27 Mayıs 2012 Pazar

Sadece bir rendeymiş derdim, basit bir rende!

Yaşamak için mi yemek, yemek için mi yaşamak? Bu soru tavuk-yumurta denklemine benzer kimileri için... Ben yemek için yaşarım, oyle ekmek arası iki parça peynir tatmin etmez beni; yer miyim yerim ama tatmin etmez işte, eksik hissederim. (Yoğun iş temposu arasında ara ara beni bu dinginlik ve durgunluktan çıkaran Çin , Meksika ve Güneydoğu mutfaklarına teşekkürü borç bilirim, zira baharat kombinasyonları ile kendime gelip, yemek yediğimi farkedebildim.)

Son zamanlardaki eksikliğim tamamen bu işte; farketmeden sindim köşeme, halbuki esinlenilebilen, ilham veren, ağız sulandıran tetikleyicilikte, beni silkeleyip kendime getirecek birşeylere ihtiyacım varmış! Buldum kendisini; rende, evet basit bir rende, belki evdeki diğerleri de aynı işi görebilirdi, ama bu beni kendime getirdi!


Çarşamba akşamıydı yanılmıyorsam işten gelince, evdeki işleri de halledip balkabağı olmadan evvel Jamie Oliver’ın 30 dakika içinde harikalar yaratışını izledim, yutkuna yutkuna... Aç mıydım? Biyolojik olarak değil ama ruhen açtım evet, günlerdir tatminkar lezzette bir yemek yememiştim. Ve Jamie o yemeği sadece ama sadece bir rende ile yaptı, basit bir rende! Nedense herşeyin, tüm ilhamın, yeniden bloga yazabilmenin belki de o rende ile geri gelebileceğine inandım ve ertesi gün kendime o rendeden aldım! “Pazartesi olsun rejime başlayacağım” gibi bir argüman benimki, “rendem olsun yemek yapacağım!”. Bazen ben bile kendime inanamıyorum.


Rendeme kavuştuğuma göre, Jamie’nin o ağız sulandıran “domates soslu brokoli” tarifini de yapmadan olmazdı.
  • 2 adet domates
  • 1 diş sarımsak
  • ½ orta boy soğan
  • ½ kilo brokoli
  • 1 adet limon
  • Zeytinyağı
  • Tuz-Karabiber

Malzemelerden farkettiğiniz üzere oldukça basit bir tarif; ama benim için nedense çok tetikleyici oldu kendisi...
Brokolileri buharda pişirme süzgeciniz ile dibine iki parmak su koyduğunuz tencerenizde 5-7 dk süre ile haşlayın.


Bu sırada ikiye bölüp kısmen çekirdeklerini çıkarabildiğiniz domatesleri, sarımsağı ve soğanı rendeleyin. Sarımsak rendelerken ellerinize zarar gelmemesi için güvenlik aparatını mutkala kullanın.

Fotoğrafları birleştirirken farkettim ki en kısa sürede yeni makinem için tripod da almalıyım!

Tüm malzemeyi rendeledikten sonra, bir limonun suyu ve arzu ettiğiniz kadar zeytinyağı ile tuz ve karabiber ekleyip, sosu iyice karıştırın.


Sos hazır oluncaya dek zaten brokoliler yenilecek kıvama gelmiş olacaktır. Normal şartlar altında brokolileri buhardan alınca yeşilliğini kaybetmemesi için buzlu suya atmalıydık, ancak bu sefer sıcaklığıyla tüm sosu emmesi için kasenin içine ekleyip iyice karıştırıyoruz. Ardından da malumunuz sunum önemlidir, servis etmek üzere tertemiz bir tabağa alıyoruz.


İşte bu kadar basit bir sos... Yeşil salatalarda,soğuk makarna salatalarında ve her tür  sebze ile tercih edilebilir bence, ne de olsa artık domates zamanı, tadına varmak gerek! Soruyorum kendime, artık aç mıyım? Hayır... İnanılmaz bir şekilde hafifledim, rahatladım!

Sofralarınız renk dolsun, afiyet olsun!

14 yorum:

Tombul Tarifler dedi ki...

nefis olmuş hiç brokoliyi böyle düşünmemiştim. denemek lazım kolay gelsin...

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Ohhh miss olmuş Özge:))

Yemek yapmak için her daim bahanem vardır:))

Ellerine sağlık olsun:)

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık,sos tarifi için de çok teşekkür ederim.

ZarpandiT dedi ki...

rende dediğini ben sırf üstünde amanın bu rende benim olsun diyip bir ton tarif sıralayınca farkettim :) bazen basit mutfak aletleri aklına milyon tane fikir sunabiliyor :) bakınız ben brokoliyi asla domatesle düşünemezdim! harika :)

Follow_me dedi ki...

Güle güle kullan rendeni. Elerine sağlık. Bende bekliyorum www.bakbuharika.blogspot.com

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık sos çok hoşuma gitti mutlaka deneyeceğim sevgiler...

Saglıklımutfak dedi ki...

Bende nerelere saklandı bu kız diyordum. hey rende sen nelere kadirsin. çekip çıkarttı seni bak. Eline sağlık. Bende tok olsam da jamie beni açıktırır. izlerken yavaşlatılmış sekilde onunla yemek yapasım gelir genelde. Öperim

LEYLAnın KAHVE DÜKKANI dedi ki...

Harika ! Ben Jamie'yi bloğundan takip ediyorum, ama orda bile yemek fotoğraflarına geçiş yapamıyorum Jamie'yi seyretmekten :) Ayrıca bu rende çok hoş. Anladığım kadarıyla oldukça da kullanışlı. Güle güle kullan.

çeşnici Handan dedi ki...

Bu sos brokoliye çok yakışmış ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Selam tarifinize bayıldım, ellerinize sağlık, ben de sizinle yemek yaparken bazı pratik bilgileri paylaşmak istedim. İşte püf noktalar :)
http://yemektariflerileziz.wordpress.com/2012/06/03/yemek-yaparken-nelere-dikkat-edilmeli-yemek-yapimi-puf-noktalari/

Tarifkolik dedi ki...

Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor, sevgiler..

aslı dedi ki...

Jamie'nin ki kadar lezzetli görünüyor Özge'ciğim...
Ellerine sağlık olsun, sevgiler:)

contemporary bedroom dedi ki...

Hey,
This post couldn't be written any better! I believe that is among the most important info for me and many others.

vincent dedi ki...

Merhabalar,

Blog'unuz tariflerinizin kalitesinden dolayi ilgimizi çekti.



Indeksleyebilmemiz için tarifinizi Ptitchef.com'a kaydetmenizden
memnuniyet duyacagiz.

Ptitchef Web'in en iyi Mutfak sitelerini bir araya getiren bir
rehberdir. Yüzlerce Blog şimdiden kaydedilmiştir ve sitelerinin
tanitimini PtitChef üzerinden gerçekleştirmektedir.

Ptitchef'e kaydolmak için
http://tr.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form veya
http://tr.petitchef.com sayfasini ziyaret edin ve üst kisimda yer alan
"Site blog'u ekleyin" üzerine tiklayniz.

Saygilarimla

Vincent
Petitchef.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...