahinli kek ise bizlerin elinde çıktı ve sofradaki yerini aldı... 



Salata kendini tarifini ele veriyor ama gönlümü fetheden bu pratik kekin tarifini ise paylaşmadan edemeyeceğim.
  • 1 Yumurta sarısı,
  • 1 Yumurta,
  • 15 gr Toz Şeker,
  • 20 gr Tereyağ,
  • 20 gr Tahin,
  • 10 gr Bitter Çikolata,
  • 10 gr Un,
  • ¼ çay kaşığı Kabartma Tozu,
  • 1 dal Taze Nane,
  • 1 /2 çay kaşığı tereyağı ( pişirme kabını yağlamak için),
  • 1 çay kaşığı un (pişirme kabını unlamak için)
Öncelikle belirtmek isterim, bu tarif bir kişilik...

Tereyağı, bitter çikolata ve tahini ise benmari usülü altında sıcak su kaynayan bir tavada karıştırarak eritin, yumurta sarısı ile bir tam yumurtayı ve toz şekeri bir kap içerisinde karıştırın. Ardından çikolatalı karışımın içerisine dökün. Hızla yumurtayı pişirmeden karıştırın. Sonra un ve kabartma tozunu karışımın içerisine ilave edin. 


Kekik pişirileceği kabı  tereyağı ile yağlayın ve kenarlarına biraz da un serpin. 



Karışımı kaba doldurularak 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirin. 


Dilerseniz yanında meyveli –sorbet kıvamında- bir dondurma ile servis edebilir, dilerseniz üzerini meyveli bir sos ile süsleyebilirsiniz.


İnsan tüm haftanın yoğunluğundan arınmak istediği bir Cumartesi günü bu lezzetlerden öte ne ister ki... Şef Serkan Bozkurt ve  o gün bize destek veren Chef’s Table Mutfak Okulu ekibine ve Metro Kurumsal İletişim Müdüresi Ayla Ceylan ve Bilge Ceylan’a bu keyifli gün için teşekkür ederim.

Keyifli günleriniz bol olsun (keki mutlaka deneyin) afiyet olsun...

12 yorum:

vişnap dedi ki...

Özge'ciğim yazını keyifle okudum canım Seninle bir tanışamadık gitti.Bir gün umarım aynı etkinlikte karşılaşırız.En çok tanışmak istediklerimdensin.Bloğunu her zaman keyifle takip ediyorum.Çok beğeniyorum .Metro markette bir gittiğimde et bölümünde ben de buzhaneye düştüm diye kendimi dışarı zor atmıştım .Canım sevgilerimle..

LeylaK dedi ki...

Tarife ben de bayıldım Özge, tahin ve çikolata nasıl olur acaba dedim, bence harika olacak :) En yakın zamanda deneyeceğim...

Ve evet, ne de güzel söylemişsin, yemek dediğimiz şey kesinlikle evrensel...

Fulyanna dedi ki...

Ne kadar güzel bir buluşma olmuş bu böyle.

Serkan Bozkurt'la 5 sene önce bloğumu ilk açtığım zamanlardı bir iki kez mailleşmiştik. Çok mütevazi biriydi. O dönem ben de bloğumda tariflere yer veriyordum(şimdilerde günlük tadında yazıyorum :D)Destek vermişti bloğuma saolsun severim kendisini :)
Böyle keyifli bir etkinliğin içinde olabilmek isterdim :)

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Bu keki 4 kişilik yapmak için 4 defa ayrı ayrı mı yapmak gerekir? Yoksa malzemeleri 4 katı hazırlayıp bir seferde yapsam da olur mu? 4 defada yapacaksam 4 kap hazır olunca hepsini aynı anda fırına verebilir miyim? yoksa hazırlar hazırlamaz fırına hemen mi koymam gerekir? Belki sorularım size aptalca gelecek ama maalesef çok acemiyim :-(
Teşekkürler
Ebru

Adsız dedi ki...


The overall look of your web site is wonderful, let alone the content!

Adsız dedi ki...


Thanks for the suggestions about credit repair on all of this site.

Özge S. dedi ki...

bence X4 yapın malzemeleri - 4 ayrı kaba paylaştırın ve aynı anda fırına verin Ebru Hanım. Ayrıca acemiyim demeyin, deneye deneye öğrenirsiniz hiç merak etmeyin. Her zaman sorabilirsiniz, dert değil. Kolaylıklar dilerim.

Adsız dedi ki...


Really enjoyed this post, how can I make is so that I receive an email when there is a fresh post?

Unknown dedi ki...

Tahin ve cikolata bi arada nasil bir tat acaba merak ettim acikcasi en yakin zamanda denemek lazim size hayirli gunler :)

Unknown dedi ki...

Tahin ve cikolata tadi nasil olur merak etti acikcasi en yakin zamanda denemek isterim size hayirli gunler :)

sibelyalcincom dedi ki...

gerçekten harika bir akşamdı fotoğraflara bakınca tekrar hatırladım:) sevgiler...

Adsız dedi ki...


I have been looking for something like this, thanks! I think all of this helpful info are so helpful. Bookmarked, I Well check back later!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...