4 Ağustos 2010 Çarşamba

Sağlıklı Kaçamaklar

Beslenirken doğrulardan kesinlikle şaşmayanlardan mısınız yoksa ara ara kaçamak yapar mısınız? İtiraf ediyorum, ben zaman zaman karbonhidrat, yağ ikilisine ayak uydurup, sonradan pişman olacağım bol kalorili manevralarda bulunuyorum. Ama dediğim gibi zaman zaman, aslolan da bu zaten. Yaptığınız kaçamak neticesinde, battı balık yan gider deyip, hayatınızı bir sağlık kaçağı olarak sürdüremezsiniz. Ara ara olacak ki, adı “kaçamak” kalsın... Çünkü karbonhidratların 1 gramı 4 kaloridir. Şeker türleri, nişasta ve un en temel karbonhidrat kaynaklarıdır. Bu maddeler vücutta hızla glikoza çevrilerek, enerji ihtiyacı halinde hemen kullanılır veya yağ olarak ileride gerektiğinde kullanılmak üzere depolanırlar. (Korktuğumuz işte bu!) Yağlar ise karbonhidratlara göre çok daha fazla kalori içerirler, her gramı 9 kaloridir. Dolayısıyla bu ikiliye kararında ayak uydurarak abur cubur ihtiyacımızı giderebiliriz.

Şimdi, canınız birazdan başlayacak dizi/film esnasında çıtır çıtır yemek için cips mi istedi? Bir defalık bir dürtü ise üstesinden gelinebilir ancak, televizyondaki dizi/film bolluğuna paralel olarak, süreklilik arz ediyor ise bir daha düşünün bence. İngiliz Kalp Vakfı yaptığı bir araştırma neticesinde, günde 35 gram cips yiyen bir çocuğun yılda 5 litre yağ tükettiğini hesapladı. 45,000 kalori!!! Evet, saatte 4km. hızla yürümek 280 kalori yakmamızı sağlıyor ise, bence de boşverin bakkalı aramayı! Haydi mutfağa!

Bugün “cips” ve “dip sos” yapıyor, kaçamakları nispeten daha sağlıklı hale getirecek abur cuburlar hazırlıyoruz...

Cips #1 - Zeytin ezmeli yufka cipsi için,

  • 1 adet yufka
  • 2 yemek kaşığı siyah zeytin ezmesi
  • Kekik
  • Kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı yağ

Yufkayı düz bir zemine yayın, yarısına fırça yardımıyla zeytin ezmesini sürün. Ardından tercih ettiğiniz baharatı serpin ve yufkayı ikiye katlayın. Üzerine yine fırça yardımı ile kenarlarının çok fazla kalkıp, ayrılmaması için yağ sürün.

Kesme aleti veya bıçak yardımıyla keserek, parçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine alın ve önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 10-15 dk. gevrekleşene kadar pişirin.

Cips #2 - Baharatlı Pancar Cipsi için,

  • 2 adet orta boy pancar
  • ½ çay kaşığı tuz
  • Taze çekilmiş kara biber
  • 1 yemek kaşığı yağ

Pancarları (başarabiliyorsanız) keskin bir bıçak ile yoksa bir rende veya dilimleyici yardımıyla ince ince dilimleyin.

Bir kase de yağ, karabiber ve tuz ile karıştırın.

İnce dilimlenmiş pancarları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine alın .

Önceden ısıtılmış 120 derecelik fırında 45 dk. gevrekleşene kadar pişirin, pişirme süresinin yarısında pancarları ters çevirin.

Yemeklerinizi yağlamak için sizin doldurmanıza imkan tanıyan sprey zeytinyağı şişelerini tercih edebilirsiniz. Sürmekten daha pratik ve tepsi üzerindeki her noktaya ulaşıyor, ayrıca daha az yağ tüketmenizi sağlayacak.

Üstelik sprey kutusunun içine atacağınız bir tutam biberiye veya kırmızı biber, yağınıza aroma katacaktır. Züccaciye mağazalarında bu ürün artık sıklıkla karşımıza çıkıyor.

Dip sos için,

  • 150 gr. az yağlı yoğurt
  • ½ çay kaşığı kırmızı biber
  • ½ çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı nane
  • ½ çay kaşığı kimyon
  • 1 diş sarımsak

Dip” aslen İngilizce bir kelime, illa ki Türkçe dersek bu karışıma “bandırmalık” diyebiliriz. Bandırmalık için sıraladığımız tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Ancak damak zevkinize göre baharat oranlarında ve türlerinde farklılığa gidebilir, kendi sosunuzu yaratabilirsiniz.

...Ve filme/diziye hazırız, üstelik yanımızda kaçamak yapmak için gayet sağlıklı atıştırmalıklarımız da var!

O zaman 3,2,1...

Afiyetli seyirler,

13 yorum:

Unknown dedi ki...

Harika!! Çok sağlıklı hemde ekonomik. Ellerinize sağlık...

Özge S. dedi ki...

Aynen öyle! Evde olmayan, bulması zor ya da pahallı ürünler kullanmadan sağlıklı kaçamaklar!

Cafe Pepela dedi ki...

Bravo! Hakikaten çok güzel.Ben o bahsettiğiniz ikinci gruptanım bu arada:) (kaçamaklar mütemadiyen yaşanır,tekerrür eder)
Ayrıca fotoğraflardaki kompozisyonlarınız ve yüreğinizden taşan keyifli cümleler de ayrı bir güzel.Hepsi bir arada olunca tabir-i caiz ise tadından yenmez kıvama geliyor.
Hem lezzetli hem sıhhatli neşe dolu bir ömür dilerim.
Muhabbetle

Özge S. dedi ki...

Çok teşekkür ederim, çok içten ve kibarsınız.

mndlna dedi ki...

Sizin zeytin ezmesiyle yaptığınız ben acukayla yapmıştım.O da çok lezzetli oluyor, daha çok baharat sevenler için ... Ellerinize sağlık

Özge S. dedi ki...

evet denenebilir haklısınız! yeşil zeytin ezmesi olur, süzme yoğurt olur, peynir olur...Önemli olan cips yeme hissini yatıştıran çıtırlık/doku.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Güleryüzlü Özgecimm ben bu sprey şişeyi nereden bulabilirim çokmu cahil kaldım acana ki hiç görmemişim ne harika bir icat!

İlk cipsi denemiştim gerçekten harika oluyor ellerine sağlık..Pancarlı olanı çok ilginç geldi bana pancar alırsam mutlaka deniyeceğim

Özge S. dedi ki...

Detayları mail atacağım sana...

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

:) Super. Baska birsey demiyorum!

Özge S. dedi ki...

Deneyin bence pancarı! pancar yemem diyene yedirtiyor resmen:)

Julyen dedi ki...

Yemekten sonra atıştırmalık bir şeyler hep canım ister ve hazır olanlarda çok yağlı geldiğinden hevesim kaçar. Ama bunlar hem sağlıklı hem az yağlı hem de lezeetli görünüyorlar.En kısa zamanda deneyeceğim bunları.Ellerine sağlık.
Bende o yağ sprey şişesini nerden aldığını merak edenlerdenim :)

Özge S. dedi ki...

Benim çok eski yağ şişem, nerden alındığını hatırlamıyorum bile ama geçen hafta teması olarak TCHIBO mağazalarında güzel bir örneği mevcut. Üstelik uygun da fiyatı. Merak edenlere duyurulur:)Beğenmene çok sevindim Julyen!

Adsız dedi ki...

Superb blog post, I have book marked this internet site so ideally I’ll see much more on this subject in the foreseeable future!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...