10 Temmuz 2011 Pazar

Semizotunun en sevdiğim hali, salata!

Takıntılıyım, evet bildiğiniz takıntılıyım... Sabahtan beri kırmızı soğan ile semizotu bulacağım diye kaç market gezdim ben bilirim. Biri var, biri yok; hayır ikisi de aynı marketten olacak! Hayır beyaz soğan olmaz, mutlaka kırmızı olacak. Çünkü aklımda onların renginden, tadından, suyundan faydalanacağım bir tarif var. Hayır, semizotu yerine de bir şey olmaz. Mutlaka ama mutlaka semizotu olacak! Ve bugün bunu yapmalıyım üstüne üstlük yemeliyim, çünkü aklımdaki ve paylaşmak için sabırsızlandığım tarif çok lezzetli...

Kaç zamandır tarif üretecek vakit bulamamışım, bu yüzden takıntımı göz ardı etmedim. Başardım mı? Evet... En sonunda ikisini de buldum, üstelik kilolarca değil! Bir taptaze demet semizotu, az topraklı ama köklü ve 4 lü paket kırmızı soğan; çünkü kilolarca istemiyorum, takıntılıyım diye boşuna demedim!

  • ½ demet semizotu
  • ½ adet kırmızı soğan
  • 2 kibrit kutusu beyaz peynir (küp doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı file badem
  • 1 limon
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz - karabiber

Bir salata var aklımda önce semizotlarını bol su ile iyice yıkadığım, toprağından arındırdığım. Ama semizotları da körpe olacak, minik yapraklı olacak.

Semizotları suda beklerken bir kaç dakika, soğanın yarısını ince ince doğrayacağım, halkalarına ayırıp, üzerine marine olması, turşumsu bir hal alması için limon suyu sıkacağım ve tuz serpeceğim.

Sırada file bademler var, teflon tavada sadece bir-iki dakika süre ile onları kavuracağım. Altuni renge ulaştıklarında tavaya ocağın üstünden almak gerek, unutmamalıyım!

Ve servis zamanı... Semizotlarını süzüp salata tabağına alıyorum, üzerine sıra ile marine kırmızı soğanları, kavrulmuş bademleri ve minik küpler halinde doğranmış beyaz peyniri ekliyorum. Marine kırmızı soğanların tadının sindiği limon suyunu ve zeytin yağını da ekleyince hazır.

Kırmızı soğanlı semizotu salatası yaptım, üzerine kavruk badem kattım... Hayal ettiğim tadı buldum, rahata erdim... Tam düşündüğüm gibi oldu, ne yalan söyleyeyim! Takıntılarım bir defa olsun hayatı bana zehretmek yerine; hayatıma renk ve tat kattı. Boşuna demiyorum hep; aklımda kalacağına, soframda olsun, midemde dursun!

Afiyet olsun!

13 yorum:

Deli Anne dedi ki...

Ben de isterim ben de... zaten diyetteyim salata en büyük yemeğim.. :)

Özge S. dedi ki...

üşenmezsen dene deli anne! seversin...

Benden Bizden dedi ki...

harika olmus ozge, ellerine saglik! bu konuda takintili olman super bence :))

ANNEMİNELİ dedi ki...

Benimde.......

çeşnici Handan dedi ki...

Özgecim böyle takıntılara can kurban. Sen takıntılı olmaya ve bizlerin sofralarına yeni tatlar eklemeye devam et. Nefis olmuş ellerine sağlık canım. Afiyetler olsun.

cafenoHut dedi ki...

Semizotunu hiçbirşeye değişmem. Yazın Annem binbir çeşidini yapıyor. Bahçeden körpecik toplayarak hemde. İstanbuldakiler bir nevi ağaç gibi:)
Bademli deneyeceğim bende en kısa zamanda.. Ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

:)
ellerine sağlık bende inat ederim bazen yapıcam bulucam diye dediğimi de yaparım zor iş bunlar:)))

sibelyalcincom dedi ki...

Badem çok yakışmıştır ellerinize sağlık:)))

mimosacafe dedi ki...

hehehe :) afiyet olsun, bal olsun, şeker olsun :)

Saglıklımutfak dedi ki...

Benimde en sevdiğim hali salatası. ve süper görünüyor. Ellerine sağlık Özgecim. Öptüm

pelince dedi ki...

Salata olsunda içinde ne olursa olsun,hepsini çok severim.. Özgecim ellerine sağlık..

Esma Ercengiz dedi ki...

küçük yapraklı yeşil semizotu işi bitiriyor zaten..
çam fsıtığını salatalara koyuyorum da, bademi de iyi ki aklıma soktun..
bayılıyorum böyle lezzetlere..
ellerine sağlık Özgecim..

Harbi Yiyorum dedi ki...

Ya bu işte gerçekten yaz için 10 numara!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...