11 Mayıs 2011 Çarşamba

Pratik önerilerle, hayat daha kolay değil mi sizce de?

Mutfağa dair uğraşlarım, ürettiğim tarifler, kısaca mutfak hallerim “Sütüme, Sarelleme Karışma!!!” ile birlikte gün yüzüne çıkarken demiştim ki “…uydurup tarifler, elde kalan malzemelerden neler neler üreteceğiz. Pratik öneriler ile hayatımızı renklendireceğiz…” Sözümde durdum, pek çok malzemeden pek çok tarif ürettim, hakikaten kıyıda köşe kalmış sebzeler ile soframı şenlendirdim.

Kendi kolaylaşan, şenlenen hayatımı da bugüne kadar satır aralarında sizlerle paylaştım, sıra pratik önerilere gelince de olabildiğince detaylı olarak da aktarmaya gayret ettim. Şimdi ise geçmiş aylara tekrar göz atalım ve pek çok pratik öneriyi bir arada görelim.

Pratik öneriler, hayatımızı kolaylaştıran, kendimize ayırdığımız vakte katkı yapan, lezzete lezzet kattığımız, bizi farklı kılan detaylar…

Sarımsaklı ekmek :

Ben eskiden sarımsağı yağda bekletirdim ya da çok minik parçalara ayırır ve ekmeğin üstüne serperdim. Artık lezzeti artırmak için fırından çıkarttığım hala sıcak olan, altın rengi gevrek ekmeklerin üzerine sarımsak sürüyorum. Eriyip giden sarımsak, sıcak ile ekmeye işleyen bir aroma! Çok leziz.

Çorba için kruton :

Haftasonları uzun ve keyifli kahvaltı edenler bilir, önce gözümüz doysun diye bol simit alırız. Sonra ne yapacağımızı şaşırız. Çorbaları kruton yerine gevrek simit ile servis edebiliriz. Bunun için kahvaltıdan kalan ve derin donudurucu duran simitleriniz varsa, ince ince dilimleyin ve 200 °C de 10 dakika fırınlayın. Farklı bir tat, farklı bir doku.

Çorba için sebze suyu :

Sebzelerin en faydalı, tüm vitamin ve minerallerin saklandığı yerleri kabuklarıdır, çorba yapmayacağınız zamanlarda bile, başka bir tariften arta kalan, iyi yıkadığınız sebzelerin kabuklarını, köklerini, baş kısımlarını bir tencerede direkt su için de veya buhar tenceresinde kaynatıp sebze suyu üretmek adına kullanabilirsiniz. Hatta bu suyu dökmeyip sakladığınız makarna suları ile de çoğaltabilir ve leziz bir çorba yapmak üzere kullanabilirsiniz.

Galeta unu yerine ekmek kırıntısı :

Ekmek kırıntısı hazırlamak için, ekmek dilimlerini robotta çekebilirsiniz. Taze ekmekleri en az iki kez kızartarak, parçalanmalarını kolaylaştırabilir ve daha ince parçalara ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Galeta unu olmayan yerlerde bu ekmek kırıntılarını fırında hazırlayacağınız yemeklerde kullanabilirsiniz.

Buğday haşlarken :

İster aşure, ister salata için olsun farketmez! Buğdayları bir gece önceden sadece 20 dakika süre ile pişirin, süre sonunda kaynarken ocağı söndürün ve bir bardak buz gibi soğuk su ekleyerek tencerenizin kapağı kapatın. Sabah hepsi patlamış, tüketmenize hazır olacaktır! Böylece minik mutfak poşetlerine paylaştırabilir ve istedığınız an kullanabilirsiniz.

Şeker yerine muz :

Muzlu tarifler yapacağınız zaman şekerden tasarruf edebilirsiniz. Muzu ister rende/ezici isterseniz bir çatal yardımıyla ezin. Üzerini streç film ile kaplayın ve şekerini ortaya çıkarması için en az yarım saat süre ile bekletin. Aslında ne kadar şekerli olduğuna şaşırabilirsiniz.

Süt ısıtırken :

Süt ısıtmadan önce hatta ısıtacağınız tencereye/cezveye sütü eklemeden önce, tencereyi/cezveyi bir miktar su ile ıslatmayı deneyin. Böylece ısınan süt cezveye yapışmayacak ve temizlemesi kolaylaşacaktır.

Hamur işi yaparken :

Tarifte şayet süt varsa, sütü ekşitmek için içine sirke katalım ve 5 dakika süre ile dinlendirelim. “Neden?” derseniz; bu bir eski zaman tekniğidir. Eskiden insanlar sütü ekşitmek için bir-iki gün bekletirmiş, süt taze olduğu için de bozulmaz ama ekşirmiş, ancak şimdilerde marketten alacağımız pastorize süt açıkta bekletirsek bozulacağı için, içine bir parça limon suyu veya sirke katarak bu işlemi yapabiliriz. Ekşi sütün asidik yapısı hamur işlerine lezzet katacağı gibi pamuk gibi olmasını sağlayacaktır.

Meyveli kek yapmak :

Meyveli keklerin içine ekleyeceğiniz meyve taneleri dibe çökmesinler diye de önceden bir kaşık un ile kase veya poşet içinde harmanlayabilirsiniz. Böylece meyveler kekin tam ortasında kalacak, kalıbın altına çöküp de yapışmayacaktır, üstelik bu şekilde keki kalıptan çıkarırken şeklini bozulmayacaktır.

Pasta hazırlarken/süslerken :

Pastanın çevresini elbette kaplamak gerekli, bu iş için ideali çikolata parçaları veya file bademdir. Ancak elimizde bunlar yoksa yerine, kelepçeyi çıkarınca biraz krema ile nemlendirdiğimiz pastanın çevresine iyice pişip, gevrekleşen ve ufalanan milföyler ile kaplayabilir ve aynı file badem görüntüsü yaratabiliriz.

Nohut ayıklamak:

İster aşure yapacak olun, ister humus ya da sadece çorba, pek çokları için nohut ayıklamak büyük derttir. Kağıt mutfak havlusunun arasına nohutları koyun, havluyu ikiye katlayın ve hafifçe, bastırmadan havluyu dairesel olarak hareket ettirin. Havluyu açtığınızda göreceksiniz ki, nohut kabukları havluya yapışmış ve işinizi kolaylaştıracak şekilde ayıklanmış olacaktır.

Kuruyemiş rendelemek:

Bildiğiniz gibi kuruyemişler yağlıdır, mutfak robotuna yapışıp ziyan olmaması için 1 çay kaşığı un ile robotun haznesini unlayabilirsiniz. Böylece kuruyemişler robotun haznesine yapışmayacak ve zahmet vermeden aktarılabilecektir.

Bugünlük bu kadar ama ben sınırlı süre zarfında mutfakta pişirmek zorunda olduğum sürece gerisi mutlaka gelir takibe devam… Ama mutfağa yeni başlayanlar veya henüz staj yapanlar ara ara paylaştığım "pratik öneriler" için Sütüme Sarelleme Karışma'nın facebook sayfasını takip edebilirsiniz!

Yaşam paylaştıkça güzel, afiyet olsun!

25 yorum:

Chilek dedi ki...

hepsi birbirinden keyifli ve pratik, içinde bilmediklerim var. Yardım için teşekkürler:))

Adsız dedi ki...

paylaşım için tşk:))

CANBOGAZDAN dedi ki...

Pratiklik kosusturmacali modern hayatin olmazsa olmazi artik di mi :) severek okuyorum yazilarinizi. bana da beklerim. sevgilerimle...

lezzettabağı dedi ki...

Günaydınlar sevgili Özge verdiğim bilgiler için teşekkürler. bunlardan nohut çok işime yararyacak eminim, buğdayı da senin yömteminle hep hazırlar koyarım çünkü bizde çorbada aşure de sıklıkla yapılır. senin tarifinle mısır ekmeğini denedim bloğumda yayınladım tadını çok beğendik,ayrıca çok da pratik kahvaltı hazırlayana kadar bu da pişiyor çok teşekkürler sevgiler.

yemekbiraşk dedi ki...

özgecim çok cici bir paylaşım olmuş.. ayrıntılar her zaman önemlidir:)
sevgilerimle..

Cafe Pepela dedi ki...

Ziyadesiyle zengin ve faydalı bir yayın olmuş yine :))

Hayatı keyifli ve lezzetli detaylarla pratikleştirmek, febiha.

Emeğine sağlık Özge'cik...

(Aklım hala sarımsaklı ekmeklerde ama! Çok seviyorum çook! )

LaMa dedi ki...

oo, hepsi de super!
ama simdi kahvaltida yapmamisken daha da bir aciktim!

Nehir Butik Pasta dedi ki...

pratik önerilerle hayat gerçekten daha kolay teşekkürler Özge

Gulcin dedi ki...

Cok tesekkurler her zamanki gibi cok faydali:)
Bu nohutun baska bir sirri daha var mi acaba? bu sayfada okudugumdan beri deniyorum ama bir turlu cikmiyor bu sekilde kabuklar. Gercekten eceriksiz bir insanim sanirim :)

ANNEMİNELİ dedi ki...

cANIM,ÖNERİLER ÇOK FAYDALI,KENDİ ADIMA GÖNÜLDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM...SEVGİLERRRRRR...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Özgecim çoğunu zaten uyguluyor olsam da keyifle okudum önerilerini ve pratik çözümlerini. İnan bizim kolay oldugunu sandığımız çoğu şeyi bilmeyen bir yıgın insan faydalanıyor bu bilgilerden. Eline sağlık

Tijen dedi ki...

Harikasın Özge!
Çok teşekkürler bu güzel öneriler için. Nice yıllar hayatımızda ol e mi?

Selin Ergeçer dedi ki...

Merhaba Özge,
Kuzinede kızaran ekmek'teki yorumunu gördüm,sanırım 5.blog yazarları toplantısında sen de varmışsın, seninle tanışabilmeyi çok isterdim, üzüldüm şimdi... umarım bir dahakine tanışabiliriz ;)

YeMeK vAkTi dedi ki...

nohut ayıklamaktan nefret ederim ben:)) bu yöntemi denicem Özgecim teşekkürler fikir için:)

MMO dedi ki...

Harika önerileriniz için teşekkürler! :)

kalpkurabiye dedi ki...

özgeciğim öneriler çok güzell:)
bilgisayar arızasından bikaç gün ara vermiştim ancak gelebildimm:)
önerileri özellikle pasta kaplama önerisini çok tuttum canım:) benim gibi yeni evleneceklere müthiş pratikler bunlar:)

Adsız dedi ki...

I want to thank you for this post. This information was very helpful.Please keep up the good work and I look forward to more of your great posts!

hilal h dedi ki...

ay allah razı olsun.nohut ayıklamak ve cezve temizlemek çileydi resmen.milföyle pasta kaplamak şahane fikir.

sarımutfak-hande dedi ki...

hepsi çok güzelde en çok nohut ayıklamayı sevdim hep üşenirdim bu yöntemi kullanırım artık
sevgiylekal canım

mimosacafe dedi ki...

Özgecim pratik önerilerin süpermiş. Devamını bekliyoruz heyecan ile. Sevgiler canım.

çeşnici Handan dedi ki...

Öneriler harika hepsi için teşekürler. Özgeciğim çok kısa da olsa 5. Blog toplantısında seninle tekrar görüşmek çok güzeldi bir dahakin de umarım daha uzun sohbet etme imkanı buluruz sevgilerimle.

beylikdüzü dedi ki...

Çok başarılı bir blog olmuş,emeğinize sağlık.

kitchenart-ist dedi ki...

Özgecim merhaba,
ne kadar özlemişim bloğunu ziyaret etmeyi. son zamanlarda lap top'un kapağını kaldıramadım desem yalan olmaz. Her zamanki gibi harika paylaşımlarda bulunmuşsun. Bu arada seni çok tebrik ediyorum harika pastan 'a la aşk' ile yarışmayı kazanmışsın.ilk fırsatta denemek için sabırsızlanıyorum.
sevgiler,

Tarifkolik/Öznur dedi ki...

Bu pratik öneriler çok faydalı teşekkürler sevgiler..

love and smile dedi ki...

Ne güzel öneriler..
Özellikle nohut meselesi benlik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...